Last news in Fakti

15 Юни, 2022 15:22 6 461 53

Василев: Можем да си позволим увеличение на пенсиите

  • асен василев-
  • пенсии-
  • увеличение

Той уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се заделят за пенсии, докато България отделя едва 10,4% от БВП

Василев: Можем да си позволим увеличение на пенсиите - 1

‘"Можем да си позволим увеличение на пенсиите‘", заяви от трибуната на НС финансовият министър Асен Василев по време на обсъждане на бюджета на ДОО, предаде БГНЕС.

Той уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се заделят за пенсии, докато България отделя едва 10,4% от БВП. ‘"Ние сме много под средната стойност, заделена за пенсии, така че можем да си позволим заделянето на такъв набор от средства‘", добави Василев.

Парламентът вече обсъжда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват с 10 на сто. Увеличаване на максималния размер на получаваната пенсия също е заложено в актуализацията на бюджета. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера им.

Към мотивите на законопроекта е посочено, че пенсиите имат съществено значение за запазване на качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход. "В тази връзка усилията на правителството са насочени към тяхното повишаване. Тази цел обаче трябва да бъде съобразена както с финансовите възможности на бюджета на държавното обществено осигуряване, така и с основните принципи и възприетата законодателна рамка в областта на социалното осигуряване", аргументират се вносителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата Кристи

    16 4 Отговор
    Почна ли да усещаш напъните на яйцето.???
    Дойде ли ти до ОТВОРА ???
  • 2 пенсионер от ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 22 Отговор
    моля ви не увеличавайте пенсийте, и без това хвтрлят парите през терасите, така само подпопагате телефонните измамници

    Коментиран от #37

  • 3 бегай смешник

    17 14 Отговор
    Заминавате си с гелосания така че не се напрягай грозни. айде отлитайте пак на някъде и повече не се връщайте предатели .... не Ви се получи схемата кокорчо грозен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Василев

    17 6 Отговор
    Ще останите ли на власт,че поемаш ангажименти?
  • 6 киро японеца

    13 10 Отговор
    Що фирми е фалирал тоя грозник държавата ще оправя марш в изгнание некаде предател
  • 7 оня с коня

    16 23 Отговор
    НЕДОПУСТИМО Е Сегашното Правителство да увеличава Пенсиите с Цената на поемане на НОВИ НЕПОСИЛНИ ЗАЕМИ само и само да се задържи на Власт.И Да - Ще умеличи Пенсиите С МАЛКО,но това Увеличение ще бъде прехвърлено на Гърба на ВНУЦИТЕ на Пенсионерите,които ще го изплащат!

    Коментиран от #20

  • 8 Аааа, тенкУ. баба

    14 4 Отговор
    10% + 60 ковидни, без оная компенсация от 25.декември 2021, която уж нямаше да отпадне и съм на + с цели 16 лв. Чудя се в какво да ги вложа.
  • 9 Българка

    15 18 Отговор
    Асане, продължавате да се заигравате с пенсионерите. Работещите кой ще погледне? Ние изкарваме парите за пенсии, а никой не брани правата ни. В момента Кокорчо налива пари в едрия бизнес и пенсионерите , тия които работят (работещите бедни), кучета ги яли. ОСТАВКА СМЕШ НИК!!!!

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Знайко

    10 7 Отговор
    Г-н Асен Василев, а колко пъти е разликата между минималната и максималната държавна пенсия? Проблема на България е, че разликата между мизерната минимална пенсия и максималната пенсия е 5-6 пъти, не стига това, ами сегашното правителство планира още да я увеличи.

    Г-н Васелив, г-н Петков, в Харвард изучавали ли сте за неровенството и за социалните политики? Чели ли сте за идеите на Хенри Форд за бинеса и заплащането труда на работниците? Чели ли сте Андрю Карнеги? Или в Харвард сте учили само как да ограбване бедните хора и да ги държите в мизерия. Същия въпрос го задавам и на АЛЧНИТЕ ЗЛОДЕИ Бойко Борисов, Слави Трифонов, Николай Василев, Гроздан Караджов, Георги Ганев, Мартин Димитров, Радан Кънев, Корнелия Нинова, Румен Гечев, Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев

    Коментиран от #18

  • 11 Бибитко

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Е,как ти ми изкарваш парите за пенсия,като аз всеки месец си плащам осигуровките?! А нима преди сегашните пенсионери не са работили и не са си внасяли в бюджета парите за осигуровки? Стига с тези неверни внушения!

    Коментиран от #28

  • 12 анонимен

    6 9 Отговор
    Вие нищо не може да си позволите вече,гнусни крадци такива,изядохте ни спестяванията за няколко месеца,фалирахте държавата,предишните може да са крали,но се строеше нещо,а вие само крадете

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Герб и Дпс

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "анонимен":

    Ни крадяха. Тези млади и умни хора ни спасяват.
  • 15 Естествено не ставай смешен!

    3 6 Отговор
    С крадени пари и държавни заеми всичко е възможно!
  • 16 Развод ми дай, развод ми дай

    3 8 Отговор
    и повече не ме мъчи! Вземи си Линда и децата и за Канада замини!

    Коментиран от #26

  • 17 Д-р Гилотен

    3 6 Отговор
    Умирам да се срещна и с Кирчо и с Асенчо! Страхотни вратлета имат!
  • 18 Просто

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Знайко":

    тези с малките пенсии не са се осигурявали, получавали са пари под масата. И сега реват. Това е в сивата икономика.
  • 19 гражданин

    4 10 Отговор
    Този малоумник не разбира какво прави. За да спечелят пенсионерите за изборите, да се задържат сега на власт раздават пари. Вдигат инфлацията 3 пъти над среданта за Европа. От там трябва да вдигат доходите на социално слабите и пенсионерите и от там помпат още повече инфлацията. В резултат всички работещи обедняват и спестяванията им се топят. Гледат да грабят и българина с виски цени на горивата и ДДС от тях, за да могат да покриват разходите си. И пак не им сгига и този измамник Хасан ни казва, че ще тегли до края на годината 10 милиарда, а до 2025-та ще прави дълга 54 милиарда лева.

    Коментиран от #22, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гнусно

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Вашите пари, на работещите, отиват за държавната администрация. Вече е милион на брой може би- заплатите им не са 400 лв., получават и бонуси, премии, ДМС, 13- та заплата, пари за облекло... Един хрантутник получава, колкото 2- 3 пенсионери.
    Чиновниците хрантутите, ама май тук списващите сте всички чиновници. Затова ревете против пенсиите.
    ПП трябваше да съкратят административния апарат, а не да оставят ниски пенсии.

    Коментиран от #32

  • 22 гнусно

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "гражданин":

    Трябваше да ви съкратят вас- чиновниците. Хубава чистка трябваше да ви направят. Напразно ядете държавни пари, от вас няма никаква полезност.
  • 23 Оракула

    11 0 Отговор
    По добре да се увеличат пенсиите ,
    и парите да влезат, като оборотни в бюджета,
    иначе Хунтата ще ги свие директно от бюджета ако може!
  • 24 Българин

    5 5 Отговор
    в България Асене има и бедни работещи, сещаш ли се, или тях вече сте ги погребали вече ??Знаеш ли бе, как се живее с една мижава заплата близко до минималната .Ти си сам , а аз имам дете и семейство, ама съмнявам се да го разбериш.,толкова си можете егоисти долни.

    Коментиран от #30

  • 25 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Браво.
  • 26 Ашколсун

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Развод ми дай, развод ми дай":

    Шамари не искаш ли?
  • 27 Пенсионер

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "гражданин":

    Мразиш пенсионерите, ама и ти един ден ще станеш пенсионер. Няма да ти се размине.
  • 28 Българка

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бибитко":

    Явно не си запознат със системата. Такава нещо като осигуровки за пенсия във България е хвърчащ лист хартия. В момента от твоите/моите/нашите данъци и така наречени "отдръжки" се плащат пенсиите на пенсионерите. Директно без да има каквото и да е натрупване в "специален" пенсионен фонд. Поради това, ако днес си скриеш половината от дохода и т.н. отдръжка спадне на половина, утре за да платят пенсиите ще теглят заем. Схвана ли, защо е важно доходите на работещите да са защитени и да се повишават. Това обаче е дългосрочна политика, а Кокорчо иска на изборите есента да го изберат пенсиите.

    Коментиран от #31, #43

  • 29 бл.134 в Zап. парк

    0 2 Отговор
    Можете, можете ... 5000 минимална работна заплата от юли ....Или марш от власта , марш от правителството!
  • 30 цдрт

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Асен не ти е виновен. Цели 3 год. МРЗ беше замразена. После ГЕРБ не се опитаха да я наваксат. Сега МРЗ можеше да е 1000 лв., а не 710 лв.

    Коментиран от #41

  • 31 Пенсионер

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    И ти ще станеш пенсионерка един ден. От небето ще ти гледам сеира. Ще видиш, как е...

    Коментиран от #33, #40

  • 32 Българка

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "гнусно":

    Не съм против повишаването на пенсии, а против начина. Това е изкуствен нелогичен начин, "на парче" и винаги се прилага преди избори за да се "хванат" гласовете на пенсионерите.

    Коментиран от #34

  • 33 Българка

    3 9 Отговор

    До коментар #31 от "Пенсионер":

    Лошо няма, не съм против теб или повишаването на пенсията, а против абсолютно нелогичното и неадекватно поведение на Кокорчо. Дълго е за обяснение, но това действие на Кокорчо ще повиши сумата която получаваш, но ще намали покупателната ти способност. И за да не пиша роман ще те питам,от началото на годината ви вдигнаха пенсиите, по-добре ли си, повече неща ли можеш да си купиш. Инфлацията изяде ли ти увеличението, че и повече?

    Коментиран от #36, #38

  • 34 гнусно

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българка":

    Не е изкуствен начинът на увеличение на пенсиите. Изкуствено беше замразяването на пенсиите за цели 3 год. при ГЕРБ. От 12 год. не е направена реална актуализация.
    На чиновниците увеличиха заплатите с 30% преди да изтече мандата на ГЕРБ, нямаше инфлация, нямаше нищо тогава, но не роптаеше, че начинът е изкуствен.
  • 35 Дивият Франк

    2 2 Отговор
    Гледам го и се чудя къде съм го виждал,а сетих се,оня ден гледах един сурикат по Дискавъри.Има същият поглед.
  • 36 Пенсионер

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българка":

    Няма логика. Инфлацията расте! Всичко поскъпва. От пенсията заделям 100 лева месечно за лекарства. Другото е за храна и режийни. Нужно е да се увеличи пенсията за да вмога доколкото е възможно, да посрещам тези предизвикателства.
  • 37 Не се

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "пенсионер от ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    подигравай с възрастните хора! Дано да доживееш да се пенсионираш и да чакаш на благоволението на управляващите да се храниш нормално. Е тогава ще разбереш дали трябва да се увеличават пенсиите или не. Явно ти или не си пенсионер или си с пенсия до тавана! Но никога човек не знае какво си е наумил за него оня от горе!
  • 38 А ти

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Българка":

    нали не си мислиш, че ако не се актуализират пенсиите, големите вериги магазини, а защо не и всички търговци ще спрат да повишават цените?! Това са глупости, не пенсиите а съвсем други фактори определят инфлацията, но ти явно не го осъзнаваш. И стига сте гледали само в канчето на пенсионера, той е достатъчно ощетен и то все заради подобни на твоите разсъждения!

    Коментиран от #42

  • 39 Айде сега..

    3 2 Отговор
    Кокорчи едно пее, Нинова друго.... А пенсионерите гладуват и умират в буквалния смисъл на думата.
  • 40 Георги

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пенсионер":

    Откъде си сигурен че ще стане .Ти като си станал ,мислиш ,че и другите ще станат .Много хора млади умират .Голям пророк се извъди.
  • 41 Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "цдрт":

    Ами нали сега пък Асен иска до 2025г да я замрази .Значи мин.пенсия ще стане почти 500лв.,пък Мин заплата дори и да е 700лв ,като махнеш удръжките става има няма ,60,70лв над Мин пенсия .Ей затова четох ,че половин милион млади българи не работят .Ами как да работят ,като няма смисъл .Нямат и стимул и са прави .Всеки един работещ ,защото е работещ ,трябва да взема поне 400/500лв над Мин пенсия.На колко го осигуряват ,това е друг въпрос.

    Коментиран от #47

  • 42 Георги

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "А ти":

    Не ,пенсионера не най ощетен .Най ощетени са работниците на мин.раб .заплата ,защото от 700 лв като махнеш удръжките ,чисто остават 550лв.И двамата съпрузи ако са на Мин .(а понякога само един работи в семейство )и с две деца Я сега ги разхвърли 1100лв на 4човека ,и ще разбереш по колко се пада на човек .Ами дрехи ,обувки,сметки ,все пак са 4човека .Така че и от пенсионерите има по зле Пенсионера мисли само за себе си .

    Коментиран от #50

  • 43 "Отдръжки", та "отдръжки"

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    От такива "спецове" акъл не вземам. От кои дръжки?
  • 44 Гост

    1 1 Отговор
    Кокорко скоро мин. пенсия ще е пи-голяма от мрз. А тва го няма никъде в ес... който е плащал осигуровки - получава пенсия. Просто е. Почвайте с минусите пенсионери ;)

    Коментиран от #46

  • 45 Гост

    1 2 Отговор
    Можем да си позволим увеличение на пенсиите ....но не можем да позволим увеличение на заплатите откъдето идват голяма част от парите за пенсии.Ха,ха,ха .
  • 46 гнусно

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Минималната пенсия ти боде очите, ама максималната, че и сега е над МРЗ, не те дразни. Пък на есен МРЗ ще си е 710 лв., а макс. пенсия ще е 3400 лв.

    Коментиран от #48

  • 47 цдрт

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Георги":

    Младите не работят., щото имат мама и тате в чужбина, откъдето им пращат парички.
    Пенсионерите нямат никаква вина. Търси вина в бизнеса, който се е закачил за МРЗ и не иска да плаща повече. Когато бизнесът започне да плаща по 2000- 2500 лв. заплата, младите ще заработят. Но скоро няма да стане, бизнесът е научен само да краде труда на работещите и да точи държавни пари.
  • 48 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "гнусно":

    Въобще не вдяваш за кво иде реч. Ама то и болшинството са с твоя интелект и за тва сме на тоя хал....?

    Коментиран от #49

  • 49 гнусно

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Когато аргументите свършат, започват персоналните обиди. Типично за форумското обитание.
  • 50 За съжаление

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Георги":

    Огромна част от тези с мин. заплата получават остатъка в плик, за да плащат по-малко осигуровки. Голяма част от адвокати, артисти и други самоосигуряващи се също се осигуряват на минимум, а доходите им са много по-високи. Мои колеги със заплати от над 3000 лева се осигуряваха на 600 лв преди 7-8 години а сега при по-високи заплати се осигуряват на 1000 -1500 лв. Това разбира се е по искане на работодателя и те нямат голям избор. Говоря за инженер-технолози с висше образование. Висока заплата - ниски осигуровки за бг работодателя. Масова практика.

    Коментиран от #51

  • 51 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "За съжаление":

    ....А ти май не знаеш за половин млн българи които са реално на мин.раб.заплата ,и не получават въобще плик ,освен това голяма за част от тях ,работодателя нито им плаща транспорт,нито нощен труд ,нито извънреден труд нито празничен труд ,просто ги е наел на твърдо ,няма празник няма делник плащам толкоз за раб.ден.Ти май летиш много нависоко ,я слез малко на земята и погледни жалката бълг.реалност и нечовешка експлоатация.Пък полицията ,военните ,актьорите ,НЗОК,държавната администрация ги остави настрана .Там още битува СОЦИАЛИЗЪМА Те за туй реват все за пари ,ама никой не напуска ,защото в частните фирми пият мозъци със сламка.
  • 52 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    Би трябвало увеличението на пенсиите да бъде с еднакъв процент! На едни 10 % на други1400лв. Браво! САМО ТАКА!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове