Last news in Fakti

14 Август, 2022 07:41 2 038 30

Йордан Терзийски: Няма нужда да се създава напрежение за газа

  • йордан терзийски-
  • продължаваме промяната-
  • газ-
  • правителство

Служебното правителство работи в същата посока като предходното, макар и невинаги да изглежда така, заяви представителят на "Продължаваме промяната"

Йордан Терзийски: Няма нужда да се създава напрежение за газа - 1
Снимка: БГНЕС

Няма нужда да се създава напрежение за газа, защото има подсигурени доставки, а в петък стана ясно, че интерконекторът ще заработи на 1 октомври преди отоплителния сезон.

Това заяви пред БНТ Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната".

По думите му действията на служебния кабинет във връзка с газа, проектите на общините и проблема с поддръжката на пътищата показва, че служебното правителство работи в същата посока като предходното, макар и невинаги да изглежда така.

" Работим в една посока, често фактите се тълкуват по различен начин, което е излишно вкарване на напрежение в системата. Това е нещото, което не разбирам - защо се създава напрежение, когато няма нужда от такова. Дори когато "Газпром" спря газа, ние не оставихме страната нито ден без газ, работихме да увеличим енергийната диверсификация и форсирахме завършването на интерконектора. Така че наистина се надявам, и с усилията на служебното правителство, интерконекторът да тръгне, да се приемат офертите и за втечнения газ, така че да имаме за зимата.", посочи Терзийски.

Терзийски изтъкна, че предходните правителства на Бойко Борисов не са положили усилия, за да осигурят необходимата енергийна диверсификация. Той не изключи бъдещи преговори с "Газпром", но само след като страната достигне енергийна независимост чрез осигуряването на други източници.

"Газпром" се показа като нелоялен партньор като спря едностранно газа и с това наруши споразуменията. В дългосрочен план не отричаме руския газ по принцип, но когато имаме източници и доставчици на газ, по много по-различен начин може да влезем в преговорите с "Газпром", така че да се договорят и много по-добри цени и да не ни се извиват ръцете като газа се използва за политическо оръжие. Правителството на Бойко Борисов не е работило в посоката да се правят дългосрочни договори с други доставчици. В бъдеще може да се говори с "Газпром", но към момента газа е подсигурен.", каза той.

Според Терзийски отношенията с "Газпром" не биха били разделителна линия в една бъдеща коалиция с БСП. Все още от "Продължаваме промяната" не са решили дали да се коалират преди изборите с "Демократична България". Решението ще бъде взето на база социологическите данни.

Целта на "Продължаваме промяната" остава събирането на мнозинство от 121 депутати в парламента, което да е с антикорупционна насоченост. Разговори с ГЕРБ и ДПС няма да се водят докато в ръководствата на двете партии стоят компрометирани личности, каза още Терзийски.

"Докато ГЕРБ и ДПС не се реформират и на ключови места в партиите остават компрометирани фигури, дали тази коалиция ще се казва евроантлантическа или междугалактическа, за нас няма значение. Няма как да допуснем ние да се коалираме с тях. Нашата червена линия е антикорупция и към момента такава коалиция е невъзможна. Тази отворена позиция, която ГЕРБ отправя към нас е индулгенция, която се опитват да направят от обществото.", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    36 2 Отговор
    Няма нужда да се създава напрежение за газа за да могат да усвояват от препродажбата на руски газ.

    Коментиран от #30

  • 2 Запознат

    38 3 Отговор
    От интереконектора ще потече газ три пъти по скъп от договора който имаме с Газпром.
  • 3 Кики

    29 2 Отговор
    Към днешна дата сме изправени пред огромния риск от 40 процента недостиг на газ от заявеното количество за потребление. Нямаме и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Стои възможността, по клаузата "take or pay", да платим количествата, които не сме взели директно.

    Коментиран от #7

  • 4 Ха,ха

    37 6 Отговор
    Това момченце наистина ли си вярва ,че може да имат 121 депутата.С Кирчо и Кокорчо сте обречени.От вас нищо няма да зависи,камо ли пък да имате мнозинство.
  • 5 въпросче

    28 2 Отговор
    Ами ако интерконекторът не заработи на 1-ви октомври преди отоплителния сезон,какво правим?

    Коментиран от #11

  • 6 Тошито

    37 5 Отговор
    Защо други страни-членки на Европейския съюз като Унгария и Гърция получават цена 2-3 пъти по-ниска от тази, на която ние в България получаваме.Гърците и турците си правят печалби на гърба на българската индустрия. Това ви донесе промяната - смърт на индустрията!
  • 7 Енергетик

    3 27 Отговор

    До коментар #3 от "Кики":

    Опасност да плащаме има ако внесем и една молекула газ при условията на Газпром. В момента можем да заведем дело и ще получим огромна сума компенсация за неизпълнен договор.

    Коментиран от #19, #28

  • 8 🙈😋👎🙊🎃

    32 4 Отговор
    Тези май не схващат от ПП вън бе пропаднали предатели, марионетки, крадци, лъжци, некадърници и шарлатани, никой не ви иска повече краварски слуги! Виж инфлацията, покупателната способност на доходите, спестяванията на хората, новите заеми, качеството на живот и се разкарай не изпитвате търпението на Българския народ! Вие от това управление сте вредни за България и е добре че паднахте от власт!

    Коментиран от #12

  • 9 Немо

    29 2 Отговор
    Охх ,много е неприятно , от ранна сутрин да се четат лъжите и демагогщините на представители на партията на крадците и мошениците! Поради тази причина - няма да чета словесните полюции на г-н Терзийски ,тъй като предварително съм дълбоко убеден , че (същите) съдържат само лъжа ,лъжа и (пак) лъжа ,останалите думи са словесен пълнеж към лъжите.
  • 10 Правилно

    15 0 Отговор
    има видело !
  • 11 Патриот

    7 19 Отговор

    До коментар #5 от "въпросче":

    Ще тричаме пРезидента и кремълските му министри за съботаж и национално предателство !
  • 12 Копейкин

    6 18 Отговор

    До коментар #8 от "🙈😋👎🙊🎃":

    Едно си костя знае, едно си тpoл-копейкин бае. Шепата копейки не сте Българския народ, даже не сте българи, а съветски граждани !
  • 13 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Да бе, нема проблемация! Закопахме ви, Но без Паника. Може и по Зле да е!
  • 14 дестъуъ

    16 3 Отговор
    Ти пък за какъв се помисли бре данчо? Обикновен селянин попаднал случайно на голямата сцена. Мислиш си че си станал политик и почваш да ръсиш мозък. А истината е че цирей ю създаде ПП и вече открито назначава агентите си в управлението на България. Киртака не е прикрит а явен агент сложен да развали отношенията ни с Русия. Банкянския прост пожарникар лъжец и крадец го държаха с досието му на разбойник докато вас ви пускат без да се крият. За боклука сте и българите почнаха да го разбират.
  • 15 пьешу

    17 2 Отговор
    и тоя т.у.пан се прави на умрела лисица. кое ще заработи, кога, как и защо - това е едно. другото е цената. "цената, гл.у.пако!" както би казал един... саксофонист.
  • 16 Чичо

    11 0 Отговор
    Германия яко бълбукна със спирането на СП 2 .Основните газови потоци преминават в Южна Европа.Италия сключи договор с Катар,Франция с Алжир,а Турция доставя от всички.
  • 17 Тоя пубер кой беше

    15 1 Отговор
    и не знае ли, че нищо не знае
  • 18 Италия, Австрия, Унгария, Гърция

    16 1 Отговор
    доказват, че Газпром е надежден доставчик!!
  • 19 шах

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетик":

    Само където подаването на газ не беше прекратено от руснаците, а от наще мало--мници. В тоя вариант ние не изпълняваме договора, другото е бла-бла.
  • 20 Българин

    6 4 Отговор
    Напротив, народа трябва да се плаши със студена зима, режим на тока, липса на топла вода и всякакви ужаси за да помоли сам правителството на Радев са подпише договор с Газпром.
  • 21 Охо-бохо

    15 1 Отговор
    Когато Газпром смени банковата сметка заради форсмажор, Кирчо и Кокорчо не разрешиха на Булгаргаз да плаща по новата схема, но сложиха частни фирми които плащат по схемата и продават на България с 30% по-скъпо. Тези фирми са близки до управляващите, естествено. Кражбата е за 200 милиона евро. Просто кражба!
  • 22 Естествено, че няма нужда

    10 1 Отговор
    от напрежение. Възстановяване доставките на руски газ по договора с Газпром, подписване с тях нов дългосрочен и - всичко е спокойно!

    Коментиран от #26

  • 23 жжжжжж

    11 0 Отговор
    така е данчо. кажи на хората да ядат по-вече боб.
  • 24 Агроном

    15 0 Отговор
    Абе тоя има ли акъл? Без газ няма торове, без торове няма храна! Ще има глад, ако чакаме до 1 октомври имесенната сейтба няма да я има.
  • 25 Е как

    14 0 Отговор
    Само спрямо България и Полша Газпром се оказа нелоялен и условията му бяха неизгодни а останалата Европа си плаща и получава газ?!?! Американски подлоги сте пп и дб
  • 26 никакви дългосрочни

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "Естествено, че няма нужда":

    Утре може да поискат в злато да им се плаща.
  • 27 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Няма смисъл да плямпате за газа, защото Газпром обяви че няма да подава газ за България дори и да искаме да плащаме в рубли. Ето това направихте с вашия интерконектор и т.нар. диверсификация. Гнусни платени подлоги наречени политически елит и експерти.
  • 28 Уточнение

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетик":

    От енергетик до смешник има голяма разлика, поправи се !
  • 29 Ванко шемета

    0 5 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆😆😆
  • 30 2020

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    То ппедалчетата от ПП не се къпят, не готвят, не гледат деца - защо им е газ - те само си ббъркат по ддупките ббезплатно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове