Last news in Fakti

9 Август, 2022 08:44 2 680 20

Почти двойно се оскъпява бъдещият затвор край Самораново

  • самораново-
  • ддс-
  • затвор

Оферти за участие са подадени от плевенската фирма „Хоризонт – Иванов“ ЕООД и консорциум „Център за обучение“, състоящ се от фирмите „Престиж Бизнес-93“ ООД (Благоевград), „Растер – юг“ ООД (Благоевград) и „Ерма Билдинг“ (Пловдив)

Почти двойно се оскъпява бъдещият затвор край Самораново - 1
Снимка: eeagrants.bg

Почти двойно ще се оскъпи изграждането на т. нар. пилотен затвор край дупнишкото село Самораново. Поръчката за строителство на стойност 28,3 млн. лв. без ДДС се провали. Преди да обявят друга, от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ пуснаха пазарни проучвания за определяне на новата прогнозна стойност.

Получени са две предложения. Едното е на „Геострой“ АД за цена 49 707 918 лв. без ДДС, а другото е на „БС Конструкция“ АД – за 47 278 998 лв. Припомняме, че поръчката за изграждане на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (Half way house) в с. Самораново бе стартирана на 8-ми април тази година.

В инвестиционния проект са предвидени нов корпус на затвора с 200 килии за 400 лишени от свобода, сграда за училище, зала и библиотека, параклис, център за обучение на надзиратели и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, спортни площадки и др.

Оферти за участие са подадени от плевенската фирма „Хоризонт – Иванов“ ЕООД и консорциум „Център за обучение“, състоящ се от фирмите „Престиж Бизнес-93“ ООД (Благоевград), „Растер – юг“ ООД (Благоевград) и „Ерма Билдинг“ (Пловдив).

Първата оферта не е била разгледана изобщо, тъй като от плевенското дружество не изпратили на възложителя ключ за декриптирането ѝ. Без него предложението на участника не може да се отвори.

В офертата на консорциума пък са открити доста нередности, като например било записано, че "депата за строителните отпадъци ще се съгласуват предварително с представителите на община Шумен, в чиито граници попада трасето на предвидения за изграждане обект", а той всъщност е в община Дупница. На друго място пък написали, че отпадъците ще се събират чрез системата за сметоизвозване в община Пещера в предназначени за това контейнери.

Така и офертата на втория участник е отхвърлена. Последвало е решение за прекратяване на процедурата от 7-ми юли.

Четири дни по-късно – на 11-ти юли, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, пуска покана за пазарни проучвания, резултатът от които е почти двойно оскъпяване на обекта.

Изглаждането на нов затвор и учебен център се реализира по проект "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода" по Норвежкия финансов механизъм. Партньори на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" са Университетският колеж на Норвежката корекционна служба, Затворът "Она" и Преходното отделение "Солхолмен" в Кралство Норвегия.

Новият затвор без решетки трябва да бъде завършен до март 2024 и ще е първият, построен в България от половин век насам. Той трябва да бъде издигнат на мястото на бивши военни поделения. Част от сградите ще бъдат съборени, а други - ремонтирани и преобразени в модерни килии с изглед към Рила.

Автор на проекта е консорциум "Интегра" между софийските фирми "Интегра консулт проект“ ЕООД и "Еврогруп 99" ООД, чиято ценова оферта е 457 900 лв. без ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 шегичка

    12 0 Отговор
    Колко звезди ще е ?
  • 3 Браво Мунчо и

    4 4 Отговор
    компания се подготвят, за заслужена почивка! Ама нема нужда затвори има!
  • 4 Винаги така се прави

    8 0 Отговор
    Или първите оферти са нередовни, или пък силно завишени. Сега нередовни, хоп нова оценка, и видиш ли ти двойно скачат цените! Сега ще има пак за папкане на някой!
  • 5 Филип Георгиев

    5 3 Отговор
    ПАК ЛИ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПРАВИ В УСЛУГА НА TИКBATA, KАСКETA И BЛАДИTO ГОРAHOB ? МОГАТ ДАМИНАТ И БЕЗ ИЗЛИШЕН ЛУКС..😫
  • 6 Фройд

    5 0 Отговор
    Ол инклузив ли е , или кой кво си донесе ?
    А нещо лидъл , била , кауфланд на близо ?!
    Некое молче , за разтуха .
  • 7 коментар

    5 0 Отговор
    доста паркоместа има...
    басейн...
    добре изглежда

    Коментиран от #8

  • 8 подкрепям

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "коментар":

    ОБРАЗЦОВО ПАРКЧЕ СЪЩО
  • 9 мда.....

    11 1 Отговор
    Значи за затворниците лукс,басейн.....направо не затвор,а курорт. И как ще разберат,че изкупуват престъпление? Това някаква акция по мотивация към престъпления,не затвор! Що за безумия има вече ! Не стига,че престъпниците се издържат в затворите от данъци,ами и екстри да имат! Затворите следва да са на самоиздръжка! Затворниците следва да работят за да имат храна,а не да лежат до басейни и да се хранят от данъците!
  • 10 Как с колко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Неразбрал":

    звезди ще е ?? Смятай: 240+ тия от резиденството+ предишните....... Абе с много звезди ТРЯБВА да е, ама надали.....
  • 11 БРЕ БРЕ

    3 0 Отговор
    МОДЕРНИ СТАЙЧКИ - "с изглед към Рила".
    ТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
  • 12 Христо

    10 0 Отговор
    Това добре, а защо затворниците не плащат за престоя си там? Ако нямат пари - с труд да заплащат. Ако старец легне в старчески дом - плаща.
  • 13 МАЛЕЕЕ

    3 0 Отговор
    НЕЩО РАБОТА, НЯМА ЛИ
  • 14 Хахаха

    4 0 Отговор
    Ето къде ще потънат парите на излъганите служители на затворите ! Брилянтна шашма ! Добре са сметнали че нов затвор струва 30 милиона , но правят нова " обществена " поръчка , и внезапно цената става двоина ! И хоп - 30 милиона в нечий джоб ! Законно ! Платени с уж отпуснатите пари за заплати на служителите ! А те нека си протестират !
  • 15 Японеца

    4 0 Отговор
    Затвора е за наказание, а не за развлечение. Но като гледам европа как се самоунищожава, ми се иска да съм унгарец!
  • 16 Ами

    5 2 Отговор
    Махнете басейна и летището от проекта, за да падне цената. Също и учебния център, защото Борисов знае всичко и не му е нужен.
  • 17 Да бе!

    9 0 Отговор
    А къде е производственото предприятие към затвора!?

    Коментиран от #18

  • 18 Бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да бе!":

    Е за какво? Ти депутат да работи виждал ли си?
  • 19 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    Двойно поскъпнало... Значи разкараха Даниела Йорданова от кацата с меда и сега за следващия трябва да има много за лапане.
    Ей, не се наядоха някои хора в ГДИН! Да се задавят, дано!
  • 20 Опорка

    6 0 Отговор
    Това на снимката не прилича на затвор, а на някакъв курортен комплекс. Евала за което, престъпниците ще ги е много страх да попаднат там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове