Last news in Fakti

28 Юни, 2022 15:40 2 312 24

Румен Петков: Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг

  • румен христов-
  • газов недостиг-
  • булгаргаз

По въпроса за прословутите американски танкери Румен Петков коментира, че и до днес не се знае нито къде е разтоварен, нито количеството на газа, нито как е влязъл в България

Румен Петков: Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг - 1
Снимка: АБВ

Още през юли и август България ще има тежък газов недостиг, прогнозира пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той обясни, че на 20 юни бе обявен първия търг от „Булгаргаз“ за доставка на газ (с цена TTF-12 евро на мегаватчас) – събитие, което претърпя провал. Последва втори търг на 23 юни (с цена TTF-5 евро на мегаватчас) с цена, по-висока от договорената с „Газпром Експорт“. Този търг също се провали. Петков подчерта факта, че се търсят краткосрочни варианти за обезпечаването на газовата сигурност с хоризонт дори не до края на годината, а до юли месец.

По въпроса за прословутите американски танкери Румен Петков коментира, че и до днес не се знае нито къде е разтоварен, нито количеството на газа, нито как е влязъл в България. Основавайки се на разговори с експерти, според председателя на АБВ, газът е вкаран незаконно през Странджа. Ако детайлите по енергийните въпроси не бъдат изчистени в спешен порядък в преговорния процес, катастрофата за индустрията ни ще бъде факт съвсем скоро, категоричен е Румен Петков.

Председателят на АБВ прогнозира отново, че на 1 юли, нито до края на юли газовата връзка „Комотини-Стара Загора“ отново няма да проработи (каквито са обещанията на премиера). По обявеното, че е договорено цялото количество газ с азерската страна, Петков подчерта липсата на точка на доставяне при неработеща връзка „Комотини-Стара Загора“, точката ще е „Кулата“, а там газът от Азербайджан ще бъде много по-скъп. Ако има такава договорка, има и подписан анекс към договора с азерската страна – акт, който е скрит от правителството в оставка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжци

    18 22 Отговор
    Алкохолизираните продажници ги активираха.Цял живот на издръжка на Газпром сега на стари години се очертава глад.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 емигрант

    17 15 Отговор
    Айде и тоз описаният се появи да врачува ? Изпревари баш врачките - социолозите !
  • 5 нееееееее

    18 15 Отговор
    И какво ти разбира шамандурата от енергетика бре? Или клона се скърши, дайте сега да се правим на разбирачи !
  • 6 7777777

    27 6 Отговор
    СЕГА КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГАЗА?
  • 7 име

    16 12 Отговор
    Колкото по-късно са изборите, толкова поясно българските данъкоплатци ще отчетат факта, че ПП им натресе по-скъп газ. И че зарожения от асенчо икономически ръстеж се основава на поскъпналите енергоносители. Т.е ние няма да произвеждаме, изнасяме и потребяваме повече като количество, а само по-скъпо, при условия без никакви конкурентни предимства за промишлеността ни.
  • 8 Радев да дава оставка и да закрива тоя ц

    12 7 Отговор
    .

    При такова бедствие като ИТН, което опустоши три парламента и две години историческо време на България, президентът не само не намери и една критична дума, а дори ги похвали за тяхното алиби "Македония" - с което били доказали, че са отстоявали националния интерес.

    Наистина, трудно може да се обясни трансформацията на Радев след началото на войната в Украйна, когато тази промяна започна. Оттогава се конфронтира остро с партиите, които го подкрепиха на изборите ПП и БСП, а изцяло забрави борбата с корупцията и мафията, заради която беше подкрепен на втори тур и от част от Демократична България.

    Душеприказването с ИТН - резервния отбор на ДПС, както и внезапното спиране на взаимните критики между Радев и ГЕРБ/ДПС сочат сериозно разместване на пластовете в българската политика. Подобно на играчите от естаблишмънта, и Радев влезе изцяло в техния лицемерен речник да работи срещу истинския български интерес за декриминализация на държавата, като на думи обяснява как го защитава. Човекът, който направи толкова много България да изглежда странна птица в ЕС и НАТО, днес пак говори колко е важно България да не остане в тяхната периферия. Думи, думи, думи без всякакво покритие.

    Едното обяснение е обективно.
    Имаме война и става прегрупиране на кремълската колона у нас. В това отношение е логично Радев да е в отбора на ГЕРБ/ДПС/ИТН/Възраждане. Такова му е цялото поведение - остракира всеки политик, опит, дори намек за оръжия за Украйна, за силно НАТО в

    Коментиран от #9

  • 9 Така е наредил Баце.

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Радев да дава оставка и да закрива тоя ц":

    От гледна точка на съдържателна стойност последните "консултации" при президента нямат никаква стойност, защото няма нещо, което да не известно от гледна точка на позиции и становища.
    Толкова радушно Радев прие и си побъбри с ИТН и Възраждане днес, че премахна и последните съмнения, че е главният фактор, бабуващ на правителство без ПП.
    Факт е, че никъде не е уреден правния статут на тези "консултации" и упражнението беше повече пиар - да помогне на партиите и на президента да изиграят сценката на загрижени и отговорни политици.
    Ако отказът на ПП и БСП може да се сметне за форма на протест срещу ролята на президента при сваляне на правителството, какво прави ДБ на тази среща, след като е напълно безпредметна?
    Уважават институцията президент, която не уважава институцията правителство и го сваля?
    На тези които критикуват Нинова и БСП в участието с "комунисти" в правителство.
    Явно е че проектът Решетников Радев е тръгнал да разбива БСП. България така или иначе ще трябва да се управлява с левица.
    Вие какво предпочитате Радевите леви - Янев и Копейкин, или Нинова?
    Хайде, малко по сериозно. Не Нинова, а Янев предаде четата по темата Украйна.
    Не Нинова, а Янев /Радев/ умишлено блокира азерския газ и осигури политическата протекция на шефа на Булгаргаз и са вече готови да го върнат на власт за да поднови договора с Газпром.
    Каквото и да говорите - в момента, с Нинова, България оказва изключителна помощ на Украйна и ако не всичко е публично, то е заради
  • 10 Тц тц

    8 6 Отговор
    На тоз пияния глупак пак му вдъхнаха надежди...
  • 11 айде оди у шадравано

    8 5 Отговор
    Айде на пикль..то пак му натиснаха копчето.

    Коментиран от #20, #24

  • 12 832

    4 4 Отговор
    А ако няма какво правим? Дали ще излезеш да се извиниш. Едва ли, хората без грам достойнство като теб са безсрамни.
  • 13 Елате да

    7 1 Отговор
    видите в Слънчев бряг, как 75 куб.м. вода струват 1264,40лв. и как "ВиК" Бургас ме рекетира да плащам, под масата, на инкасаторите, за да нямам проблеми. Такса спокойствие. Иначе трябва да си продам жилището. Това е България - държавата на мафията. Държавата си е ОПГ, а не мутрите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Димов

    4 1 Отговор
    Но пък обещанията бяха големи. Достатъчно големи, да замажат очите на хората. А какво ли са правили през това време, докато ние сме се омайвали от обещанията им? Някой правил ли е инспекция на подписаните договори, теглените заеми и т.н., от управлението на тази коалиция? Да не се окаже, че дължим нещо на някого, без да сме знаели.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Роро

    2 0 Отговор
    Кой беше този. Ракия да има.
  • 18 Анинимен

    2 1 Отговор
    Мнение от отпаднали
  • 19 Украинка

    0 0 Отговор
    А от Америка
  • 20 БСП на Бунището

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "айде оди у шадравано":

    АБВ с националния родоотстъпник Румен Петков и " Единна Русия" на престъпника Путин няма да реализират планираните съвместни чествания на паметни дати в близките десетилетия...Международния съд в Хага ги очаква и двамата!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Селянин

    1 3 Отговор
    Тоя шпионин няма ли да спре с проруската си пропаганда. Оправи Плевен сега оправя България но най-вече оправи себе си.
  • 22 ???

    1 0 Отговор
    Споко,ще си го набавяме в чували,от,братята ,зад олеана
  • 23 Иян

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "БСП на Бунището":

    Заради такива като вас и децата на децата ни ще плащат глупавите решения,продиктувани от къса памет и дълги поклони.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове