Last news in Fakti

3 Август, 2022 10:34 3 169 66

Иван Иванов: "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо

  • иван иванов-
  • булгаргаз-
  • руски газ

По думите му това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба

Иван Иванов: "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо - 1
Кадър БНТ

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените. От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на газа за август.

"При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза той.

Иванов съобщи, че "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

"Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, - има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас."

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация."

Цените на тока за бита ще останат на сегашните си нива до 30 юни другата година. Хората трябва да са спокойни за цените на електроенергията, тъй като България не само произвежда ток, но и е един от най-големите износители в региона, заяви Иван Иванов. За бизнеса обаче цената на борсата е с рекордни нива.

"Само преди седмица цената беше 912 лв./MWh, за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие. В момент, когато се изпитва недостиг на енергоресурси, с тази компенсация до голяма степен бизнесът е демотивиран да търси решение за енергийната ефективност, защото знае, че ще бъде компенсиран", уточни председателят на КЕВР.

По думите му трябва да има справедливо разпределение на компенсациите за ток за бизнеса.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добро утро

    59 9 Отговор
    Съд за продажниците
  • 2 Виж ти

    33 9 Отговор
    Ние пък чухме, че връщането било юридически некомпетентно.
  • 3 ссссс

    72 14 Отговор
    Това е диверсификацията на Кирчо. Пак руска газ, ама не директно от Газпром, а с посредници...явно се делят едни милиони от тази далавера и Кирчо пълни канадски сметки.
  • 4 Кирчо Измамника

    63 7 Отговор
    Посредниците минават руската газ през евроатлантическа филтрация. :D

    Коментиран от #13

  • 5 Пич

    39 8 Отговор
    Кирчовците , ДАНС , Гешев , бай Ставри !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реалистъ

    50 11 Отговор
    Трябва да възстановим отношенията с Газпром незабавно, за да се изпълни действащия договор. Да напълним хранилищата, да има газ за зимата. Следващата година вече, при по-спокойна обстановка, можем да търсим и други доставчици. Кирчовите 7 танкера я дошли, я не. Тук дори не говорим за европейска политика, а директно зависимост от САЩ, защото другите европейски държави си купуват руска газ, и плащат в ЕВРО, а в какво ги превалутира руската банка, си е нейна работа.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емили с тротинетката

    6 15 Отговор
    Боли ме щепсела на тротинетката
  • 10 Даниел

    28 13 Отговор
    От думите на Иванов прекрасно се разбира едно нещо:ако имаше реална диверсификация в България,цените на газта изобщо нямаше да са такива.
    Кой от журналистите ще попита дебелата и Бойко за газта и тръбата у нас???!!!
  • 11 Киро Острото

    48 4 Отговор
    Само скъпата газ е демократична.Евтината е комунистическа.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да,

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо Измамника":

    За да стане скъпа, но това с филтрацията не го е измислил Кирчо.
  • 14 ъХъ

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Киро Острото":

    И върви със санкции.
  • 15 Кирчо Тъпака

    33 5 Отговор
    Продавам руска водка в американски бутилки!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мерси!

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Кирчо Тъпака":

    Ние сме трезвеници.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 дедя

    20 8 Отговор
    Какво чувство за дълг бе дъ-- седесарски б----к,чувството ти е за кражби като се криеш зад гербераските мутренски закони изтека ти мандата и пак защитен да ти п---м на демокрацията мутроседесарска
  • 20 Пешо

    14 11 Отговор
    Администрация и калинки които работят за прехрана Винаги са в услуга дори на чужди интереси подлагайки на риск националната сигурност.За това правителството на Кирил Петков така е атакувано .Вижте кои лаят и ще разберете кой ,,КОЙ " е.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    21 8 Отговор
    Време е

    Коментиран от #29, #50

  • 23 Пешо

    17 3 Отговор
    Не си мислете че ще затулите истината.Шкафчетата и далаверите не може прикриите
  • 24 Иван Иванов Мафиот с, много милиони

    13 7 Отговор
    От комисиони, в едно ОПГ с картели, монополисти, Политици мафиоти!! Виновен е за обединяването на, Българския, народ с Милиарди в полза, на Монополите!! Доживотна присъда муе малко!! Но Няма Прокуратура, независима Съдебна система в България, и грабежа на Народа Продължава!! Мафия!!!
  • 25 Пешо

    14 1 Отговор
    Защо един крупен бизнесмен който на скоро отслабна не давате да споменаваме.Имате ли общо с неговите инструменти за обществено въздействие и обработка.
  • 26 Мимч

    16 6 Отговор
    След като ни продават газ с 20% по скъпо,значи,че са натрупали печалба,за 500 мил..,а не загуби...
  • 27 Панов

    12 7 Отговор
    Да не забравяме все пак, че въпросният пенсионер Иванов, дължи връщането си на Държавната хранилка на гласуването на ГЕРБ и ДПС. Трябва да им се отблагодари.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Време е за РАЗГРАЖДАНЕ

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    НА МОДЕЛА ГЕРБ! ПАТЕРИЦИТЕ ПОД ЧЕРТАТА!

    Коментиран от #42, #44

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фрртъъ

    8 1 Отговор
    По-скоро е сащническата агресия в ус,,,,,,райна и в тайван!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Наблюдателен

    12 2 Отговор
    Този си противоречи - нали Булгаргаз ако са купили и след това са ни препродали с 20 евро по-скъпо, трябва да са на печалба, а не не загуба.

    Коментиран от #38, #57

  • 35 Пешо

    10 0 Отговор
    Статуквото работи в две направления.В брутално очерняне и безпринципно атакуване на истината И второто е , чрез възпиране , заглушаване и пасивно възпиране на прокрадващата си път истина.Това се върши ....на този фронт господа ,,другари"
  • 36 Миро

    16 4 Отговор
    Този от доста години е герберастка под лога. Откакто Борисов го назначи на Софрата. Да не говорим, че още тогава беше и пенсионер.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 1222

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Наблюдателен":

    Е, печалбата може да се е изпарила на някъде. 😄

    Коментиран от #40

  • 39 Ирена

    9 0 Отговор
    А добър ден. Това го знаят всички но потърпевши са обикновените хора.
    Важното е да изпълним поръчката на руснаците да им е гадно.
  • 40 Мда

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "1222":

    Изприла се е печалбата в нечий джоб на наш гръб.

    Коментиран от #49

  • 41 Продълж@в@ме подмян@т@

    17 2 Отговор
    Истината рано или късно излиза и простоКиро вместо да се скрие и да не се показва повече , че върна България във средновековието, той излиза и нагло се хили като зелка как газта щяла да е по евтина, е те я увеличиха със 100%😂
  • 42 неееееееее

    8 13 Отговор

    До коментар #29 от "Време е за РАЗГРАЖДАНЕ":

    ВЪН ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПОКИТИКАТА!! НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПАТЕРИЦА НА ГЕРБ и ДПС
  • 43 Симеонов

    10 1 Отговор
    Ако кирчовците решат топлофикациите да работят на пазарен принцип, трябва зимата хората да плащат по 800 лева парно, дали всичко ще е ОК . Другият вариант е минават пак на въглища и мазут и маските стават задължителни в София от ноември до април
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Киро Тъпиро

    10 2 Отговор
    Сгъвам кинтите парапета сладкарницата и дим да ме няма към канада
  • 48 Монов

    7 3 Отговор
    Да не забравяме все пак че дъртия 80 годишен мошеник беше назначен лично от Банкянския похотливец и крадец. Както и Гешев. ГЕРБ въобще не бяха изчегъртани. ИТН не позволиха това да стане.

    Коментиран от #53

  • 49 От години ...

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мда":

    Няма кой да хване изпарителите!
  • 50 едно мнение

    7 7 Отговор

    До коментар #22 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Възраждане е новото огледало на мафията!

    Коментиран от #52

  • 51 Еми алъш-вериш да

    5 0 Отговор
    става и най-вече Западът да ни пофали.
  • 52 Вятър духа облаци

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "едно мнение":

    Що? Светни и нас простите!

    Коментиран от #56, #60

  • 53 неееееееее

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Монов":

    ИТН не били позволили позволили това да стане?!? смях.............Иди да ги разправяш тези опорки на село на пейката, да се посмеят хората! Няма никакво значение ти и такива като тебе какво ще напишете!! ХОРАТА ЗНАЯТ КАКВА Е ИСТИНАТА!!!!!!!!
  • 54 1111

    5 1 Отговор
    Това е трагедия, ужас! Как е възможно такова предателство към сащ! :)
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Прав си,

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Наблюдателен":

    но освен това той се гарви и с народа като го подценява, и смята, че ще приемем за нормално да оплюва тези, които са засегнали интересите му. Най-добре е да си мълчи, ама пусто сърце не трае да оплюва. сега ще почне играта по-чист, най-чист, другите са маскари, хахаха. Тоя филм сме го гледали, гледали, не работят такива некоректни и евтини пропаганди.
  • 58 Симеон Дянков

    2 2 Отговор
    Този плешивия да не се готви да шамаросва руснаци?
  • 59 Ддд

    4 1 Отговор
    И къде е отговорността на Киро ?тоя ни ограби и се хили по тв .жалка работа ,къде е президента ,няма ли кой да го арестува за ограбването на българите.
  • 60 Информирай се

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Вятър духа облаци":

    как гласуваха на 27.07. тази година за закупуването на още 8 ф16 . От 11 представители на възраждане, 11 са гласували "ЗА". Това са близо още 3 милиарда от съдрания джоб на българина. Друго ми направи впечатление изказването на Костадинов за СЗО и кимтрейловете. Преди това му бях абсолютен фен, но нещо започна да ме съмнява напоследък.
  • 61 тогава никой няма да плаща

    1 0 Отговор
    на тези селяндури
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ганю

    1 1 Отговор
    Костов,Боко Шкафа,Кирчо кокорчо,Нинова и кралите през прехода красавци
    по едно въже на врата и пред народа да повисят час два
  • 65 Това

    1 0 Отговор
    тефлонено човече от серията самонагаждащи лагери, може цял ден да ти дудне и нищо да не каже. Типичен пребоядисан в синьо комсомолец. Вечно на гребена на вълната и близо до тавата с баничките. Спрете да давате трибуна на подобни "човеци", моля ви!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове