Last news in Fakti

27 Юни, 2022 18:44 5 541 35

Проф. Илчев: През последните 150 г. Франция е антибългарски настроена

  • проф. иван илчев-
  • франция-
  • рсм

За него било пределно ясно, че страната ни няма да наложи вето върху преговорите на Северна Македония с Европа

Проф. Илчев: През последните 150 г. Франция е антибългарски настроена - 1
Кадър NOVA NEWS

Проф. Иван Илчев е Член на Съвместната експертна комисия между България и РСМ. Той коментира в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS, че „през последните 150 години Франция винаги е била антибългарски настроена и е подкрепяла съседите на България”. Професорът изброи държави като Сърбия, Румъния, Турция и Гърция.

За него било пределно ясно, че страната ни няма да наложи вето върху преговорите на Северна Македония с Европа. По думите му РСМ не харесва историческите претенции на България и затова отхвърля френското предложение.

„Това е позицията, в която те се чувстват най-несигурни и която най-силно влияе върху изграждането на тяхното национално самочувствие”, смята проф. Иван Илчев. Според професора това е и позицията, в която македонците имат най-малко аргументи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вината е наша!

    15 28 Отговор
    И ти я знаеш,каро професоре! В 1916 трябваше да сме в окопите с Франция,а не с най-тъпата от всичко най-тъпо Германия,вечният абонат на тоталните катастрофи.Знаеш го но си вардиш хлебеца и мънкаш колкото до заплата..

    Коментиран от #7, #24, #28

  • 3 Притча

    57 5 Отговор
    Дядо Славейков: " Немци, френци, англичани наши са враждебници"!
  • 4 Исторически

    48 9 Отговор
    Това е точно и вярно. Англия и Франция, Австрия и Германия поеха антибългарските политики на Русия, която създаде македонизма и Македония в противовес на допускането да бъде създадена голяма самостойна и единна българска държава на балканите. Всички те позволиха и съществуването на чудовището Югославия, пак създадено от Русия и Франция.

    Коментиран от #6, #9, #13, #17

  • 5 Анонимен

    18 11 Отговор
    Всички ни мразят, за всичко са виновни другите, но никога ние, ние сме най-,най-,най-славната, най- добрата, най-красивата, най-честната, най- древната нация на света! Мразят ни Русия, Франция, Сърбия,Гърция, Румъния, и всички други. НО, НО, ще видят те, ние ще си отмъстим при първа възможност и тогава ще съжаляват и ще се молят ,НО ще бъде много, много, късно. А така!!!
  • 6 Да те ... у Историческия

    9 15 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически":

    Франция,Сърбия,България,Русия - това е Правилната Линия от Запад на Изток! Но с жена,ганьовец и зло куче оправия няма!

    Коментиран от #25

  • 7 Българин

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вината е наша!":

    Ало Франция Англия нищо не можеха да ни предложат в нас интерес заради сърбите дори да бяхме на тяхна страна пак щехме да сме в пръст в уста няма как да вземеш територия от съюзник

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Българин

    18 30 Отговор
    През последните 150 години най-антибългарските настроена е не Франция а Русия!

    Коментиран от #31, #34

  • 9 гост

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически":

    При създаването на Кралство на сърби, хървати и словенци /от 1929 г. - Кралство Югославия/ в края на 1918 и началото на 1919 г. Съветска Русия не играе, същото се отнася и за Чехословакия.
  • 10 Професоре

    43 12 Отговор
    а ми то не е само Франция,англичаните ни мразят повече.Въобще за "западните демокрации" сме като трън в петата.Затова не мога да се примиря с това слагачество,което има в партиите,без значение дали са на власт или не.Благодарение на ес,си унищожихме промишленоста-лека и тежка,земеделието, животновъдството.С една дума Всичко.Сега се редим на опашки като просяци пред техните магазини,с техните стоки.Позор!Вън от нато и ес,ако искаме да я има Държавата България!!!

    Коментиран от #27

  • 11 Абе Ганефф

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Англо-Френците спечелиха Първата Световна,бяха в отбора на Победителите и през Втората Световна,с тъпан ли да ти го "съобщавам",къде беше ти в схемата?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Много едностранчиво

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически":

    гледаш на нещата.Не забравяй че България беше враг на Русия и през всв.Благодарение на това,Македония беше дадена на Сърбия.Не Русия ни е виновна,а българските управници тогава и сега.Защото сега нещата ще се повторят,а както винаги,сме от грешната страна.Но...ще дойде времето за разплата.Ще има много осъдени предатели,да си знаят!!!

    Коментиран от #16, #19, #26

  • 14 Мунчо

    10 3 Отговор
    Чи то имали някой да ни люби?!Даже и на бялата мечка и писна от нас хххах.....
  • 15 Механик

    20 3 Отговор
    Не само в последните 150 години и не е само Франция.
    Ние нямаме интерес да се навираме самички в лапите на тия, които от столетия искат да ни погребат и особено добре се справят с това през последните над 30 години.
  • 16 Истината

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Много едностранчиво":

    България не е била враг на Русия през ВСВ, Русия от 23 август 1939 година до 22 юни е съюзник на Германия а България е от март 1941 година. До 5 септември 1944година поддържаме дипломатически отношения с Русия а обявява ме война на Великобритания и САЩ.

    Коментиран от #32

  • 17 някой

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически":

    Но най- виновен е Фердинанд , който опропасти българските победи с оръжие в ръка. Най класическият световен познат начин , за приобщаване на територии. Кой какво казал , кой дал , кой взел ? Когато гърмят топовете , и армията е в атака , всички се навеждат , и чакат неизбежното. И тогава вместо да приобщим богатото стратегическо Беломорие , Фердинанд се нахвърля на камънаците на Македония , искайки да остави съюзниците си , съвсем без военна плячка. След което следва порочният кръг -" Проба Грешка" , до наши дни.
  • 18 Хихи

    4 21 Отговор
    Според комунето Илчев всички са ни неприятели. С изключение на Москувията, разбира се...
  • 19 Българин

    9 18 Отговор

    До коментар #13 от "Много едностранчиво":

    ..ще дойде времето за разплата.Ще има много осъдени.....

    От русофилите по-големи предатели няма!
  • 20 Култура миянко

    5 1 Отговор
    Под френско предложение на което не можеш да откажеш,рабирам друго нещо...
  • 21 А твоята русия ни разказа

    10 16 Отговор
    играта през последните 150 г. Прегърнали рублите сте готови за всичко да им легнете ! Нали Илчев беше казал нещо за "свещената крава Трети март" , че е мит ! За Сърбия и Русия нищо не казва. Де гиди, п....ко русофилска !
  • 22 Симо

    13 1 Отговор
    Професоре, тези дето се домогнаха до политическите позиции, никога не са имали културата да разбират, учат и тачат историята на този славен народ.
  • 23 Има пари

    9 8 Отговор
    "през последните 150 години Франция винаги е била антибългарски настроена и е подкрепяла съседите на България ...."

    Дали е така не знам, но имам спомени, че помогнаха за медиците в Либия и според документален филм за "българската" връзка в атентата срещу Папа Йоан Павел II-ри, наши разузнавачи и дипломати споделят, че малцината оказали подкрепа в процеса са френските служби. Съдбите на няколко български човешки души са достатъчни да кажа, че не са точно анти-български настроени последните 150г. извинете професоре.
  • 24 Неграмотен мало-

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вината е наша!":

    умник. Нали Русия и Франция не ни върнаха и едно парче земя, откраднато от съседите-разбойници, именно тяхната дипомация ни докара до положението българи и турци да се бият срещу Антантата!
  • 25 Освен Винету нищо друго

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да те ... у Историческия":

    май не си чел !
  • 26 някой

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Много едностранчиво":

    Много едностранчиво мнение. България е била във враждебен на Русия лагер - факт . Хранила е германската армия , осигурявала е логистични военни коридори . Охранявала е беломорският фронт , срещу съюзнически десант. Охранявала е доставките на хромова руда от Турция за Германия по море , и там са се водили битки с руските подводници , които са се стремили да ги потопят. Но не е пратила армия на източният фронт. Основната причина за обявяването на война на СССР срещу България , е такава . Англия е разрешила на Турция , част от България да стане неин протекторат , тъй като в този момент Англия не разполага с подобна логистика да го стори . Тя желае това да стори Турция . Може би за отмъщение за свалените самолети над България . Обявяването на война , и навлизането на 2 Украйнски фронт пресича тези мераци.

    Коментиран от #30

  • 27 Вие не щете държава, вие искате

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Професоре":

    руски протекторат и пак да се уредите на платена службица без да работите ! От социалзЪма са ви останали тези калпазански номера !
  • 28 Гошо

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вината е наша!":

    А бе ако е за ония времена ,друго трябваше ,след Криволак да бяхме влезли в Солун ,а не да слушам "бойните другари " от Германия Нещата 1918 щяха да са като тези на Турция
  • 29 деб Илчо

    3 6 Отговор
    Ванчо на Илчо (БКП-идеологът на насилствените "исторически" БКП-"възродителни процеси" с етноцид) пак реве от френските номера на "наполеончо-макарончо"! А всичко е за пари! Много пари и яки комисионни от гърба на българите! Фатмаците съставили 13 инвестиционни програми за закупуване от чужбина на играчки за фатмаци! Изтича концесията на "Соф. Вода", която печели без нищо над €2 млрд. годишно от софиянци! Ще се строят нови атомни реактори в Козлодуй! Трябва да сменят полицейските коли! ..... Френското наполеончо-макарончо с БОКо, Пеевски, Бойкикев (Костов), ..... искат да са в първата редица от избраните за тия милиарди и комисионни от България! А от Македония няма да може да вземат нищо! Освен това Б-ия вече е разделена на няколко НАТО-отбранителни зони, като поне в една ще бъде настанен албански НАТО-отбранителен корпус! За Македонския НАТО-отбранителен корпус е резервирана Пиринска Македония и София със Софийско!
  • 30 Абе , другар, от Поглед инфо ли

    9 10 Отговор

    До коментар #26 от "някой":

    ги четете тия простотии. Нищо вярно няма в това, което казваш. Прочети за мисията на Мошанов, как вместо да сключи договор със САЩ и Великобритания да ни окупират, изчаква докато СССР ни обявява война на 5 септември. В това време и Турция и Гърция са подписали споразумение с тях и България не я грози нищо от тях. Мошанов отива при съветския посланик в Истанбул да си търси парите от предателството , но остава с пръст в .... След това комунягите го пращат в затвора и го убиват. И красните не харесват предателите, защо очаквате, че ние ще ви простим за русофилията.? Вижте разликата като ходите в Гърция - къде е влязла красната армия, а къде британската. И то при положение, че България е била по-напред в икономиката през 1939 г. ! Но гърците си избиха комунягите и затова са 3 пъти по-добре от нас сега !
  • 31 чичо стамат шумов

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    След края на ПСВ най големият виновник за орязването на България откъм територия е Франция.Дори САЩ не са били съгласни с това,но са нямали чак толкова голямо влияние в Европа като сега.
  • 32 чичо стамат шумов

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Не врат ами шия,Няма значение дали сме обявили война на СССР.Във войната сме били съюзник на Германия,Отам идват големите беди на България от съюза с Германия и през двете световни войни. Освен това сферите на влияние в Европа са били уточнени от СССР,АНГЛИЯ и САЩ преди края на ВСВ. Лично мнение,добре,че вторият фронт не е бил през Гърция както е настоявал Чърчил защото може би сега щеше да сме с 30 000 кв.км.по малко територия.За сметка на това изтърпяхме 45 год.социализъм.За съжаление не сме си взели никаква поука от трагичните моменти в историята ни от 1878 г. насам.Все още в страната ни има много и всякакви ФИЛИ И ФОБИ.а много малко са,, БЪЛГАРОФИЛИТЕ,,.В КРАЙНА СМЕТКА ,,РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТКЪМ ГЛАВАТА(ПРЕЗИДЕНТ НАРОДНО СЪБРАНИЕ,ПОЛИТИЦИ И ДР.)
  • 33 Не само през последните 150г.

    6 1 Отговор
    Франция е била против българите още от времето на Карл Велики.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове