Last news in Fakti

28 Юни, 2022 20:53 1 773 9

Пожарната и телефон 112 се сливат в държавна агенция

  • пожарна-
  • 112

Проектозаконът е изготвен от експерти в МВР и предстои обсъждането му в НС

Пожарната и телефон 112 се сливат в държавна агенция - 1
Снимка: БГНЕС

Сливат пожарната и спешния телефон 112 в държавна агенция. Проектозаконът вече е изготвен от експерти в МВР и предстои обсъждането и гласуването му в Народното събрание. Идеята пожарната и телефон 112 да бъдат извадени от МВР е още от началото на годината. Ако проектозаконът бъде приет, новата държавна агенция ще е на подчинение на Министерския съвет. Очаква се тя да е със собствен бюджет, а заплатите на служителите да се запазят същите. Запазват се и всички специфични социални придобивки. Въпреки това част от служителите са притеснени за бъдещето си.

За 15 години служба в Националната система 112, Славея Иванова е работила в общо три министерства – на държавната политика при бедствия и аварии, на извънредните ситуации и на вътрешните работи. „Аз съм още от пилотния проект на 112, в началото само за София. Харесва ми, много си обичам работата. Тежка е психически”, признава тя. Заради спецификата на труд, от работата си в първите две министерства Славея има да взима над 10 работни заплати. Казали им, че щом се закрива министерството и ги вливат в МВР, ще си получат парите, когато се пенсионират или напуснат системата.

Притесненията на Иван Димитров, който е пожарникар от 20 години, са по-различни. Според него създаването на държавната агенция не е реформа. „Безсмислено е да се прави такава стъпка, която не носи нищо, никакво подобряване на тази услуга към обществото и да се прави просто така, машинално. Искаме, ако ще има такава реформа, тя да бъде както говорихме с министър Василев – да има хеликоптери, да има парамедици, да се осигурят хора на терен, това никъде не е заложено”, смята огнеборецът.

Въпреки че идеята за реформа е от няколко месеца, от Синдикат „Огнеборец” реагират на проектозакона с изненада. „Начинът, по който се появи законопроектът, ни изненада, защото не е публикуван за обществено обсъждане, а само за информация”, заяви Венцислав Станков, който е президент на синдиката.

От вчера следобед проектът е качен за обществено обсъждане. В него е заложено служителите да продължат да се възползват от същата категория труд и обезщетения при напускане и пенсия. И още – конкретно пожарникарите не само да гасят пожари. „Ще се занимават и със спасяване, и с някои други дейности. Да бъде съоръжена технически много добре, да си има собствен бюджет, а не да си чака от министъра, какво лошо има в това? Няма нищо лошо. Само че трудно се разчупва статуквото, както се казва модерно напоследък. Трудна работа е”, каза министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маркудж

    19 3 Отговор
    Искат да отделят пожарникарите от милиционерите, та като вдигат заплатата на милиционерите да не дават пари и за пожарникарите.
  • 2 Пагона

    17 1 Отговор
    Преди имаше Гражданска защита и уж ги сляха с пожарникарите.
  • 3 Моарейн

    16 1 Отговор
    Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия.
  • 4 тото

    15 4 Отговор
    Първо да махнат работещите пенсионери от години в пожарната включително ръководството! Те са на пенсия и заплата от години, а може би искат да продължат и в агенцията да цицат на двойна хранилка!
  • 5 Не разбирам!?

    6 2 Отговор
    Да се правим, че нещо правим!? Или рИформата ще позволи да назначим наши хора и пак да "усвояваме"!
    Вие, как мислите?
  • 6 Аман!

    7 1 Отговор
    То са агенции, дирекции, НПО-та, регионални, общински и нам к,ви си още безброй структури! То е сливане, обединения, разделяне, новоучредяване, преструктуриране ... И все за доброто на народа, и в името на народа!
    Ей, БКП - ряпа да яде! При диктатурата на пролетариата даже, нямаше такава нагласт, алчност и лицемерие!
  • 7 Вижте

    1 2 Отговор
    в Австрия пожарната е във всеки град и село и е отделно от МВР.Безмислено е да са в едно министерство.И е нормално пожарникарите да са добре обучени за спасителни акции и бедствия.Няма нищо лошо да бъдат добри професионалисти,защото функциите им са специфични и трябват бързи реакции.Това е едно добро решение.
  • 8 Браво

    0 3 Отговор
    Като цяло е правилно.В момента броят пожарникарите и 112 за полицаи.Не ми е известен нито един случай служители от тези две служби да са станали полицаи но обратното е често срещано.Всички пожарни в почивката са занаятчии.Командировки по границата няма.На работа като са не идват да изнасят трупове защото нямали оборудване а имат всичко.Всъщност последните години не малка част от бюджета отива там и реално вземат много по добро заплащане .Има дори по голяма корупция и от КАТ и тя е точно при тези от синдикатите.Така че добре си отишли.
  • 9 ВТК

    2 0 Отговор
    И в пожарната има доста пенсионери на заплата и пенсия, некои вече по 4-5 години са такива. Голема реформа се задава, нема що.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове