1 26037

“Демократична България” определи водачите на листите си за изборите

 • демократична българия-
 • водачи на листи-
 • христо иванов-
 • надежда йорданова

По две листи оглавяват бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова (23 МИР София и Русе), депутатите от предишното Народно събрание Антоанета Цонева (Пазарджик и София-област) и Ивайло Мирчев (Бургас и Разград)

“Демократична България” определи водачите на листите си за изборите - 1
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” обяви водачите на листите си за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври и внесе всички листи за регистрация в регионалните избирателни комисии.

Единият съпредседател на обединението Христо Иванов ще бъде водач в 24-и МИР в София и Пловдив-град, а ген. Атанас Атанасов този път ще води листата във Варна. Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев ще е водач в 25-и МИР в София.

По две листи оглавяват бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова (23 МИР София и Русе), депутатите от предишното Народно събрание Антоанета Цонева (Пазарджик и София-област) и Ивайло Мирчев (Бургас и Разград).

Всички водачи:

Христо Иванов, 24 МИР София и 16 МИР Пловдив

Председател на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист. Зам.-министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание. Председател на парламентарната група на “Демократична България” в 45-ото, 46-ото НС и 47-ото НС.

Атанас Атанасов 3 МИР Варна

Председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, завършил “право” в СУ “Климент Охридски”. Работил като съдия и адвокат, бивш директор на контраразузнаването. Избиран два пъти за народен представител в 40-ото, 43-ото и 45-ото Народно събрание. Зам.-председател на 45-ото, 46-ото НС и 47-ото НС.

Владислав Панев, 25 МИР София

Съпредседател на “Зелено Движение”. Собственик на финансова компания от 15 години, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Иван Димитров, 1 МИР Благоевград

Адвокат и общински съветник от “Демократична България”. Иван е от Разлог, женен, с две дъщери. Председател е на ДСБ-Разлог. Завършил е разложката гимназия “Братя Петър и Иван Каназиреви”. Магистър е по право с двадесетгодишен процесуален опит като адвокат. Член е на Адвокатския съвет към АК Благоевград. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където бе излъчен от 1 МИР.

Ивайло Мирчев, 2 МИР Бургас и 18 МИР Разград

Икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и е част от ядрото на IT политиката на движението. През 2015 г. се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване, а проведеният референдум завършва с успех (1 883 411 гласуват с „да”). Противопоставя се на решението на парламента (2015 г.) за намаляване на изборните секции в чужбина с кампанията #ИскамДаГласувам, изключително популярна в България и сред сънародниците ни извън страната. Ивайло Мирчев е един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш”, народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС.

Людмила Илиева 4 МИР Велико Търново

Людмила Илиева е адвокат, специализирала в областта на гражданското право и процес. Бивш областен управител на Велико Търново в периода от декември 2021 г. и август 2022 г. От 2011 година е член на ДСБ, а от 2016 г. е част от Националното ръководство на партията. На 46 години, омъжена и майка на две деца.

Любен Иванов, 5 МИР Видин

Роден на 3 януари 1979 г. във Видин. Завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 2003 г. е адвокат към Адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет – Видин.

Владислава Лакова, 6 МИР Враца

Областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен „Счетоводство и контрол”, специализация „Здравен мениджмънт”. Заместник председател на Общински съвет – Враца от “Демократична България”. 3 мандата заместник-председател на Общински съвет – Враца. Директор агенция Враца на „Застрахователно дружество Евроинс” АД. Семейна.

Ивелин Стоянов, 7 МИР Габрово

Работи в Техническия университет в Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на “Демократи за силна България“ и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от “Демократична България“. Има опит в местното самоуправление – четири мандата.

Албена Симеонова, 8 МИР Добрич

Албена е био земеделски производител, председател на Българската асоциация “Биопродукти”, която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда, антиядрената политика, опазване на биоразнообразието в Дунав и т.н. Албена Симеонова е завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, Биологически факултет, специалност биология и химия. Народен представител в 45-ото НС.

Радослав Милев, 9 МИР Кърджали

Радослав Милев е общински съветник Общинския съвет в Кърджали от “Демократична България”. Управител и съдружник във „Френдс 99” ООД. На 46 години, семеен с две деца. Завършил училище за политика към Нов български университет в София.

Николай Табаков, 10 МИР Кюстендил

Артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в гр. Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница.

Божидар Божанов, 11 МИР Ловеч

Божанов е първият министър на електронното управление в България в правителството от декември 2021 г. до август 2022 г. Софтуерен инженер с над 10 години опит в международни компании. Работил е по разнообразни проекти в сферите на телекомуникациите, навигационните системи и електронното управление. Лектор е на множество конференции и е сред популярните блогъри в техническата сфера. Като участник във фондация Общество.бг, заедно с други експерти от ИТ сектора, разработва проекти, които да улеснят комуникацията между държавата и гражданите. Женен, с две деца.

Борислав Сандов, 12 МИР Монтана

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Министър на околната среда и водите в правителството от декември 2021 г. до август 2022 г. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите. Депутат в 45-ото и 46-ото НС.

Антоанета Цонева, 13 МИР Пазарджик и 26 МИР София-област

Експерт по изборен процес. Учредител е на “Да, България!” и член на Изпълнителния съвет на партията. Част е от Управленската алтернатива на “Демостократична България” с ресор “Политики за българските граждани зад граница”. Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004). Съосновател е на “Институт за развитие на публичната среда” – организация с богат опит и принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. Нейна кауза е всички български граждани да могат да упражняват правата си на избиратели, без значение в коя точка на света се намират. Тя е съвносител на редица промени в Изборния кодекс в 45-ото НС, включително въвеждане на електронни услуги в изборния процес, които са вече част от практиката. Депутат и в 46-ото и 47-ото НС, председател на комисията по въпросите на българите зад граница.

Бисер Механджийски, 14 МИР Перник

Управляващ партньор в частна фирма от 20 години. Регистриран агент на играчи от Български футболен съюз от март 2007 г., осъществяващ дейности по представителство на футболисти, треньори и клубове от цял свят, преговори за договори. От 2018 г. е специалист по международно спортно право и антидопинг експерт. Фокусът му е насочен към защита на спортистите, в частност футболистите. Учредител е на ДСБ и основател и дългогодишен член на ръководството на ДСБ-Перник.

Стоян Михалев, 15 МИР Плевен

Известен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб”, “Откакто ти” и “Цвят лилав”. От 2012 г. е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на “Демократи за силна България” и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член на националното ръководство на партията. Основен инициатор и организатор на протестите против построяването на АЕЦ „ Белене“ 2011 г., както и активен участник, и публичен защитник на гражданската инициатива за демонтирането на паметника на съветската армия. Народен представител в 46-ото и 47-ото НС.

Йордан Иванов - 17 МИР Пловдив-област

Бивш областен управител на област Пловдив. На местните избори през 2019 г. е избран за общински съветник в гр. Пловдив. Заема и поста заместник-председател на местния парламент. През юни 2016 г. е избран за председател на ДСБ Пловдив и член на Националното ръководство на ДСБ. От 2018 г. отговаря за ресор “Децентрализация и регионално развитие” в екипа за алтернативни политики на „Демократична България“. Основател на НК “България на регионите”, който се занимава с децентрализация и развитието на регионите в страната.

Надежда Йорданова - 19 МИР Русе и 23 МИР София

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Отявлен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС.

Надя Бобчева, 20 МИР Силистра

Родена е в Силистра, завършила е УНСС със специалност „Финанси”. Притежава магистърска степен по управление на градовете от съвместната програма на Университет Еразмус – Ротердам и Институт по жилищна политика и градско развитие – Ротердам, Нидерландия. Голяма част от професионалния ѝ опит е свързан с работа в общинската администрация. Заемала е различни длъжности (експертни и ръководни), а понастоящем е заместник-кмет на Район Оборище в София. Два мандата (2011-2015 г. и 2015-2019 г.) е общински съветник в Общински съвет – Силистра.

Николай Сиджимов, 21 МИР Сливен

Николай Сиджимов е биолог със специализация по екология и опазване на околната среда, с опит в областта на управление на отпадъците и местното самоуправление. Изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България до 2021г. Заместник-министър на околната среда и водите в правителството с премиер Кирил Петков. Член на Националния съвет на „Зелено движение“.

Зарко Маринов, 22 МИР Смолян

Роден през 1964 г. в село Баните, Смолянска област. Разследващ журналист по теми, свързани с корупция и обществени поръчки. Завършил е “Българска филология” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, магистър-инженер по хардуерни и софтуерни системи от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Издател и главен редактор на вестник “Отзвук” – Смолян. Автор в независимата платформа за разследваща журналистика “За истината” и Черната книга на правителственото разхищение в България. Координатор на Програма “Достъп до информация”, член на Националното ръководство на ДСБ. Женен, с три деца. Народен представител в 47-ото НС.

Атанас Славов, 27 МИР Стара Загора

Юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Народен представител в 45-ото и 46-ото и 47-ото НС, където бе заместник-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията по отбрана.

Илина Мутафчиева, 28 МИР Търговище

Докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Националния младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации.

Катя Панева, 29 МИР Хасково

Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, избрана от Хасково. Тя е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Александър Симидчиев, 30 МИР Шумен

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Народен представител е от гражданската квота на „Да, България“, част от коалицията “Демократична България”, в 45-ия, 46-ия и 47-мия парламент, където е зам.-председател на комисията по здравеопазване.

Веселин Калановски, 31 МИР Ямбол

Актьор, член на Националния съвет на “Да, България!” и общински съветник от “Демократична България” в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и зам.-председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за субсидии на театрални проекти към Министерството на културата. Активен участник в гражданските протести през последните 31 години. Работи активно за опазването на културното наследство. Семеен, с четири деца.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 27 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Койдозлу

  34 3 Отговор
  Някой дали ще прочета тоя буламач!
 • 2 Очаквано

  27 3 Отговор
  Отново няма хетеросексуални кандидати!
 • 3 Моля някой да им обясни

  25 5 Отговор
  на тия продажници, че това ще им е за последно.

  Коментиран от #7

 • 4 Първокласник

  28 3 Отговор
  Чичо Ристе, ко стана батьовата? Щеше ЛукОйл да взимаш от ватниците? Нещо май май голямо дойде тва НХК? Ша земеш опинци... Хаха

 • 5 Беловеца

  26 3 Отговор
  Генерала Наско жабата,ще свири във Варна.

  Коментиран от #16

 • 6 Българин

  28 3 Отговор
  Гледайки тази снимка,в главата ми се появява образа на Доньо Донев и неговите трима "герои".

  Коментиран от #10

 • 7 демократ

  23 2 Отговор

  До коментар #3 от "Моля някой да им обясни":

  Демократ е, пари дава,
  за наука, за свобода,
  но не своите пари братя,
  а парите на народа !

  Коментиран от #30

 • 8 Хоп

  27 1 Отговор
  и в кофата за политически отпадък.А зелените камуфлажи ще са им по мярка .Чао
 • 9 ХАН КРУМ

  29 3 Отговор
  Най –продажната, анти българска ,платена , соросоидна сган продаваща род и родина срещу пари.Измамници , празнодумци и лицемерни продажници , заробващи България.Грантаджиите на Америка.

  Коментиран от #18

 • 10 Беловеца

  19 3 Отговор

  До коментар #6 от "Българин":

  Тоя по средата,и на нос го докарва.хахаха
 • 11 Смешници

  21 4 Отговор
  Тия са демократи колко аз съм Чарлз Дарвин .
 • 12 Мда

  5 26 Отговор
  Успех в борбата срещу герберската и руската мафия в страната!
 • 13 Перо

  20 3 Отговор
  Джендърия с измислени биографии и опит в корупционната дейност. Дълги години “продължават промяната” в НС и по места! “Пременил се Илия,пак в тия”! Защо Атанасов не пише,че е завършил ПЖИ през соца и има квалификация за началник на селска гара! От 30 г. “продължава промяната”,като случайник! Същи са и другите случайници!

  Коментиран от #17

 • 14 Фен

  0 23 Отговор
  Генерал Ананасов - ней-великият държавник България някога е имала! Великан!

  Коментиран от #20


 • 15 БгТопИдиот

  21 2 Отговор
  Говедарски избранници.
 • 16 Копейка - Она утонула !

  9 11 Отговор

  До коментар #5 от "Беловеца":

  Във варна си има вече жаба и нов хит за костя войвода. :))) Главен свирач е цонко гелосаното тимаджийче.

  Коментиран от #28

 • 17 Копейка - Она утонула !

  10 15 Отговор

  До коментар #13 от "Перо":

  Истината се състои в листите на копейката. Роднини - шуробажинащина, сервитьорки, хигиенисти, таксиджии - некомпетентност, корумпирани ченгета, служители на ТИМ, имотни измамници - корупция, наемни политици в 6-7 партии - продажници ! :)))

  Коментиран от #27

 • 18 Патриот

  2 16 Отговор

  До коментар #9 от "ХАН КРУМ":

  Изброил си всички епитети с които могат да се опишат копейкаджиите, другарю. Молодец! 😀
 • 19 Демонокретенска България

  20 2 Отговор
  Нагласили сме само отбрани продажни боклуци.
 • 20 Ама в пряк или

  11 1 Отговор

  До коментар #14 от "Фен":

  в преносен смисъл?
 • 21 Патриот

  3 10 Отговор
  Не са сложили дори един агент на ДС... Гадняри!

  Коментиран от #26

 • 22 Хахаха

  11 1 Отговор
  В Разград ще си имаме Шиши2 и НН Шиши4
 • 23 Фактъ

  16 2 Отговор
  Забележете само колко подробна и рекламна е статията с боклуците от ДБ спрямо подобните за други партии. Яко разкешва посолството за любимите си лакеи.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 25 Бозар Бозаров

  10 0 Отговор
  И отново мошеничката и лъжкинята Албена Симеонова е водач на листа в Добрич. Миналата година писах на Владислав Панев за нея и знаете ли какво ми отговори? "- Ама то е било отдавна...". Е как да гласуваш за тези?
 • 26 Защо са им като

  9 0 Отговор

  До коментар #21 от "Патриот":

  Това са децата на агентите на ДС. Генералгнома няма да го коментирам - дърта червена номенклатура.
 • 27 На изборите

  5 2 Отговор

  До коментар #17 от "Копейка - Она утонула !":

  Възраждане като ви отвее друга песен ще запееш
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Аз няма

  4 0 Отговор
  Да гласувам за ПП ГЕРБ и ДБ
 • 30 Их, как ме е яд!

  3 0 Отговор

  До коментар #7 от "демократ":

  Не се сетих преди тиб. Респект!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Ергенът

  0 0 Отговор
  Херо Мустафа къде оглавява листата им...?
 • 34 Петър

  1 0 Отговор
  ДБ няма да влязат съвсем закономерно предвид цялата им пасивност. И без това има достатъчно други службогонци, поне от тези да се освободим.
 • 35 СИЧКИ ВОДАЧИ ГИ ЗНАЕМЕ ОТ БКП И ДС СА

  0 0 Отговор
  ИЛИ РОДАТА ИМ Е ОТ ТАМ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ! !
 • 36 ДОГАН ЩО НЕ Е ДО РИСТО МОРЯКА ?

  1 0 Отговор
  АРТИСТИ !
 • 37 СИМОНА РАДЕВА КЪДЕ Е ?

  0 0 Отговор
  И ГОШО СЕМЕРЖИЕВ НЕ ГО ВИЖДАМ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове