Last news in Fakti

21 Август, 2022 09:37 2 325 19

Андрей Ковачев: Нямаше да има вето, ако РСМ се беше съгласила с постигнатото за Самуил през 2019-та

  • андрей ковачев-
  • рсм-
  • самуил

Изказвания като тези на Стево Пендаровски и тогава, а и днес, не само че не помагат, но и пречат на европейското развитие на РСМ

Андрей Ковачев: Нямаше да има вето, ако РСМ се беше съгласила с постигнатото за Самуил през 2019-та - 1
Снимка: БГНЕС

Ако решението на историческата комисия за цар Самуил от 2019-та година беше обявено веднага, както и ако беше намерено подобно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отлагане на началото на преговорите. За съжаление, изказвания като тези на Стево Пендаровски и тогава, а и днес, не само че не помагат, но и пречат на европейското развитие на РСМ.

Това каза българският евродепутат Андрей Ковачев по повод последните политически коментари в съседна РС Македония, цитиран от БГНЕС. "Както за Цар Самуил, така и за Гоце Делчев, Братя Миладинови или за който и да е друг възрожденец или революционер от Македония винаги e било абсолютно ясно за световната историография, че са българи и част от българската история! Достатъчно е да отворите произволна чуждестранна енциклопедия, различна от тази писана в Скопие, на който и да е език, за да видите, че всичките "спорни" исторически личности и теми са ясно дефинирани и представени като изцяло български", каза още Ковачев и подчерта: Признаването на Цар Самуил за български цар и царството му за българско от страна на македонската част на смесената историческата комисия е несъмнено една сериозна крачка напред по отношение на изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от 2017-та година, и приемането на общата история между България и Северна Македония. Вярвам, че ако това решение беше обявено още през 2019-та година, когато беше договорено, както и ако беше намерено подобно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отлагане на началото на преговорите. За съжаление, изказвания като тези на Пендаровски и тогава, а и днес, не само че не помагат, но и пречат на европейското развитие на РСМ.

"Въпреки това ми се иска да вярвам, както го предвижда Договора, протоколите към него и самата преговорна рамка, обективизирнето на историята, промените на учебните програми, на официалните изявления на държавните институции, на политиците и на обществените съвсем скоро ще бъдат факт. Колегите от Скопие и президента Пендаровски трябва да разберат, че това не са някакви нищо не означаващи "препоръки", а задължителни условия, залегнали в преговорната рамка, които трябва да бъдат реално изпълнявани, за да може да продължи процеса на присъединяване на РСМ. Дължим го не само заради справедливостта, не само заради нас самите, но и най-вече заради паметта на нашите общи български предци. Истината няма никога да нарани сегашните чувства на хората от двете страни на границата, а ще ни направи по-силни заедно в нашия общ европейски дом", каза още българският евродепутат.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    0 3 Отговор
    постигнатото за Саумил през 2019-та г. САУМИЛ КАКВО ЛИ СИ Е НАУМИЛ? САМ ДА СЕ Е УМИЛ. Май беше Самуил,а?!?!?!
  • 2 Другарят

    4 1 Отговор
    и той си посадил косица като Ботокса !
  • 3 георги

    5 2 Отговор
    Ковачев не е в час и поради това говори глупости. Ако причината за ветото е наистина САМО цар Самуил или Гоце Делчев, Ковачев трябва да се скрие някъде и да не се показва!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я си знай мястото,

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хе хе хе":

    Гад сърбоманска такава, и се научи на цивилизован тон! Каква е тая наглост за БКП и ДС - та нали сталинистката компартия Македонизираше Пиринския край, а после след Десталинизацията, за да запази властта над тази територия, се върна частично към Предкомунистическатаполитика - че Македонците са етнографска група на Българската нация! И защо договорът да е "изнудвачески" - той не обвързва конкретно РСМ пред България, а е равноправен!? Явно защото вие, еничари, сте си нация на Противобългарска основа, и ако не късате от корените си, няма как да съществувате! А РСМ - то ви, което се мазни на сърби, гърци и албанци, не е център на света, а най - обикновенна Вардарска Бановина!

    Коментиран от #8

  • 7 Коко

    2 1 Отговор
    Ех, добре, че се отказах да коментирам отношенията между БГ и СРМ. Сега за мене живота е свободен и радостен. А двете велики балкански държави Ке се Опрааат сами и без моите коментари.
  • 8 Аре у БКП ДС кeнeфo

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Я си знай мястото,":

    Паисий е написал в "История словено-болгарская", че преди и по това време е било срамно и обидно да те нарекат "българин" и "българско"! И още по-срамно и обидно е от както властта в Б-ия бе СССР-подарена на правешкия гюфто Яшар Замфиркьо - Тато с делиорманския наци-м@нго Пъчно Кубъдънъ - Бато-авджията! Които с решение на Политбюро на ЦК на БКП "А" №229 от 31.10.1959г. постановяват да се "уреди положението" на всички "трудещи се цигани", които се запишвт в общината като "българи" - за да не ги преследват за крадене, лъжене, измами и безобразия и да бъдат "приобщени" чрез бюджетни придобивки и кариерно развитие без образование - предимно в пропагандно-идеологическите и репресивно-потисническите катуни на БКП+Б3НС+ДС! И тогава дедите и бащите на днешните най-върли БКП+ДС наци-"българофили" са се вписали "за българи" в общината и са били прикачени към номенклатурните списъци - докато властва мутро-олигархичната партийно-задкулисна наци-българщинистка шопско-циг@нска БКП+Б3НC+ДС шайка! И се пръкна и нагледен пример на нагъл наци-БКП-"българофил" от ДС-м@нго-кариерата, който със заплахи, "морални" заклинания, закани и угрози "брани" придобивките и криминалната си безнаказност, измародерствани с лъжи, измама, изнудване и насилие от македонските и български съзидатели, страдалци и борци срещу насилието, беззаконието и ненакзауемостта на наци-м@нго-"българофилите"!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За Самуил,

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "БГ цог@ния":

    Сръбският професор Пириватрич през 90 - те години призна във свой труд, основан на Византийски източници, че е Български Владетел! Гоце Делчев пък в писмото си до Никола Малешевски писа че "Всички сме Българи и страдаме от една обща Болест" - Отцепленията и Разцепленията, Езкархийски учител е и е създавал Революционната си Организация и в Южна Тракия! За Кирил и Методий освен диктатора и военнопрестъпника Путлер никой извън РСМ не ги нарича "Македонци", а честването на 24 Май е традиция, започнала в Пловдив! Проблемът е, че РСМ претендира за еднолична собственост над миналото на цялата Българска нация! А Тито с доносите си през сталинските чистки изтреби всички основатели на Югославската компартия, пръв от всички източноевропейски ръководители след 45 - та превърна държавата си в Тоталитарна, а икономиката - в Планова, жертвите му са към 1 милион, а службите му на Запад са убивали и деца - целенасочено! В първите години на властта си даже е трябвало да отмени за известно време Смъртното наказание, защото е било толкова често, че хората не са се плашели от него! Искал е правителство в което да няма политици, затрудняващи работата с дискусии, а съдилищата да се придържат към Социалистическото развитие, а не към Закона! А Живков беше Десталинизатор, либерализирал обществения, политическия, стопанския и културния живот на България! И Защо забрави за Сталиниста, Съветския агент и Алкохолика Димитров, и другите Сталинисти - Коларов и Червенков, които Македонизир

    Коментиран от #19

  • 11 Защо?

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "БГ цог@ния":

    И Защо забрави за Сталиниста, Съветския агент и Алкохолика Димитров, и другите Сталинисти - Коларов и Червенков, които Македонизираха Пиринския край!? Защо забрави, че докато в България партизаните могат да бъдат критикувани и демитологизирани, в РСМ това е невъзможно!? Защо забрави, че там едва през 2009 - та махнаха петолъчката от комунистическия герб, досиетата са затворени, режимът не е обявен за престъпен, няма траурен ден за жертвите му и религията още не се е върнала в училищата! ? Защо не виждаш, че всяка пета телевизия, предлагана в РСМ, е сръбска, докато в България има само няколко руски, че немалко знаменитости от РСМ участват в сръбската - а не Хърватската или Словенската развлекателни индустрии, докато когато Мюзик Айдъл направи кастинг в Скопие, в РСМ вдигнаха врява до небесата!? Забрави ли, че именно след края на Македонизацията Живков започна да индустриализира този захвърлен от Македонизаторите сталинисти Димитров, Коларов и Червенков в стопанско отношение край!? Забрави ли, че комунистите дойдоха на власт като Македонизатори, а за предкомунистическа България, можеща да стане високоразвита Европейска страна с достоен живот за гражданите й, приемаше безусловно Македонците като Българска етнографска група, така че след като ние заедно сме попаднали в беда, трябва и да се измъкнем заедно!? И защо е по - "престижно" да си част от единствения голям етнос, който никога не е искал да има държавност, Духовна култура и Землище, отколкото Българин

    Коментиран от #13, #14, #15, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове