Last news in Fakti

21 Юни, 2022 23:15 2 580 14

Важните новини във ФАКТИ на 21.06.2022 г.

  • кирил петков-
  • вот на недоверие-
  • асен василев-
  • тошко йорданов-
  • радостин василев-
  • цар освободител-
  • иво атанасов-
  • мустафа карадайъ-
  • корнелия нинова-
  • гроздан караджов-
  • бойко рашков-
  • деница сачева-
  • горива-
  • ивайло мирчев-
  • никола минчев-
  • явор божанков

 План Б е "Продължаваме промяната" да получи първия мандат и да продължи със силната инициатива, че този парламент може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати, коментира премиерът 

Важните новини във ФАКТИ на 21.06.2022 г. - 1
Снимка: БНТ

Петков след дебатите: Ако вотът мине, това е просто една стъпка, после първият мандат идва при нас.

Утре вотът на недоверие се надявам да не мине. Ако мине, това е просто една стъпка, след това първият мандат идва при нас. Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено от "Има такъв народ" се надявам, че има още хора, които се колебаят. Чухме много аргументи, те нямаха много тежест, нито голям смисъл. Аргументите решиха да ги казват само, за да кажат нещо", заяви премиерът Кирил Петков след края на дебата по вота на недоверие, цитиран от БНТ.

Денят на истината: Гласуват вота на недоверие в 19:10 ч. утре

Дебатите за вота на недоверие приключиха. Депутатите ще гласуват вота на недоверие в 19:10 ч. утре вечер, съобщават от bTV

Асен Василев: Не отхвърлям опцията да стана премиер, но нека да не изпреварваме събитията

„Никаква опция не може да бъде отхвърлена, когато става дума за доброто на България”. Това каза пред NOVA вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, запитан дали може той да оглави правителство, ако се завърти рулетката и президентът пак трябва да дава мандата на партиите, за да формират правителство.

Тошко Йорданов: Радостин Василев е лицемер, държи се като тъпа мутра, а говори за морал

Радостни Василев се държи като тъпа мутра, а говори за морал. Така шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) отговори на нападките на отцепилия се от партията Радостин Василев в предаването „Лице в лице“.
Той напомни за телефонния разговор, в който министърът на спорта в оставка агитира и заплашва депутатът от ИТН Христинка Иванова.
Йорданов нарече Василев „лицемер“. Каза също, че лично носи вина за това той да е министър и областен координатор на ИТН. „Това си е моя вина и аз наистина ще си го нося този кръст и към нашите избиратели и към хората, които са ни се доверили“, заяви депутатът.

Радостин Василев: ГЕРБ и ДПС вече са едно цяло, работят заедно и в синхрон

ИТН е проект, създаден от политическата клептокрация, който в момента се опитва да събори правителството. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Той беше сред първите петима членове на „Има такъв народ“, които се отцепиха от партията на Слави Трифонов.
Той отново каза, че не става въпрос за търгуване на депутати. Според него президентът Румен Радев, който намекна, че става въпрос за купуване на народни представители, просто е изпуснал реплика.

Бул. "Цар Освободител" блокиран от протест на "Възраждане", скандира се "Оставка" (ВИДЕО)

Протестиращи от „Възраждане” блокираха бул. „Цар Освободител” пред Народното събрание.

Независимият Иво Атанасов: Всяка партия, която се е докоснала до ГЕРБ, е отишла в историята и е изгоряла

"Всяка партия, която се е докоснала до ГЕРБ, е отишла в историята и е изгоряла. Такава ще бъде и съдбата на ИТН, ако гласуват срещу правителството. Предлагам да гласуват то да остане и след това да поставим въпросите и сроковете за изпълнение на приоритетите". Това заяви за "Денят на живо" Иво Атанасов, независим депутат.

Карадайъ: Когато клетвопрестъпник тръгне да рине лъжи, най-малкото трябва да му направите забележка

"Когато клетвопрестъпник и нарушител на Конституцията, тръгне да рине лъжи, най-малкото трябва да му направите забележка. На този лъжец трябва да му напомним, че темата "Магнитски" е актуална, интересна и любопитна и е добре да се запознае, но само да не лъже. Иначе по темата г-н Пеевски си води делата в САЩ, тя е демократична държава, има законодателство и вървят определени процедури. Но да му напомним на този лъжец, че е подписвал документи, в които казва, че няма нищо общо. Тогава ли сте лъгал или сега. Да напомним и на дружината му, която от една година е на власт, че техните актове българският съд ги обявява за незаконни". Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, обръщайки се към премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание.

Тошко Йорданов: Ако лъжа като Петков, ще ме отстраните от поне 3 заседания

„Знам, че Петков може да говори когато си поиска, но ако някой от нас почне да лъже толкова брутално, ще има наказания. Не е редно това."

Нинова: Задкулисието вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет

„Формално водим дискусия по вот на недоверие за финансова и икономическа политика“. Така вицепремиерът Корнелия Нинова се обърна към депутатите по време на дебатите по вота на недоверие в парламента, съобщават от Dariknews.bg.

Петков: Не разрешавайте българската политика да зависи от четири SMS-a

"Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в тази зала". С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към народните представители по време на дебатите по вота на недоверие, който Народното събрание обсъжда на днешното извънредно заседание.

Караджов: Сривът в коалицията дойде, защото се отнасяхте към ИТН като към трето качество хора

„Не смятах да взимам думата, докато в един момент не чух отново да се говорят лъжи от министър-председателя. Г-н Петков, г-н Василев, изсипахте помия върху мен, без да съм я заслужил”. Това каза по време на дебатите по вота за недоверие министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов, цитиран от Нова телевизия.
По въпроса за „възмутителните” обществени поръчки в МРРБ, както ги нарече премиерът, Караджов попита защо само за това ведомство важи изискването за най-ниска цена.

Рашков: Събрали са едно просто мнозинство, което иска да свали правителството

Няма никакви основания за вота на недоверие. Събрали са едно просто мнозинство, което иска да свали правителството, защото се задават едни огромни пари. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира вота на недоверие.

Сачева: Предлагаме 15% увеличение на пенсиите

ПГ на ГЕРБ внесе предложения в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с което ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Деница Сачева, цитирана от Нова тв.

КЗК: Има данни за нарушения и дъмпинг на цените на горивата

След искрите между управляващи и опозиция на тема образуването на цените на горивата, спорът се пренесе и в НС. Намеси се и Комисията за защита на конкуренцията след призив на ПП да го направи заради изказване на Делян Добрев от ГЕРБ, че “някой прибира по 10 милиона на ден от по-скъпите горива у нас”.

Ивайло Мирчев: Предсрочни избори са в интерес на проруските партии

На евентуални предсрочни парламентарни избори “Възраждане” ще набере по-висока скорост, появяват се и други партии, свързани по определен начин с Русия, а това не е в интерес на България. Това заяви в интервю за БНТ от парламента депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Асен Василев към ГЕРБ: Да го духат бедните

Изразът „да го духат бедните“ нажежи страстите в залата на Народното събрание. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев го използва в обръщение към партия ГЕРБ, които са вносители на вота на недоверие заради икономическата политика на правителството.

Минчев: Нито един вот на недоверие в новата ни история не е бил успешен

Нито един вот на недоверие в новата ни история не е бил успешен. Това заяви депутатът Никола Минчев от "Продължаваме промяната", който беше отстранен миналата седмица от поста председател на парламента. И допълни: "Но ако се съди по заявките на политически лидери, може да има и пробив този път".

Премиерът: Лъжа е, че хазната е останала без пари

От трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков, след като изслуша мотивите на внеслите вота на недоверие към кабинета му, отговори на всички тях. Той заяви, че ще даде реални факти, които са били част от постиженията на това правителство, съобщи Нова тв.

Василев: Дефицитът в България е един от най-ниските в Европейския съюз

Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година", заяви от парламентарната трибуна Асен Василев по време на дебатите по поискания вот на недоверие на кабинета "Петков".

Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарасне вносът. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", категоричен е Василев.

"Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави Василев, обръщайки се към своите колеги.

По повод твърдението за "заробващ дълг", Василев отговори:

"Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен е министърът на финансите Асен Василев.

"Това, което виждаме в момента е дълг, който е нисък", добави Василев.

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Фич" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга", добави Василев.

"Инфлацията най-лесно може да бъде намалена, когато се вдигнат лихвените проценти. Лихвените проценти се вдигат от Европейската централна банка и това има директно отражение към лева, тъй като имаме фиксиран курс лев-евро.

"Знам, че е политически удобно да се говорят глупости, но ако искаме да имаме истински икономически дебат, за това как да се управлява кризата. Ние сме отворени във всеки един момент към този дебат"

"Това, което чувам са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*хат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията."

Божанков: Мотивите на ГЕРБ за вота са като изрезки от кафяви медии

„Изходът от вота на недоверие е непредвидим. Разчитаме на съвестта на достатъчно народни представители, които мислят на първо място за България“, коментира пред бТВ депутатът от БСП Явор Божанков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислете

    4 12 Отговор
    Падне ли Киро.Новата четворна коалиция се гласи да изнесе житото и да създаде продоволствена криза.После ще го върнат обратно на тройна цена.Това е мафиотски план за бързо реализиране на милиарди.Всички са в схемата ГЕРБ ДПС ИТН И ВЪЗРАЖДАНЕ и Радев
  • 2 АЙДЕ

    8 4 Отговор
    Изчезни бе хам салак, България НЕ ТЕ ИСКА !!!!!!
  • 3 Дипломат Чукча

    4 7 Отговор
    ДПС за кабинета на Петко - Това е най-слабото правителство от 30 години насам.
    Суверенът дешифрира - Това е най-неподкупното правителство от 30 години насам.
  • 4 Да ,ама друг път!

    7 0 Отговор
    Ще дойд.ама на кукув ден.А дори и хипотетично да дойде с измама при изборите,няма да имате мнозинство за нищо.ДоленМръсенЛъжливСиганин.Скоро ще търкаш наровете на ЦСЗ за държавна измяна.
  • 5 АЙ СТИГА БЕ

    4 2 Отговор
    Просто Киро, Асене, гласувах за вас, но искам да ви кажа - разликата между корпоративно управление и управление на държава e точно толкова, колкото между управление на хедж фънд, който може да направи райт-оф (извинявам се за кирилицата) на т.нар. токсични активи и да продължи напред. Не мога да се съглася да управлявате България като хедж фонд и да ми говорите пред акционерите, че за т.нар. токсични активи, които вие сте натрупали, нещо се джурка. Вие, младежи, не докладвате пред общо събрание на акционери. Докладвате пред Народно събрание. България не е корпорация, изградена по темплейтите на Харвард, дето я сте го разбрали, я не сте го разбрали. Отидете си на скъпо платена работа в хедж фондовете или там в някакви екуити фондове. С вашите сложни и неразбираеми за простолюдието обяснения вие ще се окажете в ситуацията Ту Биг то Фейл. Да ви припомням ли Лемън Брадърс. Това ли ми готвите за България? Нищо не направихте, освен да викате на площада "Заедно". Да ви припомня ли, че "ЗАЕДНОСТ" го измисли един по-умен от вас, който завърши философския факултет. За политици не ставате. Очевидно и за управляваши на финансови активи не ставате. Разчитате на харизма, която ви убягва. Разберете, България не е корпорация. Едни други преди вас успяха с Тор Бьорголфсон. Но това ми напомня на първата и втората студенстка стачка - оная с танковете и оная без танковете през 1990 и 1991г. Оказа се, че през 1990г. на първата студентска стачка през служебния вход се раздаваха

    Коментиран от #7

  • 6 Изборите

    3 1 Отговор
    Ще бъдат спечелени от Възраждане и новата партия на Янев. Ако не бъдат върнати хартиените бюлетини. Хората този път трябва масово да гласуват. Морално е ПП да си подаде оставката, поради 2 причини скъп газ 40%, конектор с Гърция няма да е готов до зимата и видеота с пощипването на някаква колежка, на едни стълби. Азерския газ отново е 40 или 60% собственост на Русия. Само че, никай няма да ни продава евтино, заради кафевите ни очи. Категорично трябва да излезем от ЕС, говори се за премахване на правото на Вето на малките държави, ше видим дали ще го вкарат като Закон. Направят ли го, неизбирани от европейците еврочиновници ще определят бъдещето на държавите. И децата ни задължително ще учат ЛГБТ култура. Да не говорим за новото безУмие с нов щам ПлАндемии, от което икономиките на държавите ще рухнат.
  • 7 Рискови деривати

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "АЙ СТИГА БЕ":

    По-скоро е нарочен фалит на България, и продаването на малкото оставало Държавно и Концесионирането им. Вариант Гърция. Кризата 2008 САЩ, дойде от подобно поведение и стана световна. Останат ли до зимата с България е свършено, такива договори ще подпишат и подписват, че свят ни се вие, докато не отроВят водата и земята на България-геотермали и вероятно шистоВ, много се активираха мезиите на тема шиСтов и акумолаторни батерии, които ще ни струват милиарди за съхранение и изхвърлянето им. Трябва хората масово да глясуват за Възраждане и партията на Янев. За да не се върнат ГЕРБ. Този път има шанс, да не забравяме, че движението ПП спечели, заради Ковида и само десните твърди ядра гласуваха.
  • 8 Какво става с вдовишките

    2 0 Отговор
    Пенсии, съпруг или съпруга почиват, единият от съпрузите, както е в повечето БГ семейства не е работил, оставяте го на улицата, защото не е на 56 г.? Едно погребение е над 2 хилки, а давате помощ само 500 лв.В Германия вдовишката е 90% от пенсията, която трябва да вземе съпруг/а. Или беше по-важно да вдигнете на 4000 лв. Пенсията на милионера Костов, 2 хилки като премиер, плюс 2 хилки макс пенсия. Или за 2 г. при таван осигуряване 3 хилки, милионерът ще вземе всички вноски, които е плащал за цял осигурителен стаж, и то 8% от 16, останалите ги плаща работодателя. Евала, ашколсун, пак напълнихте джобовете на държавните ПаРазити и ДеПутати. Какво става със сградна инсталация Парно? Ще има ли индивидуален отказ, при непоносими цени на парно зима, и намаляване мощност през деня от 8 сутрин до 18 вечер, парно вече ще мота да си позволят хора с доходи над 4 хилки и крадЦите на парно. Или потребителите са принудени да пускат печки, работещи от дома си, или само за ток и парно 400 лева минимум. Какво става с водата тези 3 кубика с намалена цена включват ли ОЧ. Защото общи части са плюс 3 кубика, или общо 6 кубика, КАК НАМАЛЯТЕ ЗАГУБИ ПО ТРАСЕ ВОДА и спазени ли са инвестиционни планове, ХОРАТА ПЛАЩАТ СТО ПРОЦЕНТА в сметки загуби вода? Какво стана с Концесия Дънди и ВИК, разследвахте ли?
    Какво стана с идеята на БСП държавата да взима свръхпечалбите на предприятия?
  • 9 Вдовишките

    2 0 Отговор
    Какво става с "Техническите Паспорти", не сте ги отменили, само ги отложихте във времето, пак ли ще плащаме милиони глоби ЕС. Където некадърността на строителите особено за сгради, строени след 1989 г. е потресаваща, на 30 новопостроени сгради, да има 4-ри качествено построени и ще я плащат отново потребителите, и то с принуда чрез банки. Какво става с фалит на физически лица? А с приема на еврото ще има спекулативно вдигане на цени, и няма как да бъдат спрени, ако сме членове на ЕС. Публикувайте в медиите новата поправка за намаление цена вода.
  • 10 Гост

    2 2 Отговор
    Ако падне правителството с вота,какво от това,че първи получавате мандата,кой ще ви гласува отново някакво си измислено от вас правителство?Такава полумисъл само в една болна глава може да измислиимате още точно 12 часа да си играета на правителство и после,сбогом.
  • 11 Искам да знам

    1 0 Отговор
    Какъв е частният дърг на физически потребители, държавен дълг-заеми взети от държава, и на юридически лица-фирми. За да добия представа какво е истинското състояние на България, а не да чета изкуствени рейтинги, както в Гърция преди кризата. Защо е махнато таблото на Николай Василев за дълговете на българите?
  • 12 Буха ха

    0 0 Отговор
    Учудвам се че медиите не отбелязват изключително просташкия коментар на Явор Божанков (БСП) отправен вчера към Десислава Атанасова (ГЕРБ). Тя взе думата след Кокорчовата изцепка, след което Божанков я репликира с нещо от рода на “не може всеки път щом чуете за дуе да излизате на трибуната”. Тя е крайно несимпатична, но от уважение към институцията Народно събрание и към народа, така не се говори, това не е квартално кафене.

    Коментиран от #13

  • 13 Буха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Буха ха":

    чуете за дух ане”
  • 14 промяна към нищото

    0 0 Отговор
    Козунак канадски.
    Защо в устата ти е името на Митрофанова при всяко изказване?
    Та ти самия преди да встъпиш в този пост на Мен. Пред. на РБ споменаваше , че имаш подкрепата на американския , руския и ..... посланици.
    Млад си още да те гони деменция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол