21 Юли, 2022 15:20 1 503 28

Д-р Маджаров: До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари

  • лекари

 В отдалечените райони е ясно, че в момента, в който колегите ни, които сега са на около 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане много сложно, добави той

Д-р Маджаров: До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари - 1

До 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, включително и в големите градове. Това казва председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в интервю за БТА.

В отдалечените райони е ясно, че в момента, в който колегите ни, които сега са на около 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане много сложно, добави той.

Приемът на студенти по медицина трябва да се увеличи трикратно, каза д-р Маджаров. Предвид политическата обстановка сега, „теренът“ не е много подходящ за позитивни очаквания, посочи той. И припомни, че след последните парламентарни избори – през ноември 2021 г., са започнати разговори с ръководството на Министерството на здравеопазването и с парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ за законодателни промени в областта на обучението на кадри. В разговорите сериозно внимание е обърнато и на кадрите в областта на здравните грижи, както и на начините за стимулирането им, така че младите хора да избират тази професия, а след това и да останат да работят в България.

Интересът към обучението по медицина е голям, но трябва да се повиши броят на местата за годишен прием, отбеляза председателят на БЛС. По информация на Министерството на образованието и науката медицината е най-финансираната специалност, но практиката показва, че ние се нуждаем от многократно повече медици, добави той. По думите му трябва да има и специални условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България.

Ако държавата в момента изобщо осъзнава какъв пожар се задава към нас, каква пропаст, би трябвало да въведе условия, каквито има, например, при обучението на офицери за армията, на които още с приемането им, е гарантирано всичко безплатно. Който желае да се обучава по този ред, да подписва договор, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни определен брой години, предлага д-р Маджаров. Той поясни, че сегашният ред на прием не трябва да се отменя, а към него да се добави друг механизъм и който пожелае, ще кандидатства по него, съзнавайки, че ако бъде приет по него, ще учи напълно безплатно – на издръжка от държавата, а след това ще отдаде част от професионалния си живот в България. За да излезем от ситуацията на недостиг на кадри и имайки предвид, че сме в свободната зона на ЕС, трябва да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а трябва да бъде с доброволни договорни отношения, с предварително поставени ясни правила, допълни председателят на съсловната организация.

Всяка година в България се дипломират около 1000 млади лекари, но и всяка година, по естествени причини, губим 400-500 колеги, посочи още д-р Маджаров. По думите му през миналата година, вероятно и заради COVID епидемията, са починали 700 лекари. Имайки предвид, че поне 300 медици напускат страната, настоящият прием в специалност „Медицина“ в университетите не може да гарантира дори и минимален ръст в броя на лекарите.

Политическата ситуация се мени, времето тече, а няма кой да взима такива изключително важни решения за сектора. Със сигурност в условията, в които дадено правителство е в оставка, работи по различен начин в сравнение с условията, при които работи в нормален ритъм. По думите му по време на консултациите след последните избори, които се правеха с представители на различни партии, е постигнат консенсус за необходимостта от устойчива политика в осигуряването на кадри в сектор „Здравеопазване“. Това го чуваме от всички, твърдят, че осъзнават проблема, но няма никакви законодателни инициативи, въпреки че ние правим всичко възможно тази тема да я държим във вниманието на политиците, каза още д-р Маджаров. Дори нещо повече – преди два месеца отново беше повдигната темата, че на глава от населението имаме достатъчен брой лекар, сравнено с ЕС. Ясно е, че на глава от населението имаме някакъв брой лекари, но са включени и лекарите пенсионери, посочи още д-р Маджаров.

Съвсем скоро ще настъпи моментът, в който самите инвеститори ще осъзнаят, че построяването на болница, за която няма персонал, е загубена кауза, каза д-р Маджаров в отговор на въпрос нужни ли са още болници в страната ни. По думите му все по-често съществуващите болници се сблъскват с недостиг на лекари, а да се съберат лекари и медицински сестри за съвсем ново лечебно заведение, е доста трудна задача.

Спецификата на обучението, което заедно със специализацията отнема около 10 години, най-добрата възраст за практикуване на медицина и за трупане на опит е между 30 и 50-55- годишна възраст. Над 50-годишна възраст лекарят е опитен, уверен в силите си, но все повече започва да забавя ритъма на работа, каза още д-р Маджаров. По думите му в практиката винаги лекарите над 50-годишна възраст са подкрепяни от млади колеги. Това е нормалния ритъм в лекарската професия. След тази възраст те продължават да работят, да предават опита си на младите, но не и да работят с такова натоварване, с което са работили в младите си години, допълни той. Според него лекарската професия е изключително амортизираща, а голяма част от медиците на 50-55 годишна възраст имат придружаващи заболявания.

Преди 30 години се дипломираха два пъти и половина повече лекари отколкото сега и затова в момента има толкова медици, отбеляза д-р Маджаров. Ние все още се радваме на този урожай, който имаше тогава, въпреки че имаше по-малко медицински университети. Сегашните лекари са толкова, благодарение на големия прием преди години, отбеляза той.

Вече се е получил вакуум в лекарското съсловие. В момента има млади хора, които завършват обучението си, има и много медици – 65 процента, които са над 55 години, но сегментът на 30-50-годишните лекари липсва, посочи д-р Маджаров. Дори и сега, веднага да започнем да „произвеждаме“ повече млади лекари, не можем да запълним времевия период, в който нямаме лекари. Трагично и страшно е, защото това, което виждаме сред общопрактикуващите лекари е нещо, което ще се случи и в болниците, но малко по-късно, каза още той. И припомни, че близо 90 на сто от общопрактикуващите лекари са на над 50-годишна възраст. Такъв процент не може да бъде компенсиран и не виждам някой, който да успее да компенсира в следващите години този огромен брой общопрактикуващи лекари. Как да се осигурят три хиляди лекари в първичната извънболнична помощ, като дори няма и резерв в болниците, който да може да работи в практики в извънболничната помощ, попита риторично д-р Маджаров.

В отговор на въпрос дали е подходящо да се прехвърлят още дейности от болничната в извънболничната помощ предвид възрастта на общопрактикуващите лекари д-р Маджаров каза, че това намерение трябва да е обвързано с масирани финансови инжекции. Същността на идеята за прехвърлянето на дейности е да се даде възможност за решаване на здравословните проблеми на пациентите извън болниците, но и да дадем стимул на колегите да избират да работят в първичната извънболнична медицинска помощ, добави той.

Нямаме друг начин, по който тази отиваща си армия лекари да бъде заместена с млади хора, освен чрез финансово стимулиране, каза д-р Маджаров. Не вярвам някой до си мисли, че към момента можем да приложим някакъв командно-административен подход да мобилизираме лекарите и да им дадем заповед къде да работят. Ние сме в условията на отворен европейски пазар на труда и същевременно в условията на дефицит в нашата страна, напомни председателят на БЛС.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 10 Отговор
    При тези некадърници и крадльовци в бели престилки и черни душици,по добре да няма медици!Същото важи и за полицаите!

    Коментиран от #14

  • 2 Емил

    16 8 Отговор
    И ще умираме без лекарска помощ?! Ауууу, колко страшно!
  • 3 Ало

    28 0 Отговор
    До 5-6 години ще се сблюскаме с липса на Български население

    Коментиран от #25

  • 4 Последния Софиянец

    19 9 Отговор
    Отивам на лекар и той ми предписа лекарство.Викам:Аз вече го взимам ,видях го в интернет.А той:Ами тогава защо идваш на преглед,взимай го и ще ти мине.Напълно безполезни.

    Коментиран от #22

  • 5 яко

    17 2 Отговор
    Обаче ваксини ще има !

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хаха

    7 1 Отговор
    да разрешават наркотиците тогава.. и без това, сегашните 14 годишни тогава ще са на по 20 ще доставят всичко мн бързо.
  • 8 111

    7 1 Отговор
    Докато само опявате и нищо не правите, все ще се блъскате!
  • 9 БСП за България и Радев

    7 5 Отговор
    Е и? Като другарят Путин денацифицира България, ще дойдат руски специалисти да ни лекуват

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Делю Хайдутин

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "БСП за България и Радев":

    По добре от арабите сега.
  • 12 Лост

    24 0 Отговор
    Ами то преди 30години и населението беше повече.Държавата е виновна за друго.Едни лекари приватизираха всичко,получават големи заплати,не даваха шанс на младите да се научат и после друг им е виновен.Допълнително ,че фармацевтите играят с докторите за лекарствата.
  • 13 А сега де

    14 1 Отговор
    Че ние лекари нямаме от 30 години, тези с белите престилки са само едни мафиоти.
  • 14 Раз мисъл

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Докторлъка е занаят, като всеки друг, искат знания, умения, има си тънкости на занаята и чалъми! Лошото е, задругата на докторята взе да дава тапии и на който знае и на който не знае на който може може и на който не може да лекува - та за туй на всички им петно си лепнаха. Обърнаха майсторското свидетелство в тапети, раздават ги под път и над път по много. А и с трици маймуни не се ловят, как да искате да ви работят кадърни млади доктори за жълти стотинки, когато може да си изкарват честно съвсем прилични пари и да живеят сносен живот на запад. Дайте добри пари за заплати като на запад, дайте добри условия на живот като на запад и кой ще е луд да бяга там, ама вие не пускате кокала - е как да стане!

    Коментиран от #23

  • 15 Аз от услуги

    3 1 Отговор
    в БГ нямам нужда.......нито медици
  • 16 Левски

    5 0 Отговор
    Повечето студенти по медицина са чуждестранни за нашите деца места няма защото не си плащаме достатъчно
  • 17 Да, наистина

    3 0 Отговор
    Ще ви намалеят хонорарите от членскя внос и кетъринга:
    Спрете се.
  • 18 Емигрант

    4 5 Отговор
    Зъболекарят ми в Германия кара Астон Мартин има си къща, друга кола и т.н....
    В България зъболекарят се чуди как да си плати оборудването и наема на кабинета, освен ако не е потомствен и няколко поколения са надграждали за него..
    Разликите са очевидни, но няма кой да се замисли и и да поправи грешките в Здравеопазването.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аха, сега ли се сетихте??

    10 1 Отговор
    Когато завърших медицина 99-та заявихте че има твърде много лекари и че здравеопазването е комунистическа отживелица. Обявихте две нулеви години и отказахте 80% от завършилите да се реализират. Сега работя в западна фирма, взимам добри пари. Малкото млади лекари трупат стаж и бягат в чужбина. Никой не иска да работи за мизерна заплата и в полеви условия. Нищо не правите по въпроса. Дайте петцифрени заплати и ще има лекари. Инвестирайте в здравеопазване, не може само да се краде. Скоро българите ще пътуват до Турция и за най-елементарна процедура.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    безполезни докато не опре ножа до кокала. После на колене ще падаш да те лекуват. Ама няма кой. Рано или късно ще разбереш. Хехе. Е заради такова мислене нямаме здравеопазване. Ганя му дай ядене, пиене, апартаментче в София и дизеларка и шайка маймуни в парламента да го забавляват. Друго не го интересува. Няма понятие какво означават думичките здравеопазване и образование.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Раз мисъл":

    Удивителното е,че все още ги има в бг!!!Когато напиша истината за Наистина кадърен лекар,тука го трият!Бях се отказал да ходя на профилактика-Кардиолог,но тази година Видях истински професионалист и Сестрата и също!Отидох,чаках много и не съм се излъгал!!!Супер професионалистИ!!!Млада лекарка ....Работеща и в поликлиника.Сестрата,докато мигнеш и ЕКГ и кръвно.Когато си записал сам показания поне една Неделя преди, още по-добре.Много Разбира,много човечна и когато са на смяна пред Кабинетът им е препълнено!Но това са единици.Повечето не могат и не са съпричастни!
  • 24 пояснение

    4 0 Отговор
    Що си мислите, че само лекарите са изчезнали , или ще изчезнат . Принципно изчезват специалистите в различни сфери , и области. Тези с натрупан опит , и които могат да решават сложни задачи. Като изчезнат те , няма кой да вади заплатите на лекарите.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коко

    2 0 Отговор
    Много добра новина.Да решиш да отидеш на лекар е най сигурния начин да се срещнеш със създателя.
  • 28 НЕКАДЪРНИЦИ!

    1 0 Отговор
    Вие не спирате да лъжете, крадете, нагли сте, некадърни сте, неграмотни, но пък имате самочуствие и претенции до небесата! Виж каква е смъртноста в България и си задай въпроса за професионалните качества на така наречените лекари - дървари, а как точите здравната каса и дори го считата че това е нещо нормално, а истината е това са документални престапления, кражба!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове