Last news in Fakti

2 Август, 2022 20:55 1 073 24

Мартин Димитров: През август трябва да се договори газ за зимата

  • мартин димитров-
  • газ-
  • доставки

По думите му Русия е започнала да намалява доставките на газ за някои европейски страни далеч преди началото на военните действия в Украйна

Мартин Димитров: През август трябва да се договори газ за зимата - 1
Кадър БНТ

В условията на война и вносна инфлация е възможно да има нужда от нова актуализация на бюджета, прогнозира в студиото на “Още от деня” по БНТ Мартин Димитров от “Демократична България”, който беше председател на Икономическата комисия в 47-ото Народно събрание.

По думите му Русия е започнала да намалява доставките на газ за някои европейски страни далеч преди началото на военните действия в Украйна.

“Тоест, това поскъпване е планирано и то е част от общите им действия. Те искаха да предизвикат газова криза в Европа и я предизвикаха”, отбеляза той и допълни, че Европа, и най-вече България, се е оказала неподготвена за такъв “удар”.

Според Димитров редовно правителство е възможно да има чак в началото на ноември, когато ще е много късно да се договарят дългосрочните доставки на газ, с които да подсигурят цялата зима.

“Затова сегашният служебен министър е в изключително важно качество. Препоръчвам му да прави отчети всяка седмица какво е свършил и какво смята да свърши, защото през август трябва да се договорят количествата газ от въпросните танкери, по които отношение има ЕК и тя участва в това договаряне. Тоест, ако се пропусне този период, няма връщане назад”, категоричен беше той.

Наред с това договаряне като “спешна задача” пред настоящия енергиен министър седи и осигуряването на път тези кораби - “тоест терминал за втечнен газ, регазификация и т.н., което може да стане или през Гърция, или през Турция”, отбеляза Димитров.

“Втората спешна задача е дали и какви количества могат да бъдат закупени от азербайджанския газ. Бяха договорени тези 1 млрд. куб. м., за които предишните управляващи от ГЕРБ казаха, че няма как да стане - видя се, че има - стана, а сега има възможност и за още допълнителни количества. Но това пак трябва да стане август”, подчерта той.

На въпрос защо бившият енергиен министър обещава осезаемо намаляване на цената на газа от октомври, а “Булгаргаз” иска нейното увеличение с 60%, Мартин Димитров припомни, че Европа не е била подготвена за ограничени доставки на руски газ.

“Няма достатъчно входни точки - терминали, за втечнен газ, така че руският газ да бъде заменен с друг. Това се знае от Москва през цялото време, това е планирано. Просто Европа и България се оказаха неподготвени и това трябва да се каже директно. Оттам е и поскъпването. Ние с вътрешни средства не можем да променим този процес. Важното е, че когато бъде получен лиценза и връзката с Гърция е напълно оперативна, ще започнат да действат цените по договора, които очакваме да са по-благоприятни и да има по-добро обща цена”, поясни той.

За него на всяка цена трябва да се постигне национален консенсус как да се осигурят доставките на газ за зимата и за запълването на хранилището в Чирен.

“Част от Европа ще изпадне в рецесия. Ние трябва да направим всичко възможно българската икономика да продължи да се развива въпреки трудностите, войната, на всичко, което се случва. Това трябва да е националната ни цел и тук трябва да се положат огромни усилия”, продължи анализа си Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    28 1 Отговор
    Мафтинчо е също на хранилка на отъдлоквието.

    Коментиран от #3

  • 2 Да живее България

    6 27 Отговор
    Умен мъж!

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помак

    18 0 Отговор
    ....Мартине , ти дали знаеш рецептата за макарони с прясно мляко ...не на фурна ,натюр!, А ?????

    Коментиран от #7

  • 5 ЖАЛЪК ПЕ'ДЕ'РАС, ОТДАВНА ТРЕБЕШЕ

    26 1 Отговор
    ФА Е ОСИГУРЕН ГАЗА ЗА ЗИМАТА АМА ТИА ВСЩЕ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ НАБЛЕГНАХА НА ПЕДЕРАСТИЯТА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Помак

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    ....ген.Стефан Янев тр да питам тои маи е бил в казармата...ама незнам де ...хе ;)
  • 8 позеленял

    12 0 Отговор
    тая зима ще се топля на отработено масло , еко е
  • 9 Да,бе

    30 1 Отговор
    Според тоя гнусен амбриаж не ни трябва газ и АЕЦ.Само вазелин му требе на животното джендъраско.
  • 10 Гггг

    20 1 Отговор
    Ей тоя велик икономист прие мораториума.лъжец и половина.
  • 11 старецът и реката

    21 1 Отговор
    Като го гледам този, няма да имаме проблем с газа, сам може да напълни Чирен, а още колко пръдльовци имаме, ще имаи заизнос!
  • 12 Точен

    21 2 Отговор
    Мартин лаладжията. Една тухла не е сложил в живота си.
  • 13 Пената

    13 1 Отговор
    Ами нали сте договори 7 танкера или признаваш официално, че това е поредната лъжа на Киро и Лена, с евтиния газ?
  • 14 АЙДЕ МАРШ

    9 0 Отговор
    АЛО ШУШУМИГАРОВДИМИТРОВ , ДОГОВАРЯЙ ....АМА ОТ КЪДЕ САРАСО ИДЕН ОТПАСЪК !!!
  • 15 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    И ДРУГ ЕДИН ПРЕДИ ГОДИНИ СЕ БЕШЕ ХФАНАЛ ЗА КРАНЧЕТО И ГО ДУМНАА В ГРАДИНКАТА!!!....
  • 16 СЗО

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да живее България":

    Ами не е много умен. Рецесията е планирана, за да се овладее инфлацията (азбучна истина). В този смисъл България няма как да има икономически растеж, и да спре инфлацията
  • 17 Анонимен

    8 0 Отговор
    Разкарай се, вече не искам да те слушам, а имаше време когато те харесвах като политик! Аман!
  • 18 3.14К

    7 0 Отговор
    На тоя, който има вид на ................, трябва да му се забрани да говори за енергетика!
  • 19 Баце

    6 0 Отговор
    малтин димитлов откли амелика, най-велоятно с помощта на мавъла.
  • 20 Вън икономическите вредители ПП и ДБ

    8 1 Отговор
    Още един живеещ в паралелна вселена. Пак Путин им виновен, че Киро Шайбата отказа да плаща в Руската банка. Не знам в Харвард, по колко пъти в годината актуализират бюджети понеже са експерти.
  • 21 МАРТИНЧО Е ДОГОВОРЕН В ИЗТОЧНА АНАДОЛА

    5 0 Отговор
    ЗА ЦЕЛИЯ АВГУСТ !
  • 22 ЗАПРИ СЕ БЕ ПАРАЗИТ СЕДЕСАРСКИ !

    8 1 Отговор
    ....................................................................................
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Трябва

    4 0 Отговор
    Тоя се ангажира с "трябва";
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове