Last news in Fakti

4 Август, 2022 20:47 2 000 28

Сандов защити спирането на АМ "Струма"

  • ам струма-
  • спиране-
  • борислав сандов

АПИ и Гроздан Караджов упорито не желаеха да се съобразят с това

Сандов защити спирането на АМ "Струма" - 1
Снимка: Архив

Проектът за АМ “Струма” не е върнат назад. Спирането му сега е бил добрият начин той да продължи напред “както трябва”, иначе е имало риск да бъдат загубени средства или да се връщат европари. Това каза вече бившият екоминистър Борислав Сандов в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

“Обвиняват ме, че с това решение излагам на риск средствата, които до момента са получени по линия на автомагистрала “Струма”. В писмо на ЕК, което вчера публикувах, ясно се казва, че няма риск за средствата досега, ако проектът изпълнява всички условия.

Mоят прочит на това писмо е, че ако беше се случила тази отсечка по начина, по който ГЕРБ измениха проекта, то тогава щеше да се измени цялостният проект, по който са дадени средствата до момента за всички останали участници в него”, така обоснова решението си Сандов.

Той обясни, че намеренията му не са били да положи подписа си за край на проекта в последния му работен ден. това е станало, защото писмото е пристигнало в средата на миналата седмица. “Не е като да е стояло нещо на бюрото ми известно време и аз в последния момент да съм го разписал на изпроводяк”, каза той.

“Аз предвидих, че това може да се случи, ако АПИ не се съобрази с всички аргументи, които ЕК, Природозащитното движение и ние като министерство имахме. Няколко месеца положихме усилия да ги убедим да се направят равностойните алтернативи и да се мисли за нова оценка. Но АПИ и Гроздан Караджов упорито не желаеха да се съобразят с това и се стигна до този резултат”, допълни ексминистърът на околната среда и водите.

Той обаче беше категоричен, че това не е крачка назад. “Има оценка за въздействието на околната среда за целия проект и тя не включва трасето през Кресненското дефиле. Тя- в частта от Симитли до Кресна - трябва да мине или през тунел, или през източен обход. Много от тези неща вече съществуват и бързо може да се направи процедурата. Въпрос на възложителя е да го направи. Има време до края на следващата година за предварителни действия, за да се направи технически проект за една от двете алтернативи и в рамките на следващия програмен период от догодина до 2029г. да бъде завършен”, обясни Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъж за реализации

    20 0 Отговор
    Хора, които искат аз да бъда осакатен или убит, значи те всъщност са алчни демони и расисти, даже и антихристи и други !
    Общо взето не са нормални хора!
    А защо, не знам?!
  • 2 Агата Кристи

    39 3 Отговор
    Мазен ПЛ@ЖЕК !!!
  • 3 Миризлив пор

    40 4 Отговор
    По най-бързия начин трябва да бъде построена магистралата, сега постоянно има катастрофи а пътуването е ужасяващо.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    33 2 Отговор
    Затвор за националните предатели!
  • 6 Анонимен

    29 0 Отговор
    Ако каскета не го разследва следващата инстанция е Господ?
  • 7 Агата Кристи

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Като ПОСЛЕДЕН си и в количеството на сиви клетки под лъскъвината.
  • 8 Анонимен

    29 1 Отговор
    Срамувам се че съм българин! Как може до власт да се докопват все предатели и лъжци? Ще се пиша македонец!
  • 9 ЕдинОтМногото

    27 0 Отговор
    Мръсен бо клук
  • 10 филип ейджи

    24 0 Отговор
    на тоя това му е хубаво,
    че вече няма да смее да излезе на улицата!!!
  • 11 Миризлив пор

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И кой е казал коя партия подкрепям? Подкрепям това, като тръгна за някъде да стигна жив и здрав. Лъскавия мозък на умните и красивите жълтопаветници не ме интересува.
  • 12 ха ха

    24 1 Отговор
    на изпроводяк уредих едни приятели да вземат 20 000 000 за еко оценка
  • 13 Сандо

    19 0 Отговор
    Каква комисионна ще вземете с Тома Белев от Лвейцарска фирма за тунели. Я кажи. Няма да пипнете парите! Махай се нагло човече!
  • 14 Какво е това демокраси

    14 1 Отговор
    Тримпартии отреппкки заедно имаха 6% на изборите миналата година. По коя демокрация и логика такива управляват 94%
  • 15 Заради

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    мазния демагог дето все нещо му липсва, не ща да чувам за ДБ.
  • 16 Тръци

    21 0 Отговор
    Зелен геноцид, тъмно- зелен тероризъм. В това дефиле- Кресненското, само смърт от 1000 години до днес. Дали ще са византийци, турци, фашисти, тирове или уморени туристи- само мъка. 10 костенурки, 2 гущера и три пепелянки не са ми оправдание за десетките размазани близки и познати на мен и на вас, непрежалими и отишли си преждевременно като деца от този свят!
  • 17 Делян

    15 1 Отговор
    сандов, а защо не затвори сегашния път, не е ли по-опасен от новия, нима има ОВОС?
  • 18 Сандов

    1 18 Отговор
    ...мафията се върна в Мосв!...ти беше най свестния министер от 10г. Насам...работим и дишаме свободно...
    Но ето че мафията Гроп+Дпс+Мвро+Каскета ...завладяха отново Мосв и последва държавата!!!..Карамфила ..шапката ...

    Коментиран от #19

  • 19 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сандов":

    достойно за епитаф. :D

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мнение":

    Мерси
  • 21 Перо

    10 0 Отговор
    Китайците правят 1700 км тунел под планините,в Европа,под Алпите и Ла Манша, тук 100 км магистрала на земята не могат да направят за половин век,заради кокошкарска корупция!
  • 22 Христо Иванов

    7 0 Отговор
    Рижавелко, кой ти нареди така ? Пари, пари, пари, само това ви е в главата, а че хора загиват в това дефиле през ден не ви вълнува, не$астници проклети.
  • 23 йовчо катастрофата

    6 0 Отговор
    предлагам на всички отворени еколози да вадят от колите и тировете всички трупове ..............
  • 24 Пенсинер

    4 0 Отговор
    Иде ми да се исера на мазната ти мутра.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове