Last news in Fakti

28 Юни, 2022 08:25 2 997 11

Ползват опасни минни отпадъци за строеж на улици и градинки

  • минни отпадъци-
  • строеж-
  • пътища-
  • градинки

5 години държавна фирма продава тези материали на изпълнителите на обекти в Пловдивско и Пазарджишко

Ползват опасни минни отпадъци за строеж на улици и градинки - 1
Снимка: Фейсбук

Здравето на деца и възрастни е изложено на риск заради използването на минни отпадъци от панагюрския рудник "Влайков връх" при строителството на пътища и градинки в Пловдивско и Пазарджишко. Тези отпадъци съдържат висока концентрация на отровни окиси, манган, кадмий и пр., а три министерства не могат да излязат с единна позиция колко редно е ползването им за инертни материали. 5 години държавна фирма продава тези материали на изпълнителите на обекти в района.

Това съобщи депутатът Александър Дунчев в профила си във "Фейсбук" след опит да се ориентират с колеги от ПП в тази стара, но далечна за общественото внимание драма. "Отговорите са изумителни, противоречащи си, но и изключително индикативни кой защитава здравето на хората и кой защитава интересите на "мафията", коментира по повод получената информация Дунчев, цитиран от в. "Сега".

Според становище на екоминистерството минните отпадъци са опасни за здравето на хората. Ведомството цитира становище от 2021 г. на Минно-геоложкия университет, че пробите са киселинно генериращи, следователно не могат да се класифицират като инертни. "Всички намерения за ползването на отпадъците като инертни материали са спрени с актове и подложени на незавършени процедури по ОВОС от РИОСВ. Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите", разказва Дунчев.

Министерството на енергетиката пък хем е включило насипищата с минни отпадъци от мина „Влайков връх“ в списъка на опасните съоръжения, хем е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС. Освен това, минните отпадъци са изключителна държавна собственост и не подлежат на продажба.

Министерството на икономиката и индустрията пък в два отговора до Дунчев се разграничава изцяло от проблема, прехвърляйки го на министерството на енергетиката. Според ведомството на Корнелия Нинова енергийното министерство вече е казало, че отпадъците са чисти и могат да се ползват за строителни материали, а след като веднъж са продадени, те вече нямат и нищо общо с МИИ.

"Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства", коментира Дунчев по повод създадената от държавата главоблъсканица. Той изтъква, че държавната фирма „Панагюрски мини“ към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две фирми, които са ги използвали за настилане на улици в селата и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града.

"Новите министри можеха да попитат защо бившия зам-министър на енергетиката Ж. Станков (ГЕРБ) е одобрил плана за минните отпадъци от рудника на 13.12.16 г. без задължителна ОВОС и защо този план все още не е спрян? И защо бившият директор на РИОСВ Пловдив Ст. Шилев (ГЕРБ) е обявил видимо токсичните отпадъци за безвредни, за да се допусне с тях да бъдат настлани улици в 15 села на Община Марица (ГЕРБ), а в Община Стамболийски (също ГЕРБ) да бъдат струпани пред читалището на с. Ново село за ремонт на градинка?", допълва депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    17 1 Отговор
    На мутрата градинките и спортните площадки ! Поне магистралите да беше строил с тия отпадъци или е по лесно да разкопават и разрушават направо речните корита около пътищата…
  • 2 родител

    28 1 Отговор
    Значи шайката са тровили децата в името на бързата печалба !!!! Сега съд за виновните !!!

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 3 имаджин

    18 0 Отговор
    Случаят с поставянето на изгнили дъски на пейките ,поставени по паркове,градини и площади не е ли същият? Някой умник е прилапал милиони пари,като е продал на държавата стар,изсъхнал и изгнил дървен материал,но е гушнал дебелите пачки. Като се олющи боята, лъсна фактът ,че дъските са стари.
  • 4 защото

    2 8 Отговор
    КИРИЛ ПЕТКОВ Е ВИНОВЕН С ГОДИНИ ДА СЕ ВЪРШИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ
  • 5 плевен

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Не бъди толкова наивен. В момента всички частни и държавни медии са впрегнати в пропагандата на Канадеца. Той дори в момента цака единствения човек който го държи на повърхността- Нинова. Няма да чуеш и другата страна. Това е прапаганда драги, и целта й е шараните да се прехласват по един предател.
  • 6 плевен

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Задай си въпроса колко струва белият камък който се подлага под асвалта и щяха ли да се намерят пари за тези села за добри пътища. Като асвалтират тези материали какво ще им стане на селата.
  • 7 В БАНКЯ ЦЕНТРАЛНАТА УЛИЦА Е С ОКОЛО

    8 2 Отговор
    ЕДИН МЕТЪР РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ ОТ КРЕМИКОВЦИ - ШЛАКА , А ДАМБОВЕЦА РАЗПРОДАДЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТПАДЪЦИ ЗА ЩОСЕТАТА НА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #11

  • 8 Верно ли

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Че това да не е някаква новост? Колко години всички дружно дишаме европейски опасни отпадъци? От колко време говоря, че само това му е достатъчно на Бочко до 5то коляно да е гост на Бай Ставри? Ама не - ние ще плащаме глоба на ЕС, щото сме им дишали боклука, според новият прислужник Сандов-Мусаката!
  • 9 мЕКО

    8 1 Отговор
    Манган, кадмий и сяра са доста ценни суровини в промишлеността, да ги хвърляш по улици и градинки е неефективно. Децата в пясъчника на детската площадка на миньори ли ще си играят или на химици?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 танкист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "В БАНКЯ ЦЕНТРАЛНАТА УЛИЦА Е С ОКОЛО":

    шлаката не е радиоактивна. Стига глупости сте говорили разбрали недоразбрали хора със завършен 3ти клас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове