Last news in Fakti

31 Юли, 2022 17:00 1 626 19

Панчугов: Много случайни хора бързо се оказаха част от политиката

  • христо панчугов-
  • избори-
  • политика

Това са хора, на които не се е налагало да носят политическа отговорност

Панчугов: Много случайни хора бързо се оказаха част от политиката - 1

"До предсрочните избори се стигна, защото много случайни хора много бързо се оказаха част от политиката. И то на изключително високи позиции. Това са хора, на които не се е налагало да носят политическа отговорност".

Това каза пред БНР Христо Панчугов, преподавател в НБУ (бил е зам. главен секретар на СДС, председател на младежката организация на партията. През 2013 година оглави партия "Синьо единство").

И допълни:

"Навремето и ГЕРБ бяха такива. Имаха всички шансове да се превърнат в оздравителна за българската политика сила, но избраха да се превърнат в олицетворение на сливането на олигархията с държавния модел. Бойко Борисов има силен инстинкт за това как да се отговаря на обществените очаквания, за необходимостта всяко решение да бъде подкрепяно от хора отвъд тесния кръг на симпатии. Той успешно навигираше обществените очаквания в България, които обаче бяха праволинейни по това време, нямаше толкова разделителни линии".

Според него големият проблем е в начина, по който се подготвят едни или други политици за позициите, които ще заемат след това:

"Има хора, които лесно се подведоха по основния и най-вредния мит на българския преход - неизбежното старо срещу новото. В рамките на сегашното управление видяхме комбинация на два фактора - на големия ентусиазъм за политическа промяна, който обаче не стъпваше на политически опит, и на нежелание да се допуснат хора с политически опит в процеса на вземане на решения. Кръгът, в който се вземаха решенията в ПП, беше тесен и бъркаше мечтите си с реалността. ПП са изпаднали в един от класическите синдроми на българската политическа действителност – да смятат, че те са единствени и непобедими. Тази партийна гордост води до мобилизиране, но и до затваряне".

В предаването "Политически НЕкоректно" Панчугов прогнозира малка вероятност ИТН да стане част от следващия парламент заради непоследователността и неспособността на партията да обясни позициите си:

"Не беше изненада напускането на управлението от ИТН. Изпълнението беше слабо. И то ще ги изкара от парламента... Тази четворна коалиция ни научи, че по-широко без ценностна основа, без единни оценки на ситуацията около нас, без възможността за дефиниране по общ начин на проблема и оттам да бъде намерено общо решение, е абсолютен провал".

По думите му единственият разказ със смисъл и с подкрепа би бил "обединявайки се, формациите какво ще произведат, кой ще е премиерът, кои ще са министрите, в името на каква политика и в какви срокове":

"В три поредни избора видяхме точно обратното - правеха едно и също, а очакваха различен резултат. И формациите оставяха отговора на въпроса "какво ще правим" за след изборите. Това се провали с гръм и трясък. Този разказ очевидно не води до нищо. Големият въпрос е не дали ще възпроизведем същия парламент след следващите избори, а дали политическите формации ще убедят негласуващите граждани да отидат до урните… Не е важна политическата промяна, а просъществуването на политическите партии. Това е част от проблема на коалиционната политика в България. Ако няма откровен разговор с българските граждани оттук нататък, ще влезем в поредица от избори и по пътя ще отпаднат доста политици, които смятат, че политическото им оцеляване е важно".

Силен реваншизъм в рамките на служебното правителство и поредица скандали очаква той в следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шогун

    17 17 Отговор
    Прекалено много се спекулира с тази измислена политическа отговорност . Тези , които трябва да си подават оставките , ако носят полт. отговорност, не го правят /пример Борисов /. Тези , които се справят политически и икономически , ги свалят от власт /пример Петков , свален от Борисов, Радев и Митрофанова /.Моят избор отново е ПП . Успех !

    Коментиран от #4, #12

  • 2 жжжжжж

    7 6 Отговор
    случайни хора в А-ОТБОРА? не вярвам.но пък докара отново ББ отбора.
  • 3 Дипломат Чукча

    13 2 Отговор
    Визираш Боко,Пеевски, Карадаъъъъ,Славчо Тошко и Копейкин нали?Опс шкеембе войВОДА!
  • 4 анализатор

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "шогун":

    А бре, шогуне, ти съвсем си се объркал ! Не стопли ли ,че ПП си направиха харакири !

    Коментиран от #11

  • 5 Заптие

    9 0 Отговор
    Добро утро, Панчушков. Така е от 20 години- от както комунистите и дисидентите се преселиха в Отвъдното или в САЩ.
  • 6 ха ха

    9 1 Отговор
    дъра бъра , ще има избори докато не се смени методологията за правене на политика , на хората им омръзна от лъжи и ритане през кокалчетата за да може политиците и мутро бизнеса да си крадат на спокойствие , да управляват чрез глад и страх , видя се че представителната демокрация води до мафиотски изпълнения ,и е редно да опитаме пряката демокрация с още повече случайни хора на високи позиции
  • 7 верваме не верваме

    8 4 Отговор
    За съжаление голяма част от мислещите се за елит имат ограничен хоризонт на развитие и мислене.На едни хоризонта им стига дотам, да хвърлят яйца по институциите, други да станат анализатири и направляват правилното мислене за управление по теорията на гледачките.И когато не разбират нещо, а то е Управление, да се мъчат да ни го обяснят.
    За разлика от тях, Кирил и Асен са хора на практиката и действието и го реализират за кратки срокове.Защо трябва да им завиждат и ти плюят хора на по ниско развитие и стъпало от тях.
  • 8 Име

    6 0 Отговор
    Политика и отговорност?! Вие за оксиморон чували ли сте?
  • 9 Случайник говори за случайни хора

    8 0 Отговор
    Абе Панчугв, помним те от младежкото СДС, след това отцепниците от СДС. Какво беше то, синю единство ли какво там и сега го даваш политолог говорител на герберастите. Нови, млади политици нямат място нали? Само стари случайници. Панчугов един български политик, който не е случайник и е учил и завършил политика, дипломация ?
  • 10 Светлина

    6 2 Отговор
    С такива демократи като този и Силвия Великова не ни трябват други врагове. Тотален хейт по единствените хора, които опитват. Да, може да бъркат, но правят нещо. Който не работи, той не бърка. Не съм го чувала нито него, нито джурналистката Великова така да хейтят и плюят гербери, депесари и всякаква друга паплач.
  • 11 политолог

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "анализатор":

    На чогун стоплянето не му е силната страна Той винаги действа импулсивно!
  • 12 Бай градски

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "шогун":

    И какво необяснимо има в позицията на ИТН бре Панчугов? Те искат това, което искат всички българи-СПРАВЕДЛИВОСТ И НОРМАЛНОСТ! ИЛИ Е МНОГО ПО ЛЕСНО ДА НАРЕЧЕШ "НЕОБЯСНИМА ПОЗИЦИЯ",ТОВА КОЕТО ПЛАШИ СТАТУКВОТО!!

    Коментиран от #18, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    0 0 Отговор
    Под N 6. Евалла. Допада ми и ви подкрепям. Продължавайте..
  • 15 Сега ги наричате “случайни”

    1 0 Отговор
    а все ревяхте за “нови” хора…
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Несправедливите искат справедливост, хах

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай градски":

    Смешно е да се говори, че тези, които заради лични облаги бяха най-несправедливи към народ и партньори търсели справедливост, хахахахаха! Бездарник изтерясал чалгар, гамен и опростачен сценарист и нагъл безочлив скандалжия и интригант алабалистиков тръгнали да ни дават акъл и да се правят на голямата работа. Дали пък подценяват народа ни, дали пък те не са излишните в цялата картинка, нека се замислят дали си струваше да се изчегъртат сами заради финансови интереси и дупедавска услужливост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове