Last news in Fakti

3 Август, 2022 16:14 901 9

АПИ ще обжалва решенията на Борислав Сандов от 1 август за магистрала „Струма“

  • апи-
  • обжалване-
  • борислав сандов-
  • решение-
  • магистрала струма

За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“, с Решение по ОВОС № 3-3/2017, е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г.

АПИ ще обжалва решенията на Борислав Сандов от 1 август за магистрала „Струма“ - 1
Снимка: bTV

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решенията на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 1 август 2022 г., свързани с реализацията на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле - лот 3.2.

Обръщаме внимание, че Решение по ОВОС № 3-3/2017 г., с което е одобрено осъществяването на автомагистрала „Струма“ лот 3.2, е издадено от министъра на околната среда и водите по съответния законоустановен ред, подчертават от Пътната агенция.
От тогава до момента АПИ работи в тясно сътрудничество с всички държавни институции, имащи отношение към проекта, тъй като за успешното реализиране на сложен стратегически инфраструктурен обект на държавата, каквато е отсечката между Крупник и Кресна, е от значение експертизата на специалисти от различни направления.

За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“, с Решение по ОВОС № 3-3/2017, е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г. Той предвижда дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето.

Решаващо предимство на „Източен вариант Г10.50“ е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот, както и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация. Друго предимство на този вариант е значителната гъвкавост при експлоатацията на участъка, каквато в момента липсва. В случай на инциденти, аварии, природни бедствия или други събития, засягащи едното платно, движението ще може да бъде веднага пренасочено по другото. Това ще позволи бърза и безопасна реакция на институциите, както и ще намали затрудненията и забавянията на трафика през това време.

В становището на МОСВ за съгласуване на екологичната оценка на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., по която е предвидено да се изпълнява инфраструктурния обект, са определени мерки и условия при прилагането на програмата за проекта лот 3.2 на АМ „Струма“. Условията изискват извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителството на две трасета на лот 3.2 на АМ „Струма“ – Г 10.50 и Г20, включително по отношение на специфичните природозащитни цели и мерките за защитените зони „Кресна - Илинденци“ и „Кресна“ при стриктно изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК по апликационната форма на проекта. Не може да се изпълнят и ангажиментите, поети пред ЕК за изпълнение на мерките за запазване на биоразнообразието, предвид постановено от МОСВ решение от 1 август 2022 г.

В полученото писмо на 27 юли 2022 г. от ЕК ясно се посочва, че на практика определянето на специфичните консервационни цели за засегнатите от проекта защитени зони е основното, което България следва да направи. Посочва се, че след като целите бъдат определени и приети, следва да се ревизира оценката за съвместимост на проекта спрямо тях. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е спирала да полага усилия за усъвършенстване и доработване на проектната документация, за да отговори на всички препоръки на ЕК. АПИ не е спирала да търси диалог с всички заинтересовани страни за намирането на консенсусни решения проекта да се реализира по най-екологодопустимия начин, в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 10 Отговор
    Абе кво стана с типчето гербераст, дето влачил чувалите с милионите? Джитка си а. Каскет стайл?
  • 2 И тоя се опита да се отчете

    8 0 Отговор
    За тези фейк зелени като Сандов, които си прехранват с пари от НПО, и за които да по-важни гущерчетата ш змийчетата, отколкото това, ми на Кресненското дефиле загинаха стотици хора, заради лошия път! А природата сама се възстановява, като прокарат път оттам, пак ще има птички по околните гори, вижте гърците какво правят, за тях е важно да има пътища за хората и затова икономически са били винаги по-добре от вас! Затова ние се цаним за роби в селското им стопанство, а жените прислужват да богати стари хора! А кога ще бъде обратното с тия ваши пишман защитници на околната среда?!😂😂😂😂
  • 3 Зеленгъзнапушен

    10 0 Отговор
    Този защо не е арестуван?!
  • 4 3.14К

    9 0 Отговор
    Сандов освен като министър, друго не е работил. Цял живот по НПО-та и няма никакъв капацитет за тази длъжност. Тези невзрачни хората няма как да успеят да се преборят с мафията герб и нейният главатар, защото са създадени по един и същ престъпен начин.
  • 5 Василев

    7 0 Отговор
    И какво ще стане, ако се окаже, че решението на екомафиота Борислав Сандов е неизгодно за България? Ще има ли съд за него или пак ще му се размине, защото зад него стои олигархът Иво Прокопиев?!?
  • 6 Този тревоман Сандов

    2 0 Отговор
    Да го слагат на дранголника!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Простоооо

    1 0 Отговор
    Направо да се подведе под отговорност за това решение викам!
  • 9 Простоооо

    0 0 Отговор
    Направо да се подведе под отговорност за това решение викам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол