11 Август, 2022 09:48 1 026 33

Шефът на "Сиела Норма": Гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия

  • сиела норма-
  • веселин тодоров-
  • машинно гласуване

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената

Шефът на "Сиела Норма": Гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия - 1
Кадър БНТ

Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори. Това заяви в "Денят започва" по БНТ директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма", заяви Тодоров. Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година.

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. "Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва".

Ключът за софтуера е предаден навреме - няма как да се проведат избори без софтуер, подчерта Тодоров.

"Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, с изключение на това, че имаме повече опит.

Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент, но според Веселин Тодоров още 2000 машини биха покрили изцяло секциите в страната.

В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика.

Той е категоричен, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от манипулации е минимален.

"Доказа се първо практически и второ може да се анализира - машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласувач

    27 5 Отговор
    Така де по сигурно се хакват

    Коментиран от #2, #19

  • 2 Цвятко

    5 29 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувач":

    По-сигурно теб са те хакнали. Машините не са хакват. Ама трябва да си чувал за това какво е компютър, за да можеш даже да изразиш мнение по темата.

    Коментиран от #7

  • 3 демократично мадуровско програмисче

    32 5 Отговор
    само бунак може да повярва че е трудно да се нагласи резултат през програмируемо устройство
  • 4 Браво !

    30 4 Отговор
    Какви глупотевини само! Сигурни са ти само парите! Машинката отчита това което е посочил режисьора! За справка - Холивуд!
  • 5 Нов

    22 1 Отговор
    Вносителят и лапач няма право да се изказва за "машините",трябва да се питат независими специалисти ,хакери,прависти,а защо не и да поискат обяснение от ЕС ,защо не се гласува по този начин в Европа....
  • 6 хаберих

    14 0 Отговор
    Миличка от това деколте сутиенът ти се вижда!
    - Ми, нека се вижда, бе... двеста лева струва!
  • 7 Браво !

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Цвятко":

    Цветко! Ти наистина ли си вярваш? Или така ти нашепва вятъра на промяната?

    Коментиран от #26

  • 8 Пипи

    12 1 Отговор
    Всичко електронно е по-несигурно и чупливо с много по-малко ресурс от всичко аналогово. Толкоз.
  • 9 Краставичар

    20 0 Отговор
    Краставиците са по-полезни от тиквичките. ХАХАХАХАХАХАХА. Дигиталните машинки се хакват много лесно и това го знае всяко хлапе, а всеки първокурсик в ТУ може да го направи. Така че...
  • 10 Проблемът е...

    11 0 Отговор
    Че никой няма достъп до последната версия на този софтуер , а всички защити са за да не се допусне намеса по време на самите избори . Никой не може да провери дали софтуерът не е манипулиран предварително , което не е много сложно да се направи , например от машината да излиза расписка с партията за която действително е гласувано , а в електронният протокол всеки десети глас да се отклонява за определена партия . Никой не проверява съответствието между електронните протоколи и хартиените разпечатки , което прави хората от избирателните комисии щастливи , тъй като не броят бюлетини по нощите . Така се получават и разликите от 10 % между социологическите проучвания и изборните резултати на една конкретна партия . Изборите се организират от служебно правителство под контрола на президента , на тези избори партията изненада ще е друга.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ако аз доставям

    7 0 Отговор
    машините,ще говоря същите тъпотии за промитите мозъци.Нека да каже,може ли картата за активация на машината,може да съдържа SW за управление на данни постъпващи в машината за гласуване...!
  • 13 Сериозно ли

    11 0 Отговор
    Аз пък си мислих, че производителя на машините ще каже, че е по добре с хартиени бюлетини:)
  • 14 гост

    9 0 Отговор
    И сигорно ще напълниш дисагите с кинти бооклук
  • 15 хаха

    15 0 Отговор
    Като гласуването с машини било много по сигурно от гласуването с хартия, защо цяла Европа гласува с хартия?

    Коментиран от #17

  • 16 даа

    12 0 Отговор
    Да вярваме на соросоидната фирма Сиела Норма близка до Прокопиев. Ако махнем машините, на някои партии (ПП и ДБ) демокрацията може да им отнеме много.
  • 17 пейо

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "хаха":

    Защото ги е страх от манипулации на софтуера. Ама в БГ това е идеята. Затова и се напъват за гласуване с машини. Много по лесно се манипулира вота. Как го виждате тоя който дава машините и печели милиони от тези избори да каже че машините са несигурни.
  • 18 чакай малко

    10 0 Отговор
    Защо не се броят разписките?

    Коментиран от #29

  • 19 Просто човек

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувач":

    Умнико, машините НЕ са свързани с интернет...

    Коментиран от #21

  • 20 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Гласуваш или не. ВСЕ ТАЯ. Козяк е патова ситуацийка, щото няма Грамотен Слугинаж. Киренцето и кокорчо го доказаха! Зимна Приключвация и тва е. Друго не е възможно.
  • 21 Умнико,

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Просто човек":

    И покеравтоматите не са, ама над 60% от залозите са за собственика, а под 40 за залагащите. И процента се настройва.
  • 22 Манипулатор

    6 0 Отговор
    Лъжец, никой не гласува с машини.
  • 23 Избирател

    6 0 Отговор
    Е как няма да е сигурно,който ти плати,той побеждава,няма броене,няма отрязъци,квото ти решиш,това става,ето затова няма да гласуваме!
  • 24 Мдааам

    1 2 Отговор
    Естествено, че е по-сигурно. Намалява много "мъртвите души", елиминара "недействителните бюлетини", няма ка да се манипулира при броенето, а всяка "грешка" в софуера веднага цъфва при сверката на пуснатите отрязъци, ебиминира до голяма степен фалшивите секции и преправените в РИК протоколи на СИК...
    Празни приказки са това, че е сложно - напротив, много по-бързо е и по-просто дори и от тегленето от банкомат.
    И да - за разлика от САЩ, където машините са вързани в мрежи, у нас не е натак, да не говорим за щатите, където можеш да гласуваш без документ за самоличност...

    Коментиран от #31

  • 25 Да кажа

    6 0 Отговор
    Тоя ни взе за калинки! Защо никъде в Европа не се гласува с машини???? А на по-горе писалите,че машините нямали връзка с интернет и не можел да се пипа софтуера ще кажа,имат USB имат и Bluetooth !
  • 26 Цвятко

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Браво !":

    Аз не само си вярвам, аз пиша такъв софтуер всеки ден и работя компютърен инженер. Не е до вяра, до знание е.

    Коментиран от #28, #33

  • 27 нннн

    2 0 Отговор
    Добре, де! Какво пречи да се контролират ,,сигурните" ,,Mъдypkи" чрез броене на контролните разписки? Без контрол не вярвам на нищо. Този директор говори като гаргата: Мойто пиле е най- хубаво и най- хубаво пей.
  • 28 Цвятко,

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Цвятко":

    коя ти беше учителката по български и по правопис?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    ТОЛКОВА ЧЕСТНИ ИЗБОРИТЕ С МАШНИТЕ.ЧЕ ЧАК НЕ ДАВАХА ДА СЕ СВЕРЯВАТ СЪС ХАРТИЕНИТЕ ОТРЯЗАЦИ...КОЛКО ХАРТИЕНИ ОТРЯЗАЦИ СТЕ ПРИНТИРАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ...В ЦЕЛИЯТ СВЯТ САМО НИЕ И НЯКОЛКО БАНАНОВИ ДЕМОКРАЦИИ ГЛАСУВАТ С МАШИНИ...КОЛКО Е ТРУДНО ДА СМЕНИШ ХАРТИЕНИТЕ ОТРЯЗАЦИ С НОВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТПЕЧАТАНИ...И ДА ГИ НАТАМАНИШ ПО ЛЪЖЛИВИЯТ ПОРТОКОЛ ОТ ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ....КОЛКО БРЕ...2 МИНУТИ...АЙДЕ 5 МИНУТИ...ЧЕСТНИТЕ РАБОТИ СВЪРШИХА...КОЙТО ПЛАЩА ПОВЕЧЕ ТОЙ ПЕЧЕЛИ...А ДРУГОТО Е ТАБЕЛКА...ВНИМАНИЕ ЗЛО КУЧЕ...
  • 31 нннн

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааам":

    Ще се съглася с теб, само и единствено, ако се броят ВСИЧКИ отрязъци.
  • 32 123

    1 1 Отговор
    Останаха ли балами да гласуват ?
  • 33 Браво !

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Цвятко":

    Браво Цвятко! Сигурен съм, че ти си вършиш правилно работата! Добре е, че има такива като теб! Лошото е, че не всички са такива! И мога да ти кажа че с машините, по лесно се измества центъра на манипулиране. Прави се и с хартиените, при нанасянето и обобщаването, но това е много повече работа! Защо в такива велики и богати демокрации все още драскат с химикалки? Нали с машини е по сигурно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове