Last news in Fakti

14 Август, 2022 05:36 2 776 27

Хиновски: Дефицит на газ няма да има

  • иван хиновски-
  • газ-
  • цена-
  • интерконектор-
  • газпром

Газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично, заяви енергийният експерт

„Нещо като освобождението на България от турско робство“ – с тези думи енергийният експерт Иван Хиновски обясни развитието на отношенията между страната ни и „Газпром“.

„Основната причина за разцеплението на властите по темата „Газпром“ е политическа. „Газпром“ винаги е играл роля в техните амбиции за монополизъм и за спиране на всички други алтернативи. Основната причина за това късно начало на диверсификацията на доставките на газ, който използваше всички процедурни и търговски хватки, за да я спира. Това е водоразделна линия, нещо като освобождението на България от Турско робство. Искаме да се освободим от „Газпром“, но не да скъсаме търговските си отношения. Искаме да се освободим от монополното влияние“, обясни той пред Euronews Bulgaria.

Според него дефицит на газ няма да има. „Единственият проблем е цената, защото газ влиза от първия ден на спиране на официалните доставки от „Газпром“, чрез търговци“, коментира Хиновски.

По думите му това събитие е политически експлоатирано.

„Всички заинтересовани партии се стремят да покажат некомпетентността на едно правителство, защото не е успяло да възстанови договора с „Газпром“. Други представят това като успех, защото скъсваме с един монополист, което е и моята позиция. Ние трябва да покажем, че сме независими от „Газпром“, заяви Хиновски.

„Трябва да имаме една трета руски доставки, но изцедени като цена на фона на цените на азерския газ и газа през гръцката връзка. В никакъв случай не трябва да се затваря нито една от тези врати“, смята той.

Хиновски обясни, че газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично.

Големият заем на „Булгаргаз“, даден от служебното правителство, Хиновски определи като абсолютно необходима стъпка, за да могат да се плащат авансовите вноски.

„Още една-две години той ще играе важна роля да миксира газа от различни източници. След това ще се наложи да се освободим от ролята на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, защото пазарът на газ ще се либерализира напълно. Всички потребители ще могат да купуват газ от борсата“, обясни Иван Хиновски.

Според него бизнесът малко се е поразглезил, защото е свикнал да купува сравнително евтин газ от „Булгаргаз“: „В бъдеще ще трябва да започнат сами да си търсят газ – да участват в търгове и директни покупки от доставчиците, както е например „Нефтохим“, който не купува от „Булгаргаз“.

„Топлофикация София“ обаче има сериозен проблем, тъй като ако не си осигури необходимите количества, ще има влошаване на качеството на отоплението и на топлата вода“, изтъкна енергийният експерт.

По думите на Хиновски дружеството не си е мръднало пръста, за да си диверсифицира топлопроизводството. Има технологии, които съкращават с 30% разхода на газ.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хиновски

    31 4 Отговор
    Колко данъци плаща за когенерации, в сметките за ток цяла България плаща данък Хиновски? Сигурно е милионер в зелено. Този ли искаше да прави фотоволтаици на площадката на Белене. Не им дреме, че народът плати милиони за лиценз. Ко стана с референдума за АЕЦ Белене държавна, над 68% гласуваха ЗА. Ама ГЕРБ промениха въпросът, че и над милиард глоби платиха ГЕРБ от арбитраж Париж. А приедна студена, истинска зима перки и фото ЙОК, така стана в Германия.
  • 2 Последния Софиянец

    32 3 Отговор
    Като се повиши потреблението в Европа зимата е ясно че ние ще сме последни на опашката.Хем ще е скъпа,хем няма да стига до нас.
  • 3 Експерт

    18 3 Отговор
    Ако няма газ, карайте на видело !
  • 4 Западът

    32 5 Отговор
    се опитва да ни откъсне завинаги от Русия.
    Това с газта е един от начините. Да, добре е да се купува не от монополисти, но и ако на пазара няма други, то как да диверсифицират? От къде?
    Плюс това така рязко не се играе. Изведнъж се отказваш, ама не си подготвил нищо в замяна.
    Европа и нас ни вкара в техния капан. За тях да правят нещо с Русия се превърна в "ужас", "неприемливо" и са съгласни да умрат на студ и без топла вода, да ходят мръсни, само и само да прекъснат всички връзки с Русия.
    Ние обаче не сме чак толкова против Русия. Ако не бяха чужденците от ПП България нямаше никога така рязко да прекъсва нашите връзки с Русия.
    Просто САЩ добре са си избрали протежетата да ни откъснат от Русия, но тези няма как да останат или се върнат пак на власт. Така не се прави!!!
    Пък и защо да ни диктуват Запада и САЩ с кои да търгуваме или да имаме и други връзки?
    Едно пропаднало образование без култура и без ценностна система да управлява България, с над 1300 г история? Трябва да се освободим от всякаква външна зависимост!

    Коментиран от #25

  • 5 Онзи

    26 3 Отговор
    Поредната Глобалистка пропаганда в медиите на Глобалистите.
  • 6 12345

    17 3 Отговор
    Газ има. Проблема е във високата му цена.
  • 7 Хорошо

    20 2 Отговор
    Ами да, то вече има дефицит - питай промишлеността. Вече един завод за торове спря.......
  • 8 Геша

    25 3 Отговор
    Пак този грозньо и зелен лобист има думата. Слави е много виновен че го вкара и в парламента .
  • 9 Коко Н

    20 3 Отговор
    "Скрита лимонка" е тоя Хиновски.
    Въобще не му вярвам.
  • 10 Мишел

    14 2 Отговор
    Хиновски , десен: Газ ще има, но цената ще е убийствена. И той премълчава, че газът ще е пак руски,но през посредници.
    Газът ще е руски, защото (2020г.) Русия е с добив на газ 704 000 000 000 куб.м., Катар 184 000 000 000 куб.м, Норвегия 118 400 000 000, Алжир 89 600 000 000,... , Азербайджан 20 700 000 000 куб.м..
    А САЩ през зимата внасят газ.
  • 11 далавери

    15 1 Отговор
    Дефицит няма да има... Само цената ще е извън възможностите на държавата!
  • 12 Онзи

    11 1 Отговор
    Газ ще има ама ще минава през прекупвачи.
  • 13 Някой

    9 1 Отговор
    Е, тъй де. Кой ще иска да купувя газ по 1000 евра за kw/h?
    Разбира се, че при такава цена няма да има дефицит. Просто повечето промишлени предприятия ще затворят, парното ще спре, ще затворят учебните заведения и без ковид и т.н
    Абе, зимата иде, нищо че навън е топло (точно сега е нетипично студено, де).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 асдаа

    9 1 Отговор
    Да та та-ко-вам у експерта". Газ ще има ама пак руски и скъп заради посредниците и комисионерите. Само и само да угодим на световните терористи САЩ.
  • 16 Анонимен

    8 0 Отговор
    Газ ще има , но няма да можем да я плащаме !
  • 17 Какъв експерт

    8 0 Отговор
    Е тоя??? За да имаш ниска цена трябва да купуваш на едро и то от производители а не търговци!! Елиминирайки Булгаргаз отделните потребители ще получат скъпа газ и ще плащат на търговци ,явно това е целта на тоя лобист!! А това ,че имало газ но цената е проблем....Ами то може да се храним само с черен хайвер но не всеки може да си го позволи
  • 18 Газът не е вече опция

    10 0 Отговор
    Кой луд ще използва природен газ при тези цени. Ами че те вече са много по високи от цената на електричеството. Ако ги няма субсидиите и дотациите отоплението на шотландско уиски ще излиза по на сметка от газа. За малоумниците в ЕС бъдещето е кюмюр и дърва, мазут и газьол... Все зелени горива. Токът ще стане лев, лев и петдесет за киловат час, в момента когато ни "либерализират" на борсата. Според изискванията на европейската комисия това трябва да стане най късно до 2025г. И без съмнение ще стане. Европейското напалсво
  • 19 Аргатин

    8 0 Отговор
    То като затвори бизнеса, какъв дефицит да има? Направихте космически цени, съсипали сте икономиката, глупаци, а и газ на тези цени няма да има кой да купува.
  • 20 Аргатин

    11 0 Отговор
    Управление на държавата ни е като шимпанзе с калашник.
  • 21 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Единствен проблем бил цената? Вижте разсъжденията на един склеротик-експерт.
  • 22 баце

    5 0 Отговор
    Смях
  • 23 Украинка

    6 0 Отговор
    Колко ли заплата на този шут, че не го интересува, как хората изнемогват. Никой не мисли за хората, а само за неговия джоб.
  • 24 # идиоти вън

    1 0 Отговор
    Че дефицит няма да има, няма да има, при толкова пръдльовци като този ще напълнят Чирен, че и за износ ще има.
  • 25 Гост3

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Западът":

    Точно тя.Русия съсипа България!

    Коментиран от #27

  • 26 сноу

    3 0 Отговор
    Най обикновенно празноглаво дрънкало, ама окичено с дрънкулки като експерт ..Днес каже едно ,утре рекне друго..
  • 27 асдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост3":

    България я съсипаха еуроейовете, ХВАЩ и такива дри-сл-йовци като теб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове