Last news in Fakti

27 Юли, 2022 13:07 1 976 25

Гроздан Караджов: Не АПИ е отменила обществените поръчки за пътищата, а КЗК. Кирил Петков е виновен

  • гроздан караджов-
  • апи-
  • пътища-
  • кзк-
  • обществени поръчки-
  • отмяна

Изобщо тези поръчки не са могли да стигнат до подаване на документи, нито до избор на изпълнител, обясни регионалният министър в оставка

Гроздан Караджов: Не АПИ е отменила обществените поръчки за пътищата, а КЗК. Кирил Петков е виновен  - 1
Снимка: БГНЕС

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе брифинг във връзка със спрените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища.

"Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата", коментира регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация, обяви той, цитиран от БНТ.

"Изобщо тези поръчки не са могли да стигнат до подаване на документи, нито до избор на изпълнител. Защо за поръчки, които са от април, решенията на КЗК станаха ясни едва в края на юни, не е нито в компетенциите на АПИ, нито на МРРБ", каза Караджов.

Вчера стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

По-рано днес на брифинг в МС заместник-министърът на финансите Андрей Цеков обяви, че държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка.
По-интересни са мотивите на КЗК, за прекратяването процедурите - според тях условията, посочени от МРРБ са били "прекалено рестриктивни и в полза единствено и само на държавата", посочи министърът.

"В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията. но да защитаваш интереса на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми, както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам", коментира Караджов.

Виновен е Кирил Петков, защото аз и експертите от МРРБ и АПИ бяхме в неговия кабинет, когато те (кабинетът - бел. ред.) настояваха да има максимални рестрикции.

"Той го е разказвал Кирил Петков - как сме се разправяли за 60:40, за 80:20 и за другите условия на поръчките. Ето го закономерният резултат от това министър-председателят да се меси постоянно в обществените поръчки и това как се разходват парите на АПИ"

Защо обществените поръчки са обявени през април - по закон се обявяват, когато имаш бюджет да съответната година и т.нар. ангажимент за следващите години, когато поръчката се разпростира върху по-дълъг период, обясни Караджов.

"Обществените поръчки са за 3.6 млрд лв. - такъв бюджет в АПИ никога не е имало в разчетите от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерството на финансите за съгласуване. След това ги обсъдихме и при министър-председателя."

Проблемът със срока 30 септември (когато трябва да се прекратят старите договори - бел. ред.) произтича от личното настояване на Кирил Петков в решението на НС за пътните ремонти да залегне условие евентуално служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните фирми, каза още Гроздан Караджов.

Той призова в оставащите последни дни на Народното събрание да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха "пропуски в документацията за участие" - документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

В същото време пътните строителни фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    31 16 Отговор
    наглец корумпиран , се чуди кого и как да обвини ! Е , няма да му мине номера !
  • 2 А ТАКА

    34 19 Отговор
    КИРО ЛЪЖЕЦА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ И ДА СЕ ПОДИГРАВА С НАРОДА .
  • 3 Реалност

    23 18 Отговор
    Пинокио Петков излъгал, това отдавна не е новина!
  • 4 Айде и ти сега

    26 14 Отговор
    Я Кичето излъгал пак ли? Е нищо де за днес му е сефте ама деня е дълъг
  • 5 СТИГА ЛЪГА КИРО

    24 13 Отговор
    ЗАСРАМИ СЕ,
  • 6 5464554

    11 3 Отговор
    Таласъм такъв си......
  • 7 А БЕ КИРО

    25 16 Отговор
    В ХАРВАРД ЛИ ТЕ НАУЧИХА ТАКА ДА ЛЪЖЕШ.
  • 8 Българин

    19 13 Отговор
    Кирето само за името си не е излъгал, но вече и за него имам съмнения.
  • 9 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Знае се, че Никой Крадец и продажник Не е Виновен за Нищо. Каквото и на Нищо ни сготвиха.
  • 10 Киро Тъпиро

    6 8 Отговор
    Кучето ме апи яко
  • 11 Един наивник на средна възраст

    8 5 Отговор
    На почти 60 години съм и лесно не се лъжа, ама тези келеши така ме омотаха, че в собствените си очи станах за резил. Срам такъв голям срам отдавна не съм брал.
  • 12 Мда

    11 12 Отговор
    ИТН продължават да са натискат за парите за пътища, голям зор да ги вземат!

    Коментиран от #15

  • 13 Просто Киро

    11 9 Отговор
    Караджов със Слави каквито и обещания да имате към ДПС фирмите на Пеевски пари няма да видят
  • 14 гроздане

    9 6 Отговор
    Ти каква кува си
  • 15 Филип Георгиев

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мда":

    РАЗБИРА СЕ. ИМАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЕЩАНИЯ. НАДУХА НИ ГЛАВИТЕ С ПРОТЕСТИТЕ НА ПЪТИЩАРИТЕ. НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО КАК И КОЛКО СА ВЗЕЛИ АВАНСОВО И КАКВО Е КАЧЕСТВОТО. АМИ ПЪРВО ДА СЕ ПРОВЕРИ КАЧЕСТВОТО И ВТОРО, ДАНС ДА ПРОВЕРИ СМЕТКИТЕ И ИМУЩЕСТВОТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФИРМИТЕ И ТРЕТО ШЕФЪТ НА НАП ДА НЕ СИ ПОКАЗВА МУСКУЛИТЕ ПО ФЕЙСА, ТОВА ДА ГО ОСТАВИ НА БРАТЯТА ПУЛЕВИ, А ДА РАЗПОРЕДИ ДАНЪЧНИ ПРОВЕРКИ. А НЕЩАСТНИЦИТЕ С ПЪРВОСИГНАЛНО ПОВЕДЕНИЕ НЯМА ДА ТРОГНАТ НИКОГО С ПЛАКАТЧЕТАТА.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 минувач

    17 5 Отговор

    До коментар #15 от "Филип Георгиев":

    Проблемът, Филипе, е че така често споменаваните разследвания, проверки, установени нарушения и взети авансово пари, които се раздуват вече цяла година, не доведоха до НИЩО ДРУГО, освен спиране на работата по пътищата и липса на заплати за работниците от коректните фирми. Кои точно са крадците? Посочихте ли ги? Обвинихте ли ги? Глобихте ли ги? Дадохте ли ги на съд? НЕ! Една година само приказки и лъжливи обещания лично от Киро и Асен!
  • 17 пак аз

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Филип Георгиев":

    А "нещастниците с първосигнално поведение", носещи "плакатчета" си имат семейства, за които не успяват да се погрижат, точно заради инатливото и некадърно бездействие на Кирчо и Асенчо.

    Коментиран от #19

  • 18 пешо

    6 6 Отговор
    тея от итн съсипват всичко до което се докоснат и после викат македонияяяяяя
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АноН

    3 1 Отговор
    Платените "тролчета", коѝто Дислайкват нямат Край. Но Хората Виждат кое е Истина и кое Не! ;)
  • 21 Абе не ви ли е ясно,

    2 7 Отговор
    На кой е КЗК?На ББ.Този тулуп отмени тези поръчки,с надеждата след избори да си направи негови.Мислете като гласувате!
  • 22 оптимист

    5 1 Отговор
    Добре че ББ направи пътища. Ще изкараме шест месеца без поддръжка. То преди Бойко, СтаниШеф пет години ни учеше ча асфалта не се яде. Преди това Жан Виденов и така 20 години нямаше поддръжка. Така че ще оцелеем 6-7 месеца. Пък после като отсвирим Путинофила Радев и цялата му измет, ще започне поддръжката.
  • 23 КИРО ТЪПИРО

    3 1 Отговор
    УДАРИ КЕЛЕПИРО.
  • 24 тоци

    2 4 Отговор
    Гроздане корумпиран калпазане кажи си,че бащата на герберасчето Ненков е замесен щото сте от мафията
  • 25 Айй

    0 0 Отговор
    Бебетата на Гроздан, тъпи и заоблени мутри, свини.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол