Last news in Fakti

17 Юни, 2022 16:39 1 879 21

Караджов: Дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен

  • гроздан караджов-
  • пътища-
  • ремонт-
  • дефицит

В периода 2019 г. - 2020 г. са сключени 34 броя договора за извършване на поддържане

Караджов: Дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията ясно показа, че дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен дефицит, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия за изслушване на съпредседателите на междуведомствената работна група по пътните ремонти и на ръководството на ДНСК.

Караджов акцентира върху изводите на работната група - нуждата от ново законодателство за инфраструктурните обекти и законодателни промени, за да може да се регламентират всички обекти по тридесет и четирите договора, за да станат законни спрямо Закона за устройството на територията. Много важен извод от доклада, по думите на министъра, е, че единствената възможност за преодоляването на допуснатите несъответствия с изискванията на ЗУТ е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС посредством съответната законодателна дейност.

С други думи, това, което комисията казва, е, че тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска разруха, загуба на държавата. Държавата и НС чрез специален акт на парламента трябва да ги регулира, като първо ги провери за качество и безопасност, защото това са много важни обекти, коментира министърът един от изводите в доклада.

По въпроса с разплащането с фирмите той напомни, че препоръката в доклада е това да се направи от нова комисия по остойностяване на извършените строително-монтажни работи, като е добре да се привлекат ДНСК по темата за това кои обекти ще бъдат обявени за незаконни, кои за търпими и т.н., и да се дадат на АДФИ.

В този доклад никъде не се третира въпросът за престъпления, а това нещо беше чуто при представянето му, никъде не се говори за прокуратура, но за да бъдем наясно кой от коя страна на барикадата, съм дал доклада, дори в проектния му вид заедно с приложения на прокуратурата, напомни министърът. По думите му целта на доклада е била да подпомогне разплитането на въпросите за договорите за текущ ремонт и поддръжка (ТРП) и за натрупаните задължения по тях.

Караджов изтъкна, че комисията, премиерът и финансовият министър са били постоянно държани в течение на процеса. Наясно сме, че става дума за законно проведени процедури по ЗОП и за законно сключени договори. Ние не оспорваме и не казваме, че това са незаконни договори, става дума, че са направени възлагания над позволения от закона размер и са направени строежи в рамките на иначе текущите ремонти, коментира министърът.

В периода 2019 г. - 2020 г. са сключени 34 броя договора за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища на обща прогнозна стойност 711 720 000 млн. лева, по които реално са възложени дейности за 3,3 млрд. лева.

Как може да няма престъпления, пък да има незаконни строежи, попита председателят на парламентарната регионална комисия Настимир Ананиев по време на изслушването. Незаконните строежи са нарушение, те не са престъпления и ако ви насоча към покрайнините на всеки голям град, ще видите много незаконни строежи, отговори Караджов. Ананиев коментира по темата за незаконните строежи, че става дума за това, че някой не си е свършил работата, като Караджов се съгласи, че това са административни нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    13 5 Отговор
    Не е дефицит.Тука е на сигурно място в Банкя.

    Коментиран от #21

  • 2 Матрософ

    10 8 Отговор
    Отивай да си вземеш каквото ти е обещано от Баце, че си заминаваш
    откъдето си дошъл.
  • 3 нико

    8 5 Отговор
    Dефицита може да е заварен но е ФАЛШИВО скроен от БОКО и е за ФАЛШИВИ и несъществуващи проекти . К Ъ Д Е са складирани закупените евтини материали за милиарди лева. Т О В А трябваше Караджов да провери ПРЕДИ да плаща . Не се плаща за строителство БЕЗ разрешително и неконтролирано .
  • 4 Тенчо

    7 5 Отговор
    Заварен от крадливците Тиква и Пеевски! На друг ги дрънкай тези, бай Гроздане!
  • 5 Страничен

    8 6 Отговор
    Американците вече вдигнаха ръце от Кирчовците и са ни разрешили.



    Аз мисля, че и двете са изпълнени, а американците разбраха, че трупат негативи със своите протежета, така че предполагам вече са заложили на "следващия кон", но не мога да кажа кой е той.Избори към 25 септември са реални мислете с главите си за да не мисли някой друг

    Коментиран от #15, #18

  • 6 Тома

    10 5 Отговор
    Значи искаш да кажеш че боко тиквата ги е откраднал.А цяла България знае че той една стотинка като тебе не е взел само сакове и чанти евро
  • 7 Васил

    5 4 Отговор
    Караджов ти си само едно скапано леке инструмент да се откраднат едни милиарди.
  • 8 бокоБРАВО КИРО

    6 4 Отговор
    МИ СЪС ЗАВАРЕН ДЕФИЦИТ СЛАВУЦА НАПРАВИ ПАЧКИ ОТ ПОДКУПИ
  • 9 Хаха

    6 1 Отговор
    Като гледам тук има доста некомпетентни тия пари се дадат искате не искате защото има договори и като са направени в ущърб на едната страна, а те са направени със сигурност. Целия въпрос с това неплащане да се създаде един голям дефицит който ще ни вкара в един икономически капан който ще е много зле за нас

    Коментиран от #11

  • 10 Как

    1 0 Отговор
    Като беше министър друго говореше,за да бутне правителството.Сега като падна правителството друго запя.Било зварено а не ги е е искал.
  • 11 Абе хахато,

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Я да поразсъждаваме върху последното в коментара ти. "Целия въпрос с това неплащане да се създаде един голям дефицит който ще ни вкара в един икономически капан който ще е много зле за нас" А кой на вкарва в тоя капан ? Неплащането или че тиквата е направил капан с договорите, които трябва да се преразгледат и тогава да се разплатят ? ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН. Ако ти си от вземащите по такъв тиквен договор, по добре си замълчи.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Добре е че не си от кои ?

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе балъко":

    Накрая ще го ядем ние пиятельо. Бях доверчив и ги познавам добре.
  • 14 Независимо от това

    0 2 Отговор
    Ти не направи нищо за решаването на този проблем, напротив, прехвърли го от болната глава на здравата. Вината за ситуацията е изцяло твоя и на ГЕРБ . Защо тези договори не са вече в съда и за 6 месеца минали поне първа инстанция?
  • 15 Ееееех троле

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Страничен":

    Какво общо имат тук американците? Това си е наша тиквена работа. Ама пусто трябва да си заслужиш копейките.
  • 16 Някой се мъчи да интерпретира

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе балъко":

    Поговорката е; " Не питъй пътник а патник " После как ли не я модифицираха. Таквоз е модернизъм.
  • 17 Пипи Чорапчето

    1 0 Отговор
    Ами какво се прави в такива случаи бе, Караджов?
    Наследил си, викаш, дефицита от 2019-2020 г. - сключени са 34 договора за 3,3, млрд. в нарушение на правилата.
    Поглеждаш и виждаш кой министър ги е сключил - аааа, Петя Аврамова, Петето на Буци 3 - еми, сигнализираш прокуратурата, съда и т.н. Направи ли го?
    Имаше 6 месеца все пак, пък и Комитова като служебен министър ти беше свършила половината работа точно по този кейс.То не че доблестната ни каскетура щеше да си счупи краката да бърза с разследване на гербав министер, ама ти пък трябваше да си вържеш тенекийката. Освен ако....?
  • 18 Страничния,

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Страничен":

    Имено, мисли с главата си. И на следващите избори непремено трезвен.
  • 19 дядото

    0 0 Отговор
    добре.и като е така вече 2 години да има прокуратура,съд,държава.всички крадете и с дъ.то си и се биете като го....да за още.
  • 20 Абеее

    1 0 Отговор
    Що ли нещо, вече не ти вярвам!? А крадците ние си ги знаем.Абеее много им личи , тези дето най- много пищят в парламента и викат "ОСТАВКА".
  • 21 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Чудесно ! Значи, нищо не пречи да го направите 6 милиарда за една година ! А , защо не 30 милиарда ! ....Няма олио, хляба - горчи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове