Last news in Fakti

29 Юли, 2022 11:40 839 11

Д-р Хасърджиев: Трябва превенция и информация за дрогата

  • д-р станимир хасърджиев-
  • дрога-
  • лечение-
  • наркозависими

"Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите", смята председателят на Националната пациентска организация

Д-р Хасърджиев: Трябва превенция и информация за дрогата - 1

Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение на употребата на наркотични вещества. Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„В много държави по света броят на починалите от употребата на наркотици намалява постепенно. В България през последните години знаем, че загиналите и по пътищата, и от дрога се увеличават. Обяснението е просто. Ние сме една от малкото държави по света, които, вместо да лекуват зависимите, защото наркоманията е заболяване, ги вкарва в затворите. И си мислим, че като правим масово тестове и изкарваме колко много са положителните проби, ще се преборим с проблема. Очевидно това не е така”, посочи д-р Хасърджиев.

По думите му употребата на дрога в дискотеките е масово явление. „Няма какво да се крием. Няма как да не коментираме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува, човек търси някаква форма на забавление извън реалността. Наркотици винаги ще има. Ние не можем изцяло да решим този проблем. Но това, което можем да направим, е да намалим вредата. А това няма да стане със спирането на улицата и затварянето на млади хора”, подчерта той. И допълни: ”Необходима е информация и превенция”.

Той коментира и проучването, според което учениците у нас започват да пробват наркотици още на 14-годишна възраст. „Неотдавна направихме подобно проучване и за тютюнопушенето. В страната е забранено дори да питаш деца за това, защото нашето пуританско общество смята, че така ги стимулираме да пушат. Но те, така или иначе, опитват от тези работи. Въпросът е дали са подготвени и дали знаят как да се пазят и към кого да се обърнат, на кого да се оплачат? За пореден път, по отношение на райския газ, се опитваме чрез забрани да се борим не с истинските престъпници, които са виновни за разпространението на дрогата навсякъде”, смята д-р Хасърджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    ДРОГАТА не се лекува често края е летален
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Трябва да лаете на Хранилката, докато Нищо не правите. Няма и да направите!
  • 4 Тоя кога е практикувал

    2 0 Отговор
    Че да го титуловат "доктор". Отдавна е загубил права.
  • 5 Ихааа

    3 0 Отговор
    Казваш че си зависим и няма затвор.
  • 6 Българка

    3 2 Отговор
    Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите."

    Само да питам, това ли е превенцията? Да знае келеша, че може да се дрогира, да подлудява семейството си , да кара кола дрогиран и да трепе хора, да краде от бабите пенсията и накрая да го пратим на санаториум за да се лекува????!!! Що не си.....

    Коментиран от #8

  • 7 Корупция

    1 0 Отговор
    И защо не каже как лекуват зависимите , с какво . В София има само две безплатни метадонови програми , но за да се влезе там се чака с години . Без да чакат ред , влизат само деца с протекцията на политици и всякакви там обществени величия , които само се обаждат по телефона и зависимия е приет . Тези , които нямат влиятелни близки отиват в платените метадонови програми . защо трябва да се дават на частни лекари тези програми ,за да печелят пари , ей така от нищото , след като метадона , държавата го дава безплатно на тези лекари , а те го продават на лекуващите се там . Това пак е корупция. В цяла Европа метадоновото лечение е абсоолютно безплатно , само в България се плаща . И по тази тема всички мълчат .
  • 8 Вземи се преименувай

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Севернокорейка по ще ти тича.
  • 9 Браво, бе, докторе!😠

    2 0 Отговор
    Значи превенция е вместо да се говори колко са вредни тези неща, "децата да се научат да го правят така, че да не е вредно". На това ли ви научиха в университета? Понеже знаят, че сте любопитни?
  • 10 Лудо куче

    1 0 Отговор
    И лечението, превенцията и наказанията трябва да са паралелни. Инфомацията дава представа какво се случва, наказанието ще е ако се случи, лечението помага да не се повтори. Едва ли този човек е в позиция да взема решения. Съвети колкото искате, но когато са необходими действия-няма средства за тях.
  • 11 Антоний Гълъбаров

    0 0 Отговор
    Хасърджиев си е едно много хубаво момче на моя бряг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове