Last news in Fakti

15 Юни, 2022 16:08 6 143 26

Александър Дунчев: Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите!

  • александър дунчев-
  • мафия-
  • гори-
  • агенция по горите-
  • лъки

Коментар на депутата от ПП във фейсбук:

Александър Дунчев: Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите! - 1
Снимка: БГНЕС

Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите! Днес с колеги от ПП и ДБ трябваше да внесем Промяна в Закона за лова за спиране на нови ловни концесии в ловните стопанства, което обсъждахме от 3 седмици, но заради парламентарната криза се взе решение да се спре внасянето на такива закони. Бяхме избрали днешния ден, защото днес изтича срока на конкурса за нова 15-г. ловна концесия в ДЛС Кормисош до град Лъки в Родопите, нагласен да бъде спечелен от видния адвокат и мултимилионер Тодор Батков.

Това решение обаче не е жест към Тодор Батков, а към колегите от БСП, които пуснаха „конкурса“ за Батков преди месец през МЗм, но на които основно разчита Коалицията днес. Законопроектът бе в отговор на предложението на агро-министъра Иван Иванов след наш парламентарен въпрос, ако искаме да се спрат спорните ловни концесии в ловните стопанства – да го направим по законодателен път, защото той няма проблем с политиката на предишните управляващи за феодализиция на държавните ловни стопанства с конкурси, нагласени за ловните олигарси от Прехода.

Но все още има надежда емблематичното ловно стопанство Кормисош да бъде спасено от авторитарния контрол на ловния феодал, защото решение по конкурса ще бъде взето от министерството на земеделието на 20 юни! А министерството все още е част от Министерски съвет и коалицията на Промяната!

Със законопроектът целяхме още да задължим Министерството на земеделието да одобри в срок от 6 месеца и Концепция за развитие на ловното стопанство, като визия за нов ловен закон (ЗЛОД). А отдаването на нови ловни концесии да бъде спряно, докато не се приеме Концепцията и нови законови правила. Интересното е, че законопроектът е мотивиран с прогноза #КОЙ ще спечели т.нар. „конкурс“. И на 20 юни ще разберем дали прогнозата е била вярна.

Каква обаче е схемата с ловните концесии, Тодор Батков и останалите олигарси? За използването на ловните стопанства като частни владения за държавна сметка за първи път се разбра при съвместно разследване на bTV и Агенцията по горите през 2021 г., когато самият Батков сподели как самият Бойко Борисов е основен гост на ловните феодали.

При разследването на Агенцията по горите установихме, че и в стопанството на Батков е същата ситуацията, но просто Борисов не е сред гостите му. Тодор Батков, макар и един от най-коректните частни партньори!, управлява ловното стопанство под формата на ловен концесионер вече 20 г., като Анализ на Агенцията по горите от 2021 г. показва, че същият ползва стопанството като свое – той решава кой, какво и колко да ловува в стопанството, притежава собствена ограда с дивеч в рамките на ловната концесия и на практика управлява задкулисно цялото стопанство. Ключов момент за бетониране на неговата власт там е лобистка поправка от 2008 г. в ЗЛОД, която тогава му дава правото като ползвател на стопанството преди 2007 г. да запази концесионните си права и след 2007 г., и то за винаги.

Именно по силата на тази лобистка поправка от 2008 г. е издадена Заповед №РД48-18/09.05.2022 г. на агро-министъра Иванов, с която е открит конкурс за сключване на нов договор за съвместна дейност (т.нар. ловна концесия) в ДЛС Кормисош по реда на чл. 9, ал. 12 от ЗЛОД. В Заповедта на Иванов е използвана порочна методика с лобистко условие, което министерството използва вече 15 години за нагласяване на конкурсите. С него предимство се дава на кандидати, които са извършвали инвестиции в ловното стопанство преди края на 2007 г., с което обаче се ограничава участието на нови кандидати. В конкурса за ДЛС Кормисош на това лобистко и ограничително условие отговаря единствено търговското дружество „Стандарт нюз“ ЕАД на Батков, което е единственото дружество с договорни отношения и инвестиции по отношение на лова в ДЛС Кормисош след 2000 г. Скандалното е, че бизнесменът се възползва от привилегиите на лобистката поправка на ловния закон от 2008 г. вече за втори път, като за първи път се възползва от преференцията през 2008 г., когато получава преференциално концесионно право чрез удължаване срока на рамков договор №33/19.07.2007 г. между „Стандарт нюз“ ЕАД и ДДС/ДЛС Кормисош до 2022 г. Този договор от 2007 г. е бил сключен първоначално без правно основание, тъй като такова до 2007 г. е липсвало в ЗЛОД.

Отделно, в използваната от министерството методика за оценка на офертите на кандидатите (K-комплексно = K+R+Q), освен ключовата тежест на инвестициите преди 2007 г. (Q), максимален брой точки по критерий К получават и кандидати, които противно на всякаква логика, предложат възможно най-малък размер на инвестициите за предвидените в договора ловностопански дейности! Обратно, повече точки се получават за инвестиции по критерий R, които се разходват от държавното предприятие по субективна преценка – т.е. напълно непрозрачно.

За спиране на схемата с отдаването на нови концесии в ловните стопанства в полза на влиятелни бизнесмени, чиято основна роля е да спират бракониерите с частната си охрана, се обявиха депутати от Продължаваме промяната и Демократична България, според които за държавата тези ловни концесии са не само лишени от всякаква икономическа и управленска целесъобразност, но и нарушават европейските правила за концесиите и за защита на конкуренцията. Премахването на корупцията и нелоялните конкурентни условия в лова е и един от приоритетите в Коалиционното споразумение. Призив за прекратяване на нагласения конкурс за ДЛС Кормисош е изпратен до агро-министъра с парламентарен въпрос още на 18 май от четири депутата, според които с дискриминационното си поведение земеделският министър е на път да продължи порочната практика на предишните управляващи да ощетяват държавата със стотици милиони и да превръщат горското и ловното стопанство в България в заложник на влиятелни бизнесмени. В парламентарния въпрос се сочи, че заповедта на Иванов не е мотивирана и по никакъв начин не е обоснована целесъобразността на предлагания договор. Очакваните разходи за ловностопанските дейности за 15-годишния срок на договора са оценени на 16 840 360 лв. (с минимално участие на ДЛС от 69%), докато очакваната печалба е оценена на 6 010 000 лв., т.е. възвръщаемостта на инвестициите е едва 30%. В същото време, ДЛС Кормисош е губещо поделение, в което разходите за ловно стопанство следва да се покриват не от частна страна, а от държавното предприятие, което за 2021 г. е отчело над 1 милион лева печалба.

Чрез Анализа на Агенцията по горите от 2021 г. е установено, че както в ДЛС Кормисош, така и в повечето други ловни стопанства, публично-частното партньорство се оказва неизгодно от финансова и управленска гледна точка за държавата, която плаща за възможността на частните юридически лица да използват като свои най-добрите ловни стопанства и ловни бази в страната. Независимо от постигнатото добро състояние на дивеча, с което първоначалната задача след 2000 г. на това партньорство е постигната, за ДЛС Кормисош са посочени редица недобросъвестни практики от страна на частната страна.

Като алтернатива на концесиите в ловните стопанства е представена законовата възможност за отдаване под наем на голям брой държавни дивечовъдни участъци в държавните горски стопанства, които са обездивичени, и в които предоставянето на стопанисването и ползването на дивеча на частни търговци е по-целесъобразно и от икономическа, и от управленска гледна точка, тъй като държавата там няма финансови ангажименти.

Е, разбрахте ли сега #КОЙ има интерес от политическия хаос?!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕдинОтМногото

    22 21 Отговор
    До тук ви беше лапкането на аванта хахах

    Коментиран от #2

  • 2 Баш Българин

    39 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЕдинОтМногото":

    Не съзнавате ли че ИЗКАРВАТЕ ХОРАТА НА УЛИЦАТА ОТНОВО?!?

    Коментиран от #4

  • 3 123

    42 3 Отговор
    Спортния лов е за комплексари със стафидки вместо топки,избиващи животни и комплекси.Тотални жалтаци.Далаверата продължава, Дунчев е свестен човек, но масовката около него са отпадъци.
  • 4 ЕдинОтМногото

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Българин":

    Хората отдавна трябваше да са на улицата

    Коментиран от #23

  • 5 Хубаво ли ти е? А дано ти мине!!!

    27 14 Отговор
    Драги сънародници, заслужавате си всичко, което ви се е случило до тук и всичко, което ще ви се случи! Толкова сте глyпави и лесно манипулеруеми. България изпуска шанса да почне да се измъква от хватката на мафията и олигарсите. Ще патите, лошоте е, че и умните и красивите хора ще патим с вас!!!

    Коментиран от #9

  • 6 123469

    25 1 Отговор
    eeee, язък...за много малко щяхте да реформирате нещо....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Читател

    21 11 Отговор
    Дунчев поне да бяхте свърши нещо за тая почти година,нищо на лице, вместо да правите реформи и да разследват е и накажете виновните вие само кеширате затова изтичате в канала
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Калмук

    27 12 Отговор
    Г-н Дунчев, ако има някой виновен, това е най-вече Кирчо. За него най-важната задача беше как да "извърти" българската позиция за Македония, а реформите в съдебната система и борбата с корупцията бяха и СА в графата "Ако остане време".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фактъ

    13 9 Отговор
    Тази държава ще се управлява пак от герб - ДПС . Ужас ! По - доре да изчезне от картата .
  • 13 Анонимен

    9 11 Отговор
    Като държавата няма пари да ги стопаниства защо да западат. Изгодно е и за двете страни. А и не само Батков. Много хора имат участие. А и вече ми се струва по-добре да е техни ръце, отколкото на заграбващата ПП.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дон Кихот

    15 1 Отговор
    Мафия, олигарси, наистина ли са точно такива, кой ги създаде? Задкулисие, което си е Политбюро всъщност. Ъндърграунд, контролиран на сто процента, от кого ли?
    А кога демокрацията ще дойде при нас, докога ще живеем в разлагащ се цоциализъм?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нова мафия

    13 10 Отговор
    ПП вече ще значи Приемаме Предатели.....
  • 18 цццц

    14 2 Отговор
    Въпросът е кой ще смуче народа ,американската мафия или българската .Народа при всички случаи е прецакан ,другия въпрос е кой по малко ще прецаква .Америка иска територия без народ ,а нашите работодатели евтина и проста работна ръка .
  • 19 до Дон Кихот

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Дон Кихот":

    Това е "демокрацията", която ни програмираха и спретнаха едни сърдити чичковци отвъд океана! Поне сме били най-близката на Съветския съюз държава! Имаше и едни двама икономисти на ЦРУ, които ни направиха икономическата програма. едни други ни накараха да си закрием годните реактори в Козлодуй. А Военните им експерти ни принудиха да си съсипем армията, въоръжението и да си нарежем ракетите! А сега искат остатъците да дарим на Украйна!
  • 20 987

    16 3 Отговор
    Досега що дремахте и не го внесохте? Ами по-важно беше да гласувате санкции за Русия и оръжие за Окрайна? Б0KЛYЦИ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прав е

    10 9 Отговор
    Мафията клати България! Харизаното министерство на Гроздан Караджов в основата на саботажа на Слави Трифонов и завръщането на мафията във властта!?

    След като актуализацията на бюджета и парите за МРРБ се превърнаха в пореден повод за битка между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", а в сряда трима министри на ИТН бяха принудени да напуснат заседанието на Министерски съвет, се стигна и до решението на Слави Трифонов да обяви, че партията му напуска коалицията.
    Не излиза ли така, че цялото правителство да зависи от желанието на Слави Трифонов и харизаното на мафията Министерство на регионалното развитие и благоустройството?
    Достоверни източници информират , че Трифонов е харизал МРРБ заради Орлин Алексиев - познат през годините като "човекът на Бойко Борисов" - в Столична община, в бизнеса и задкулисието. За него се говори още, че е бил връзката на Борисов с огромни финанси, заради това, че едновременно е бил председател на една от най-важните комисии - по бюджет и финанси, оглавявал временната комисия за големите обществени поръчки, член на комисията по стопанска политика и общинска собственост. Както и в Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд.
    Фактитеж говорят, че Слави Трифонов е взел 50 млн. лева, за да събори правителството в услуга на цялото задкулисие, което е управлявало преди това.
    Именно заради лейтенантите на Орлин Алексиев и Слави Трифонов , бунтът в ИТН назрявал през последните шест месеца. Никъд
  • 23 А ТИ...?!

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЕдинОтМногото":

    От ,,хората" ли си...,на улицата ли си...,или като Славуца- на дивана...?!?!
  • 24 Иван

    8 4 Отговор
    Мафията си има държава но тука селяните не ги интересува кой краде важното е те да са добре егоизъм и селения това е Бг.
  • 25 Ами нали

    10 4 Отговор
    точно ПП са мафията и олигархията,как така се борите сами със себе си?
  • 26 ловец

    0 0 Отговор
    Г н Депутат защо не повдигате въпроса за другия вид концесии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове