30 Август, 2022 09:30 3 061 6

ИПБ: Корупция на АМ "Европа"

  • корупция-
  • строеж-
  • ам европа-
  • ипб

По цялото трасе експертите от Института за пътна безопасност установиха, че липсва задължителната табела, съгласно европейските изисквания, на която е задължително да има адрес и дата на откриване на строителната площадка, номер и дата на разрешението за строеж, вид на строежа, възложител, изпълнител

ИПБ: Корупция на АМ "Европа" - 1

На 15 ноември 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ подписва договор за проектиране и строителство на 14,5 км от път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път, в участъка от ГКПП „Калотина“ до пътния възел при Драгоман (от км 1+000 до км 15+500).

Изпълнител на отсечката е „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е 137 491 883.28 лв. без ДДС. Част от средствата за финансиране са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, а останалите са от републиканския бюджет. Договорът предвижда строителните работи да бъдат изпълнени за 852 календарни дни, от които 122 са за подготовка на техническия проект. Забавянето е с повече от половин година, пишат от ИПБ.

Отсечката е предвидено да бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 трябва да бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Пътният възел все още не е завършен и не е ясно кога ще бъде въведен в експлоатация.

По договор е предвидено да бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина“ и „Драгоман“. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 852 календарни дни, от които 122 дни са за изработване на техническия проект.

Институтът за пътна безопасност извърши проверка на място и установи, че голяма част от предвидените съоръжения не са завършени и никой не знае кога ще се случи това. От взетите на място сведения никой не е виждал ръководител от АПИ и МРРБ, който да е извършвал контрол за забавяне на строителството. Трасето, по което се движат автомобилите представлява черен път, а от едната му страна е нависнало необезопасено срутище, което застрашава живота на преминаващите автомобили.

Покрай строящата се магистрала експертите на Института за пътна безопасност установиха множество нерегламентирани сметища, които замърсяват околната среда. Това е поредно доказателство, че от бившите ръководства на МРРБ в лицето на бившия министър Гроздан Караджов и възложителя АПИ в лицето на бившия председател Тодор Василев не е осъществяван системен контрол.

По цялото трасе експертите от Института за пътна безопасност установиха, че липсва задължителната табела, съгласно европейските изисквания, на която е задължително да има адрес и дата на откриване на строителната площадка, номер и дата на разрешението за строеж, вид на строежа, възложител, изпълнител. Трябва да пише още кога започва строежът, колко ще продължи и колко души ще работят на него.

Всичко това дава основания за съмнение за прилагане на корупционни практики, които се обосновават от липсата на контрол от страна на възложителя и незаинтересованост за спазване на срока за изпълнение на строителните работи.

Изводи:

Никой не знае кога ще бъде завършена АМ „Европа“;

Движението по пътя София-Калотина е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия;

Налице е престъпно бездействие от страна на АПИ;

Може да се направи обосновано предположение за възпрепятстване от страна на АПИ изпълнителя да завърши в срок АМ „Европа“;


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Ох, тези табели да са ни кусура ‼️‼️‼️
    АМ "Хемус" за половин век е до "кривата круша" , а пирамидата на Хеопс е построена за 20 години, с технологиите отпреди хиляди години ‼️

    Коментиран от #6

  • 2 Гражданите БГ

    8 5 Отговор
    Двете заспали служебни правителства и по точно Комитова спря всички строежи на магистрали.Това го продължи и Караджов от "Продължаваме подмяната" и така година и половина строежите са спрени и не се знае до кога ще търпим тези мързеливи чиновници.
    Докога?!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дааа

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданите БГ":

    Ако кажеш, как да се спрат евраците и златните кюлчета към нощното шкафче на тулупа, веднага ще пуснат строежа.
  • 5 На първо място е МАФИЯТА

    1 1 Отговор
    После вече се почва Корупцията и Кражбите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове