9 Август, 2022 11:22 901 25

ЦИК: Машинният вот не намалява избирателната активност

  • цик-
  • машинно гласуване-
  • избори

Той заяви, че няма доказано вмешателство в машините и подчерта, че в Европа също гласуват с машини

ЦИК: Машинният вот не намалява избирателната активност - 1

Най-добрият начин за провеждане на избори в България е машинният вот и за щастие в секциите с над 300 избиратели по списък той ще бъде единственият начин за гласуване на 2 октомври. Това каза в "Денят започва" Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК.

"Огромната част от избирателите се намират в секции над 300 избиратели по списък. Моите притеснения са по-скоро за това, че ЦИК трябва бързо да се организира и да проведе една сериозна, разяснителна информационна кампания за машинния вот, за да има в общественото пространство спокойствие, че машините са по-добрият начин за упражняване на вота", каза Манов.

Машинният вот гарантира точното отчитане на всеки един подаден глас, премахва грешките при поправените протоколи, премахва "нощните батали" с часове пред РИК-овете, за да се предадат изборните книжа, отчита преференциите, категоричен е Манов.

Той заяви, че няма доказано вмешателство в машините и подчерта, че в Европа също гласуват с машини. Даде пример за Белгия, където 2/3 от населението гласува с машини повече от 10 години и дори използват същия модел и марка машини, като в България

Манов отрече машинният вот да намалява избирателната активност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 8 Отговор
    Всяка бабичка тегли от банкомат,а за машините протестира и се прави че не може.
  • 2 Хаха

    19 7 Отговор
    Бай сиган не може да гласува на машина, за това мрънкат герп-дпс.

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    А как теглят от банкомати?
  • 4 Пич

    13 14 Отговор
    Ако машинният вот беше полезен за България , Козяк щеше да бърза да го съсипе !!! От друга страна , когато Козяк ти налага нещо , значи е изключително в твоя вреда , и само в козяшка полза !!!
  • 5 Научно доказано

    13 6 Отговор
    Братята всичките са със телефони със тъч скриин и играят на ротативките там

    Мулата Бойко Борисов да си образова хората стига е плакал
  • 6 Даниел

    17 2 Отговор
    Не избирателите имат проблем с машините,а хората който трябва да бъдат избрани!
  • 7 Избирателите БГ

    8 6 Отговор
    Тия от ЦИК и депутати,които влизат през служебния вход на парламента за да не четат надписа над централния вход "Съединението прави силата" така и не разбраха,че българите искат следното:
    1.100% мажоритарни избори!
    2.Всеки да гласува по личен избор с машина или с хартиена бюлетина."НЕ" на дискриминацията.Гласуването с машини става задължително с печатането на хартиени бюлетини докато гласуването с хартиени бюлетини може и без наличието на машини.Машините са излишен разход за закупуване,обслужване,съхранение и охрана.България не е толкова богата за да обслужва прищевките на уличните партии!
    3.Казват "НЕ" на разделителни червени линии поставени от някои партии.Това значи,че те си гледат вътрешно партийните си интереси,а загърбват интересите на избирателите!
    4.Не искат извънредни парламентарни избори,не искат служебно правителство до края на тази година!

    Ако не се съобразите с тези искания на българският народ на изборите ще отидат под 1 500 000 избиратели,а може би и по малко!

    Коментиран от #8, #14

  • 8 анонимен

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Избирателите БГ":

    Брей какъв УМНИК си бил, кога този народ те упълномощи да говориш от негово име ! Ти Тиквун Боко ли си ?

    Коментиран от #17

  • 9 оня с коня

    7 5 Отговор
    ЦИК в Сегашния си Състав твърдят,че "не е доказано вмешателство" в Машинния Вот.Е КАК ще бъде доказано,след като НЯМА ЖЕЛАНИЕ то да бъде доказано?Освен това твърди,че в Европа "също" Гласуват с машини.Да- така е,но става дума НЕ за Цяла Европа,а за ЕДНА ЕДИНСТЕВАНА Малка Държава от Всички членки на ЕС,където се гласува по тоя начин!Колкото до аргумента на Манов че Машинният вот премахвал "Нощните Баталии" при придаване на Бюлетините,да каже :МАКСИМАЛЕН ЛИ Е Напливът ОТ МЕРАКЛИИ ДА УЧАСТВАТ В НОЩНИ БАТАЛИИ тъй като Надникът на най-обикновен Член на Комисия надхвърля 200лв,при това за "Нищоправене"?
  • 10 Избирателите БГ

    9 3 Отговор
    Искаме ЦИК да каже как е разбивката за тия 70,5 милиона лева за изборите на 2 октомври!
    За печатането на хартиените бюлетини ще се изразходват 7,5 милиона.
    Питаме:Колко милиона ни струва закупуването,съхранението,софтуерното обслужване,охраната и транспортирането на машините в България и чужбина до избирателните секции?!Толкова ли сме богати за да гласуваме с толкова скъпи машини?!Богатите държави отдавна се отказаха от тях,а ние умниците от уличните партии харчиме народни пари.
    Защо ли?!

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Изчей

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Избирателите БГ":

    Манипулацията на изборите излиза далеч по скъпо на народеца от едни машини
    2 избора със машини 2 герб втори

    Коментиран от #18

  • 12 гласоподавател (бивш)

    5 6 Отговор
    Ми , що да си хабя времето да гласувам , като така и така СИЕЛА ще определи за кого съм гласувал ! Този път , без мен .
  • 13 Ддд

    4 8 Отговор
    За мене е най голямата грешка на ГЕРБ ,че допусна да има машинен вот.
    Ако не бяха го вкарали те в закон,трудно щеше да е на тези "будители" на машините,да го приемат и закупят за една година.

    Коментиран от #15

  • 14 неееееееее

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Избирателите БГ":

    Еех......., този самогончик не прощава!!
  • 15 Другия

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ддд":

    Така е комуне.. Но късно е чадо,,,,мандалото хлопна!
  • 16 неееееееее

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Избирателите БГ":

    ЧУПКА 6964КОМУНЕ!!
  • 17 Другия

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "анонимен":

    Тиквун Боко ,Баба Корнела ,Червен Ицко-всичи на куп!!
  • 18 анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Изчей":

    Точно в целта ! Страх от машини имат само тези които манипулират и купуват гласове ! Как може един маNGал да борави с модерен телефон или един пенсионер да си преглежда сметката с телефона а да не може да гласува с машина която е далеч по-проста от телефон, или пък български турчин да не може да прочете какво пишело на екрана на машината, но може да прочете имената и партията на хартиената бюлетина ? За корупцията в България машините са най-ужасното нещо, толкова е логично колкото е явна корупцията ни !
  • 19 нннн

    5 0 Отговор
    Машините са ОК, но само при броенето на контролните разписки. Без контрол не може. Да разчитаме само на честността на ,,Mъдypkитe" е безумие.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 емигрант

    1 3 Отговор
    След 70-годишна манипулация, шмекерии и покупки на гласове от комунистите ( БСП, ГЕРБ, ДПС и Възраждане ) при избори, българинът отказва вече да гласува и сам да си определя съдбата, което е и основният сценарий на комунистите които разчитат на втвърденият си електорат който определя и съдбата на мнозинството суверен останал безучастен в решаването на собствената си съдба ! Бедността се дължи точно на това бездействие на избори на което разчитат винаги червените измамници и техните не толкова умни симпатизанти ! В момента тече пропаганда против машините и вече успешно са се "закачили" за нея малоумните, тези които още не могат да разберат, че бедността е продукт на простотията и манипулацията !
  • 22 Нехиs

    3 0 Отговор
    В Европа не се гласува никъде с машини, освен в един белгийски квартал. Другаде - не. Другарят много добре знае, че софтуер се манипулира лесно, а руските хакери са номер 1 в света.
  • 23 да бе

    1 0 Отговор
    няма смисъл да се хабя с програмирана мадуровка като не се сравняват разпечатките с изплютите резултати от софтуера
  • 24 Предлагам

    2 2 Отговор
    Да се отделят 10мин.всяка вечер по телевизията и да се показва начина на гласуване който архи прост. На банкомат могат всички нали.... Е значи и на машината ще могат. Ама много ще се объркат сметките на някой.
  • 25 Дани

    2 0 Отговор
    Просто лъжа , повечето ходещи да гласуват не им разбират...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове