Last news in Fakti

17 Юли, 2022 08:15 7 724 56

Сандов след скандала с ТЕЦ "Брикел": Ще махаме калинки

  • борислав сандов-
  • тец брикел

Той разказа още, че измервателната станция, която трябва да следи за замърсяванията, е всъщност разположена на далечно и ветровито място, за да не може да измери истинското замърсяване в района

Сандов след скандала с ТЕЦ "Брикел": Ще махаме калинки - 1

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви в Студио "Актуално", че със сигурност ще предстоят уволнения на различни нива след проверката му в ТЕЦ "Брикел", при която той се натъкна на серия от нарушения. "Едната стъпка ще е директно махане на калинки - на ниво директори или служители на по-ниското ниво в РИОСВ, може би и в изпълнителната агенция по околната среда", обяви Сандов.

"Беше шокиращо. Там сякаш нещата са застинали в 90-те, а по отношение на технологиите и по-рано. Защо 90-те? Пристигна един джип с хора, които мислеха, че са над държавата. Директно като в мутренските времена. Човекът се представи първо за охрана, после се оказа, че е "консултант на охраната". Цялостното им отношение към мен бе от онзи вид, в който се смята, че държавата няма право да контролира процеси, които касаят общественото здраве и околната среда", заяви Сандов. И припомни, че за ТЕЦ "Брикел" непрекъснато постъпват сигнали от гражданите на Гълъбово за замърсен въздух, но проверките на РИОСВ Стара Загора никога не ги установяват.

Сандов посочи и защо според него става така. "Когато отидат на проверка в ТЕЦ-а, там чакат един час, за да осъществят проверката - тогава предполагам, че се случват замитания на проблеми, които са много видими. Това е явно масова практика, но може би има и чадъри от полицията. Вчера подадох сигнал и в инспекцията на труда, защото за краткото време, което прекарах там, не можех да си освободя носоглътката от целия прах, който нагълтах. Със сигурност вредата върху здравето на хората, които работят там, е значителна", каза вицепремиерът.

Той разказа още, че измервателната станция, която трябва да следи за замърсяванията, е всъщност разположена на далечно и ветровито място, за да не може да измери истинското замърсяване в района.

"Явно, че това е фиктивно, направено е така, че тази извънредната проверка да показва реални стойности. На всичкото отгоре се оказа, че човекът, който трябва да е на измервателната станция, не е там. Явно веднъж в деня отива. Но най-спокойно може да отиде един човек с един пулверизатор и да пръска водни пари или един голям вентилатор, за да не показва замърсяване", каза още Сандов.

Той каза още, че изпълнителният директор на ТЕЦ-а се е опитвал да го убеди, че черен пушек е всъщност бял дим, и че не е пушек, а прах, който обаче по някаква причина не пада надолу, а се вдига нагоре - нещо нехарактерно за праха. "Беше абсурдно, говореше ми такива небивалици, сякаш съм малко дете и въобще не съм наясно с темата", каза още министърът.

По отношение на вероятността за нов кабинет в рамките на този парламент Сандов заяви:

"Президентът трябва да реши на кого да връчи третия мандат. Към момента анализатори, колеги от парламента и много други твърдят, че най-голям шанс за намиране на консенсус и правителство на принципна основа е именно "Демократична България". Заради поведението, отношението, намирането на възможност за изграждане на мостове. Ние имаме политически дълъг опит и мисля, че трябва да надделее именно зрялото поведение, защото задачата е много по-голяма от доказването помежду ни на кой е по-по-най. В политиката егото много често взема връх над разума и прагматизма. Но ние сме доказвали, че можем да загърбим егото и да надделее разума".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 3 Отговор
    ДАНО а НАДАЛИ има олигархия корупция
  • 2 ТаУмВзе

    30 50 Отговор
    И тоя е за Панделата! Не ми се обяснявай Калинка.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зззз

    31 36 Отговор
    Та по големи калини от вас имаше ли? да не говорим кого ще махаш ти бе като калините от 4 смехория я свалиха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Те са

    31 4 Отговор
    развъдени навсякъде , но все от някъде трябва да се почне !
  • 7 политнекоректен

    26 26 Отговор
    Ами че той самият Сандо-оф е най-голямата "Калинка"! И не става въпрос само за некадърност, а и политките им са тотално бедствие, като всички нафукани зелени! Тоя вече подписъл смъртната присъда на Мариците!
  • 8 Сега в момента държавните ТЕЦ-ове

    31 9 Отговор
    изкарват печалба по половин милиард на година, а Зелените ни Сандовчета, договориха 1.5 милиарда от ЕК за да ги затворят! ТОВА Е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕЖИ И ДА СЕ КОНФИСКУВА ИМУЩЕСТВОТО НА ЦЯЛАТА РОДА!

    Коментиран от #9

  • 9 режисьор

    31 8 Отговор

    До коментар #8 от "Сега в момента държавните ТЕЦ-ове":

    да ама тия милиард и половина лева от Европата, няма да влязат в държавната енергетика за да закърпят някоя дупка или да се построи някакъв енергоизточник, а ще отидат за завода за батерии на приятелския кръг на Кокорчо и Кирчо.

    Коментиран от #13

  • 10 Свет

    28 6 Отговор
    Ами нали затова сте там. Режи до здраво, ако няма, закривай и наново. Това е.
  • 11 Евалла Сандов!

    24 15 Отговор
    дано народа проумее , че другата алтернатива е мутро-мафията
  • 12 Рошко

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Тоз даже не го знам кой е и какъв е ама казва истината и това е навсякъде така
  • 13 режисьор

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "режисьор":

    както казва шефа на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов цитат: "Тия пари от ЕС дето ни ги дават за да си затворим ТЕЦ Мариците, ще си ги избием само за година-две при тия цени на електричеството."

    Коментиран от #39

  • 14 Питанка

    39 4 Отговор
    Като се има предвид, че в Гълъбово живеят живи хора, а не ходят само за по час, два, и дишат непрекъснато с години този отвратителен въздух, защо никой никога до сега не направи нещо по този въпрос? За всички е ясно, че проблем има, и той е грандиозен. Явно обаче здравето и животът на живеещите в Гълъбово и региона няма никакво значение. Всичко е пари и интереси. И, разбира се - корупция.
  • 15 Майстор Манол

    27 1 Отговор
    Кога ще ги махате бе? Откакто падна герб нито една от некадърните калинки не е махната. какво говори това на хората, които работят с години на едни и същи работни места, а са им сложили неграмотни калинки да ги управляват. И не само това, ами тия калинки натискат обикновения служител с глупави устни заповеди. Да "устни" и никога писмени, защото са неграмотни. Натискат ги и да гласуват за герб със заплахи от уволнения. Точно тези калинки осигуряват толкова гласоподаватели и то насила и със заплахи. А вий спите и се плетете като пилета в кълчища. Дали пък и вий сте толкова кадърни?

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А бе аз ви говоря че цялата Промяна

    14 12 Отговор

    До коментар #15 от "Майстор Манол":

    трябва да влязат в затвора, а ти чакаш нещо от тях? Ти наивен ли си или глупав?
  • 18 Много гневна

    22 3 Отговор
    При вас калинките стават още повече-назначават се по държавните институци случайници на високи заплати ,които не знаят дори името на иинституцията,в която са назначени,камо ли пък някаква работа да свършат.Кой както дойде на власт,назначава роднини и прители "калинки" и администрацията става все по-многобройна,защото пък старите "калинки" си остават.Докога ли ще можем да ги издържаме с нашите пари?!

    Коментиран от #22

  • 19 Енергийната криза в Европа е резултат

    16 1 Отговор
    единствено от Зелената сделка! Тия тъпи зелени идеи, създадени и наложени от западни имбецили като Сандов, унищожават с бързи темпове големите Западни държави, като Германия, Франция, Англия, без чиято индустрия тоя континент не може да съществува! А как да съществува индустрия, която трябва да плаща 1500 лв. за мегават час? Точно такива са фючърсните сделки за края на годината на френските платформи за търговия ел.енергия. - 750 евро!
  • 20 Поп

    13 3 Отговор
    Ти си в ставка бе, тъпак
  • 21 Тъп въпрос

    21 1 Отговор
    А досега защо не ги махнахте? Калинките, имам предвид. Защо точно сега се разпъргавихте? И хайде пък да видим как точно ще стане. Както се справихте с корупцията? Както решихте въпроса с главния прокурор? Т. е., никак. Само празни приказки от вас. И от всички, намърдани в управлението. Хич не ви е грижа за хората. 7 защо да и е грижа? Вие сте си добре.
  • 22 а гневна ли си мила за това

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Много гневна":

    че Кирчо Папура, който упражни едномесечни усилия извън всякакви правила и закони да овладее ББР и веднага след това назначи Ленчето Лесната за юридически консултант на същата банка със заплата от 14 000 лева, по-висока от тая на Президента на РБ и то само за да може седмица след това да я заведе в тайната квартира да и обара парапета!

    Коментиран от #43

  • 23 ВъZрожденец

    13 5 Отговор
    Щом като такива хора, като Сандов стават министри, тогава трябва да закриваме държавата!
  • 24 Димитър Манолов, КТ Подкрепа

    14 2 Отговор
    цитат: При преравянето на "Плана за развитие..." бяха махнати парите за такива ужасно важни неща, като "Напоителните системи" на държавата, а без тях няма модерно поливно земеделие, даже никакво земеделие няма! На тяхно място се сложиха чутовни глупости като тая история с батериите, която изглежда така "Едни хора, знае се чии, вземат от държавата един милиард и половина лева за да си направят едни неща, които като си ги направят, задължително трябва да им ги купи държавата, която да ги блъска в главата!"

    Коментиран от #25, #45

  • 25 Това значи че не трябва да

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Димитър Манолов, КТ Подкрепа":

    остане зелен активист на държавна служба, да харчи държавни пари, иначе в затвора!
  • 26 Ок, демек проверка предизборно?.??

    12 1 Отговор
    Година и половина какво прави?
    Знаем ги тия театри, отиде, възмути се, излъже хората, че ще бори замърсяването в цяла България, изберат ги и после ни гък ни стон... Примери като Брикел хиляди в цялата страна

    Коментиран от #32, #35

  • 27 Ами то цялото правителство

    8 1 Отговор
    на Киро Простото и той, и всичките му министри от ПП, от ДБ, от БСП и от ИТН са калинки! То при тях никой не работи това от което разбира! Тогава за затвора ли са?

    Коментиран от #48

  • 28 Онзи

    8 1 Отговор
    Глобалистите искат да спират горивата. Тоя е платен помияp и работи за тях.
  • 29 Бгг

    5 2 Отговор
    За ТЕЦ Брикел, който е собственост на Ковачки, човекът е 100% прав. Макар и да не харесвам тия национални предатели от промяната - но истината е една и когато я казват съм за. Обаче и те я казват когато им отърва.

    Коментиран от #34, #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 режисьор

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ок, демек проверка предизборно?.??":

    хора не разбирате ли за какво иде реч или просто сте се родили с интелектуални дефицити? Зелената сделка в Европа наложи въглеродни квоти на ТЕЦ-овете и с това оскъпи двойно цената на енергията от тях. Това означава че ТЕЦ-овете биват източвани от държавата с тези квоти, т.е. те остават без финансов ресурс, а после държавата им вика, " Абе вие що не си направите очистителни системи и не намалите емисиите?" То хубаво, ама с какви пари, като вие прибирате точно тия финансови средства с които ние можехме да си купим нови очистителни системи, а така вие ни държите постоянно състояние на фалит. С тези финансови резултати никоя ТЕЦ не може да вземе кредит от банка! Зелената сделка е Параграф 22! Защо държавата не отдели точно от парите от въглеродните квоти едни средства и отново да ги върне на ТЕЦовете, но целево, само за нови очистителни системи? Разумно е но не го прави, защото Зелените политики са Престъпни, тяхната цел не е да става по-.добре, а да става по-зле!
  • 33 Борис Д.

    6 1 Отговор
    Ако тоя не се беше изтипосал на снимка в подкрепа на транзисторите с обратна честота миналия месец, даже щеше и да ми е симпатичен, но сега след като се оказа слуга на уоу лошите да си заминава и да не се връща
  • 34 Ето и на тебе ще ти го напиша

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бгг":

    А бе хора не разбирате ли за какво иде реч или просто сте се родили с интелектуални дефицити? Зелената сделка в Европа наложи въглеродни квоти на ТЕЦ-овете и с това оскъпи двойно цената на енергията от тях. Това означава че ТЕЦ-овете биват източвани от държавата с тези квоти, т.е. те остават без финансов ресурс, а после държавата им вика, " А бе вие що не си направите нови очистителни системи и не намалите емисиите?" То хубаво, ама с какви пари, като вие прибирате печалбата ни, т.е. точно тия финансови средства с които ние можехме да си купим нови очистителни системи, а така вие ни държите постоянно състояние на фалит. С тези отрицателни финансови резултати никоя ТЕЦ не може да вземе кредит от банка! Зелената сделка е Параграф 22! Защо държавата не отдели точно от парите от въглеродните квоти едни средства и отново да ги върне на ТЕЦовете, но целево, само за нови очистителни системи? Разумно е но не го прави, защото Зелените политики са Престъпни, тяхната цел не е да става по-.добре, а да става по-зле! Скоро няма да има нито Енергетика в Европа, нито Индустрия!

    Коментиран от #40, #44

  • 35 Същото

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ок, демек проверка предизборно?.??":

    Каквото правеха тези преди тях. Над 30 години всички бездействат. Не само за Брикел. Там положението е отчайващо. Който живее в Гълъбово, или е ходил там знае много добре. Всички, от които зависи промяната от години са овъртени като свински черва и затова не правят нищо. Виж, на приказки равни нямат. Че и Сандов сега. Нищо няма да направи, защото ще му скръцнат със зъби от по - високо ниво и ще си остане само с клипа. Иначе, сигурно е искал да направи нещо, но просто е нямал желание. Накрая ще се оправдае, че не му е стигнало времето за подобни смени и толкоз.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Умерен песимист - реалист

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бгг":

    Абсолютно нищо няма да се случи. Никакви кой знае какви промени в Брикел няма да има . Най - много за пред хората, да изгори я някой на нисък пост - просто да го жертват за пред аудиторията, я пък хигиенистката леля Пенка ще го отнесе... Най - гадното в случая е, че хората живеещи в Гълъбово и околностите ще продължат да дишат мръсен въздух и да са все по-болни. Но на кой му дреме за тях? Ковачки не живее в Гълъбово и не му се налага да диша този отровен въздух.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 режисьор

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "режисьор":

    А бе хора, как не разбирате ли за какво иде реч или просто сте се родили с интелектуални дефицити? Зелената сделка в Европа наложи въглеродни квоти на ТЕЦ-овете и с това оскъпи двойно цената на енергията от тях. Това означава че ТЕЦ-овете биват източвани от държавата с тези квоти, т.е. те остават без финансов ресурс, а после държавата им вика, " Абе вие що не си направите очистителни системи и не намалите емисиите?" То хубаво, ама с какви пари, като вие прибирате точно тия финансови средства с които ние можехме да си купим нови очистителни системи, а така вие ни държите постоянно състояние на фалит. С тези финансови резултати никоя ТЕЦ не може да вземе кредит от банка! Зелената сделка е Параграф 22! Защо държавата не отдели точно от парите от въглеродните квоти едни средства и отново да ги върне на ТЕЦовете, но целево, само за нови очистителни системи? Разумно е но не го прави, защото Зелените политики са Престъпни, тяхната цел не е да става по-.добре, а да става по-зле!
  • 40 Бгг

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ето и на тебе ще ти го напиша":

    Разбираме много добре господине/госпожо. Имате малка и съществена неточност парите от въглеродните емисии не отиват в държавата, а извън нея.
    И по другият въпрос за замърсяването от Брикел. Аз съм го виждал с очите си това и съм виждал и другите тецове в района какъв пушек имат - е нямат нищо общо. Така, че да трябва ТЕЦ Брикел да инвестира в почистваща инсталация.
    А колкото до въглеродните емисии аз съм против тях. Тези пари отиват в зелените мафиоти в Европа.
  • 41 Бгг

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Умерен песимист - реалист":

    Най вероятно ще стане така. Като гледам Ковачки е играл с всички правителства до сега . И не са го закачали. Този изглежда е над държавата.
  • 42 Ама

    4 0 Отговор
    Направо сме се задръстели от анализатори и проверяващи които не виждат повече от носа си и ”милеят”за родина и народ и вместо да направят нещо съществено те гледат да доразсипят и това което е направено и рабти с години.
  • 43 Много гневна

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "а гневна ли си мила за това":

    Не само съм гневна ,но съм и отвратена и се срамувам от тези хора, от така наречения ни "елит".Но гласът на такива като мене не се чува освен тук- таме по форумите-ако не ни изтрият,разбира се.Но какво да се прави-демокрация и евроантлантически ценности-криворазбраната цивилизация.
  • 44 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ето и на тебе ще ти го напиша":

    Скъпите квоти са от гидина, две, Ковачки в собственик на тикел от десетилетия. Просто е получил един обществен ресурс и не желае да го развива, иска само да цоца докато може и това е. Централите от марица-изток инвестираха, в по- екологични технологии, да сега вече е късно тепърва да се и вестира във въглищна централа, ами преди 10г? Държавара достатъчно е дала на рикел с договорите за студен резерв през годините, а накрая когато се наложи да се ползва, те не можаха да го запуснат. Работил съм в магазинин Европа, имам поглед що за бизнесмен е ковачки, идваше един път седмично и крещеше като откачен, толкова скапан бизнес никога не съм виждал.
  • 45 Много гневна

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Димитър Манолов, КТ Подкрепа":

    Няма ли журналисти, които да се поразровят и в "Напоителни системи"-да излезе наяве какви калинки се назначават за изпълнителни директори и харчат безотчетно хиляди левове ,а компетентните са "извън борда", защото можещите и знаещите не "слушкат".
  • 46 Един не-трол

    5 2 Отговор
    Ковачки е изрод това е ясно. Вижте кои топлофикации държи и какво се гори в тях и всеки в съответните градове си мълчи. Рашков и той и никой не говори за това. Но мен ме интересува мнението по един въпрос, който никой не пита "зеленият" министър, а именно защо позволява да се копае за шистов газ в Добруджа? Защото именно сега съда се произнесе, че пада забраната. И Прокопиевиите медии мълчат по този въпрос май и една статия не са написали. А като се отрови там земята щетите ще са за десетки години и не само за един град, а за цялата държава.

    Коментиран от #49

  • 47 Пирко

    6 2 Отговор
    Искам Кико дето продължи промяната да плаща парното тази зима на всички българи! Поне е голям мъжага и знае да се отвара много, ние не сме длъжни да му берем гайлето!
  • 48 Ама то щот...?!

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ами то цялото правителство":

    При правителството на Борисов,не бяха всичките калинки...!
  • 49 А бе...?!

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Един не-трол":

    Къде шистов газ,кво копаене,кви 5лева ве...!Кирето каза,че е договорил да се кара от щатите по-изгоден от руският газ,с кораби...
  • 50 Реалист

    5 4 Отговор
    Това е един от най свестни министри, затова мафията го атакува. Народа е зад вас. Трябва да се реже до корен.
  • 51 Антикомунист

    4 2 Отговор
    Точно вие изменихте на принципите и вярата на болшинството от хората в демокрацията И СДС. Затова сега за много хора " демокрация" е нещо лошо и искат диктатура от рода на русия. Егото ви превърна СДС в политическо джуже. Затова ГЕРБ се припознава от толкова много хора , като най- нормалната партия за момента и е първа политическа сила!!!!!
  • 52 крис

    4 0 Отговор
    Сандов иска охраната да дойде с каруца и да го посрещнат с хляб и сол.Щом институциите под негово ръководство не си вършат работата ,правилно е ,че е министър в оставка.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Христо

    0 0 Отговор
    А Сандов е най-голямата калинка реално
  • 55 Борис А.

    0 0 Отговор
    За едно по-добро бъдеще на страната, уволненията трябва да започнат от калинката Борислав Сандов и после другите, по реда си
  • 56 Мима

    0 0 Отговор
    Абе най-добре теб да те махнат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове