Last news in Fakti

22 Юни, 2022 08:05 1 591 15

Депутати искат по-лесен достъп до мекия хазарт

  • хазарт-
  • залози-
  • бст

Предвижда се БСТ да стане и букмейкър - т.е. да организира спортни залагания и пряко да конкурира компании като "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" и "Палмсбет"

Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта. Основно те са свързани с дейността на Българския спортен тотализатор, като депутатите предлагат да се премахнат някои ограничения пред дейността му, разширяването на мрежата, продажбите, видовете хазартни игри, които предлага.

Най-общо целта е да се улесни достъпът на населението до мекия хазарт, става ясно от мотивите към законопроекта.

Държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност и бе въведено изискването да организира този вид хазарт само в собствени или наети пунктове със свой персонал.

Сегашната власт обаче намира тези ограничения за неправилни. Вносителите на промените в Закона за хазарта отбелязват, че БСТ не може да извършва дейността си в пълен обем и да реализира достатъчно приходи, с които после да финансира спорта и културата.

От мотивите става ясно, че през 2020 г. БСТ е имал 1507 пункта, като един пункт покрива 4613 души население, а продажбите са били на стойност 125 млн. евро. Дават се примери с някои европейски страни като Белгия, Гърция, Хърватия, Финландия, в които наситеността от лотарийни пунктове е в пъти по-голяма, а оттам и приходите от хазартните игри в тях. Средно за Европа един пукт покрива 1725 души и ако това съотношение се постигне и у нас, приходите на БСТ ще да скочат с 35%, посочват вносителите.

Те предлагат от началото на август тази година да отпадне изискването БСТ да предлага игрите си единствено в собствена приемателна мрежа, тъй като това е финансово необосновано - разходите за поддръжка на собствен пункт и персонал са 7 пъти по-големи от тези за поддръжка на "несобствена точка за продажба". В противен случай броят на тото пунктовете в страната щели да намалеят до 600, а оттам и приходите, които се разпределят за спорт и култура.

Предлага се още изплащането на печалби да се извършва не само в банки, но и в офисите на други доставчици на платежни услуги, съобщи в. "Сега".

“Тези промени ще се отразят позитивно на останалите търговци, които искат да се занимават с такава дейност, ще увеличи доходите им и ще засили допълнително социалния ефект от промените", се посочва в мотивите.

Предлага се още разширяване на портфолиото на БСТ - да се допусне държавният оператор да организира онлайн моментна лотария, както и да влезе на пазара на спортните залози.

Освен това се предвижда БСТ да стане и букмейкър - т.е. да организира спортни залагания и пряко да конкурира компании като "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" и "Палмсбет". Лицензът на пионера в тази сфера у нас "Еврофутбол" бе отнет преди година, а друга от фирмите на Васил Божков - 7777.bg, загуби възможността да организира игри заради наложени запори.

Разширяването на продуктовата гама на БСТ ще позволи да се достигне до нови потенциални участници и ще оптимизира финансовите резултатите на БСТ, посочват вносителите.

В началото на тази година тотализаторът бе оглавен от човек на ИТН - Александър Тодоров, който се отказа от депутатското си място заради тази позиция, а принципал е министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който миналата седмица напусна ИТН.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Каскет

    13 0 Отговор
    Това предложение е ЛОШО.
  • 4 Дамаджони уокър

    13 2 Отговор
    Сега стана ли ви ясно кой стои зад тези сладури.Всички знаем,че който плаща той поръчва музиката.......
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Сле като голяма част от население бг разбра,че няма печалба 1 милион,рязко падна интересът към залаганията и другите игри,както на букмейкъри така и на спортен тото!мен лично тези Божковите букмейкъри ,говоря еврофутбол не са ме ощетили ,но аз не съм правил залози .....Ол-ин и не съм играл на търкане билетчета и да чакам милиона.Винаги са ми изплащали,кога по бавно,кога навреме,но винаги.Има хора,които са силно ощетени,особенно тези,които чакат още "Големите" пари ,които Де факто са спечелили!Колкото до немското Типико и сигурните ръце на Кан те Дължат на фамилията Печалбата от мача на Мон Фис -Краинович лион 20г.Добре,че...все пак...ВЕДНАГА върнаха залога и плещеха само Фелер,Фелер....Там след,като писах прошение в икономическата полиция тоест до арменския поп на Потсдам засега нямам ни вест ни кост.Няма и да имам,но вече Букмейкърите ги определих,като уличните мошенници!Най коректен букмейкър Бе Николай-Коломбото преди 89г!Жалко,че и хазарта попадна под държавна сигурност........
  • 6 Закривайте ги

    8 4 Отговор
    В умните държави хазарта е забранен, като и цигарите, и алкохол освен червеното вино-поради лечебни свойства.
    Проверка на тотото, защо махнаха 2-та тиража. Откриване на безплатни спортни школи за децата и възрастните. В моята градинка няма фитнес уреди.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СЗО

    15 0 Отговор
    Това ли е най важното нещо за решаване???!!! Само да напимня: Гешеф си е още главен!
  • 9 Това

    14 0 Отговор
    Му остана на народа! Да пии. Да пуши. Да се дрогира! И глупаците да си харчат парите за хазарт. 😇
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Учуден

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Закривайте ги":

    Кажа поне една държава, в която да са забранени алкохола и цигарите, умна или глупава без значение??? Относно лечебните свойства - лекари изписват канабис за лечебни цели, но не съм чул да изписват бутилка вино:)
  • 14 Простото Киро

    2 0 Отговор
    Маските падат - такъв законопроект е в полза на Черепа, който след "съдебната реформа" ще бъде оневинен и ще се върне. Чисто лобистки закон, по време, когато България се тресе от кризи и ма един милион по-важни неща. Явно за тези депутати хазарта е по-важен от пенсиите, армията, образованието, здравеопазването, икономиката, демографската криза и т.н.
  • 15 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Тези нови форми на комарджийство БСП и ПП определят като нова продуктова гама на БСТ. Ясно е ,че комарджийството от НС трябва да се принесе в живота на хората. Защо се занимавате с мекия хазарт а не си копате земята в реални граници от където могат да дойдат новите продукти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове