Last news in Fakti

15 Август, 2022 22:12 9 855 17

Важна новина от ЦИК за хартиените бюлетини

  • урна-
  • бюлетина

Бюлетините се отпечатват от Печатницата на БНБ

Важна новина от ЦИК за хартиените бюлетини - 1
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за осъществяване на контрол при отпечатването на хартиените бюлетини за гласуване на 2 октомври, съобщи ЦИК.

Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на 2 октомври са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с грамаж на хартията 120 гр/кв.м. Бюлетините се отпечатват от Печатницата на Българската народна банка (Печатницата на БНБ). При необходимост печатницата на БНБ може да ползва други специализирани печатници. Бюлетините се отпечатват при спазване на техническите характеристики, одобрени с решение на Централната избирателна комисия, пише в решение 1266-НС на ЦИК.

Незабавно след приключване на проверката на кандидатските листи за изборите за народни представители ЦИК възлага въвеждането на данните относно съдържанието на бюлетините в електронната система. Процесът на отпечатване на хартиените бюлетини започва след получаване на потвърждение за одобряване на предпечатния образец от РИК по електронен път и уведомление от ЦИК.

Печатницата на БНБ (всяка печатница изпълнител) е длъжна да приведе помещенията си за изработка и съхранение на хартиените бюлетини в съответствие с изискванията на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи с цел осигуряване на контрола при отпечатването и за опазването на хартиените бюлетини от пожар, посегателства и унищожение.

Предаването на отпечатаните хартиени бюлетини се извършва под контрола на Министерството на финансите в присъствието на упълномощени представители на печатницата изпълнител, на съответната областна администрация и на двама упълномощени членове на РИК, предложени от различни партии и коалиции. Отпечатаните бюлетини за гласуване извън страната се получават от оправомощени служители на Министерството на външните работи в присъствието на представители на Министерството на финансите. На предаването на бюлетините за гласуване в секциите извън страната може да присъстват и членове на ЦИК.

Бюлетините за съответния изборен район се съхраняват в определени от областния управител за целта помещения. Районните избирателни комисии контролират транспортирането, съхранението и разпределението на бюлетините по секции. Дейностите по охрана на бюлетините при тяхното транспортиране, както и охраната на помещенията, определени за съхранение на бюлетините, се осъществява от органите на Министерството на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И после

    31 18 Отговор
    То хубаво за хартиените,дори много добре,но ако може БНБ да опази и софтуера,щото никой не го охранява,нито се интерсува.И какво стана с контролните разписки,защо няма публичност,страха от " промяната измама" не ви позволи ли?

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Герб ДПС и израждане имат

    20 28 Отговор

    До коментар #1 от "И после":

    Нужда от хартията!!!!
  • 3 Абе я ги скрийте тез хартиени бююлетини

    25 20 Отговор
    И турските гости повреме на избори ,и в гетата се научиха ,как с машината да гласуват!! Колко пъти ще минава тоз номер!?
  • 4 Избирател

    10 2 Отговор
    И какво му е различното от предишните избори? Поне да си бяхте направили труда да обясните, ако има..... Писачи...

    Коментиран от #12

  • 5 питам се

    3 5 Отговор
    псевдо внука на кацамунски знае ли тези параметри
  • 6 До по долу

    36 9 Отговор
    Проблема не е самото гласуване с машина,а липсата на проверка.Цик няма правомощия,никой няма,няма държавен контрол.Една частна фирма, двама братя със съмнителни зависимости върти изборите.Как пък ги докараха точно 121 депутата ?венецуелски машини за които целия свят знае как се подреждат изборите там.

    Коментиран от #7

  • 7 Коментар до #6

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "До по долу":

    Трай си и не бъркай сметките,
    Мустафа и другите зад нея знаят какво правят
  • 8 Перо

    14 5 Отговор
    А протоколите,как са отпечатани и кой контролира процеса “пише-брише”! Също и гласуването на негласувалите от списъците?
  • 9 Селяк

    19 5 Отговор
    Не се бийте, изборите ги печели този който шарне най-много зелено!! Според зеленото се подрежда резултата! Който си мисли, че в България се провеждат честни избори значи според него дядо Коледа е този който му оставя подаръците под елхата като е минал през комина!

    Коментиран от #17

  • 10 Гост

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "И после":

    Има контрол на всичко но на герб и дпс им изнася хартията и затова пускате в публичното пространство внушения и лъжи .
  • 11 оня с коня

    18 11 Отговор
    От ГЕРБ до Един ще гласуваме с Хартиена бюлетина,щото видяхме на предходните избори как Гласовете ни отидоха по сметката на Друга Партия.
  • 12 Няма

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Избирател":

    да ги печата БСП депутата Кънев, а БНБ, нещо неясно?
  • 13 До госта

    15 4 Отговор
    Гостенину,хартията остава в архива , бюлетините се броят и проверяват от смесена комисия с протокол.При жалба се проверява всичко, брой бюлетини , протоколи ,а с машините каквото каже шефа.Дори всичко нагледно да е наред с данните от машините , след като са вкарани тогава на последния етап започва номера със софтуерното позициониране.
  • 14 Добре,добре

    17 2 Отговор
    А венецуелските кога ще си ходят,много се задържаха.Обменихме опит с болшевиките на Мадуро,също ги докара до инфлация ,глад ,дефицити.Е няма поука,пак същото
  • 15 Да бе!

    3 2 Отговор
    Какви хартиени бюлетини, нали щеше да е електронно!?
  • 16 Антикомунист

    3 2 Отговор
    Изобщо не ме интересува къде и как ги печатат и съхраняват, искам всеки който иска да може да гласува с ХАРТИЕНА бюлетина, стига с огромната измама с тези машини
  • 17 Току що

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селяк":

    шарнах зелено, че щафела беше много вкусен...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове