Last news in Fakti

21 Юли, 2022 06:41 2 872 20

Шаламанов: Отнетите лицензи на "Терем - Летец" и "Авионамс" ще имат позитивно влияние

  • велизар шаламанов-
  • оръжия-
  • лицензи-
  • самолети-
  • договори

С изключение на България всички страни от Източна Европа вече започнаха процеса по превъоръжаване много успешно, заяви бившият военен министър

"Става въпрос за ратификация на вече променен договор, и то променен в интерес на България и с отчитане на настъпилите промени, включително забавянето в изпълнението. Но начинът, в който протече дебатът, показва, че ние все още имаме доста отворени принципни въпроси, които пречат на ускореното превъоръжаване".

Така коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR" променените от Парламента договори за F-16.

Според него това е индикация, че наистина трябва да се стигне до приета от НС национална програма за превъоръжаване, която да мине през истински дебат. Той обърна внимание, че за да върви успешно процесът на превъоръжаване, трябва да има съгласие, което да бъде подкрепено с финанси и организация.

"Иска се това да бъде сериозен приоритет и да бъде ангажимент, както и да бъдат използвани всички механизми за консултация. Ако се отива на избори, се надявам, че темата за отбраната, особено в контекста на войната в Украйна и решенията в Мадрид, ще доведе до това, че отбраната ще бъде приоритет и ангажимент на премиера и финансовия министър", каза Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че имаме чудесна възможност да получим оферта за това, което сме поискали. Бившият министър на отбраната обясни, че втората доставка е насочена към интеграция на силите около нова бойна информационна платформа.

Гостът подчерта, че с изострената международна обстановка цените на военната продукция и времето за доставка нарастват, и всяко забавяне на плана за превъоръжаване ще доведе до по-дълго време на доставка и по-висока цена.

"С изключение на България всички страни от Източна Европа вече започнаха този процес много успешно. Той беше стартиран още през 2014 година, но тогава другите страни не гледаха толкова сериозно на него. Докато в последните няколко месеца, с изключение на България, всички страни в Източна Европа реализираха такъв тип операции", поясни Шаламанов.

Той коментира и отнетите лицензии на "Терем - Летец" и "Авионамс" с думите, че това е очакван ход и има позитивно влияние върху нашата отбранителна индустрия, защото ще започне да се ориентира към сътрудничество със западни партньори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    49 9 Отговор
    Диваците верващи в памперси и западни ценности скоро ще усетят мечешкия по продажните си натовски кратуни
  • 2 Така е

    49 6 Отговор
    Ще почнем да ремонтираме ф16, бл. 70,вх. Г, ет... !
  • 3 Да така е

    47 3 Отговор
    Ти всичко е въпрос на гледна точка, като започнем да ходим пеша, щото няма гориво , и да си сечем дърва щото няма ток - позитивно ще заякнеме и ще отслабнеме. Демек се връщаме към родово общинния строй. А па на времето и царо така каза, да гледаме позитивно.
  • 4 Мунчо

    38 4 Отговор
    Без лицензите и със самолети на картинка.... Има ли авиация в тази територия? Селскостопански самолети...
  • 5 БСПатка

    8 20 Отговор
    Другарката Нинова лично ше съдейства за връщането на лиценза излизане от НАТО и приемане на рублата
  • 6 Бай Иван

    38 4 Отговор
    Щом този велик "експерт" го казва, как да не му вЕрваме"! Писна ми по медиите да дават думата да се изхождат само такива продажни твари! Точно такива, като него са виновни за унищожаването на армията ни и нарязването на танкове, артилерийски установки, самолети, ракети. Тези предатели нарязаха най-добрите ни ракети СС-23, които са предшествениците на Искандер и от които всички около нас трепереха! Пък вие им вЕрвайте! Вервайте им, че ще цъфнат налъмите!
  • 7 Някой

    30 4 Отговор
    Черното е бяло, Войната е мир, а невежеството е сила!

    Така ми звучат изказванията на това нещо.

    Как точно ще е позитивното за тези заводи липсата на лицензи? Ще работят без лиценз? Ма, нали се борехме за защита на интелектуалната собственост и т.н.? Ще ставаме "пиратска" дърава ли? Или, щом е срещу Русия, всичко е законно? Дори и незаконните неща.
  • 8 Това

    22 5 Отговор
    превъоръжаване ще ни излезе през носа! Плащаме фантастични пари за самолети, излизащи ни по $160 милиона парчето, по скъпо от F-35, плащаме един милиард лева за 2 (два!) патрулни кораба, милиард и половина за сухопътна техника и всичко това на гърба на народа, 30% от когото са на или под границата на бедност, а повече от половинара работещи са водят "работещи бедни"...Ами честито да са ни новите самолети, кораби и машини на пехотата...
  • 9 Преминаващ оттук

    22 3 Отговор
    В тази територия наречена България, имали някой който да не е подлога на чужди интереси. Аман от такива продажници като този селски тарикат.
  • 10 още една

    17 3 Отговор
    подивяла калинка!
  • 11 Армията

    19 3 Отговор
    Този е долен боклук!!!
  • 12 Шаламанов ти си никой, бивш, Пенсия!!

    14 2 Отговор
    Ти си Идиот!!
  • 13 Симо

    15 3 Отговор
    От тридесет години не сме свързани с руснаците и даже сме от другата страна. Тридесет години! И какво направиха новите ни партньори за толкова години? Ами за сега ни взеха едни два-три милиарда и ни казаха, ще видим.
  • 14 Гай Турий

    8 1 Отговор
    Ситуацията в нивото, номенклатурата и качеството на въоръжения в България е като в УКрайна. Уважаемите факинисатнцида си отворят джоба и за България. Да не наливат милиарди единствено в страната извън НАТО окраина, където потъват като вода в пустиня. Като искат да имат добър съюзник, да си плащат щедро тук, да даряват нови оръжейни системи, а не да ни дерат отново, след като ни оголиха отвсякъде и унищожиха всичко, когато ни натискаха да влизаме в НАТО.
  • 15 Шерлок

    8 3 Отговор
    Американски лобист колабороционист Шаламанов
  • 16 Механик

    6 2 Отговор
    Оооо, много ясно, че ще има положителен ефект. Точно такъв, какъвто имаше унищожаването на бг-индустрията, селското стопанство, армията, здравеопазването и образованието през знаменитите 90-те години.
    Шаламанов е ясен. ШАЛАМАНОВ=ШАЛОМОВ=ЮДЕЙ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове