Last news in Fakti

30 Юни, 2022 07:29 2 688 43

Илия Лазаров: Премиерът няма нужда да се оправдава за руските дипломати

  • илия лазаров-
  • премиер-
  • руски дипломати-
  • оправдание

"Тогава, когато има информация за неправомерна дейност на чужди дипломати на наша територия, ние сме в пълно право да експулсираме тези дипломати", коментира Тодор Тагарев 

Илия Лазаров: Премиерът няма нужда да се оправдава за руските дипломати - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво да очакваме след изгонването на руските дипломати?

"Тогава, когато има информация за неправомерна дейност на чужди дипломати на наша територия, ние сме в пълно право да експулсираме тези дипломати", посочи бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на международния анализатор Илия Лазаров формално си е по указание зам.-министър или генерален директор да подпишат нотата.

"Те са държавни органи, които следват определена процедура. Не е нужно да се обосновава, когато според Виенската конвенция се освободят определен брой дипломатически служители на друга държава. Премиерът може да вземе такова решение еднолично и не е нужно да се оправдава. Занаятчийската страна не е изпипана като аргументация", допълни експертът.
"В условия на война сме. Русия убива десетки хиляди цивилни. Старае се да засили разломите между обществата и държавите. Путин не се свeни дори да причини световен глад", каза проф. Тагарев.

Мнението на Лазаров е, че България не е във война.

"Ние имаме дипломатически отношения с Русия и в рамките на тези отношения можем да осъждаме агресията и действията на Путин. Това действие няма външнополитически характер. То има вътрешнополитически характер. Виждаме, че отиваме на избори. "Продължаваме промяната" има нужда от консолидация на десницата. Тя в момента измъква черджето под краката на "Демократична България". Има обаче един лош ефект, дават много хляб на "Възраждане", заяви международният експерт пред Bulgaria ON AIR.Проф. Тагарев изтъкна, че Русия е употребила едно от най-мощните си оръжия - да спре доставките на природен газ.
"С вдигането на ветото, за да могат Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, Ердоган успя да постигне своите цели. Може да има разногласия, но когато срещу нас има мощен агресор, те рязко се снишават и има общи решения. Не виждам към момента шанс Путин да успее да постигне целите си в Украйна. Той може в даден момент да обяви нещо частично като победа, разбирайки, че повече няма какво да постигне, но зависи на какво ще се съгласи Украйна. Цялата съвкупност от факти показват, че оръжията, които се произвеждат в нашите заводи, стигат до въоръжените сили на Украйна", заключи професорът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 5 Отговор
    Но се оправдава и се крие зад гърба на други...
    Чисто мъжка постъпка.
  • 2 Учуден

    33 8 Отговор
    "Не виждам към момента шанс Путин да успее да постигне целите си в Украйна."...Путин вече постигна целите си в Украйна като и взе почти без съпротива 1/3 от територията и я остави без брегова линия! И тоя е бил министър на отбраната???
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    39 5 Отговор
    Лазаров, и преди да хукнеш по телевизиите гледай да си поне малко трезвен!
  • 4 глоги

    24 8 Отговор
    Какво да очакваме след изгонването на руските дипломати? БАЛИСТИЧНА, ЯДРЕННА РАКЕТА ОТ ПОДВОДНИЦА В ПРИСТАНИЩЕТО НА ГРАД СЕВАСТОПОЛ.
  • 5 държавата не е негова

    23 4 Отговор
    12г ни упраяваше една тиква,която или изпълняваше чужди поръчки, или си провеше каквото поиска. Повече такива грешки нява смисъл да търпим.
  • 6 АлкохоЛ

    24 4 Отговор
    Е може ли да давате мнението на пияния Илия? Освен от бутилката той не разбира от нищо друго!
  • 7 Наблюдател

    19 6 Отговор
    Току-що бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов наговорили куп неверни неща по отношение на изгонването на руските дипломати
    Човек може само да се чуди Как може такива хора като него да са заемали толкова висока позиция в държавата

    Коментиран от #20

  • 8 Премиерът

    18 3 Отговор
    Призна че не всички дипломати са извършвали неправомерна дейност
    Тогава как да тълкуваме думите на господина от статията че

    "Тогава, когато има информация за неправомерна дейност на чужди дипломати на наша територия, ние сме в пълно право да експулсираме тези дипломати",
  • 9 Имам информация

    17 5 Отговор
    Че един от изгонените руски дипломати е паркирал колата си неправомерно на място предвидено за инвалиди
    Как да не го изгониш такъв

    Коментиран от #33

  • 10 Перо

    15 3 Отговор
    Ковид “професора” трябва да знае,че зам.-министъра,взел решението е част от политическия кабинет,чиято оставка е приета от НС и не може отговорния министър да не може да вземе това решение,а зам.-министъра да може! Освен това няма противоправни действия,даже прокуратурата нищо не знае! Няма също задържани или обвинени,камо ли осъдени лица,без дипломатически имунитет! Абсолютно чужда поръчка към чужд агент с знанието на Киро-тъпиро! МВнР няма право да умува и прави разследване за противоправни действия,а са формална протоколна трансмисия на прокуратурата и ДАНС,ако има такива!
  • 11 Някой

    8 3 Отговор
    Да се оправдава, ако иска.
    Но трябва да даде обяснение - все пак, макар и малко, хората са гласували за него. Избран е за премиер от народните представители, които, както е видно от името, представляват интереса на народа.
    Така че, сега да дава обяснения. Ще се оправдава, когато и ако стигне до съд.
  • 12 Прогноза

    10 2 Отговор
    След няколко дни Лисичанск ще бъде превзет
    След това специалната военна операция ще се превърне в замразен конфликт

    Коментиран от #21

  • 13 Хихихи

    8 1 Отговор
    Ами да не се оправдава, аз за тия повече никога хахахах
  • 14 ссср

    13 4 Отговор
    петков сам си затвори врата си това е просто заяждане или самостоятелно вземате на решения без партньорите си .
    тои вече свърши политическият си живот .

    Коментиран от #23

  • 15 1020

    15 4 Отговор
    Тогава веднага трябва да бъде изгонено цялото американско посолство
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А ААА

    7 3 Отговор
    ВИЙТЕ ЧАКАЛИ !!!
  • 18 Съдията Дред

    12 5 Отговор
    Бандерата Мускаленко от окраинското посолство излезе в нац ефир и каза БНА с какво оръжие разполага по брой което е тайна и част нац. сигурност. Къде беше ДАНС тогава и Кирчо да, го изгонят?
  • 19 резервист

    12 4 Отговор
    На господин професора му хлопа дъската! ВСЯКО решение на Премиера трябва да бъде обосновано и аргументирано. Не оправдавано и вземано след разрешение, а АРГУМЕНТИРАНО, професоре. И добре изпипано процесуално, за да не може глупачки като Поетесата Деса да има за какво да се пенят.
  • 20 За съжаление

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    това е новото нормално, трябват им такива тъпанари и сребролюбци, за да ги управляват, като дронэве. Умните и със собствено мнение и виждане ги притискат и отстраняват.
  • 21 Не след това

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Прогноза":

    се продължава до пълното освобождаване на Украйна.
  • 22 Илия Лазаров?? Ти си интелигентен човек

    8 4 Отговор
    Познаваме се от Раковска 134!!!Нямам много отдавна нищо общо със, СДС Останахте Маргиналите! Какъв, Световен глад предизвиква Русия, и цитираш Тагарв?? Той е празна куха Лейка!! Житото на Украйна се изнася денонощно за САЩ през Едно Украинско пристанище в Молдова, Джурджулещ се кзва изнася, се през Констанца и още едно Румънско пристанище!! Не Пиши глупости Илийка!!!

    Коментиран от #29

  • 23 Киро простото

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "ссср":

    не е взел решението, защото е прост и тъп, то е, взето от американското посолство, а той простия, просто го е изпълнил. Подлогите на конци само това могат, нямат право на глас.
  • 24 Цар Соломон

    10 5 Отговор
    Кирчо е престъпник застрашил нац сигурност не веднъж. Къде е резерва от газ в Чирен?
  • 25 Ако

    8 3 Отговор
    всичко беше по надлежен ред, институциите в България, щяха да знаят! Нямаше Президента да не е информиран от ДАНС, нямаше депутати да не са чували, нямаше в коалицията да не се знае! Повече от видно е, че правителство в оставка, извършва безпрецедентен акт, спуснат отвън! За мислещ човек, следящ лъжите и случващото, не е трудно да види източнинка зад океана! България не е маша в чужди ръце, за да си играят с нея! Киро лъжата, трябва да бъде подведен под съдебна отговорност, за национално предателство!
  • 26 Чорбара

    9 3 Отговор
    И този завършен ИДИОТ е бил министър на отбраната.
  • 27 Аватар

    3 2 Отговор
    От изпълнителната власт се вземат решения по този начин единствено при обявяване на извънредно положение или военно положение.Поне така беше досега.
  • 28 ОЩЕ ЕДИН МОШЕННИК Е ПОЛУЧИЛ ДУМАТА!

    5 4 Отговор
    Киро Простия не Султан, че да взима еднолични решения! Няма никакъв доклад на ДАНС, щото ако го имаше Радев и шефа на Парламента щеше да са го чели, поне министрите от Министерския съвет щеше да го знаят, а то никой в държавата не е наясно със ситуацията! Това е еднолично и лъжливо действие на Простото!
  • 29 Лол

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Илия Лазаров?? Ти си интелигентен човек":

    Само специалисти бе
  • 30 Рублоробите излизат от хралупите

    2 8 Отговор
    Ревете. Младите в България ще ви пометат
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Голям прос

    3 1 Отговор
    Ние не сме във война. НАТО помага на държава, която не е в НАТО и още нагнетява напрежението. С нашия износ на оръжия за пари, станахме неприятели. Сега и дипломати гоним, а като питаш защо, не може, класифицирано. Ами така ще е, иначе може да лъсне нещо, съшито с бели конци. Само че ако Русия загуби, ние няма да получим парче от територията и, а нещо голо.
  • 33 симов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Имам информация":

    ой колко невинни и мили изгонват от вражеска ни държава
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 СДФЙХФС

    1 1 Отговор
    ПЪЛНО Е С РУСКИ ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Копейкин

    1 2 Отговор
    До моите подръжници,съжалявам ама няма да има рубли вече,пишете безплатно
  • 41 Руски полудипломат

    1 2 Отговор
    Еее поживяхме си в България .Лесно се работи с българските продажници ,кълвът на рубли като шарани на гола кука
  • 42 не се прави така

    1 0 Отговор
    Такъв ястреб като тагарев ВСИЧКО срещу Русия приема за нормално. Затова и колегите му са с едно науч за неговата нормалност.
    Защо го питата? Какво друго очаквате да каже? Тогава питайте веднага друг с друго мнение в името на обективността на медиите.
    А вие избирате само едни навити като с ключ хулители на определени каузи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол