Last news in Fakti

24 Юни, 2022 18:14 1 927 6

Селските съветници с щедри пътни добавки за всяко отскачане до Гърмен

  • левове-
  • гърмен-
  • общински съветници

От днес започват преговорите между политическите сили за нов председател на ОбС, който ще смени подалия оставка Д. Шенгов

Селските съветници с щедри пътни добавки за всяко отскачане до Гърмен - 1
Снимка: Архив

Общинските съветници в Гърмен са сред малкото в страната, които освен месечно възнаграждение за участие в сесии и постоянни комисии получават и пътни, за да стигнат до Гърмен. Обикновено това се случва 2 пъти месечно – веднъж на сесия и веднъж за заседание в постоянна комисия, но „пътните“ им се полагат още за всяко едно участие в заседание на извънредни и временни комисии, както и за участие в комисии по провеждане на търгове от Общинска администрация – Гърмен, пише struma.bg.

Освен това общинският бюджет плаща повече от щедро, за да могат съветниците да си вършат работата, за която иначе вземат 70% от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие.

Решението да се стимулират по този начин местните парламентаристи е от години, но на последната сесия те получиха щедро увеличение на размера на тази помощ, която освен това доста разшири и обхвата си.

Най-много пари за пътни получават съветниците от с. Рибново, които за всяко идване до Гърмен, който е на 21 км от селото им, вземат по 27 лв., или близо по левче на километър.

Съветниците от с. Крушево са с пътни от 16 лв. на отиване до Гърмен и обратно, 13 лв. са определени за с. Долно Дряново, 12 лв. – за с. Скребатно, 10 лв. е за с. Хвостяне, по 9 лв. за всяко пътуване до Гърмен получават местните парламентаристи от Огняново и Дъбница, а най-малко – 8 лв., са определени за с. Дебрен. Като цяло парите са повече, отколкото ще са им необходими за гориво на автомобилите.

Извън тези плащания общинските съветници получават и по 30 лв. за всяко участие в търг и заседание на извънредна и временна комисия към ОбС.

Единственото изискване за получаване на тези суми е съветникът да се разпише в присъствената книга на съответната комисия, а председателят на ОбС да удостовери и със свой подпис, че той се е мярнал на заседанието.

Междувременно съветниците от селата в момента са доста притеснени за тези си надбавки заради втория подпис. Както съобщихме, в началото на месеца председателят на ОбС – Гърмен Денислав Шенгов подаде оставка, обиден, че без мотив 3-ма негови колегите изтеглиха от дневния ред на сесията предложението си той вече да не е председател на 4 часа, а на пълен работен ден, за да получава и пълната заплата, определена за поста. Предложението бе, понеже Шенгов изненадващо остана без основната си заплата – уволниха го като директор на „ДГС Гърмен”.

Въпреки че оставката още не е разгледана на сесия на ОбС, според ЗМСМА Шенгов вече не е председател. По тази причина ДПС започва срещи с останалите политически сили в местния парламент, за да се спрат на една обща кандидатура и да не се стигне при гласуването до разводняване на гласове. Първата среща е планирана със съветниците от ГЕРБ за днес. В зависимост от хода на преговорите кметът Феим Иса е в готовност да свика следващата седмица извънредна сесия, на която да бъде избран нов председател на ОбС.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Сега ще се КРАДЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ! Само тва е сигурно.
  • 2 ха ха

    9 0 Отговор
    държавност , а ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 На леффски святата република е тва

    7 0 Отговор
    Сичко краде ли краде
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Глупости

    2 1 Отговор
    Как кмета ще свика сесия? Защото публикувате глупости и смешни истории. Вижте ЗМСМА и правилника на общинския съвет
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове