Last news in Fakti

16 Август, 2022 20:36 2 225 12

Македонската прокуратура разследва регистрацията на сдружение "Цар Борис III" и Център "Иван Михайлов"

  • северна македония-
  • прокуратура-
  • сдружение цар борис iii-
  • център иван михайлов

Въз основа на сигнала компетентният прокурор е издал

Македонската прокуратура разследва регистрацията на сдружение "Цар Борис III" и Център "Иван Михайлов" - 1

Прокуратурата в Охрид образува производство за проверка на твърдения за възможни пропуски при регистрацията на Гражданско сдружение "Цар Борис III" - Охрид, съобщава БГНЕС.

От държавното обвинение поясниха, че е издадено разпореждане до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията на това сдружение на българите в Македония.

Сдружението, носещо името на българския цар, е създадено на 9 ноември 2021 г., а заявлението в Централния регистър е подадено на 16 ноември и одобрено на 17 ноември 2021 г.

От прокуратурата посочват, че от май тази година, след подадена наказателна жалба от политическа партия, в Основната прокуратура в Битоля е образувано производство относно регистрацията и функционирането на Културен център "Иван (Ванче) Михайлов".

Въз основа на сигнала компетентният прокурор е издал разпореждания за предоставяне на доказателства, както и искания за данни от Централния регистър и Министерството на правосъдието, допълват те.

Припомняме, българският културен център "Ванче Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април в присъствието на тогавашния премиер Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Към България обаче бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. Стигна се дори до призиви за прекратяване на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Преди дни в Охрид бе регистрирано сдружение "Цар Борис III", за което лично Симеон Сакскобургготски е дал съгласието си. Това е второто дружество, което се създава в РСМ през последната година и в което участват единствено граждани на РСМ, които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи.

Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Македония обявиха, че с регистрацията на това сдружение се прославят нацизмът и фашизмът и се разпространява език на омразата.

След обществените реакции от Министерството на правосъдието съобщиха, че не е подавано искане за положително становище в процедурата по регистрация. Същия ден Централният регистър съобщи, че Сдружението е регистрирано по реда на Закона за сдруженията и фондациите.

На 21 април - едва седмица след отриването на културен център "Ванчо Михайлов", премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванче Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля. По негови думи събитието по откриването на този център е "нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич".

На 4 юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб. Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но бързо бе пуснат на свобода.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 македонец

    4 30 Отговор
    Ке го бутнееме центърот Ванчо Михаилов.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 факт

    3 27 Отговор
    Ванчо Михайлов е един фашист. Бори се за независима Македония, но той да я оглави, а не да стане част от България.
  • 3 Момо

    25 0 Отговор
    По времето на цар Самуил Охрид е столица на Българското царство и престолен град на Българската патриаршия (X–XI век). Крепостта, която е строена по това време, носи и днес неговото име и все още се извисява над града. През есента на 1015 година император Василий II Българоубиец превзема града. Крепостта остава и след това под управлението на Иван Владислав – наследник на Гаврил Радомир, който е син на цар Самуил.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кочо

    0 2 Отговор
    Хе-хе!
  • 6 Иван Гешев гл прокурор на РБ

    11 1 Отговор
    Еееее! Ясно става, че Лаура Кьовеши ще направи проверка, доколко македонската прокуратура отговаря на критериите на ЕС.
  • 7 Който нема глава има патила

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "македонец":

    И ке обърнеш каруцата на РСМ по пътя за Брюксел!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост от Силистра

    14 2 Отговор
    Ако и българските власти бяха като македонските в Бг нямаше да има дпс-етническо -мафиотска партия
  • 10 Гоце Делчев

    11 0 Отговор
    Някой в РСМ усилено се старае да саботира европейските переспективи на РСМ, но сметките му ще излезят криви.
  • 11 Действайте

    7 1 Отговор
    Наложително е да се изпратят спешно в прокуратурата на РСМ документни доказателства за Иван(Ванчо) Михайлов за неговия принос срещу сърбизацията и малтретирането на етническите българи и че няма връзка с " нацизма".Да се изясни " фашизмот" който ползват за прикритие на етническото прочистване.За ролята на цар Борис ||| и кога сме били " фашисти".Също решението на съда в Нюрнберг в което е изрично е подчертано,че БГ няма съпричастност с депортацията македонските евреи,а конкретно посланика Бекерле на Германия в София ,който е осъден,а не БГ./1966 г./Да се покаже документно,че Германия е окупатора на Югославия и в частност и на Македония от началото до края.И въпреки бълг.администрация немските войски и гарнизони остават там до самия край на войната.Това дело е важно за БГ,не само за местните сдружения.
  • 12 Виж 7

    3 0 Отговор
    Кьовеши е ангажирана само с евросредствата и злоупотреби с тях,няма нищо общо с регистрация на сдружения и техните права.Надценявате я!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове