Last news in Fakti

11 Юли, 2022 13:19 2 002 36

Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си нужди

  • българи-
  • покриване-
  • ежедневни разходи

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 17.9% от българите, а едва 3.8% не изпитват никакви затруднения

Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си нужди - 1
Снимка: НСИ

Над 75% от българите твърдят, че изпитват затруднения да свързват "двата края", сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на 2022 г., както и през четвъртото на 2021 г., делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи , е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 36.9% от българите, 27.8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 13.6% - като много трудно, сочат данните на НСИ.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 17.9% от българите, а едва 3.8% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на нашенците без затруднения през първото тримесечие на 2022 г. намалява с 2.7 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.
Доходите на над 70% от българите остават почти без промяна.

През първото тримесечие на 2022 г. за 73.0% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 18.5% от хората, което е с 11.3 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от нашенците.

Основната причина за увеличението на доходите през първото тримесечие на 2022 г. е увеличението на пенсиите и социалните помощи - за 69.1% от българите. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2021 г. техният дял е 34.0%. За 13.7% от хората с увеличени доходи през първото тримесечие на 2022 г. и за 24.3% - през четвъртото тримесечие на 2021 г., фактор за увеличението е индексиране/преизчисляване на заплатата, допълват от Dariknews.bg.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 8.5% от анкетираните, като основните причини са: загуба на работа/безработица/фалит на собствена фирма, намаляване на работното време, надницата или заплатата; загуба на работоспособност поради болест или инвалидност.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малко

    29 3 Отговор
    малко е, още трябва, да умират от глад да видим тогава ще ви дойде ли

    Коментиран от #17

  • 2 да де

    30 2 Отговор
    И това е сега през лятото, представям си какъв ще е %-та през зимата когато сняг забръска.
  • 3 Мизерландия в ЕС

    35 2 Отговор
    И това е още от началото на 90-те досега.
  • 4 БигириМигири

    25 1 Отговор
    Скоро може да спрат и да ходят по голяма нужда:)
  • 5 Хуху

    7 37 Отговор
    Това са тези същите който гласуват за мафията и обичат Путин / Кремъл
    Диагнозата е ясна, тотални инвалиди заради комунистическата болест

    Коментиран от #13

  • 6 БСП ВИЦЕТО

    7 15 Отговор
    Така управляваме ние БСП комунистите....
  • 7 хмм

    24 10 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ви водят към ада както и платените помияри в парламента.

    Коментиран от #11

  • 8 Пич

    14 25 Отговор
    Е , и...???!!! На кой му пука ???!!! Или ще се научите да си оправяте живота сами , или ще си гледате живота отстрани , и ще обвинявате Кирчовците , Бойко , Костов , царя , международното положение , нивото на река Дунав , апа вие - все невинни !!! Алоу.....никой не е майка ви , да ви храни 50 години !!!
  • 9 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    11 13 Отговор
    До къде докарахме българите....
  • 10 1111

    5 18 Отговор
    ТОва е Путинска пропаганда! "ПП" се справя толкова добре с управлнието на страната, не виждате ли огромната подкрепа от жълтите павета.
  • 11 гост

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    да, понеже сме я закъсали последните 6месеца сигурно. напротив, държавата се справи много добре през последните месеци на фона на огромните кризи и труности. герберите и депесарите закопаха страната в отлични времена, без проблеми, без кризи, без трудности, ала всичко се прави, за да не могат хората да надигнат глава. моите родители постоянно ми повтарят, че всичко става със връзки и познати, и досега отказват да осъзнаят, че докато търсиш корупцията няма как да се оттървеш от нея. но идва ново поколение, ново време, нови хора и да се надяваме, че има и достойни сред тях.

    Коментиран от #21

  • 12 Иво

    13 15 Отговор
    и понеже едвам свързваме двата края, на Кулата се чака по 3 часа да отидеш в Гърция, на двата терминала е пълно с пътуващи на почивка, в цялата страна се купуват имоти като топъл хляб, пълно е с коли навсякъде и после ревем че не можем да свържем двата края, просто обичаме да се оплакваме.

    Коментиран от #26

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хуху":

    На тебе и тухла четворка да ти падне на главата пак Путин ще е виновен ‼️‼️
    А може би вече ти е паднала🤔🤔🤔
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Комуниста

    19 2 Отговор
    Бедна балканска колония такава мизерия е било единствено по време на ВСВ и Балканските войни

    Коментиран от #22

  • 16 Ина

    11 2 Отговор
    Щом гласувате за шайката и ДПС напълно заслужавате съдбата си българи !
  • 17 тикви

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "малко":

    Кога се закриват партиите, от тях е така положението!!!
  • 18 Някой от

    11 0 Отговор
    Пенсионерите се оплакват че паяжината се е увеличила на тоалетната чиния 😂🤣😅
  • 19 Невен

    16 2 Отговор
    Кирил и Асен наясно ли са,какво ни причиниха?

    Коментиран от #24

  • 20 Разходете се по улиците

    11 14 Отговор
    Работа има за всеки НО Кафетата са пълни, заведенията също, пушат, пият, имат телефони за по 2 бона и по две коли, в Гърция е тъпкано с българи ,НО ако ги питаш едвам връзват двата края...
  • 21 37262

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не, няма! Всички се докопват до кокала и продават род и родина! НЯМА НОВИ ЧИСТИ, тия са наследниците на старите "МРЪСНИ". Колко десетилетия трябва да мина и пак ще се връзвате на нови и "чисти". На БГ никой няма да й позволи читави люде в парламента, не го ли разбрахте, за 33 години мизерия не ви ли дойде акъпла???
  • 22 693712

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Комуниста":

    Да, това е светлото бъдеще с новите демократи, либерасти и др. евролицемери. Народът си отива, държавата се закрива, мизерия и шок за тоя древен и измъчен народ! Честито, продължавайте да мръхтите по кръчмите.

    Коментиран от #36

  • 23 Да бе да

    5 11 Отговор
    Ако тази статистика беше вярна пътищата нямаше да са пълни с бараки , веригите за хранителни стоки също , по границата опашки от желаещи за почивка в Гърция , хотелите по черно море са резервирани на 100% за Юли и Август , е ако това са 75% гладуващи в България :-).
  • 24 22221

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Невен":

    Дреме им, нали за това им се плаща!
  • 25 АнтиИдиотократ

    2 6 Отговор
    Явно тази анкета не е направена на Маказа, Кулата или по черноморието ...
  • 26 Тъпанар жълтопавет

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Чака се, защото почивката в гръцко за по-добри условия излиза по-евтино отколкото на мутрохотелите по лайнянотобетономорие! Демек пак не е от излишък на пари.
  • 27 Истината

    5 4 Отговор
    Това е промяната, хората обедняха благодарение на резидента и Божков
  • 28 Сух

    4 1 Отговор
    Ами да седят на зад.ниците си и да трая.. Така им се полага..
  • 29 Двадест и пет процента

    11 1 Отговор
    от шест милиона са малко под милион и половина. От тях половин милион са на хранилка НПО-та, фирми около властта и т.н. А единият милион, еми нормално е да има опашки за тях по границита, другото е по вили, родни место, вклч. районите близко до морето до 60 километра, останали от соца. Това е трагичната истина. В чужбина не могат да повярват, че с триста лева при приятели с апартамент за месец, изкарваш скромно с компания едно море в България, особено млади хора. Зимата като закрият още производства-истинската икономика, остава сферата на услугите, тогава ще видим кон БоБ, яде ли. Това с кадърен, некадърен го разправяйте на баБа ми. Всичко кадърно замина в чужбина, останалото е свързано с чадъри на фирми на политици и др. направили скоропостижно първият милион. Сега децата им дори не знаят, какви "айдуци" бяха родителите им, идват на готов бизнес и си свиркат, и си мислят, че са "умни" и "красиви". Сега с честен труд в България, само програмист и лекар, и автомонтьор сива икономика.
  • 30 Беден и Бесен в тази есен

    7 0 Отговор
    Света на богатите ще им се види тесен
  • 31 Киро Шприца

    7 0 Отговор
    Ако ве бяхте оставили още малко на трона щях да докарам 100%!!!
  • 32 коментатор

    6 0 Отговор
    75% е твърде малко!Трябва да са сто процента,та да вземем пример от Шри Ланка!Но едва ли!
  • 33 БСП....БАШКОМУНДЕ

    2 0 Отговор
    Това е нашето управление....винаги докарваме народа до бедност....а ние яко крадем....пак
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    По време на Герб нямаше такава статистика, а
  • 35 Мунчо е виновен

    2 2 Отговор
    Когато хората си живееха добре при ГЕРБ, повярваха на мафията и бяха излъгани. Винаги когато комунисти вземат властта има хипер инфлация и обедняване на населението.
  • 36 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "693712":

    33 години в нищото. Само лъжи и демагогия, криминална приватизация и разруха, крадене, корупция, мизерия и несигурност. И после що имало носталгия по соца и бай Тошо - ми щото беше много по-добър живота ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол