Last news in Fakti

24 Юли, 2022 14:37 1 653 23

Страхил Делийски: ИТН влязоха в политиката с метафорика на разчистването и на разрухата

  • страхил делийски-
  • итн-
  • политика-
  • разчистване-
  • разруха

"Когато няма с кого да управляваш, защото никой не иска да управлява с теб, и да победиш на избори, какво от това", коментира политологът

Страхил Делийски: ИТН влязоха в политиката с метафорика на разчистването и на разрухата - 1
Снимка: БГНЕС

"Проблемът не е, че някаква парламентарна група си говори и анализира технологията на политиката, защото това е част от процеса, по-големият проблем е, когато политиката бъде сведена просто до технология и властта бъде сведена просто до технология. Проблем е, че в политическия елит не се води друг разговор, освен технологичния".

Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски. Според него ГЕРБ и ДПС не са успели да намерят начин да разкажат смисъла от съществуването си на по-широк кръг от хора извън агитките си:

"Това е олицетворение на политическа импотентност, в която се търсят всякакви поводи за форма на истерия. Това не е политика, а реакция, предназначена само за техните фенски кръгове. Това няма да реши проблемите на ГЕРБ и ДПС с отварянето към обществото и към останалите политически субекти... Когато няма с кого да управляваш, защото никой не иска да управлява с теб, и да победиш на избори, какво от това".

В предаването "Неделя 150" Делийски допълни, че ИТН е "странен субект, чието поведение е функция на разбиранията на Слави Трифонов за себе си":

"Проблем е, че има не малко такива субекти в България, чието поведение е функция от характерологичните и психологически специфики на техните лидери или от взаимоотношението на техните лидери с други източници на легитимност, предимно в сферата на големите пари... ИТН влязоха в политиката с метафорика на разчистването и на разрухата. Може би като общество трябва да опитаме и такъв тип политически оферти, за да намерим най-подходящата".

Политологът посочи, че времето на червените линии е изтекло и ще трябва да се търсят пресечните.

"Очакванията на огромната част от избирателите е да бъдат представяни от политически елит, който мисли политически".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страилчо

    13 5 Отговор
    Е па то все едно говориш за коалицийката.
  • 2 От плажа

    13 16 Отговор
    ИТН влязоха като аслани, ще излязат кафяви.

    Коментиран от #17, #18

  • 3 да попитам

    13 16 Отговор
    ИТН и без това само разруха донесоха- четвърти кабинет провалиха.
    За провали им се плаща, май?!

    Коментиран от #19

  • 4 Щом един орлиналексиев

    6 11 Отговор
    може да си позволи да разиграва една цяла европейска държава, значи работата е много зле. Прятелството между чалгаря и алексиев ще ни излезе много солено и ако остатъците от държавност не се самосезират, значи - уволнение отгоре надолу , без процедурите на комунистическата конституция !
  • 5 Последния Софиянец

    15 8 Отговор
    Само ИТН слуша волята на народа.А народа иска избори и соросоидите вън от парламента.
  • 6 Това е истината

    6 8 Отговор
    КГБ... ДС... ДПС... от мен, скромно, но от сърце.
  • 7 oт анализатора

    8 9 Отговор
    сигурно не са те канили в шоуто на слави щото от там се родиха 99% от читавите анализатори или си завършил иститута в михайловград/монтана/ от където са най и по като тебе
  • 8 Простия

    9 5 Отговор
    "Политологът посочи, че времето на червените линии е изтекло и ще трябва да се търсят пресечните."
    Явно вече се мисли за коалиция ПП и ГЕРБ ако Бойко Борисов се откаже от лидерските си функции.Това беше условие на Кирил Петков. Е да ни е честита новата коалиция да живее подмяната.
  • 9 Абе

    14 8 Отговор
    какъв е тоя зор да се правите на "умни" и да си изтисквате простотите от ръцете! Нещата са прости! ИТН постъпиха, честно, морално и принципно! След борбата за власт, задкулисията, казваме, че са мафия, за да сме бели ние, думите са излишни!
  • 10 Тоя и той

    13 3 Отговор
    От политолог стана на психолог.

    Коментиран от #16

  • 11 Роб на краварника

    12 7 Отговор
    Само като видя накакъв такър рунтав козел и са ми ясни демократичните му тезиси.
  • 12 браво бе

    5 2 Отговор
    те тука стана голем политилог или доиш крави дето дават пари
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Боже, боже, спаси ни!

    8 2 Отговор
    В момента четири партии са собственост на лидерите си. Парламентарните групи не решават нищо. Всяко решение се взема от собственика. Останалите три партии - ПП, ДБ и БСП нямат мнозинство в парламента. Единственото решение е нови избори, отпадане от парламента на една от частните партии или значително парламентарно мнозинство на партиите на промяната.
  • 15 Бонев

    5 2 Отговор
    Още една говореща глава, която от сутрин до вечер ни обяснява какво трябва да мислим и кого да харесваме или не.
  • 16 Доктор Шизофренов

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя и той":

    Но най-вече е за психиатър.
  • 17 яяяяя

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "От плажа":

    А ПП и ДБ какви ще излязат? Като долни продажни влечуги, каквито са.
  • 18 Друг

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "От плажа":

    Я погледни да не си защипал нещо с банския си?
  • 19 неееееееее

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "да попитам":

    Нищо не са провалили ИТН! Само изкараха кирливите ризи на ППетата и ДБетата
  • 20 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Нямаше нищо иносказателно / метафорично/ в седемте точки на "оня референдум". С. Трифонов се надяваше нещо да промени в тази страна. Да има демокрация или да се приближим до нея. Имаше доста добри неща и много хорица помислиха – ще станем "Швейцария на Балканите"........ Уви !! И сега от ИТН продължават да говорят и искат да сторят нещо позитивно. Няма такова нещо ! Всички скачат срещу тях и настройват и общественото мнение срещу тази партия, позовавайки се единствено на "чалга-- миналото" на С.Трифонов. Много ги боли всички "стари муцуни" в политиката, че С.Трифонов не "играе по правилата", санким не се извърта като фурнаджийска лопата !!! "Политиците са зверилнтик!!" - рече един умен мъж и напусна политическата сцена..........
    Не съм никаккъв фен на Сл.Трифонов , но толкова негативи, и хули ,и помия си изсипа върху него........ , аз съм убеден, че е готов да захвърли всичко свързано с този "зверилник" и да се отдаде на друго поприще , па било то и старото "чалгаджийство "...............
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    СТРАХИЛЧО РЪСИ ГЛУПОСТИ КАТО ....... ЧЕРВЕН КОЛЬО ИЛИ ЧЕРВЕНАТА ....... ПРОФЕСОРКА ДЮЛГЕРОВА ....... ОМРЪЗНАХТЕ НИ С ВАШИЯ ........ ТЪП КОМУНИЗЪМ ....... ФАКТ !
  • 23 Този пък

    0 0 Отговор
    Какъв е !?Името достатъчно говори,че не е нито риба нито рак.Нещо ,като полубългарин и полу....
    .И тръгнал да ръси мозъци. Страхилчо ,недей ревА на чужд гроб. Че не знаеш къде му е главата и къде к..а.Не ти ли идва наум ,че след като са първа политическа сила ,означава най много български граждани гласували за тях.Със същите ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ като останалите. И ,когато народа е разединен държавата стига до кривата круша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол