Last news in Fakti

25 Юли, 2022 07:39 2 510 17

МВР ще създава и екополиция

  • мвр-
  • екополиция

От съобщението на самото ведомство става ясно, че със заповед на министъра на вътрешните работи е създадена работна група, чиято задача е бързо да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата

МВР ще създава и екополиция - 1

След като създаде отделна структура "Зоополиция и кинология", МВР е напът да създаде и специално звено за противодействие на престъпления срещу природата, което напомня на нещо като екополиция, съобщава в. "Сега".

От съобщението на самото ведомство става ясно, че със заповед на министъра на вътрешните работи е създадена работна група, чиято задача е бързо да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата. Тя била издадена по предложение на депутатите от "Продължаваме промяната" в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин.

Самата ПП се похвали на официалния си сайт със събитието и с твърдението, че тяхната инициатива за създаването на звено за противодействие на престъпления срещу природата, вече е подкрепена със заповед на Бойко Рашков.

В създадената от вътрешния министър комисия влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите. Само преди дни в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" се състоя първото заседание на групата.

Една от основните задачи на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво, твърди МВР.

Друг основен ангажимент на работната група е създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите, както и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните.

Всъщност и в момента съществува специализирано звено в рамките на МВР и по-специално в националната полиция, което се нарича "Зоополиция и кинология". Наскоро бе обявено, че има 349 регистрирани престъпление срещу животни за една година. Само четири години по-рано броят им е бил далеч по-малко - 178. Нарастването на разследвания се обяснява с това, че има специализирано звено, както и че чувствителността на хората към този тип престъпления се е повишила и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията и обществото.

Още от 2011 г. престъпленията срещу животните са криминализирани и полицията има ангажимент да ги разследва като всяко друго престъпление. От няколко години насам се предлага създаването на специализирана телефонна линия за сигнали за престъпления и неправилно отношение към животни, тъй като те се получават на телефон 112 и повишават натоварването на номера, което забавя ефективната реакция от страна на зоополицията.

На практика сега изглежда, че МВР се е запътило към създаването на по-мащабно звено, което да включва не само престъпленията срещу животните, а посегателствата и срещу природата. Очевидно това ще трябва да повлече и промени в Наказателния кодекс, защото престъпленията срещу природата изобщо не са много застъпени, а още по-малко са конкретизирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамаджанена

    27 3 Отговор
    Полицейска държава
  • 2 Чакам да чуя

    21 6 Отговор
    Че някой бракониер е бит! Щото до сега само служителите биват малтретирани!
  • 3 И къде е тази

    22 8 Отговор
    Зоополиция защото аз до сега не видях никои от тях да помогне на някое животно
  • 4 Супер

    27 0 Отговор
    Уредихме децата,сега е ред и на внуците .....товарете,този народ може още да носи
  • 5 Мдааааа

    20 1 Отговор
    Малко милицаи има в тая държава. Прекалено малко.
  • 6 волан

    11 0 Отговор
    Цветелина Симеонова-Заркин.НЕ Е ЛИ ЗАРКИНА?
  • 7 въпросче

    20 0 Отговор
    Още каква хранилкена полюция ще бъде създадена?
  • 8 САНДОКАН

    22 0 Отговор
    Айде още хрантутвици,Рашков разбра ли за какво не те искат. Тотален провал,нали щеше да правиш реформи да махаш пенсионерите или сега ще ги прехвърлиш в новата служба. А всъщност ти не си ли за пенсия
  • 9 ха ха

    11 0 Отговор
    ясли за роднини ,по евро проект
  • 10 В тази скапана държава, кучетата

    16 1 Отговор
    имат повече защита. Полиция няма за хората, но за кучетата ще има. Българинът е най нещастният човек на земята.
  • 11 Тунчо Кратунчев

    11 0 Отговор
    На вниманието на новото полицейско подразделение- в град Разлог и Банско една италианска фабрика за пелети редовно изсипва тонове прахови частици във въздуха и горките животинки в планината не могат да дишат. Е и децата ни са непрекъснато болни и кашлят постоянно, но това кой го интересува?!?
  • 12 Иван

    9 4 Отговор
    Всичко е само на хартия. Такива звена не трябва да са в МВР, а в съответните институции, където има професионално подготвени служители със съответния ценз или както е по света.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Ще надминат ,Остап Бендер..Хиляда и еин начина да не се работи,но да получават пари!
  • 14 Търсим 4 лелки...

    6 0 Отговор
    За секретно еко деловодство... главен еко директор и заместници, на по-късен етап !
  • 15 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    Ма майко.... За тях екологията означава домати и краставици в шопската салата....
  • 16 сирене

    0 0 Отговор
    Какви специални квалификации трябва да има един Емо-полицай?
  • 17 сирене

    1 0 Отговор
    Щото за момента СИЛИКОН май е изискване...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове