Last news in Fakti

19 Август, 2022 05:27 2 664 3

Венцислав Димитров: Започва оздравяване на "Кинтекс" и ВМЗ

  • дкк-
  • вмз-
  • кинтекс-
  • венцислав димитров-
  • смиляна нитова

Бившият шеф на ДКК Смиляна Нитова излезе с позиция, в която обвинява новото ръководство в беззаконие

Както ФАКТИ съобщи, вчера бяха извършени персонални промени в ръководството на Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова бе сменена, като изпълнителен директор. На нейно място бе назначен освободеният от Корнелия Нинова бивш шеф на ДКК адвокат Венцислав Димитров, който оглави и съвета на директорите.

За БНТ той съобщи, че започва оздравяване на "Кинтекс" и ВМЗ. Извършени са и кадрови промени в ръководството на двете дружества.

Във Вазовските машиностроителни заводи се връща уволненият стар шеф Иван Стоенчев, който само за 6 месеца успя да докара дружеството на 48 млн. лв. печалба.

Мотивите за промени в ръководството на "Кинтекс" са, че в държавното предприятие са влезли органите на ДАНС. Предприемат се и мерки за оздравяване на фирмите от военно-промишления комплекс.

Новият шеф на ДКК обясни, че досега Съветът на директорите на ВМЗ е функционирал в нарушение, тъй като вместо от петима членове, е работил само с трима. Въпреки забраната на новия министър на икономиката публичните предприятия да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности. Констатирани са и други нарушения.

"Във ВМЗ има спрян поток на доставките за суровини, които са необходими за производствения цикъл. За съжаление производствения цикъл е занемарен за сметка на администрацията на дружеството, която е увеличена несъразмерно на обема на рабата. Създават се новоназначения, които нямат оправдания към настоящия момент и това е причината в оперативната работа служителите да недоволстват", каза адвокат Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК.

Бордът на ВМЗ се допълва с двама нови членове, а в "Кинтекс" е сменен целият Съвет на директорите, с изключение на Пламен Пешев, който се противопоставил на превод от 800 хил. лв. към офшорка, заради която в дружеството влизат разследващи органи.

"В "Кинтекс", както знаете имаше проверка, прекалено обезпокоителна, от ДАНС. Тя е свързана със заплащането на една немалка сума, която се коза, че има такъв превод.Те първа ще се търсят основанията за извършването на превода. И единственият човек, който се е противопоставил на това действие, той остава в борда на директорите", каза адвокат Димитров.

Бившият шеф на ДКК Смиляна Нитова излезе с позиция, в която обвинява новото ръководство в беззаконие. Заявява, че ще атакува в съда направените назначения:

"В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества. Шокиращо е, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира", пише тя.

Наследникът ѝ не се съгласи с обвиненията.

"Твърди, че това не е недопустимо. Няма законова забрана. Напротив. Много търговски дружества така оперират. Да, не е типично. Но това е с цел да се канализира дейността на дружеството", каза Димитров.

Смиляна Нитова припомня, че е бил уволнен от Корнелия Нинова: "Той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда. Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори".

"Така е освободен съм. Това е правното основание, което предходният министър на икономиката и индустрията е използвала за освобождаване на целия борд на директорите. Но това, отсега ви казвам, че не е основание да се вземат подобен род длъжности", каза Димитров.

А от ДКК съобщиха, че продължава анализът на състоянието и на другите дъщерни дружества на компанията. Приоритетно се вземат мерки за оздравяване на фирмите от военно-промишления комплекс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Добре де

    6 0 Отговор
    Нали Нинова ги оздрави веднъж.
    Пак ли са болни?
  • 3 Какво ще оздравяваш бе?

    0 2 Отговор
    Айде марш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове