Last news in Fakti

17 Юли, 2022 14:38 1 895 32

МВнР: Позицията ни за т.н. македонски език остава непроменена

  • мвнр-
  • позиция-
  • македонски език

Няма промяна и във френското предложение

МВнР: Позицията ни за т.н. македонски език остава непроменена - 1

"Изцяло се съобразяваме с решението на НС. Както знаете, в двустранните си отношения с РСМ България не признава техния официален език. Това е обаче малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави-членки на ЕС. Те имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата официална позиция. Нашата позиция е гарантирана такава, както е формулирана съгласно договора". Това каза на брифинг външният министър в оставка Теодора Генчовска след като София и Скопие подписаха двустранен протокол.

Българската позиция остава непромемнена, увериха от екипа на министър Генчовска. „Важно е, че оттук нататък нито един документ, който в процес на присъединяването на РСМ към ЕС не може да се приема като признаване на България на съществуването на т.н. македонски език. И това е ясно описано в едностранна Декларация, която България ще представи в понеделник по време на Комитета на постоянните представители". Тази декларация ще бъде представена и в следващите стъпки на европейско ниво и ще бъде привета от Съвета, казаха още от екипа на външно министерство.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха по-рано протокола от Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. В него ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни - както и срокове, в рамките на които да се изпълнят. А Брюксел ще следи дали Скопие изпълнява записаните ангажименти. От темпото и скоростта, с които ги изпълнява ще зависи и напредъкът на югозападната ни съседка към еврочленство.

"В протокола, който днес е подписан, има конкретни срокове", каза Генчовска пред медиите. По думите ѝ - като част от Преговорната рамка, там има механизъм да се проследява неговото изпълнение и този механизъм ангажира другите страни-членки да следят за това изпълнение.

"Предстои заседание на Комитета на постоянните представители в понеделник, обявяване на писмена процедура малко след това. Някъде към вторник ще имаме информация дали този целия Пакет – Преговорна рамка, заключения и Протокола - вече са факт и ще ви представим всички документи", посочи още Генчовска в отговор кога ще може да се прочетат те.

Експертните екипи в двете външни министерства ще продължат работа по техническите и другите параметри. „Така че ще имат нашата подкрепа. Надявам се на реципрочност от тяхна страна тази подкрепа да бъде пожелана в крайна сметка”, подчерта външният министър в оставка.

„При насрочване на дата за първата Междуправителствена конференция от Чешкото председателство на практика РСМ ще има т.н. политическа междуправителствена конференция, след което тя трябва да стартира – при наличието на необходима политическа воля, процедурата за промяна на Конституцията на страната с цел включване на българите в Конституцията. И след като свърши този процес, ще има втора истинска междуправителствена конференция, след която ще започне реално пореговорният процес. Този период зависи от властите на РСМ – може да е 3 месеца, както беше с промяната на името на държавата, може да продължи и две години", посочи Генчовска.

Тя бе категорична, че няма промяна в т.н. френско предложение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва да те наричат беге е срам и позор

    6 24 Отговор
    Хората не желаят да имат връзка с кочината майка😂😂😂

    Коментиран от #6

  • 2 Предателството не може

    20 6 Отговор
    Да бъде оправдано с каквито и да е витиевати фрази
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всеки

    28 8 Отговор
    Който в сърцето се чувства поне малко българин на следващите избори ще гласува за партии които се противопостави ха на това безумие
  • 5 Зевс

    27 3 Отговор
    Никой не знае какво са подписали днес, май и подписалите не знаят...

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Перо

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тва да те наричат беге е срам и позор":

    Никой не ги кара да имат връзка! Те са признати като държава и “нация”,от 1944 г. Важното е да признаят историческата истина за история,нация,език,култура,национални герои,а после да се пишат и марсианци,ако искат!

    Коментиран от #16

  • 7 Софиянец

    7 17 Отговор
    Предателство няма, просто български и руски интереси ;) Киро факиро им го сложи на макетата.
  • 8 aнтифен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    И ще иалезе, най-вярно...
  • 9 Нормално

    6 14 Отговор
    Нормално за всички комунисти Украйна завинаги остава Русия а Македония няма право да бъде самостоятелна!!!
    Комунистическият ботуш винаги е газил тези който искат сами да определят бъдещето си!!!
    Дано скоро това поколение комунистическо във Европейска България да си отиде..
  • 10 !!!?

    18 0 Отговор
    Македонският, руският, шопският - диалекти на българският език !!!?
  • 11 роко

    19 2 Отговор
    И все пак има разлика между,Българският и Македонският език.
    На Български,,пуша електронна цигара,,
    На Македонски,,сецам фазомеро,,
  • 12 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Пуста лазия и слугинаж ни Закопаха като маке провинция! А Историята бре маскари?
  • 13 Пенев

    14 0 Отговор
    Да признаем македонския език, когато германците признаят австрийския.
  • 14 ПП ДБ СДС ГЕРБ БСП ДПС Предатели

    7 0 Отговор
    Лайен ги призна и македонски език, и македонска история. Цитат от реч Лайен пред македонски парламент: Ние нямаме претенции към македонски език и история. Превод от английски и македонски."Мекедонскиот език става официален в ЕС". Единственото, което зависеше от България "ветото", то падна благодарение на вас и едни договори, готвени в чужди посолства. ПРЕДАТЕЛИ от ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, БСП, ДПС, продадохте ни за 30 сребърника от ЕС-милиарда, с куп условия, вредящи на България. За да си делнете евраците с колегите от НС и обръча ви от фирми. Но всеки народ си заслужава управниците. Пак не гласувайте. Пак недейте да четете биографиите на Управниците ни, за да си отворите очите, че слугуват на "блатото". Какво очакавхте от кадър на Костов-Нинова, кадър на Плевенлиев-Василев, Кадър на "Нещо си за България"-вилнеещ от 2016 тук Канадец, и бившите кадри на ГЕРБ. За ДБ и СДС да не говорим, оно са си добре платени "сеКтанти".
  • 15 българин

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Зевс":

    Ти нали знаеш, какво ти пука?!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Вадете документите за борбата в Македония най-сетне и затрупайте с тях брюкселските бюрократи....Няма място вече да се правим на великодушни, ножът е опрял до кокъла!
  • 17 Грогу

    9 1 Отговор
    Какво ни лъготи тази в оставка , какво само си повтаря , договора , рамката ...Урсула и Ковачевски обявиха , че няма да се говори заидентичност и тяхната история , не се говори , че българите ще бъдат вписани като държавотвотворен народ .а само като малцинство . На макетата не им пука , че България не им признава езика след като цял ЕС ще го признае . Този договор е само да ни заблуждават в България , не го зачитат нито Брюксел , нито Скопие . Некадърници продажни , унизихте България пред цял свят .Заслужавате само вашите тролове да гласуват за вас на изборите.
  • 18 Ааа и какъв им е езика на тия!??

    1 10 Отговор
    Ми то нашия какъв е!??? някаква смес на славянски, която е идентична с езика на руснаците, сърбите словениите, словаците.... даже с поляците и чехите....!! Ама никоя държава от горепосочените не ни е казала,че на техния език говорим!! Комплекси избиваме....

    Коментиран от #19

  • 19 локийухъ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ааа и какъв им е езика на тия!??":

    И как да ти кажат нещо когато всички тези държави говорят на език ПРОИЗЛИЗАЩ от българския? Руския е по-близо до българския от полски и чешки, но за това си има конкретни причини... Реално всички славянски езици произлизат от българския...

    Коментиран от #22, #24

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Заглавието звучи като виц....
  • 21 Спас безделника

    4 0 Отговор
    Госпожо Генчовска, гаранцията не е торта! Гаранцията почти винаги е нещо неприятно - военна интервенция, икономическа блокада, изолация на дипломатическо ниво! При това един дявол знае в какъв порядък ще се приложи!
  • 22 Нима

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "локийухъ":

    Езикът им е червен!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мммм така ли!!

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "локийухъ":

    И как кореспондира това,че българите като пресичат Дунава 681г още говорят на тюркски!?? Я виж имената на Кхановете до Борис,че са тюркски! Я виж " Крумовите" закони че са на шериата!

    Коментиран от #28

  • 25 Демек

    5 1 Отговор
    Все така н@дyпeни продажни управници.
  • 26 Анонимен

    2 0 Отговор
    Генчовска твърди, че няма промяна във френското предложение. Македонските политици твърдят, че Макрон им е предложил нещо друго. Явно е, че някой лъже. Въпросът е кой? Нас ли ни лъжат или македонците?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Кaквo значи "език" ? Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия...Тoвa пoтвърждaвa, че aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Разбира се че има македонски език, 2044г. става на сто години...
  • 30 Деница

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ... Да по мирен път ... на север сръбски войски готови да навлезнат ... И какво би им попречило ... ?! ... Нищо не им попречи за останалите републики ...?! ... А от българска страна им е било "подсказано" ... да не го правят ...

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Деница":

    Смешни разсъждения...Ако Сърбия беше навлязла в Македония, това би компрометирало и демаскирало шумадийците, а ние щяхме да получим Македония...на тепсия. Сърбите са коварни и надменни, но не са глупави.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове