Last news in Fakti

3 Юли, 2022 08:21 9 219 26

Прекратиха дело, което продължи 31 години

  • възродителен процес-
  • дело-
  • прекратяване-
  • обжалване

Близки на пострадалите са обжалвали прекратяването на дело за Възродителния процес

Прекратиха дело, което продължи 31 години - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес след 31-годишно разследване, съобщи lex.bg(link is external). Това се случи, след като през март почина и последният обвиняем по него – бившият министър-председател Георги Атанасов. На 7 юни роднините на пострадалите от насилствената асимилация български мюсюлмани са получили писмо от държавното обвинение, че разследването е прекратено на 31 май тази година.

Срещу прекратяването вече има постъпили жалби в Софийския градски съд. Той се е произнесъл по две от тях, като е потвърдил постановлението на военния прокурор Едуард Владимиров. До момента има още 90 такива жалби. Абсолютната давност по делото, което е образувано през 1991 г., отдавна беше изтекла и през последните години съдът няколко пъти указва на държавното обвинение да го реши.

Всъщност прокуратурата два пъти внася обвинителен акт – през 1994 г. и 1998 г., но и двата пъти делото е връщано за доразследване. Първоначално обвиняеми по него за подбуждане на етническа дискриминация и омраза са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов. След това обвиненията са преквалифицирани за военни длъжностни престъпления, като обвиняеми са останали Живков, Стоянов и Атанасов.

От май 1998 г. делото вече е във Военно-окръжната прокуратура в София, която до 2003 г. успява да издири имената и адресите на 446 българи от турски произход или техни наследници, които са били в „Белене“, както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 пострадали обаче, повечето от които са в Турция, така и не са открити, въпреки опитите със съдебни поръчки. През 2003 г. тогавашният зам.-главен прокурор Христо Манчев заяви, че разследването фактически е завършено, но неизпълнимите указания на съда за разпит на всички пострадали са пречка за внасянето на обвинителен акт.

През септември 2018 г. Софийският градски съд задължи прокуратурата в едномесечен срок да реши съдбата на разследването. В резултат на това делото беше спряно. А сега вече е прекратено поради смъртта и на последния обвиняем.

Преди година прокуратурата беше осъдена да плати обезщетение заради неприключилото дело за Възродителния процес. СГС реши, че държавното обвинение трябва да изплати 80 хил. лв., тъй като със своите действия и бездействия, които противоречат на основните принципа на Конвенцията за защита правата на човека за разглеждане и решаване на делото в разумен срок, е нанесло вреди. Според съда доводите на прокуратурата за това колко сложно е делото са несъстоятелни, тъй като за 29 години то е трябвало да бъде финализирано.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    25 1 Отговор
    очаквайте да Дания в Парламента !

    Коментиран от #3

  • 2 а хааа

    63 6 Отговор
    АЗ ЗНАЯ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ НА СОКОЛА ЖИВ И ЗДРАВ СИ Е КОЙТО Е ПРЯК УЧАСТНИК В ТОЗИ ПРОЦЕС, НО НЕГО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО БАРНЕ В БАНКЯ СИ ЖИВЕЕ И МУ СПИРАТ ТОКА НО НА ГЛАВАТА СИ Е СЛОЖИЛ КАСКЕТ ДА ГО ПАЗИ
  • 3 Извинете -

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сега":

    ДАНДАНИЯ да се чете .
  • 4 Не трябва да се прекратява

    46 15 Отговор
    Хубаво е процеса да продължи, възродителния имам напредвид!
  • 5 А пък

    45 1 Отговор
    един доан от ДС , предател на свои и чужди , плува доволно в пари и е с прескъпи имения из страната , а и какви ли не дружества за милиарди !
  • 6 нено

    55 11 Отговор
    Нагли, по логиката на ДПс, ние българите траябва да ги съдим за турското пет вековно робство. Кой подхвана възродителният процес, нима не помним с какви привилегии се ползваха районите населени с турски граждани.Но както обикновено поддтикнати от вън започнаха терористични акции, взривяване на влак, давахме жертви, целта им беше да отцепят част от България в полза на Турция1 Друг изход нямаше освен сменяне на имената, но имената си възстановиха и продължават сърцата и мераците им да са в Турция, жалко за българите предатели дето застанаха на страната на враговете ни Данчо ментата,Дебелия дерибей и много алчни за пари и власт!

    Коментиран от #17, #21

  • 7 асдаа

    54 22 Отговор
    На Тодор Живков кокалите ще му целувате. По негово време бяха най-златните години за България за последните 800 години българска история.

    Коментиран от #10

  • 8 анонимен

    47 13 Отговор
    Какъв възродителен процес, тогава турците бяха помолени да си сменят имената не вярата, ако не искат свободно който иска да напусне България в посока Турция и си тръгнаха, а много след време се върнаха, бяха екскурзианти ? Те и Възраждане днес възраждат простотията, някой съди ли ги, а това е по-лошо от смяна на името ? А защо България позволи да се издигне паметник на атентаторите от гара Буново, това не е ли за процес, нима в САЩ издигнаха паметник на атентаторите от 11.09.2001 г.?

    Коментиран от #15, #22

  • 9 име

    29 3 Отговор
    Трябва да пратим родната copoсня в Белене да и налеят малко акъл у главата.
  • 10 Горан

    21 36 Отговор

    До коментар #7 от "асдаа":

    Иди да му целуваш паметника в Правец.
    На мен Живков не ми липсва.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 асдаа

    37 15 Отговор

    До коментар #10 от "Горан":

    Ходил съм и пак ще отида. Като трябва ще го и целувам. Много по-добре ще е отколкото да целувам надрискани евроатлантически задници.
  • 12 Зззз

    28 6 Отговор
    Жалко, че асимилация не е започнала по рано.

    Коментиран от #14

  • 13 еми като си прзаен в главата

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Горан":

    как да ти липсва …
  • 14 Така е

    31 5 Отговор

    До коментар #12 от "Зззз":

    И в Турция и в Гърция асимилационния насилствен процес започна много по-рано - 20-те години на миналия век.
    Ние се мотахме и сега духаме супата.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Орт

    5 1 Отговор
    Къде сте,бе ДПС?Броите пачките май!
    Вас това не ви интересува нали! Важното е да има порции,е пък може да се окаже,че вие сте били в редиците на възродителите.
  • 17 Орт

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "нено":

    На теб главата ти пълно с комунистическа пропаганда.Възродитения процес почна през януари,а взривовете организирани от вашата ДС бяха по късно.
  • 18 Орт

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Така е":

    Защо?Забравихте ли Кръстилката?Пак сте по напред не се коси.
  • 19 ИСТИНАТА

    6 0 Отговор
    Е, добре де, а ЗАЩО НИКОЙ все още не ОБЯСНЯВА, Що е ТО "дпс"?!
  • 20 тр897

    8 1 Отговор
    Никакво разследване не е имало. Проформа дело. В Бг няма осъден висш политик(настоящ или бивш) и никога няма да има. В Бг се съдят само кокошкари.
  • 21 897Н

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "нено":

    Посочи привилегиите на районите с турски граждани, моля!
    Посочи поне 1 привилегия!
  • 22 тр897

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "анонимен":

    Лъжа! Турците не бяха помолени да си сменят имената, а бяха задължени да си сменят имената през 1985 год. Нямаха друг избор- смяна на името или затвор, докато склонят да си сменят имената. Границите за тях се отвориха чак 1989 год., т.е. 4 год. по- късно.
    ДПС яко разкешиха този акт, извличайки си финансова изгода от позата на жертва, а за народа останаха съсипаните съдби.

    Коментиран от #23

  • 23 За протокола

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "тр897":

    Малка поправка.
    Тези, които не искаха да си сменят имената не бяха пращани в затвора, а просто не се допускаха до никакви държавни услуги - здравеопазване, административно обслужване, обучение и др. подобни.

    Коментиран от #24

  • 24 тр897

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "За протокола":

    За протокола- нямаше човек с несменено име.

    Коментиран от #25

  • 25 За протокола

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "тр897":

    Естествено. Системата беше такава, че всеки беше толкова обвързан с държавата, че не можеше да си позволи да се лиши от услугите и - здравеопазване, пенсии, услуги в съветите, съд, работа в държавните учреждения... Държавата контролираше буквално всичко и всички.
  • 26 Пенчо

    9 1 Отговор
    Крайно време е това чудо "двойно гражданство" да бъде премахнато. И за турци и за канадци и за какви ли още не.
    Какви са тия "двойни" българи, които 1 гвойздей не са забили 1лв не са внесли в бюджета, а ще решават кой и как ще ме управлява.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове