Last news in Fakti

11 Август, 2022 22:19 3 969 44

СИНПИ: В момента газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа

  • синпи-
  • калоян паргов-
  • институт

Калоян Паргов представи новоучредения Стратегически институт за национални политики и идеи

СИНПИ: В момента газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Тези дни една от най-популярните теми е: „Ще имаме ли газ или няма да имаме газ“. Обсъждайки този въпрос с участниците в новоучредения Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ) стигнахме до заключението, че в момента газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа, която се кани за иска доверието на избирателите след малко повече от месец. Темата е обща за всички, а не е тема за предизборна дъвка, защото работата е доста сериозна. Това е тема, по която и СИНПИ може много неща да направи чрез своите експерти и участници“. Това каза по време на представянето на института неговият председател на УС Калоян Паргов.

Мисията на СИНПИ е да бъде свързващо звено между държавата, различните социални групи, гражданските и браншовите организации в намирането на решение на ежедневните проблеми. Институтът има за цел да бъде независим национален форум. Форум за идеи, реформи, дългосрочни визии, политики, събирайки още и още приятели, хора, които могат да дадат своя принос в една или друга посока. Визията на СИНПИ е да бъде партньор в развитието и разпространението на експертните знания по различни стратегически въпроси, а функцията е да подпомогне формирането на политически решения и стратегии с оглед подобряването на икономическата и социална среда.

„Ние сме хора, които искаме да работим за укрепване на държавата, на държавността и на държавните институции, предвид политическата криза и несъстоятелност, в която сме изпаднали, особено през последните години. Затова и нашите партньори ще бъдат държавните и правителствените институции, международни организации и фондации, бизнеса, банки и университети“, уточни Паргов.

Първата задача на СИНПИ е демографията. „Нашата хоризонтална задача, която преминава през всеки един сектор – здравеопазване, образование, енергетика, инфраструктура, строителство, регионално развитие, отбрана и сигурност, спорт и други, е демографската криза. Помните, че в края на 80-те години имаше задача да се достигне 9-милионния българин. Края на 80-те достигнахме малко на 8 900 000 българи население. Дойде 1990 г. и днес вече България се е стопила до 6.5 милиона души условно. А БАН предупреди, че ако се продължава със същата тенденция към 2040-2050 г. българската нация ще изчезне. Трябва да се борим с това, но не само като увеличаваме майчинските и правим данъчни облекчения или някакви други тактически политици. Това става чрез дългосрочна визия и стратегия“, казва Паргов.

Повечето участници в СИНПИ се обединихме около тезата, че на България ѝ липсва нещо, което редица други развити демокрации имат, а именно национална доктрина. Националната доктрина е нещо, което е свързано с всички партии. Тя е надпартийна. Тя е основаващ документ като конституцията на една държава. Тя е нещо, което се следва безусловно и безотказно. „Демокрации от типа на Франция, Великобритания, Германия, Франция, без значение дали управляват леви или десни тази доктрина се следва. Само подходите се сменят. СИНПИ „хвърлят“ ръкавицата на всички да започнат да мислят в тази посока“, каза председателят на Института.

„България трябва да продължи да се стреми да стане модерна държава, в която има истинска демокрация и да има институти като нашия. Убедена съм, че ще бъдете респектирани от продуктите, които ще създадем. Ще ги създадем в една естествена, свободна среда със знанията на всички, които се събираме, които дискутираме. Идва един момент, в който избира къде му е хубаво, къде му е силата и какво може да даде обществото. Аз съм един от тези хора“, каза Дора Янкова, съучредител на СИНПИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 путин

    33 6 Отговор
    Въпрос към СИНПИ.Как е правилно да се каже,,не ми се яде сирене или сирене не ми се яде?
  • 3 Пич

    38 7 Отговор
    Откога ви разправям аз тези работи !!! Ние СИНПИ ще чакаме да се намира !!! И както казах , голям бой ще яде европейската политическа класа ! Не само нашата ! Колкото и да не се къпят жълтопаветниците !!!
  • 4 киру молекулата

    35 7 Отговор
    Линда ми е наготвила такъв вкусен боб, че ще запълня Чирен на 50%.

    Коментиран от #9

  • 5 Патето Яки

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Все пак опитай , прати една хубава пица на Вова дано пусне газ за малкия си брат.
  • 6 мнение

    13 3 Отговор
    цитат
    Първата задача на СИНПИ е демографията.

    Леле
    тоя - "недобър човек" ще ни прави децата
  • 7 уaйтнoйз

    24 1 Отговор
    Преди 3 месеца беше ясен резултата. Писаха тука хората по коментарите... Дори галфоните на Ганев ако прочетат това дето са трили ще им стане ясен дизайна. Пишат хора и от кухнята.. пишат и хора с контакти... Сега ще съберат отрепки от кол и въже да ни сведат до знанието очевидното :)
    Страхотни модели
  • 8 Коментар до #1

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е интересува
    Абдикирах от работа, купих си пуканки и ще гледам сеира на умнокрасивите жълтопаветници.
    МОТИКАТА ИДЕ за пореден път
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кой пък е тоя?

    20 2 Отговор
    Някъв нов мошеник и измамник? Между другото аз се възхищавам на измамниците, но на тези, които могат да ме измамят. Ама за тяхно съжаление, минаха не само години, а десетилетия от тогава.
  • 12 шогун

    24 4 Отговор
    Гледам и не вярвам на очите си . Наредени един до друг млади, свежи и активни хора . Жалка работа .
  • 13 Вижте ги на първата снимка

    19 6 Отговор
    Късокраки номади от средна Азия.
  • 14 Путинофил

    10 16 Отговор
    Всичките тези са наши ора - путинофили.
  • 15 Хохо секса

    18 1 Отговор
    Това, тази статия, платена реклама ли е?

    Коментиран от #21

  • 16 Хохо секса

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо вярваш на руснаците?

    Коментиран от #19

  • 17 Тодор Живков

    12 7 Отговор
    Докарах всички селяни в София - Кремиковци. Селата умират и са като призраци. Зимата ще ми ядете ...
  • 18 Сатана Z

    22 3 Отговор
    В началото на отоплителният сезон Топлофикация София ще обяви на своите абонати,че топла вода няма да има,както и пара в радиаторите поради липса на газ.Те тогава се очакват и мазните борби на жълтите павета между десносектантите от ДБ и ДСБ срещу народния гняв,който ще донесе възмездието .Гответе се и тренирайте здраво.

    Z
  • 19 Пръц

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо секса":

    Щото Киро Канадски го прекара и не му плащаше шкембе чорбата в неговото заведение.
  • 20 В територията

    20 0 Отговор
    институти да искаш. Клатим си крачолите.
  • 21 На пяргов

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хохо секса":

    На пяргов не му стиска дори колкото на кирчо и кокорчо, Ами се изплеска с надпартийни дрънканици за метавселената
  • 22 Да бе!

    21 0 Отговор
    Не очаквам СИНПИ да излезе от клишетата на съществуващата вредна политическа система. За такава цел са нужни нови, необременени с партии хора. Така, че стига вече демагогия!

    Коментиран от #27

  • 23 yaйтнойз

    4 3 Отговор
    Споко бе младежи... Зад ц.гара звяра ще бачка на мазут... Ша мое се къпете. Кат одите до Баухаус свещи ще палите :)
  • 24 Оги

    10 1 Отговор
    Парга, на тези от симпи кой ви плаща?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Отврат

    6 12 Отговор
    Активно мероприятие на Кремъл.Ама много ми е позната тази риторика, насоченост и послания.Преди 89-та това беше говоренето на елита комунисти.Путин връща СССР в момента, тука Паргов и сие връщат БКП.Който се съмнява, да вземе да прочете трудовете на др. Тодор Живков и да попита участници в партийните школи, където лекторите ни казваха, че колата била лукс, демек само за партийния елит.А тези ни казват, че благата са лукс и те ще са само за тях.Да гребем от кацата и разпределяме.Ама той социализма се срути, щото нямаше кой да пълни кацата.
    Схващате ли сега, защо ги гони Нинова такива и защо водят лична война с нея да прилапат БСП, Парговци, Добревци, Радевци.

    Коментиран от #28, #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чичо Дончо каза

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Отврат":

    И капитализма затова ще се срути пак заради кацата.

    Коментиран от #35

  • 29 Грантаджиев соросоид

    6 0 Отговор
    Ах, поредните грантаджийски храненици предлагат експертиза от НБУ, Хар вар и други такива престижни университети...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 333

    2 1 Отговор
    Зачетох се и стигнах до "Продуктите, които ще създадем".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 1234578

    9 0 Отговор
    Ало света е пренаселен, скоро няма да има какво да ядем. Защото земята е изтощена и отровена, дивеч в полето и руба в океаните няма. А още по-лошо е, че водата намалява.

    В началото на XX век България е била 3,5 млн. и както се вижда не е изчезнала.

    Проблема не е бойката, проблема е застаряването, 60% от тези 6,5 млн българи са над 45 годишни. Над 2 млн са пенсионери, един работник издържа 1 пенсионер и половин дете, и половин чиновко-милиционер.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Знайко

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Чичо Дончо каза":

    "капитализма затова ще се срути пак заради кацата". Но пък надживя московския комунизъм, който първи се срути заради кражбата наречена национализацията и терора на некадърните комунисти бияци и убийци КГБ-ци.

    Коментиран от #43

  • 36 Зевзек

    5 2 Отговор
    Като я гледам първата сника и какво виждам:

    пенсионер, некролог, некролог, пенсионер, некролог, некролог ... и един правнук има за лидер.

    Е това е "бъдещето"на България.
  • 37 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Е, сега вече прокопсахме...
  • 38 СИНПИ

    2 0 Отговор
    СИПИ
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Забране те със

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Отврат":

    Закон комунистите да заемат държавни длъжности.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Разочарован бивш член на БСП

    2 2 Отговор
    Високопарно, хибридно формирование, интимната мисъл на което е да ни мъти мозъците и да ни внушава, че е по добре да сме с Русия, отколкото с цивилизованите страни от запада! БСП е доказала хиляди пъти до сега, че всичките й решения са ирационални и нереалистични. Не случайно Путин забрани КПСС! В това отношение е крайно време България да вземе пример от него!
  • 43 Московския

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Знайко":

    комунизъм си е жив и здрв, както и Китайския, даже доста дръпнаха последните 30 години. Отърваха се навремето от кърлежите, като нас и другите соц. държави, на които сипваха с големия черпак евтини ресурси 40 години. Те затова сега при нас е разруха и мизерия, щото 30 години рушим всичко което ни беше дадено безплатно и чакаме някой да построи нещо ново, само дето никой вече не дава подаръци.
  • 44 Агата Кристи

    2 0 Отговор
    Много главата ЗМИЯ, наречена КОМУНИЗЪМ, извади от пазвата си поредната ХИЛАВА ГЛАВИЧКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове