Last news in Fakti

17 Август, 2022 04:15 5 270 24

17 август 986 г. Самуил разгромява ромеите при Траянови врата

  • цар самуил-
  • ромеи-
  • разбива-
  • византия

Така вместо ромейците да изтощят с глад обсадените, те самите започват да гладуват

17 август 986 г. Самуил разгромява ромеите при Траянови врата - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката при Траянови врата. Византийският император Василий ІІ претърпява най-голямото поражение в походите си за покоряване на България. Значителна част от армията му е унищожена, а той едва успява да се спаси.

Преди да се реши окончателно на военни действия, Василий II прави опит да се разбере с българите. В този контекст той повежда преговори с по-големия от останалите живи комитопули Арон, целейки да внесе раздор между него и Самуил. В замяна на своето подчинение Арон иска да завърже роднински връзки с императора чрез брак на един от синовете си с Ана, сестрата на Василий II. Вместо сестра си императорът изпраща при Арон друга невеста. Когато българите разкриват измамата, настъпва разрив в преговорите и императорът повежда армията си срещу тях.

Василий II поема на поход с армия, наброяваща до 30 000 души. От Адрианопол (дн. Одрин) императорът достига Филипопол (дн. Пловдив), а оттам се отправя към Сердика (дн. София). Целта му е да се справи с българите с един удар.

След завземането на Сердика, която освен център на Ароновите владения е и стратегически пункт между североизточните и югозападните български земи, Василий II планира да продължи похода си срещу Самуил на югозапад към Македония.

По пътя си към Сердика, около прохода Траянови врата, императорът оставя силен отряд начело с военачалника Лъв Мелисин със задачата да охранява тила на главната армия. Достигайки Сердика, Василий II я обкръжава и изгражда силно укрепен лагер.

Василий ІІ заварва в крепостта едва около 4500 бранители, тъй като Самуил е на поход с войски в Тесалия (Средна Гърция). Това привидно облекчава задачата му, но го принуждава да бърза преди Самуил да се е завърнал.

Войските на Самуил с изключително бърз марш пристигат в Софийското поле и се установяват под Витоша в района на днешното село Бистрица в укрепен лагер. Оттам извършват внезапни атаки срещу византийските войски, които обикалят Софийското поле за храна и фураж. Така вместо ромейците да изтощят с глад обсадените, те самите започват да гладуват.

Обсадата се проточва 20 дни. Византийският император се насочва обратно към Филипопол пак през прохода Траянови врата. Самуил не тръгва да го преследва по петите, а прилага „успоредно преследване” от Бистрица през Долни и Горни Пасарел южно от Лозенска планина, за да навлезе в Ихтиманското поле преди византийските войски и да им подготви засадата.

Византийската войска отстъпва от Софийското поле към Щипон (дн. Ихтиман), където нощува. Слухът, че българите заграждат околните планински пътища, предизвиква смут сред войниците и на следващия ден отстъплението продължава при все по-голямо безредие. Виждайки това, българите, предвождани от цар Роман, Арон и Самуил, се спускат срещу византийците, превземат лагера им и превръщат отстъплението им в бягство.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 продажници

    14 18 Отговор
    Ха , какъв цар Самуил може да има България в ЕС ? Не е уточнено какъв е . Утре макетата ще писнат в ЕС , че им крадем царя и солидарните съюзници , ще им го признаят за македонски. Евроатлантическите партии , изтриха бълг. история от 1330г. до 1878г.

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Стига рива бе!

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "продажници":

    На 37 езика съм видял че пише че е българин! Сега за едни вардарски българи хората да не си сменят книгите!

    Коментиран от #4

  • 3 За разлика от вардарските българи

    27 1 Отговор
    Цар Самуил и рода му са знаели и български и македонски! Но са нямали идея шлякавицата на която днес построените в РСМ говорят! А който не е прочел книгата на Димитър Талев, е загубил много! Въобще книгите на великия писател са уникални! Днес наследниците му, съдят РСМ в Страсбург за начина по който е "преведена" тетралогията му за Илинденското въстание!

    Коментиран от #12

  • 4 продажници

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "Стига рива бе!":

    Като си видял в 37 книги , че е българин , защо съюзниците принудиха България да ги пусне в ЕС като антични македонци . Айде бегай !

    Коментиран от #6, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кви антични?

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "продажници":

    Я виж Преспанскоя договор! Отказват се нацяло от античността си? А приемат ги, защото на Германия са и нужни половин милион шофьори! Е за това!

    Коментиран от #7

  • 7 продажници

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кви антични?":

    В момента макета обясняват в историческата комисия за апостол Павел , който като минал през Македония (това са го прочели в Библията ) и е създал тяхната македонска църква . Това ли е отказ от античноста ? Само пред гърците не смеят да шукнат за мак. произход , защото гръцките политици не си продават историята и ще има последствия за РСМ . Но България няма такива политици.

    Коментиран от #8

  • 8 С тези глупости

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "продажници":

    Не могат да излязат в Европа! И не могат да се наричат македонци!
  • 9 Механик

    13 12 Отговор
    "Така вместо ромейците да изтощят с глад обсадените, те самите започват да гладуват"
    Така се случва в момента с "обединения запад". Искахме да накараме Русия за галдува, а си го вдянахме в два ката.

    Коментиран от #10

  • 10 БББ

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Леле колко си зле
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Какъв е тоя

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "За разлика от вардарските българи":

    македонски език, дето го е знаел цар Самуил и родата му? Нещо май си се объркал?

    Коментиран от #23

  • 13 Антички историчат

    2 16 Отговор
    Самоул не е бил татарски, а наш македонски цар!

    Коментиран от #17

  • 14 Реалист

    7 0 Отговор
    Политиката ни спрямо РСМ е супер погрешна според мен. Какви са тези комисии, пазарене обща история и т.н. ?! Повечето историци смятали, че държавата водена от Самуил е била България... Глупости... Само РСМ историците мислят така. Трябвше твърда позиция като гръцката и забрана за използването на българска история от РСМ.

    Коментиран от #20

  • 15 Балтавар

    4 0 Отговор
    Щипон не е бил днешен Ихтиман, а крепост над прохода, помещаваща гарнизона войска, с археологическиите останки днес. Василий не е бил чак в Ихтиман и едва е бил спасен от арменските му телохранители в битката в прохода. Проходът трябва да се казва според трьок-българския език Троянови врата, не поради името на император Траян, а поради древната българската топонимика на планината Атряч - Ихтиманския балкан и Стара планина. Атряч е трьок-българското име на основаните от древните българи Троя, написано така на гръцки в Илиадата, след настъпили фонетични промени в гръцкия език. Атряч се редува с Троя. Името на император Траян, писано на латински, на български също се е изписвало Троян. Името на града Троян идва от тази топонимика, както и ред други градове в Северна Стара планина...

    Коментиран от #16

  • 16 Балтавар

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Балтавар":

    И допълнение поправка - Името на император Троян (на латински) също се е изписвало на трьок-български като император Атряч.
  • 17 Реалист

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Антички историчат":

    Покажи исторически извор от където може да се съди, че е северомакедонец, македонец. Никъде не пише за македонска нация преди средата на 20-ти век.
  • 18 Не бе НЕ!

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "продажници":

    Сигурно, и тия "евроатлантици" които са ти "виновни" създадоха "държавата" македония, а не бкп????? И не всички сме т..пи комунисти!!!!
  • 19 Акрейто

    1 1 Отговор
    Не знам маке ли е бг ли е, но много слаб военачалник. Непрекъснато се е заяждал с Византия, на три пъти е бил елементарно изненадан и унищожен.

    Коментиран от #22

  • 20 334

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Като им забраниш общата историята не доказваш ли, че македонците не са българи?
  • 21 333

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "продажници":

    Кой те принуди да пуснеш Македония в ЕС? Те не са е ЕС, и докато говорят измислици и фантазии няма да влезнат. В Македония протестираха седмици затова че е ЕС ги българизира. Сега ЕС нас ли принуди да ги пуснем, или тях българизира? Гледам списък на държавите членки на Европейски съюз и Македония я няма.
  • 22 Гюро

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Акрейто":

    Ти да не си завършил военна академия, та ги разбираш толкова добре нещата? Или, просто
    лаф да става! :D
  • 23 Не съм!

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Какъв е тоя":

    Знаел е езика на който е говорил Александър Македонски!
  • 24 Алито от София

    0 0 Отговор
    Това доказва че Самуил е от Банкя и е род на един дръг пълководец който е победил в много битки всякакви чужди народи, и сега пак воюва, пак иска да командва България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове