Last news in Fakti

4 Септември, 2022 04:15 3 221 33

4 септември 1974 г. Първата атомна централа на България

  • аец козлодуй-
  • атомна централа-
  • българия

Историята на АЕЦ "Козлодуй"

4 септември 1974 г. Първата атомна централа на България - 1
Снимка: БГНЕС

На 4 септември 1974 г. е пуснат в действие първият реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Атомната електроцентрала “Козлодуй” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.
Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. След подробен технико-икономически анализ площадката за строеж е избрана на р. Дунав, в близост до гр. Козлодуй.

АЕЦ "Козлодуй" ЕАД се намира на 200 км северно от българската столица София и на 5 км източно от град Козлодуй, на брега на река Дунав.

Производствените съоръжения и спомагателните обекти на централата са разположени на площ от около 1000 декара. Към инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" се включва и собствена брегова помпена станция и канали за техническо водоснабдяване, с които общата територия на атомната централа възлиза на 4 471 декара.

Проектите за централата са изготвени съвместно от “Топлоелектропроект” – Москва, и “Енергопроект” – София. Основното оборудване е доставено от Съветския съюз, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за строежа на АЕЦ “Козлодуй” е направена на 14 октомври 1969 г. През месец април 1970 г. започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на уникaлното и до днес за страната ни съоръжение, в което участват над сто хиляди строители и монтажници.
На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези технически решения, са значителни инженерни постижения, към които проявяват голям интерес и специалисти от други страни.

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ “Козлодуй” с дължина 240 м, ширина 105 м и височина 40 м. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 г. от Съветския съюз пристига първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” през 1974 г. записва важно национално постижение в съвременната история на страната – началото на ядрената енергетика не само в България, а и в Югоизточна Европа.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на ядрените мощности на българската атомна електроцентрала се осъществява на три етапа:

І етап: 1970 – 1975 г. Изграждане и пуск на 1 и 2 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модел В-230, с два независими канала на системите за безопасност.

Пуск на 1 блок: 1974 г.
Пуск на 2 блок: 1975 г.

ІІ етап: 1973 – 1982 г. Изграждане и пуск на 3 и 4 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, усъвършенстван модел В-230 с трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 3 блок: 1980 г.
Пуск на 4 блок: 1982 г.

ІІІ етап: 1980 – 1991 г. Изграждане и пуск на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000, модел В-320 с херметична защитна обвивка, трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

В изпълнение на ангажиментите, поети от България във връзка с присъединяването на страната към Европейския съюз, в края на 2002 г. е прекратена експлоатацията на 1 и 2 блок, а в края на 2006 г. – на 3 и 4 блок.

С Решение на Министерския съвет от 20.12.2008 г., 1 и 2 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие “РАО” (ДП РАО). Решението определи “АЕЦ Козлодуй” ЕАД да продължи да експлоатира тези блокове в съответствие с получените лицензии за експлоатация в състояние “Е” (без производство на електро и/или топлинна енергия със съхранение на отработеното ядрено гориво в приреакторния басейн) до получаването на съответните лицензии от ДП РАО.
На 18.10. 2010 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 1 и 2 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, и прекрати лицензиите на АЕЦ “Козлодуй” за експлоатация на първите два блока в експлоатационен режим – състояние “Е”.

3 и 4 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, с Решение на Министерския съвет от 19.12.2012 г. Със същото решение двата блока с необходимото движимо и недвижимо имущество бяха предоставени за управление на Държавно предприятие “РАО”. До получаването на необходимите лицензии от ДП РАО, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД продължава да експлоатира 3 и 4 блок в изпълнение на действащите лицензии за експлоатация в режим “Е”.

На 25.02.2013 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 3 и 4 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация. Във връзка с издаването на новите лицензии на ДП РАО бяха прекратени лицензиите на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за експлоатация на 3 и 4 блок в експлоатационен режим – състояние “Е”.

Нов етап в развитието на атомната централа започва с успешната реализация на стратегическия за националната енергетика Проект за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок. С изпълнението на проекта е обоснована възможността за дългосрочна работа на ядрените мощности – за пети блок до 2047 г., а за шести – до 2051 г. През 2017 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) поднови лицензията за експлоатация на пети блок за 10 години. Лицензията на шести блок за следващия 10-годишен период бе подновена през 2019 г. Това е максималният срок съгласно националното законодателство. След изтичането му предстои атомната централа да кандидатства за продължаване на лицензиите на блоковете.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    65 2 Отговор
    Както върви първата за съжаление ще бъде и последната ни АЕЦ другите строят ние слушкаме големите началници.

    Коментиран от #2

  • 2 Чиляк

    11 23 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ние строим АЕЦ Белене реакторите са готови и платени даже плащаме на Расия да ги съхранява.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    70 2 Отговор
    И нито дума за ПРЕДАТЕЛСКАТА роля на "Мадам Йес", на "Черния Мавър", на "Гаражната Принцеса" , в историята на АЕЦ "Козлодуй" 🥸🥸🥸
    Бива ли така ‼️
  • 4 Тогава

    67 3 Отговор
    бяхме за пример ! Сега за резил !

    Коментиран от #6, #18

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 5 Отговор
    - имахме ДЪРЖАВА тогава

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    По-точно имахме ДЪРЖАВНИЦИ , а сега имаме САМО ДРЪЖКИ ‼️

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТАКА е господине
  • 9 Некой си

    51 1 Отговор
    Могат ли евроатлантическите десносектанти да ми обяснят как в най-мрачния соц. период, когато никой не е работел и всички са крали, са успяли да построят АЕЦ?

    Коментиран от #16

  • 10 В.В.П.

    44 1 Отговор
    Днес ,50 год по късно , белият господар от Бялата къща не дава да се строи АЕЦ..Обаче плаче за ЗАЕЦ на Усрайма..За Срайна може ,за България ,не може .Така не става ,соросоидни подлоги.на сатаната
  • 11 Факт

    44 2 Отговор
    България е била най-добре, когато е била с Русия, американците не дават, само взимат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АЕЦ Козлодуй

    7 13 Отговор
    Козлодуй трябва да се разрасне с още реактори, било американски, руски, френски или каквито и да е. Инфлацията е огромна и гьола Белене ще струва 15 милиарди.Хората от Козлодуй ще запазят поминак и няма да се изграждат още далекопроводи.

    Коментиран от #27

  • 14 В.В.П.

    26 2 Отговор
    На Срайна трябва да спрат всичките ядрени мощности ,защото ,там има болни мозъци ,могат да взривят съоръженията .Да им дават ток полските рогачи .България ,се нуждае от Още една ядрена мощност .Оборудването е налице ..Парите нямат значение При ефтина енергия ,и наредена инфраструктура ,ще има голям потенциал за развитие и производство .
  • 15 Механик

    43 2 Отговор
    Тази централа я построиха лошите комунисти и гадния СССР.
    Какво построиха САЩ и демократите? Помислете над тоя въпрос и ако смятате да ми се озъбите, поради липса на аргументи, моля ви, просто спрете да ползвате тоя лош, социалиситчески и антихуманен ток, произведен от тая гадна, кумуниситическа електроцентрала!
    Така де! Все пак, това, демократите трябва да сте некъпани и да седите на тъмно, за да ви познаваме.

    Коментиран от #21

  • 16 И едни други не по-малко интересни

    33 0 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    А как през същия период, построихме ПАВЕЦ чаира, каскадите по арда, ТЕЦовете в маришкия басейн, говорейки за енергетика. Да не забравя, ме изнасяхме турбини за вецове по света, произведени по японски лиценз. Но нова не е одобрената информация, децата няма да научат, че ток се произвежда в електроцентрала, а не идва от контакта да си заредиш телефона
  • 17 припомняне

    24 0 Отговор
    С голям зор демократична България , 8 -9годишни саги , и външно кредитиране успя да изгради завод за боклук. По между-другото успя да събере и боклука на Европа , за да го гори на своя територия . Да не кажете после , че сега няма икономика ?
  • 18 Рошко

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тогава":

    Преди продавхме сега купуваме ток,

    Коментиран от #22

  • 19 антрашпиц

    7 3 Отговор
    Първата...........и последната......с такъв народ,толкоз.
  • 20 пояснение

    22 1 Отговор
    Тогава малка България продаваше ток на силната сега Турция . Плащаше с ток , и други стоки контрибуциите си към Гърция . Продаваше ток и на Сърбия . България беше енергийният тигър на Балканите . И всичките домакинства се отопляваха на ток , нафта , а тези с парни котли , на въглища . Централното парно , и топла вода в големите градове беше лукс , парното работеше на макс , и хората спяха зимата на отворени прозорци . В момента фалиралият Булгаргаз , очаква от фалиралата софийска Топлофикация около половин милиард с които да заяви , потърси някаква газ
  • 21 Търговец

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Ми вие не го ползвате гадния соц ток от Козлодуй. Поне по-голямата част. Аз го купувам по 55лв. за мегаватчас и го продавам на борсата за 1360лв. мегаватчас. Така вие сте на печалба.
  • 22 Все още не купуваме

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Рошко":

    изнасят по един-два гигавата (в момента са два) с ОГРОМНА печалба фирите на новите другари. Може да проверите на официалната страница есо.бг
  • 23 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Никога ,Тошко нямаше да приеме да гори в България адр боклука на Европа...Никога!Защото имахме 6 енергоблока.на Ядрено съоръжение
  • 24 Супер

    12 1 Отговор
    За ( българския европеец със скъсани джобови къса памет и ядящ френски и немски бклоклуци)
    И така: Централата ми е набор когато работеше всеки блог имахме свръх излишак на ток това беше и целта този ток да се продава на други държави страната ни да има супер прчалба и в същото време хората да плащат евтин ток.Полвин Турция захранвахме с нашият ток.Цената беше около 0.6-7 ст. за кв.ч.
    във повечето домове имаше акумулиращи печки истински лами на ток.Но искахте да станете европейци и европа ви подаде депелият твърд шпек.Едно от най-важните условия за да влезнем беше да си спрем първо 2-та блока за което Франция и Германия триеха рачички като самите те бяха в основата на това искане.След като влезнахме в европа беше още по-лесно да ни спират блок по блок.Няма няма лошо за тях беден човек и бедна държава без енерг.източници се маниполира най-лесно.Хак да ни е сега,Ще ядете френски картофи и сирена, Гермаски салами ,мръвки тип сапун, масло краварка което няма нищо общо с масло.Ще им карате таратайките ще плащате по 1лв. за кв.ч. ток на немчулята или франсетата и ще мълчите.
  • 25 бясно атлантиче

    5 1 Отговор
    руска е съборете я!!!
  • 26 чико

    10 0 Отговор
    ВНИМАНИЕ . За 17 години пуснати в действие Ш Е С Т блока . За 33 години - колко ? . Извинете за ПОСТИЖЕНИЕТО на Куневица то е със СВЕТОВНА величина . ЗАЩО ли сме толкова ТЪП народ да допуснем всичко това БЕЗУМИЕ .
  • 27 нико

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "АЕЦ Козлодуй":

    Белене щеше да е построено за 4 милиарда дол. и до сега щеше да се е изплатил за тези вече ТРИДЕСЕТ години , а сега щеше да сме сербез пред Европа и съседите , както преди ДЕСЕТИ ..
  • 28 Елизабет единайста, според Буш Младши

    7 1 Отговор
    Когато бяхме със СССР имахме космонавт, построихме АЕЦ, Хрущов разви нашето Черноморие като туристическа дестинация. Преди това по нашите пясъчни брегове са се пекли само пепелянки. Руснаците докарват тук от Одеса огромни количества таралежи. Разчистват, започват строителство, нашите после си доорганизират нещата и се появяват Черноморските ни курорти. Те стават притегателни за хората от социалистическия лагер. Тук идваха германци, унгарци, руснаци, поляци. Сега те предпочитат Турция и Гърция.

    Коментиран от #32

  • 29 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Стана ясно че Макрон е разпоредил пуска на всички френски замразени ядрени реактори, без да иска разрешение от идиотския ЕС. Ние какво чакаме? Нашите замразени 4 блока трябва да бъдат рестартирани в тази тежка енергийна криза също без да питаме ЕС.

    Коментиран от #33

  • 30 Направете паметник

    2 1 Отговор
    Липсва такъв на проф. ТОДОРИЕВ, заслужил го е!

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Направете паметник":

    Заради това, че превърна София в огромна "дискотека", нали?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай уйчето

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Павел, тези блокове ги няма отдавна - платихме да изрежат всичко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове