6 Юли, 2022 08:01 1 561 37

Двойно поскъпват църковните свещи

  • свещи-
  • църква

80 ст. ще струват най-евтините

Двойно поскъпват църковните свещи - 1
Снимка: БГНЕС

Двойно поскъпване на църковните свещи от началото на месеца. Решението за това е на Светия Синод. Една от причините за драстичното поскъпване е високите транспортни разходи при вноса на парафин и по-високите цени на суровините, съобщи БНТ.

В навечерието на Възкресение Христово цените на църковните свещи в Пловдив бяха увеличени, като най-масовите се продаваха за 50 ст. Решение на Светия Синод от 21 юни определя ново поскъпване с още 20 ст. Така вече във всички храмове в страната най-евтините свещи ще са по 80 ст.

Поскъпването може да доведе до по-голям интерес към покупката на свещи от нерегламентирани места, на цени с 10-20 ст. по-евтино, коментират хората.

Пред БНТ от няколкото от митрополиите и големите манастири в страната потвърдиха за увеличението на цените, но отказаха официален коментар.

Наша проверка показа, че за килограм парафин вече църквата плаща по 160 лв, вместо досегашните 80 лв. За оскъпяването на свещите допринася и високата цена на промишления ток. Изчисленията показват, че близо 35% от стойността на една свещичка остават за издръжка на църковната епархия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сделано в СССР

    20 3 Отговор
    От както БПЦ се управлява от полковници в расо, храмовете са се превърнали на МОЛ-ове, с тази разлика, че не водят никаква отчетност.

    Коментиран от #19

  • 3 Майк Алън Патън

    19 1 Отговор
    Преди 20 години 1 свещ се продаваше в църквите за 20 стотинки , а реалната й стойност беше 1 стотинка ! Сами можете да си напревите сметката кой , колко и как !
  • 4 Зззз

    12 0 Отговор
    А нещо за погребалните услуги да кажете ,че на всеки се налага да ползва услугите им? Те с колко се увеличават?
  • 5 Йеронимус БОШ

    14 2 Отговор
    Защо само двойно скачат цените ? Защо не и повече ? Църквата ни е бедна , много бедна , ама много бедна !
  • 6 Машала

    22 1 Отговор
    Вярата иска жертви! Владици и митрополици с мерцедеси от свещички! Къде остана вярата в Бог?

    Коментиран от #7

  • 7 Kaпитализъм

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Машала":

    ... в действие!!! Светът отдавна е видял, че няма смисъл от напълно ненужната структура- църква!!! Но за капиталистите тя е от жизнено важно значение, за да се оглупява населението!!!!

    Коментиран от #22

  • 8 Българин

    13 1 Отговор
    Изгонването на търговците от храма
    (Мат. 21:12-17; Лука 19:45-48; Йоан 2:13-22)
    И дойдоха в Йерусалим; Исус, като влезе в храма, започна да изпъжда онези, които продаваха, и онези, които купуваха в храма, и преобърна масите на обменителите на пари и столовете на онези, които продаваха.
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 спомен

    14 1 Отговор
    Сещам се за боя за свещоливницата преди години. Някой иска сега да ни откаже от църковните православни ритуали ли. Църквата ни е най богатата организация извън държавата.
  • 10 бяла краставица

    10 0 Отговор
    Извинете, но колко процента восък има в една свещ? И цената от 160 лв за килограм. Да не дава господ нищо друго освен здраве!!!!!

    Коментиран от #20

  • 11 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ха сега, можеш ли да се сетиш, като цитираш така добре, кои всъщност са обменителите на пари?

    Коментиран от #13

  • 12 Софиянец

    19 1 Отговор
    Срамно е да се продават свещи.
    В Гърция НЕ СЕ ПРОДАВАТ. Оставени са, и всеки си взима колкото иска, и дарява пари на храма, колкото си пожелае.
    Няма човек, който да вземе свещ, и да не остави дори и повече пари.
    БПЦ вече наистина ме отвръщава и това е заради част "божите" служители.

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Точно":

    Всеки нормален човек ще се сети.Това разбира се са предците на тези, които и сега обменят и държат парите. :-)
    Е, вече са по банките, а по-изпадналите в храмовете. :-(

    Коментиран от #17

  • 14 Може

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    И това време ще дойде, но за сега нашенеца не може свикне така. Вярващия човек не се притеснява от плащането.
  • 15 Търговците

    11 0 Отговор
    Са в храма! Има едни женички по църквите,дебнат докато се обърнеш и хвърлят свещите в кофи с вода. Много дразнещо!

    Коментиран от #18

  • 16 Стоян Александров

    10 0 Отговор
    Ехооооо християните, православните я попитайте Патриарха Ни колно струва едно кръщене ? И къде да му видим цената в Библията ? Иииииии тоз който взима и една стотинка за КРЪЩЕНЕ как бива наказван ? Мани ги свещите. Аааааааа и какво е направил Исус Христос в храма превърнат в пазар и сегашбите храмове пазари ли са ? Питайте бе, не се крийте, християните искаме да знаем отговорите на тези ,,незначииииителни въпроса ". Имам още мноооогоооо финансови въпроса към църквата ама хайдееее...

    Коментиран от #21

  • 17 Добре

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Следователно, кого Господ е изгонил от храма - лихварите и другите свързани с тях търговци, които са продавали жертвени животни. Свещите в храма нямат нищо общо с тази работа. Ако искаш вземи, ако не искаш, недей, това не е здължително.
  • 18 Логично

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Търговците":

    Свещениците се пълнят бързо по празниците. А тези жени са част от Светата Църква. Без тях свещениците няма да успеят във всичко.
  • 19 Братко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сделано в СССР":

    Недей да клеветиш. Това е неразумно и не полезно.
  • 20 Мдааааа

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "бяла краставица":

    Няма восък. Свещите са от парафин който струва 160 лв. за килограм. Освен това парафина като гори отделя много пушек и съсипва стенописите. От друга страна един килограм восък може да се купи за 30 лв. в страната. Защо правят свещите от парафин, а не от восък като преди не знам.
  • 21 Няма нужда от пари

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Стоян Александров":

    Ако нямаш пари за кръщене, попитай.
    Мисля, че никой няма да ти откаже.
  • 22 Йоан 3.19

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kaпитализъм":

    18. Който вярва в Него, не бива съден, а който не вярва, е вече осъден, задето не е повярвал в името на Единородния Син Божий.

    19. Осъждането пък е поради това, че светлината дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината, понеже делата им бяха лоши.
  • 23 yaйтнойз

    0 0 Отговор
    е да има и бая на търсене на международния пазар... след румъния главно
  • 24 Мухаа,хаа!

    2 2 Отговор
    Точно свещоливницата беше основния мотив,за раздора,дори възникване на втори синод.Теглеха се за плитките и брадите,като псета.Едва тогава,изплуваха данни и цифри, за какви огромни суми става въпрос.Изобщо не е истина,че парите( по точно неконтролираните от никого печалби) отиват за заплати на редовите попове.Тогава дори им плащаха с пакети свещи.Да си ги продава сам.За тях са трохите,за клира- десетки милиони,който не подлежат на държ.контрол.Синода е на богатата институция в България,след тази на самата Държава.Само вековните ,гори са 1,2 млн дка,( дърводобив) пасища, горски площи давани под наем на пчелари, овцевъди,кравеферми + свешоливницата, им носят ежегодно няколко стотин милиона.Да,няколко стотин.Само от свещите( в онзи период 10ст/ брой) , се цитираше сума между 25:30 милиона.Алчна сган( върхушката) която няма грам общо със разбирането за Пастири на вярата.Христианин съм,и във душата си вярвам във Бог Но тази лакомо сборище от търтей не приемам за водачи.Само като погледна бичите им вратове, с тела на борци- Сумо,и ми се драйфа.

    Коментиран от #26

  • 25 Питащ се

    0 0 Отговор
    Кой прибира комисион не знам,ама... цената на парафина не е 160 лв,а... от 8 до 15 лв някъде.Това,ако купуваш малко.А те купуват мноого,не знам колко тона на година,ама цена се постига с количество.Даже и восъкът мисля че е под 30-40 лв,за него не съм сигурен...
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мухаа,хаа!":

    Не забравяйте ап. Павел : Римляни 14:4 "Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои."
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хубаво е да има и запалени свещи, но

    1 0 Отговор
    парафиновите такива опушват стенописите. Най-добре е да се направят свещи от пчелен восък. Защо Каноничната БПЦ поне не вземе пример от старостилната църква, която произвежда и продава на своите си вярващи восъчни свещи. В никакъв случай не подкрепям други вероизповедания или разколи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "И все пак не деца, а светите Апостоли и":

    Църквата забранява жени и деца да проповядват в храмове, както и извън тях. Само ръкоположени от епископа свещеници имат тази работа/задача - да проповядват

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    В онова време Исус проговори, казвайки: Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за гдето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците.
    Матей 11:25
    --------------------------------------

    Коментиран от #35, #37

  • 35 И все пак мъже са проповядвали за Иисус

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Христос, а не жени, деца и пеленачета младенци, нали?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ти си тъп комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пореден Комунистически бokлyk, който се прави на верващ, а комунистическите му деди са преследвали Църквата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове