Last news in Fakti

11 Юли, 2022 13:05 4 263 30

Мръсни стаи вместо лукс по морето

  • мръсни стаи-
  • лукс-
  • море

Най-честите нарушения са непочистени стаи, непредоставени услуги, насекоми в стаите, захабени общи части и басейн

Мръсни стаи вместо лукс по морето - 1
Снимка: Нова телевизия

Непочистени стаи и лоши условия вместо лукс в хотели у нас и при съседите. За това сигнализираха туристи, попаднали на лошо обслужване по време на лятната си ваканция в началото на сезона.

Вместо обещаната почивка край морето - на място заварват мръсни стаи, непочистен басейн и кутии с храна вместо "ол инклузив" бюфети. Какви са правата ни, ако перфектната стая в хотела остане само на снимка - отговорите търси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

Контролните органи тръгват на активни проверки. Какви са правата ни, ако перфектната стая се окаже само на снимка.

Проверки се правят от Комисия за защита на потребителите, министерство на туризма, Европейски потребителски център, когато става въпрос за почивки в чужбина. Най-честите нарушения са непочистени стаи, непредоставени услуги, насекоми в стаите, захабени общи части и басейн.

При бърза проверка в интернет попадаме на десетки сигнали за провалени почивки заради лоши условия или обслужване по морето, както у нас, така и при съседите. Мръсни стаи, бълхи хотелите, мухъл по шезлонгите и кутии с кекс, вместо ол инклузив за следобедна закуска, са само част от оплакванията, които откриваме.

В началото на юли семейство от София заминава на дълго чакана почивка на българското Черноморие, тъй като са с две малки деца, резервират ол инклузив хотел според офертата с детски кът, детски басейн и изхранване в ресторант на ол инклузив. Още при пристигане започват проблемите.

"С голямо нетърпение очаквахме нашата семейна лятна почивка, а се оказа пълна пародия. Детски кът няма, детски столчета в ресторанта няма, детският басейн беше старо джакузи, мръсен", разказват потърпевшите туристи.

Обещаната гледка по морето останала само на снимки. А вместо пищни "ол инклузив" трапези ги очаквали кутии с храна. Меню, от което да избират вариант за закуска, обяд и вечеря.

"За първи път чуваме и виждаме "ол инклузив" на меню с избор на няколко вида храна", чудят се туристите.

А за да получат порциите трябвало да чакат повече от час.

"При положение, че имаше няколко заети маси вчера за вечеря чакахме 40 минути да ни вземат поръчката. Персоналът ни подминаваше", разказват потърпевшите.

Условията при настаняването, също били далеч от очакването, разказват туристите.

"Стаята на пръв поглед изглежда добре, но като се загледаш виждаш колко е захабена, банята мръсна, тоалетната чиния счупена", обясняват потърпевшите.

Така семейната почивка приключва преждевременно.

"Събрахме си багажа и се прибрахме в София, разочаровани и гладни", обясняват края на почивката си потърпевшите туристи.

Някои от туристите сигнализират за лоша хигиена и мизерия в хотелите по време на лятната им почивка, става ясно от сигналите в социалните мрежи.

"Представям ви мизерия на мизериите, хотелът се води 3 звезди, и няма нищо звездно в него. Плочките около басейна се вадеха, а всички шезлонги бяха черни от мухъл", казват други потърпевши от лошите условия по Черноморието.

Подаваме сигналите и до контролните органи. От Комисията за защита на потребителите ще проверяват всеки случай за провалена почивка по морето заради лоши условия.

"Най-често потребителите се оплакват от лоши условия в мястото за настаняване. Твърдят, че мръсно, че е захабено, че липсват определени услуги. Когато дойде жалба от потребител, ние проверяваме на място", казва Игнат Арсенов от Комисия за защита на потребителите.

Показваме офертата с "ол инклузив" на контролните органи.

"Това е голямо разминаване между услугата, която предоставят, всички знаят, че услугата "ол инклузив", тя е на бюфетно изхранване с голям избор и асортимент от храни и напитки. А в случая, когато получим една кутия, ние нямаме право на избор", казва Пейо Майорски от Асоциацията от комисия на потребителите.

Вместо гледка към морето, туристите получили гледка към съседен строеж, което също е нарушение, категорични са контролните органи.

"Това, разбира се е разминаване между офертата и реално предлаганите условия", казва Игнат Арсенов от Комисия за защита на потребителите.

Сигнализираме и министерство на туризма. Там също получават различни сигнали за нарушения в морските курорти.

"Министерство на туризма съдейства и е в постоянен контакт с туристическия бизнес", казват от министерството.

При някои от проверките до момента, условията в хотелите били далеч от обявените в офертите звезди.

"Къща за гости се представя за хотел, което също е нарушение и представлява нелоялна търговска практика", казва Арсенов.

Според туристическия бранш подобни случаи са по-скоро инцидентни, отколкото практика и обещават високо качество на услугите по морето това лято.

"Аз бих ги определила като изключения. Сезонът е в изключително добра стартова кондиция", казва д-р Поли Карастоянова изп.директор на Националния борд по туризъм.

В такива случаи потърпевшите туристи имат право на компенсация, категорични са експертите в туризма.

"Чувствителността на туристическия сектор е много по-висока, отколкото преди години. Ако възникне, какъвто и да било проблем, той на място би могъл да бъде решен много по-бързо", казва д-р Карастоянова.

Ако не бъдат компенсирани на място в хотела, туристите могат да търсят обезщетение и чрез съда, но за целта трябва да събират всякакви доказателства, които показват условията, при които са настанени, например снимков материал. съветват от Асоциацията за защита на потребителите.

Експертите съветват туристите внимателно да проверяват и условията в офертите и да търсят директен контакт с хотела, още преди да резервират.

"Трябва да проверят дали даден обект е категоризиран", съветват от министерство на туризма.

И все пак засега контролните органи отчитат по-малко нарушения по морето, спрямо миналото лято.

"Ние сме на място, проверяваме постоянно", категоричен е Игнат Арсенов.

При доказан случай на разминаване на обещаните и реалните условия по време на лятната ни почивка, санкцията може да достигне и до 50 000 лева, допълват от Dariknews.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ганчо тарикат

    35 12 Отговор
    Ганчо е търсил обяви за 30лв нощувка ол инклузив и са го прецакали.
  • 3 БигириМигири

    13 3 Отговор
    Ай сега изгъзици.
  • 4 Русский 🇷🇺 Z

    8 35 Отговор
    Стаите е толкова мръсни като и мръсни българите.

    Коментиран от #14, #15

  • 5 Жимбазов, оля се!

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Съвсем изпростяхте подлоги на уса!
  • 6 д34ет56

    19 23 Отговор

    До коментар #1 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Абе плява руска, заминавай си в рашия, какво търсиш тук чугун!

    Коментиран от #11

  • 7 Мутро-капитализъм, сър !

    24 6 Отговор
    Виновни са тези гласоподаветили, които гласуваха за ДС-арски и русофилски партии. Парите се дадоха на мутрите, а те създадоха всичко просташко и мръсно в родината !

    Коментиран от #16

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 12 Отговор
    Хубавите чисти стаи са заети от украинските бежанки/туристи/ на които ние им плащаме масрафа
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тизе

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Никога не си воювал за българите бе овен ! Веднага се вижда , че си украинец !
  • 11 1957

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "д34ет56":

    Обиди ли се?))))
  • 12 Ахахха

    13 5 Отговор
    БГ министерство на туризма отново е наедекватно, но така е, нали са бесепари. Трябва, належащи е да се обясни каква е разликата в категоризацията на хотелите. Да се обясни на Бай Ганьо какво означава Всичко включено и каква е разликата ма Всичко включено при 3 звездни хотели и при 5 звездни. Очакванията на хората са базирани на тотална неграмотност и някакви лични внушения!
  • 13 Бедните

    18 12 Отговор
    Да ходят в Гърция , спирайки в хипермаркетите преди границата , и пълнейки багажника с долнопробна пластмасова бира , и евтини консерви ! После да се снимат за фейсбук , без да пропуснат и двата мазни гироса , които са купили за цялата почивка ! Другите бедняци ще им завиждат , особено на село !

    Коментиран от #28

  • 14 123

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Може да сме мръсни,ама сме истински.Обичаме и тези ,дето ни нападат.Защото имаме добри души,души които могат всичко да прощават.Ууудрии Шабане,Хахахахх
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 много си заблуден

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мутро-капитализъм, сър !":

    но нали това беше целта на робовладетеля да си мисли овцата че падаря и прави мизерии а то всъщност е временния спбственик на стадото и територията от 30г. насам !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лигльовци

    8 2 Отговор
    бабите ви и вие сигурно живеехте в по чисти стаи из землянките в които живеехте! И това ви е много. Питайте простокиро...не сте укри, да нанкате и папкате безплатно в лукс.

    Коментиран от #19

  • 19 Бачо Киро

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Лигльовци":

    Че на баба ми обора даже беше чист. Не те знам ти в ква тор си се въргалял. Правилно се оплакват - плащат, значи могат да изискват да получат каквото са платили. После се чудите защо хората ходят в Гърция.... Защото чуждите са по-свестни от нашите.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "вчера се върнах от морето":

    Аз пък живе на морето .
    В хотелите назначават украинки в сектора "поддръжка на хигиената" !
    Има хотели без паркинги или паркове места !
    Има дори хотели в които искат десетачка за паролата за "ВеФа" 🥸

    Коментиран от #21

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    паркоместа
    / отвр.авт.ред./
  • 22 Къде ми е нощното шкафче?

    10 3 Отговор
    Гърция и Турция не са далеч. Те я умеят тая работа!
  • 23 Боби

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "вчера се върнах от морето":

    За съжаление не всички обичат цаца за 7 лв и долнопробна бира за 3 лв.
    С такава храна се става торба с тор.
    Аз съм също от морето и ако на плажа някой кенеф пържи цаца повече не стъпвам на този плаж , защото смърди на леш.

    Предпочитам прясно уловен октопод, рибка, раци или друга нормална храна. Цаца по света основно ядат котките. Не пържена на миналогодишно олио разбирасе. Ако е пържена е само за ценители по бг черноморието.
  • 24 Никой

    1 3 Отговор
    Ха , българчето не иска да приеме комплимента на широката руска душа. Роба си иска руснака и това е !

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тити

    4 1 Отговор
    Има ли още мазохист и които искат да ходят на Черно море?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бил Гет

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бедните":

    Тия гироси са 5000 пъти по вносни от смърделата ти цаца за 8 кинта , да не говорим за сувлакито и кукореците . И това за 5 човека 25 евро плюс количка и биричка . Ходи си папкай изгорялата цаца , пържена в гренясало олио от началото на сезона .
  • 29 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    Има - номер 13
  • 30 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    Що ти севоро македонец ли искаш .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол