29 Юни, 2022 13:14 1 492 15

ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на Иван Гешев

  • вас-
  • иван гешев-
  • отстраняване-
  • всс

Решението е част от производството за старт на процедура по свалянето на главния прокурор от поста му

ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на Иван Гешев - 1

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила определение на тричленен състав от 16 май 2022 г., с което частично беше отменено решение на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април 2022 г. и изцяло без разглеждане беше оставено предложение на министъра на правосъдието за образуване на производство за действия и бездействия в периода преди встъпването в длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Решението е част от производството за старт на процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Върховните магистрати приемат, че определението на тричленния състав на ВАС, в обжалваната му част е правилно и законосъобразно, тъй като кореспондира с мотивите на решението. Съдебният състав анализира приложимите норми от Закона за съдебната власт с оглед описаната от Конституционния съд (КС) специфика на „стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители“ на двете върховни съдилища и главния прокурор.

В определението се посочва, че „съгласно мотивите на решението на КС председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение. Същевременно организационно те заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт, се посочва в съобщението.

Провиненията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт, именно защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители. Записаното в мотивите на КС, че се имат предвид провинения, извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители означава, че следва да са извършени в това им качество, информират от ВАС.

Определението бе обжалвано от министъра на правосъдието Надежда Йорданова в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правосъдието против решенията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април 2022 г. С това решение ВСС остави без разглеждане предложението на министъра на правосъдието в частта относно действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност „Главен прокурор на Република България“ на 18.12.2019 г. по отношение на случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“, казуса „Жоси“, както и коментарите на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Определението на ВАС по делото не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    19 8 Отговор
    Тези магистрати трябва да се премахнат физически , защото са върха в мафиотската структура !!
  • 2 тиква

    18 8 Отговор
    Това недоразумение още на свобода ли е???
  • 3 родител

    18 4 Отговор
    Майко мила !!! Който може да бяга , да бяга далеч от тази мафиотска структура , наречена държава!!!
  • 4 РОДОЛЮБЕЦ

    10 12 Отговор
    Какво излиза правителството си няма понятие от законите или те самите са престъпници. Престъпника вика дръжте престъпника. Същото се получи с ареста на ББ.
  • 5 На шиши и тиквун

    12 4 Отговор
    прокурорчето направо е бетонирано. Ще трябва да се взриви бетоня.
  • 6 ДНСК-МАФИЯ

    4 0 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.
  • 7 Пловдив

    9 3 Отговор
    Не съм си и помислял, че ще постановят нещо различно! От години говоря, че всички така наречени магистратчета трябва да изядат по един жесток физически побой, за да започнат да правораздават правилно!
  • 8 Респект

    10 6 Отговор
    Надежда Йорданова бавно и полека подкопа абсолютната власт на Гешев. Жалко, че си заминава и като дойдат гербаджийте отново на власт всичко яе реставрират
  • 9 наблюдател

    9 3 Отговор
    Да проследим събитията от последните дни, които идват да ни подскажат как ни подготвят за завръщането на хунтата. Първо, като замириса на избори, каквито най-вероятно ще има, надигнаха глас да връщат хартиените бюлетини, защото само така най-обиграните - бсп, дпс и гербавите - могат да си осигурят гласове. Второ, Капо ти тути капи пак започна да ни се кара и твърдо заявява, че иска да управлява. Трето, новината, под която коментирам, за Гешев също идва доста скоро и решението е съвсем очаквано - побързаха със бетонирането му, просто сега съвсем няма кой да ги спре. Четвърто, но не маловажно, СЕМ най-вероятно няма да изберат шеф на БНТ и удобният Кошлуков ще остане на поста , което също е показателно за пропълзяването обратно на хунтата. Пак ще ни яхнат, ако не си опичаме акъла.
  • 10 Само не рзбрах

    5 3 Отговор
    кога безбройните съдилища ше излязат а решение за нарушилия Констируцията К7ро простото безброй пъти
  • 11 Българка

    7 0 Отговор
    Явно във ВАС и цялата съдебна система е пълно с продажни Братиньовци на мафията. Трябва ни изцяло нова правосъдна система и закони
  • 12 генчо

    5 0 Отговор
    няма ли кой да му тегли коршумя на тоз
  • 13 Филип Ейджи

    2 0 Отговор
    Не сте народ!
  • 14 Каква

    3 0 Отговор
    Осанка,какво чудо! Красавец !
  • 15 Гербер

    0 0 Отговор
    Четиричленката се провали по много причини. Задават се нови избори, които печели Герб - СДС. Бойко идва от Банкя и поема държавата. Гешев ще има още повече влст.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове