Last news in Fakti

15 Август, 2022 10:13 2 350 22

Веселин Тодоров пред ФАКТИ: Машините не могат да бъдат атакувани без осигурен многодневен физически достъп до тях

  • веселин-
  • тодоров-
  • сиела норма-
  • избори-
  • машини

При тях всяко действие се регистрира и може да бъде проверено, казва директорът на „Сиела Норма“

Веселин Тодоров пред ФАКТИ: Машините не могат да бъдат атакувани без осигурен многодневен физически достъп до тях - 1
Снимка: БГНЕС

Гласуването на изборите на 2 октомври ще се проведе с машини. През миналата година фирмата „Сиела Норма“ участва в поддръжката на машините, логистиката и въвеждането на бюлетините. Сега кой за какво отговаря? Пред ФАКТИ говори директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

- Г-н Тодоров, какъв ангажимент има „Сиела Норма“ към машинния вот на 2 октомври?
- Нямаме ангажименти за изборите на 2 октомври.

- Кой ще доставя машините?
- Нови машини няма да се доставят.

- Кой ще пише и зарежда софтуера за изборите?
- Не знаем дали ще има нов софтуер и кой би го правил. Не знаем кой ще инсталира машините, защото решенията са на ЦИК.

- Има ли дефектирали машини към момента и колко са?
- За цялата минала година машините с проблеми едва ли са повече от 800, но предстои да бъде направен гаранционен ремонт, който е съгласно договора.

- Колко машини не ни достигат, за да покрием всички секции в страната?
- Според нас трябват още около 2500 за всички секции в страната, но решението е на ЦИК, които решават в кои секции ще има по 2 машини.

- Ако машина се повреди в деня на вота, кой ще я обслужва?
- Машините в деня на вота се обслужват от техниците. За предходните избори бяха наети и обучени хора от „Сиела“, за предстоящите трябва да питате избирателната комисия.

- Машините не са свързани с интернет и не могат да бъдат атакувани от хакери, но може ли друг вид манипулация да има?
- Машините не могат да бъдат атакувани без осигурен многодневен физически достъп до тях.

- Защо гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия…
- С машини е по-надеждно гласуването, защото се минимизира човешката намеса и грешки в изчисленията. Машините не могат да работят извън часовете на изборния ден, защото има лог журнал и всяко действие се регистрира и може да бъде проверено.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    7 6 Отговор
    Значи всичко с машините е ОК стига да няма физически достъп:)))
  • 2 5232

    15 5 Отговор
    Пълни глупости. Направихте ни бананова република с тея машини. Достатъчно е софтуера, да е написан да смята по 1.3-5 гласа за определена партия,а на нежеланата партия, да ги смята по 0.5-7 или партии и нещата са точни! Със сигурност машите имат да бъдат проверени, но естествеено,че няма да бъдат проверени :)
  • 3 ТаУмВзе

    12 4 Отговор
    Да бе да! Козяк вече е сготвил уж изборчетата. Както винаги.
  • 4 Супер

    20 6 Отговор
    От 2500 машини "само" 800 били с проблеми...има няма 1/3, нищо работа
  • 5 Гечко

    18 3 Отговор
    Никой да не пипа машинките,те тамън са нагласени от предните избори
  • 6 Охо-бохо

    7 1 Отговор
    В 2022 година всичко се управлява и случайностите са сведени до минимум. Някой ще разчита изборите да са лотария ли?
  • 7 избор - избираш кой да лъже

    13 1 Отговор
    тия ни взеха за аборигени … някога в зората на прехода покер машините се гласяха да работят на по-голяма печалба от допустимата по закон и всичко беше точно та сега ли след 25-30г. няма да се гласят тия машинки смешни сте
  • 8 Имаме диктатура

    8 5 Отговор
    Е, най-накрая да признае, че могат да бъдат атакувани. Ясно е, каква лъжа се готви пак. Радев ще продължава да управлява, докато почнем да м.ем от глад, докато станем като нещастния руски народ, да се изяждаме един дрег.
  • 9 Абсурдистан

    5 1 Отговор
    Умните са го казали: Голям залък лапни, голяма дума не казвай! А програмистите: Щом има софтуер, може да се хакне! Това не оначава, че съм против машинното гласуване. Срещу него вият онези, чийто електорат е със затихващи мозъчни функции или е с такива по рождение!
  • 10 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    След като толкова се кълнат, че с машините всичко е честно, значи са намерили начин да манипулират вота и няма нужда машината да е свързана с интернет.Явно ще се чудим в деня след изборите, защо за пореден път българинът гласува за тия, дето го унищожават...
  • 11 Компютърджия

    5 0 Отговор
    Няма машина създадена от човешка ръка която да не може да бъде хакната. Не случайно Европа се отказа от машините. Само ние се радваме
  • 12 ами

    2 0 Отговор
    флашките?
  • 13 минувач

    0 3 Отговор
    Гледали сте твърде много холивудски филми за хакване на какви ли не устройства и вече не различавате реалността от измислицата. Специалистът ви казва "Машините не могат да бъдат атакувани без осигурен многодневен физически достъп до тях." и "Машините не могат да работят извън часовете на изборния ден, защото има лог журнал и всяко действие се регистрира и може да бъде проверено.", обаче вие си знаете своето и нищо може да ви разубеди.

    Коментиран от #14

  • 14 5232

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "минувач":

    МОга, е мнго различно от ще бъдат проверени, а и друго нещо, много важно, кой ще направи,ак о изобщо има проверката!

    Коментиран от #20

  • 15 Ал Тъпоне

    3 0 Отговор
    Като се наговорим няколко души да отидем рано сутринат и да пуснем в урната картите, с които се задейства машината и ще видите машинно гласуване на куково лято! То нашите политици и не залужават друго гласуване я!
  • 16 Политическата отговорност

    2 0 Отговор
    Всички ги интересува да си направат врътките а покле били честни и е трябвало да им вярваме НЕ МЕРСИ и Баце чак вика че никога не е лъгал народа БЕЗКРУПОЛЕН
  • 17 мадуровското програмистчев

    3 0 Отговор
    а нещо за писачите на кода на софтуерчето да каже тоя и защо всички демонократи се тръшкат да няма сравняване на разписките с обявените крайни резултати от машинните протоколи?
  • 18 Компютърджия

    2 0 Отговор
    Хакването е обобщено понятие за зловредна намеса в работата на машините. Подробностите са дълги и за професионалисти. Нормално е този който получи десетки милиони от държавата да си хвали стоката, но истината е друга.
  • 19 У-у-у

    2 1 Отговор
    Чудя се как живеем,заобиколени от цяло земно кълбо глупаци.Машините за гласуване не са държавна тайна,но те от простотия не ги искат.Работа за чудене.Добре,че ние сме с най-умните управници в света и стоим далеч от манипулирането на гласовете.
  • 20 минувач

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "5232":

    Значи опираме до човешкия фактор, а не до машините. Същото се отнася и за хартиените бюлетини, дори в много по-голяма степен - там достъп за драскане по хартийките, така че да станат невалидни, има всеки член на секция.
  • 21 Обаче,

    1 1 Отговор
    картите за активация може спокойно да носи съответния манипулативен SW
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове