Last news in Fakti

4 Юли, 2022 18:09 1 425 11

Пак спряха строителство на Алепу

  • алепу-
  • строеж-
  • екокъмпинг

Имало е намерение да бъде изграден екокъмпинг, но без документи

Пак спряха строителство на Алепу - 1
Снимка: Нова ТВ

Собственици на терен заградиха част от плажната ивица над „Шофьорския плаж” в близост до подпорната стена на Алепу. Природозащитници припомнят, че ивицата попада в две защитени зони и зона „А” от Черноморското крайбрежие, отбелязва "Нова телевизия".

Фирмата собственик на терена има намерение да изгради екокъмпинг, в който твърди, че няма да има дори литър бетон. От екоинспекцията в Бургас обаче са спрели действията им, защото трябва да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Работата обаче започнала без процедурата и затова фирмата е получила акт за административно нарушение и работата е принудително спряна.

Подалите оплакване обясниха, че са били спрени да минават през имота, и не са могли да стигнат до плажа.

„Аз дойдох в четвъртък на плаж и бяха особено изненадана, когато видях оградата. А господинът и неговата приятелка или съпруга започнаха да ми крещят, че имотът е частен и че аз нямам право да преминавам през него“, разказва жена, опитала се да отиде на плажа.

Представителят на инвеститора Димитър Димитров обясни, че оградата е законосъобразна, а къмпингът ще е екологичен и няма нищо незаконно в него.

Инвеститорът придобива земята като апортна вноска от "Алепу Вилидж" АД, показва справка в Търговския регистър. Димитров обаче отрече фирмата, която го изгражда, да има нещо общо с „Алепу Вилидж“, припомня бТВ.

Според проектното предложение, токът и водата трябва да бъда взети от имота на Алепу, но минават през общинска улица и две защитени зони. Затова екоинспекцията спря строежа.

От РИОСВ - Бургас са установили, че изграждането на въпросния еко къмпинг трябва да спре.

„Районът, в който се намира имотът, не попада в защитена територия, но попада в две защитени зони по директивата за местообитанията и за птиците. Поради тази причина се налага извършване на оценка за съвместимост. Тоест господинът е получил писмо на 2 юли с подпис от РИОСВ-Бургас какво трябва да извърши, но започва изграждането без наше съгласие“, обясни инж. Зинка Стойкова, директор на РИОСВ – Бургас.

"Можете да подадете заявление с документация, окомплектована по реда на чл. 6 ал. 2 от ЗУТ, за издаване разрешение за поставяне на преместваеми обекти. На вас това звучи ли ви, като че сме издали разрешение за каквото и да било?! Не, нали!“, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Подобни урегулирани поземлени имоти с право на строеж има над 20 в района на защитените зони, гласувани в годините на назад в Общинския съвет на Созопол. Тепърва собствениците им ще проявят претенции.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такис

    4 19 Отговор
    И какво бе това е частна земя колко хора имат частни земи там и не са ги оградили това не означава, че всякакви хипари могат да се мъкнат.

    Коментиран от #10

  • 2 Ако има яко

    12 1 Отговор
    панделки по 10 годинки, мутро строителите рязко ще намалеят.
  • 3 хмм

    6 1 Отговор
    Що за малоумник ръчка в гнездо на оси?
  • 4 каква частна земя

    12 2 Отговор
    ако разровим ще видим че е върната с т.нар. клетвена декларация или някаква мушенгия с общината, спрете да им ходите това е начина за да се спре с това нечовешко бетономорие, нищо хубаво няма да остане
  • 5 Тома

    7 1 Отговор
    Тези нямат мира да изперат тези пари за строежа на Алепу
  • 6 Гай Турий

    10 2 Отговор
    майкаимгладнишка, нямат насита тия паразити!!! Забраната е на 100 м. от морския прибой, от водичката, да не се строи какво то и да е, даже кенефффф - особено канеаффф!! Обаче тия държавни и общински чантаджийчета за 30 годиин напълниха гушите с рушвети и никой от тях все още не е вкаран в затвора за корупция. Рейзито в Созопол досега трябваше да го обесятакобеше стария закон от НРБ!
  • 7 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    4 2 Отговор
    "литър бетон" - някой май е прекалил с литрите бира...
  • 8 име

    1 0 Отговор
    И това е чяст от свършената работа на ПП. Не чу те са виновни за съмнителните заменки, но ако искаха да свършат рябота, можеше да одържавят всички такива земи.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Отново един намазан тарикат си е за градил и опитомил диво кътче за лични облаги и ни докарва от 9 планини вода. Нямал да пречи на никого, комарите ще минават безпрепятствено (ама хората само ако си плащат). Дано да не успее! Аз гледах предаването, не разбрах какво правеше там Петър Низамов - Перата? Беше ли заедно с жената, която беше подала жалба или сам е отишъл? За какво се бори?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ужас

    1 0 Отговор
    Досега правеха на балами народа. Тия вече се подиграват открито и на институциите. Очевидно наглостта в България е безгранична.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове