Last news in Fakti

30 Август, 2022 13:15 887 4

Иван Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено

  • иван шишков-
  • инфраструктура-
  • обекти-
  • строителство-
  • пътища-
  • пътни фирми

Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят

Иван Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено - 1
Снимка: МРРБ

За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено, увери в интервю за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той визира АМ "Хемус" – първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград – Видин.

"За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше приятно да открия, че магистралата "Хемус" беше "зазимена", когато трябва да бъде строена."

Шишков поясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива.

"Така че при това преструктуриране на бюджета на АПИ, там където е изключително важно и необходимо да им бъде платено, за да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено."

В предаването "Преди всички" Иван Шишков обяви, че в рамките на идния месец ще повдигне въпроса за планирането на всички магистрали у нас.

"Ще разберете колко много сме назад с цялостното планиране. Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят. Образно казано, една община си има общ устройствен план, а пътищата си нямат план."

Процедурите за зимното поддържане на пътищата са пуснати, съобщи Шишков. Той смята, че ще има кандидати.

"Работим доста позитивно, с цел да изгладим всички натрупани проблеми."

Направеното като вариант за индексация за строителните фирми нямаше как да бъде приложено, заяви още регионалният министър. По думите му индексацията ще касае всички сектори и доста сериозно самите общини.

"Тази индексация не касае само МРРБ, тя ще касае общините. Не става въпрос за обекти само на министерството. Става въпрос и за проблеми с договори между общини и строителни фирми. Другата част, където индексацията ще влезе в активно действие, ще бъде в частта с европейските пари. Първата стъпка е да се реши самата индексация като индексация."

Относно напредъка по завършването на газовия интерконектор с Гърция Иван Шишков уточни, че "категоричен график по дни не са оставили".

"Преди няколко седмици бяха позагубили ритъм, когато започнаха преговорите и разговорите с компанията. Сега малко по малко си връщат ритъма и се надявам да завършат обекта. Искам до средата на септември всичко да е готово, за да може всички документи за приемателната комисия да са готови. С надзора се работи непрекъснато", коментира Иван Шишков.

По темата за санирането министър Шишков подчерта, че до март 2023 г. то е със 100% финансиране от държавата, а от март е с 20% съучастие на етажната собственост.

"От предишната програма останаха сгради, които бяха с готови проекти, с разрешение за строеж. Те могат да бъдат финансирани, ако по най-бързия начин си приведат документацията в съответния ред. Който успее да влезе в срока до март 2023 г., ще има финансиране, което ще е 100%, другите ще останат с финансиране 80%. Но и при 80% е достатъчно изгодно за самата етажна собственост."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясни сте

    6 4 Отговор
    Е нали за туй са те сложили Радев и Бойко да платиш на техните хора за несвършената работа.
  • 2 Лоша работа

    6 2 Отговор
    Мафията си свърши работата , 3 милиарда ще бъдат откраднати този път помогна прет.Радев ....жалко за народа !
  • 3 питам

    4 5 Отговор
    А от боковата крадлива хунта ,никой ли няма да лежи в затвора !!Най-гнусната и мушингерска държава в света сме !! Ударихме Колумбия и Мексико ,взети заедно !
  • 4 бобошен

    1 0 Отговор
    През зимата пенсионерите, определени от Кокорчо ще шишкавеят поемайки си дълбоко въздух и издишвайки го.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове