Last news in Fakti

21 Юли, 2022 09:21 1 548 14

ПП иска индексация на строителните договори

  • магистрала-
  • строеж-
  • мерки

Народните представители ще правят втори опит за промени в ЗОП в колизия с правилника на парламента

ПП иска индексация на строителните договори - 1
Снимка: Фейсбук

Депутати от "Продължаваме промяната" се опитват да прокарат в нарушение на закона прясно отхвърлен от Народното събрание законопроект. Той касае ключова промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) - възможността за индексация на договорите според инфлация, като ефектът му може да възлезе на стотици милиони левове, пише в. "Сега".

В разгара на политическата криза през май депутатите отхвърлиха законопроекта още на първо четене и според правилника на НС повторното му внасяне може да стане след изтичане на минимум 3 месеца. Това не е попречило на Настимир Ананиев и група народни представители от ПП да го внесат отново, при това с дословно преписани мотиви и леко променени текстове.

Както "Сега" писа, първият проект за индексация на строителните и други договори с мотив "инфлация", внесен от депутати на ПП и ИТН, породи тежки спорове в парламента. В момента ЗОП позволява надхвърляне на стойността по договорите само в ограничени случаи, а индексация на цени заради инфлация е допустима само ако такава е предварително предвидена в тях. Идеята на промените е индексацията според инфлацията да може да се приложи и за заварени договори без такава клауза.

Първото предложение доведе до грандиозен скандал в парламента. Проблемът идва от невярното твърдение в мотивите, че проектът няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. В същото време евентуална индексация на договорите е свързана с разходи за стотици милиони - както по европейски, така и по национални проекти.

Без осигурено финансиране в бюджета индексацията ще се окаже възможна само при възложители, които разполагат със свободен ресурс. Оспори се и самото прилагане на разпоредбите към вече сключени договори, за които се твърди, че са сключвани при раздути цени. МРРБ представи тогава методика, която предвиждаше таван на индексацията - до 15% от стойността на договора.

Този законопроект бе отхвърлен на първо четене в пленарна зала на 9 юни. И това би трябвало да свали въпроса от дискусия в НС. Съгласно правилника на НС, отхвърлен на първо четене проект може да се внася само след промени в основните му положения, което се отразява в мотивите, и не по-рано от три месеца.

В разрез с това правило обаче, на 19 юли Настимир Ананиев и група народни представители от ПП са внесли отново проекта със същите мотиви и леко модифицирано съдържание. Основната разлика е, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, а ще се пише от МС. Според финансовото министерство това е по-гъвкав механизъм, защото видовете договори са различни, методиките следва да са различни, а честите изменения в правилника за ЗОП не са препоръчителни и създават правна несигурност.

В новия проект обаче не е отразена нито една от отправените критики. Финансовият министър Асен Василев например настоя през май актуализацията да се прилага само за предстоящи дейности по заварени проекти, но не и за вече приключили такива.

Това бе прието с огромно недоволство от бизнеса, защото строителните фирми твърдят, че са се съгласили на анексиране на стари договори заради уверения, че цените ще бъдат индексирани. В предложената от регионалния министър Гроздан Караджов методика се предвиждаше възможност на индексация на разходи, фактурирани или настъпващи след края на юни 2021 г. Новото предложение не дава и никаква ограничителна рамка за максимално допустимото увеличение на стойността на договора след индексиране.

Текстовете на новото изменение - подобно на старото, са рамкови и дават огромна свобода на Министерския съвет да определя правилата. Оказва се и че за различните видове договори - за услуги, доставки и строителство, може да има различни методики, а какво ще пише в тях - никой не коментира. Не е направено никакво усилие и в посока да се покаже ефектът на евентуална промяна в ЗОП върху бюджета на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учуден

    14 2 Отговор
    ПП нарушили закона, че това новина ли е???
  • 2 Пацо

    12 2 Отговор
    Нали ИТН бяха мафия заради тези индексации?

    Всъщност кой аргумент “ИТН е мафия защото…” остава налице? Май никой, но ако човек гледа мисирките по телевизията, отдавна е останал с това впечатление, и в същото време забравил заплахите по телефоните и националните предателства на “истинската промяна”.

    Ако народа спре да гледа телевизия, силно ще си ускори “оправянето”
  • 3 Пацо

    7 3 Отговор
    А истината е че тия индексации са пълен срам - който бизнесмен не е предвидил инфлацията да си фалира, защо го спасяват с пари на данъкоплатците.

    Караджов искаше да представи завършени пътища и играеше по свирката на строителите, това си му е най-големия грях.

    А при ПП по-скоро в тоя ход виждам подготовка за коалиция с герб

    Коментиран от #7

  • 4 Българка

    6 1 Отговор
    Да приемат в този закон и индексиране на получените от строителната мафия милиони аванси срещу несвършена работа. Да се изиска връщането на подаръците/ безлихвените кредите със същия % индексация. Получил си един милион незаконно, връщащ индексирано 1100 000 лв примерно плюс лихви за забава. Това е справедливо
  • 5 Некой си

    6 0 Отговор
    Добре, де!
    ИТН бяха със строителната мафия и заверата се разпадна.
    Настимирчо, дето няй много вряскаше, сега работи в интерес на строителната мафия.
    Айде, бе, десносектанти омазани, какво ще пискате сега?
  • 6 Стройко

    1 1 Отговор
    Кой строител би предвидил инфлация от 20-50-100% ? Я го покажете, да става незабавно Министър на финансите!
    При все, че обществените поръчки са правени, да речем, миналата година, а изпълнението тече в момента, разликата в цените тогава и сега е огромна.
    В един момент, каквито и да е дейности ще спрат. Фирмите ще се откажат, хората ще почиват и всичко ще увисне в очакване колелото да се завърти.

    Коментиран от #10

  • 7 ПравСи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Всеки далновиден изпълнител, щом спечели обществената поръчка, на следващият ден веднага е закупил бетона, асфалта, кабели, тръби, желязо, та дори и заплатите за периода е наплатил в аванс.
  • 8 гост

    4 0 Отговор
    ПП са най-големите лъжци и манипулатори ... Не съм вярвал, че има нещо по-самозабравило се от ГЕРБ и ДПС. То се оказа, че тия са егати долната пасмина ... Погазват закони, не се съобразяват с норми, егати харвардците ...
  • 9 гост

    4 0 Отговор
    Нали ИТН бяха мафия. Сега им спират ВиК-то на Благоевград, но същите лъжци от ПП отпускат 10 пъти повече пари на същите ГРОМА за АМ Русе. Спират Благоевград за да навредят на кмета, въобще не им пука на тези лъжци кой ще строи, защото са в кюпа. Те само могат да извиват ръце и да лъжат ...
  • 10 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стройко":

    Инфлацията не може да предиви, затова ще намали отчисленията от 50% на 10%.
    И всичко ще е ток и жица.

    Коментиран от #11

  • 11 Стройко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Некой си":

    Разбира се, елементарно! После с огромната печелба ще продължи да поддържа машините и съоръженията си, дори ще се разшири с някой "нов" зил, 20г свеж барказ и багер. Работниците ще получат повишение в заплатите, нанайсе, а икономиката ни ще превключи на хипер скорост.
    Идилия!
    Иначе всичко е топ. С новите решения и промяна в програмата за енергийна ефективност на сградите ПП уцелиха 10-ката. Вече го виждам, блокове/кооперации с по 20-30 апартамента, как всяко домакинство вади по хилядарка за обследване, за да влезе в списъка на чакащите. Или пък са сбъркали в текстовете, не трябва да пише многофамилни, а еднофамилни сгради.
    В много от действията на правителството виждам бягство от действителността. Дали поради собствени възгледи, или целенасочено протакане и печелене на време, преценете сами.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Обзалагам се":

    Ристьо е готов да се к0пулира с коя да е партия в името на стабилността. Възможно е и в името на други предлози.......манталитет на профсьюзен лидер - в името (на гърба) на народа. Поддържа моделът Каракачанов, важното е да си там, ще дойде време и теб да те огрее, докато не стопли себе си, а народа разсъдък го огрее.
  • 14 Смех

    0 0 Отговор
    Виш как се грижат за фирмите на герб, а уш щяха да ги чегъртат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове