Last news in Fakti

21 Юли, 2022 10:28 16 351 17

Бензиностанции въведоха по-големи отстъпки и за премиум горивата

  • горива-
  • държавна помощ-
  • държавна остъпка

Малките бензиностанции и да искат, нямат възможност да приложат тази схема

Бензиностанции въведоха по-големи отстъпки и за премиум горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Държавната компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка аналогични, по-големи отстъпки и за премиум горивата, които предлагат. Освен това повечето търговци запазват стандартните си промоции, като ги комбинират с държавната компенсация. Така общото намаление от цената за литър А95 или обикновен дизел може да достигне и 30 ст., пише в. "Сега"
Shell например вече продава и премиум горивата си Shell V-Power - бензин и дизел, с 25 стотинки отстъпка. А при зареждане с обикновения бензин и дизел клиентите с ClubSmart карта получават 5 ст. на литър в допълнение към държавната компенсация от 25 ст. на литър.

В същото време за зареденото гориво се дават нови бонус точки - 2 т./л за горивата Shell V-Power 95&Diesel и 5 т./л за Shell V-Power Racing, а в неделя те са двойно повече. Точките може да се използват отново, за да се зарежда с отстъпка или да се закупят стоки от програмата на веригата за лоялни клиенти.

В бензиностанциите на "Лукойл" също може да се зареждат подобрените бензин и дизел с марка Ecto с отстъпка от 25 ст. вместо доскорошните промоции от 2-3 ст. на литър. Тази отстъпка ще важи до 30 септември.

На практика при първо зареждане през юли шофьорите с клубни карти на "Лукойл" ще получават 25 бонус точки за всеки литър, които при следващо зареждане може да бъдат използвани за намаляване на цената. Това обаче трябва да се случи до края на август. Ако зареждането е през август, ползването на 25 ст. на литър трябва да стане до края на септември.

В OMV също са завишили отстъпката за премиум горивата си. За бензин MaxxMotion 100 и дизел MaxxMotion Diesel тя е 15 ст., а за MaxxMotion Super95 - 12 ст. Тази отстъпката важи само със Save&Drive карта и засега е предвидена до края на юли.

Във всички бензиностанции OMV в страната клиенти с карта Save&Drive получават акумулирано както държавната отстъпка, така и актуалната Save&Drive отстъпка при зареждане на горива бензин А95, дизел, пропан-бутан и метан.

От "Петрол" съобщават, че обектите им в режим "Самообслужване" не предлагат държавната компенсация от 25 ст., защото е невъзможно да изпълняват условията за контрол на категорията на автомобила и изискването ползвател да е физическо лице.

За тези бензиностанции на самообслужване, където цените обикновено са по-ниски, са предвидени 5 ст. отстъпка за обикновен бензин А95 и дизел и 8 ст. отстъпка за подобрените версии. На другите обекти на "Петрол" към държавната компенсация притежателите на различните видове карти "Грифон" ще могат да ползват и от 3 до 5 ст. допълнителна отстъпка за различните видове горива.

На бензиностанции ЕКО отстъпката по правителствената антиинфлационна мярка също се комбинира със стандартната отстъпка на веригата за клиентите с карта за лоялност Ekonomy или клубна карта. Това обаче не се отнася за картите на корпоративните клиенти, което важи за всички бензиностанции в страната - подпомагат се само физически лица, които зареждат собствените си автомобили.

Междувременно от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива, където членуват малките представители на петролния пазар, обясниха пред "Сега", че единици са малките бензиностанции, въвели държавната отстъпка от цената на горивата.

"Малките бензиностанции и да искат, нямат възможност да приложат тази схема, защото процедурата предвижда търговците повече от месец за своя сметка да правят отбива от продажбите и след това да си го прихващат от начисления ДДС. Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности", обясни Иван Кашилски, председател на асоциацията.

По думите му все още е рано да се каже как се отразява антиинфлационната мярка на малките бензиностанции, които не са я въвели, но които обикновено продават на по-ниски цени. "Дали има отлив на клиенти? Зависи колко близо се намира бензиностанцията на голямата верига", посочи Кашилски.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 1 Отговор
    В Германия горивата паднаха с над 30 цента......
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор
    Само на ОМV три пъти ми правят проблем с отстъпката от 25ст , защото автомобилът бил на лизинг ❗
    Вече не зареждат там .

    Коментиран от #8

  • 4 да бе

    6 1 Отговор
    на Еко само обикновените са с отстъпка уж..
  • 5 ЕдинОтМногото

    13 9 Отговор
    Като имаш пари за премиум горива, остъпки не ти трябват. И богатите още по хубаво да ги облажите, а?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 име

    10 5 Отговор
    Не разбирам защо малките бензиностанции да не можели да дават отстъпка.
  • 8 И Еко

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    При мен това се случи на еко( Кресна) , колата била на лизинг . И нямало значение че и аз съм вписан в талона. Определено управителите по бензиностанциите не са си свършили работата , да обяснят на персонала кога може и неможе да се ползва отстъпката.

    Коментиран от #14

  • 9 А-95

    16 1 Отговор
    какво немогат малките бензиностаннций в Ботевград бензина е 2.78
  • 10 Иван

    23 2 Отговор
    2. 70 трябва да бъде бензина като в Турция и повечето държави от Европейския съюз не тия тука да си правят каквото искат нали Кирчо щеше да ги контролира нищо не направи поредният циркаджия от 30 години все едни и същи
  • 11 Аз съм бе

    11 0 Отговор
    И да ви запалят ви е малко,мошеници ненаяли се.то затова има бензиностанции на всеки километър,щото е на загуба
  • 12 Негар от щата Алабама

    1 0 Отговор
    MaxxMotion Diesel на ОМВ и досега се предлагаше с 15ст отстъпка с карта SaveDrive. Не виждам промяна!
  • 13 Цени днес

    3 1 Отговор
    Говоря за бензин 95, понеже друго не ме интересува:
    Малка бензиностанция в малкото ни градче - 2.95 лв за литър. Голяма - 3.50 лв за литър.
    Дали да питам за 25-те стотинки някъде? При условие, че става дума за смешните 5 лв на 20 литра... Ако ти ги дадат! И ако не те ударят с 15 лв в количеството, както се случва на "големите"!
  • 14 Лиз инг

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "И Еко":

    Братчетата ми, колицата на лизинг НЕ е ваша! Докато не я изплатите! До стотинка! И не платите и лудите пари на нотариус за прехвърлянето! Иначе казано - фирмена е! На фирмата, която ви е пробутала тази толкова скъпа еднодневка! Съответно - НЯМАТЕ право на отстъпка за гориво! Имате право само да плащате безумните вноски за лоша тенекия и да давате по 1000 лв за смяна на масло във "фирмен" "сервиз"! Вместо максимум 100 лв в нормален!
    Живи и здрави, да си изплащате шкодилаците и дачиите, до момента в който вече са за отпадъци!
    Аз, като по-прост, си купувам за тези пари 5 японски коли втора употреба. Задължително под 10-годишни! По 10 години да ми изкарат, са 50 години! Колко години ще изкара новата ви дачийка и шкодилаче, братчетата ми?

    Коментиран от #15

  • 15 геландеваген

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лиз инг":

    Супер... Значи след 10 години ще караш японката дето съм я изкарал от магазина и ще се хвалиш колко си добре... хаахахахаххаах

    Коментиран от #16

  • 16 Смешко,

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "геландеваген":

    Ти нямаш пари за каруца, японка ще изкарваш от магазина...
    Японките ги изкарват от магазина немци, швейцарци, французи... Впрочем, изкарваха ги, вече може и да не им се получи!
    Ганьо тъпoтo изкарва от магазина дачия и шкодилак, заробвайки се за години напред!

    Коментиран от #17

  • 17 Не-тарикат с нова кола

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смешко,":

    Говори за себе си :) Карай старото, аз ще си карам новото, пък нека съм балък в твоите очи, като ти го купиш "на далавера" след 10 години. Той животът е един и някои карат нови, за други гроздето е кисело, но са тарикати ;). Със здраве и дано някой ден успееш да вземеш и тригодишна кола!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове