Last news in Fakti

18 Юли, 2022 12:24 5 782 33

АПИ дала незаконно 118 млн. лева на конкретна фирма за ТОЛ системата

  • апи-
  • незаконно-
  • фирма-
  • тол система

Освен неправилната процедура има и второ нарушение при изчисляване на стойността на поръчката, казват от Сметната палата

АПИ дала незаконно 118 млн. лева на конкретна фирма за ТОЛ системата - 1
Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" е изхарчила незаконно 118 млн. лева за ТОЛ системата, показва проверка на Сметната палата, цитирана от БНТ. Според одитната институция пътното ведомство е избрало процедура "договаряне без предварително обявление", за да изхарчи крупната сума.

Предметът на поръчката е "Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)".

От Сметната палата са констатирали, че избраната процедура изключва на практика конкуренцията при избор на фирма в разрез с възможностите. Според АПИ поръчката е възложена чрез договаряне, защото друга компания освен избраната не може да я изпълни. Това обаче не е било съвсем така. В доклада на държавния одитор пише, че "ТОЛ системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документация". Така на практика всяка фирма с подобен опит може да изпълни поръчката, а не само една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушение при изчисляване на стойността на поръчката, казват от Сметната палата.

"Не може да бъде установен с достатъчна степен на сигурност и начинът на изчисляване на прогнозната стойност - близо 118 млн. лв., и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности", пишат одиторите.

Проверката за ТОЛ таксите беше възложена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били проверени общо пет процедури за възлагане на обществени поръчки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо

    68 2 Отговор
    заграбени 118 милиона чрез своя фирма ! Боюви мизерии !
  • 2 Чист

    52 0 Отговор
    грабеж !
  • 3 глоги

    50 0 Отговор
    АПИ Е дала незаконно 118 млн. лева на конкретна фирма на НАШ ТЕ ХОРА за ТОЛ- системата.

    Коментиран от #5

  • 4 Холмс

    44 1 Отговор
    Търсете ги в Чекмеджето !
  • 5 Про100 100

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Е.... Ако си мислиш че случайно държаха протежето на В. Божков в затвора толкова време... Друг е въпроса, че все някоя частна фирма трябва да изпълни поръчката и при всички случаи ще има недоволни.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 1 Отговор
    ФИРМАТА от герб ли е била

    Коментиран от #27

  • 7 Мдааа

    25 1 Отговор
    Гешев нищо не е чул. И Петорната експертиза - също !
  • 8 Петър

    28 1 Отговор
    Чудя се този Гешев за какво въобще взима заплата - само да покрива нас рания гъ з на Тлъстия крадец ли ?

    Коментиран от #31

  • 9 Един

    15 2 Отговор
    Ами хайде в съда, какво чакате? Или е поредното чесане на езици, само да се намирате на работа.

    Коментиран от #32

  • 10 съединисе

    8 2 Отговор
    Въпроса винаги е бил само един....."И ко от това"...?
  • 11 Тома

    5 2 Отговор
    И какво като са дали.Нещо дали ще се случи че е незаконно не ми се вярва.
  • 12 Перо

    23 0 Отговор
    Престъплението е консумирано и има конкретни виновници! Защо няма арести и разследване?

    Коментиран от #26

  • 13 Стефан

    23 4 Отговор
    Това е беззаконието, което Бойко Методиев Борисов умишлено и целенасочено създаде за да може да се краде за да може с откраднатото да седи на власт за да краде още повече. Няма как една мутра да създаде друг модел. Това му е заложено в ДНК-то. Чудя се на феновете на ГЕРБ вие слепи ли сте тъпи ли сте? Айде на тия дето им плащат да пишат в полза на ГЕРБ е ясно, ама останалите дето са ви крали 12 години в особено чудовищни размери защо продължавате да крепите ГЕРБ? Толкова ли сте безчувствени към нарушаването на закона? Ми то това е идеята на правовата държава - да има закони, валидни за всички и да се спазват. Законите са рамката, която урежда обществени отношения както между нас хората така и между нас и държавата. Затова е трудно де се живее в България щото Бойко направи така че навсякъде да трябва да целуваш нечия ръка за да се случи нещо - било на кмет, било на областен управител било на министър. Да не говорим за чиновниците на ниско ниво които си правят каквото си искат с хората и това е модел създаден от ГЕРБ. Не сме монархия законите да не важат за монарха и той еднолично да се разпорежда с всичко, а ни е да сме поданици. Република сме. И такива като Борисов нямат място в една република.
  • 14 Бъдеще

    13 0 Отговор
    Тия пари отиват в черната дупка, засмукала десетки или стотици милиарди през "демокрацията"... Да пиеме по една студена вода, че навън е жега...
  • 15 Симо

    15 1 Отговор
    Тия ГЕРБ много огладнели, беее.Толкова откраднаха и пак гладни за още.
  • 16 Ала бала

    11 2 Отговор
    А Грозданчо искаше още?? Всички са в играта, плащанията ба суми над 1М трябва да се одобряват от парламента поне с 2/3 мнозинство, а не в петъците да им слушаме тъпите въпроси и отговори?

    Коментиран от #18

  • 17 Тиква

    13 0 Отговор
    Това като средствата за електронно управление от което нищо не се видя . Но потънаха колко бяха към 2 милиарда лева и нищо. Един КАТ не можаха да оправят 30 години. Крадене до дупка за всичко.
  • 18 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ала бала":

    Много си прав. И пак кой кога дошъл в Парламента. За петъците да не говорим.
  • 19 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Самата ТОЛ система е създадена с цел грабеж на населението
  • 20 Бае ти Ганя

    8 0 Отговор
    Ганьо Ганьо спиш ли сладко смаридо докато едни лапат парите ти лапай мухите. Повече от 500 години робско мислене правят това. Български деца да нямат детсво а да пораснат със селяндурски манталитет.Да бягат в чужбина....а длуги оправиха поколението си до 9-то коляно.Бай Ганьо апропо БГ....
  • 21 Минев

    10 3 Отговор
    Истинските проблеми на ГЕРБ ще започнат след края гешефтурата.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    пътища няма ама тол системи и винетки в пълна сила работят а пътищата ни като след война
    никъде нищо не се ремонтира все още доста главни пътища са дело на тодор живоков
  • 23 Хахаха

    3 4 Отговор
    Чета статия и коментари и се чудя.... 118 млн. - вой до небесата. А за 9 млрд. за 9 дена - НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА ДА ПИТА.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Одитор

    2 0 Отговор
    Всеки използва труда на одиторите в Сметна палата, който е високо квалифициран, но никой не се интересува при какви заплати работят тези одитори. Имат безброй ограничения, редица изисквания към техния ценз и образование, но заплатите изостават даже след тези на учители бакалаври , полицаи и ред други сектори. Срамота за политиците
  • 26 Заради прикриватурата

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Заради Гешев и гешефтурата@
  • 27 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Фирмата е на путин
  • 28 гроб + възраждане + итн = дпс

    2 0 Отговор
    Гарантирано от гроб и дъ пъ съ . То само това да е .
  • 29 За 12 години гроб -минус 1милион БЪЛГАРИ

    2 1 Отговор
    Еми как се пълнят тези чекмеджета , шкафове , сейфове , офшорки и др. с народна пара . гроб откраднаха милиарди € . Работа работа и пак работа = кражби лъжи кражби . Един еничарин и подлога , разсипа и унищожи всичко до което се докопа .
  • 30 Много я направиха

    2 1 Отговор
    Уж лъжели за кражбите им а пък те станаха стотици и все големи суми , с факти и документи лошото , че не е само кражби . Повече няма да гласувам за тези предатели от Герб . Оказа се , че съм вярвал на един голям лъжец и измамник 12 години . Много ме е яд , че се подведох . 12 години му вярвах на този мошеник докато той пълнел банкови сметки с държавни пари . Срамота възрастен човек а пък какви неща вършел , не мога да повярвам . Пожелавам му повече да не управлява на този предател .

    Коментиран от #33

  • 31 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Петре, колкото и клиширано да звучи единствения тумор за България е гешеф,ако този боклу.к бъде отстранен час по-скоро България тръгва в съвсем друга посока на развитие.
  • 32 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    В кой съд имаш впредвид в гешевия съд ли ,то в България гешеф съди,гешеф коли ?
  • 33 Ще се сетиш

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Много я направиха":

    Заради такива като теб наивни дето гласуваха за измамника буци сме на такова положение . Какво да не управлява ве ,те са за затвора повечето . Такива кражби и измами в никоя друга държава не могат да станат .Ако живееха в япония , Швейцария , Англия , Норвегия или някоя друга развита страна той и индивидите от партията щяха да работят по почистване на тоалетни .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол