Last news in Fakti

4 Септември, 2022 17:48 2 528 13

Пулев в Пазарджик: Скоро отваряме втора програма по Плана

  • александър пулев-
  • трендафил величков-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Расте интересът към програмата за Технологична модернизация, кандидатства се до 21 септември

Пулев в Пазарджик: Скоро отваряме втора програма по Плана - 1
Снимка: МИР

Намираме се в условията на служебен кабинет, но искам да ви уверя, че държавата работи. Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възстановяване в рамките още на следващия месец. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с областния управител Трендафил Величков.

„Около 1400 фирми очакваме да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Тя е за ИКТ решения и киберсигурност и е качена вече за обществено обсъждане, като предложения и коментари могат да се правят до 30 септември. Грантовата програма е за 30,6 млн. лв. и средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност“, посочи Пулев. По думите на министъра българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Министърът на иновациите и растежа подчерта още, че в момента е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за технологична модернизация на българския бизнес. „180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения, напомни той.

„Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а именно микро-, малките и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да достигнат до тях“, допълни Пулев. Той изтъкна , че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана.

По време на брифинга в Пазарджик стана ясно още, че предстои отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГД ЕФК/ към Министерството на иновациите и растежа, допълни, че вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. По думите ѝ по нея са предвидени средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.“, уточни още Илиева. Освен това, ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите, заяви тя.

В област Пазарджик броят предприятия е 11 033, от които над 10 255 са микро с до 9 заети лица, а малките са над 600. „Именно заради този икономически профил апелираме микро-, малките и средни фирми да кандидатстват за пари по Плана за възстановяване и устойчивост“, призова министър Пулев бизнеса в Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахото

    15 0 Отговор
    оффф аман от планове и кражби
  • 2 Хахаха

    12 0 Отговор
    1400 НАШИ ФИРМИ ЩЕ ПОДКРЕПИМ С ВАШИТЕ ДАНЪЦИ !!!!!! Да го дууат бедните
  • 3 С чуждо

    9 0 Отговор
    жито - помен прави ! Типично по комунистически !
  • 4 Феодалите

    10 0 Отговор
    Нарочно се мълчи за доставките и цената на газта!
    Европейските и нашите политици са за затвора? Действат като деспоти от средновековието. Крепостните им се взима всичко, че даже и без пари да им раборим!
    Газпром печели по 3700 евро на секунда заради тези узурпатори на власта в САЩ и Европа.
    Стани, стани народе възродени ……
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    9 0 Отговор
    Стига дрънка бе, хващай една лопата да помагаш на бедстващите - тогава ще видим, че има държава. Сега няма нищо, само голи празни приказки.
  • 7 Студопор

    6 0 Отговор
    "Намираме се в условията на служебен кабинет, но искам да ви уверя, че държавата работи. " - защо лъжеш сега...? Кажи защо? Държавата не работеше и при наличието на редовно правителство, не работеше и при предишните няколко правителства, какво остава за сега, когато всеки си прави каквото си поиска, подписва каквото му скимне и ако се обърка нещо след време, всеки ще каже "Аз не съм виновен, беше временното правителство". Тия от временното ще ревнат - "ние не сме виновни, такива бяха условията и се ползваме с имунитет, не можете да ни пипнете". Пак ние ще теглим теглото в края на краищата.

    Държавата е на червено във всяко едно отношение. Нито една инстанция или институция не функционира и цялата система държавна, политическа, административна и каквато ще да е, плаче за рестарт. Из основи!!

    Тоя ми разправя "държавата работи"... Да, за твоя джоб може и да работи, знам ли?
  • 8 КЮСПЕТО днес не се ЩАДИ !

    5 0 Отговор
    Настана време за ЗАРИБЯВАНЕ ! Ловният Сезон за БАЛЪЦИ е Открит !
  • 9 Маскарите нямат ПОЧИВЕН Ден !

    6 0 Отговор
    Аз НЕГЛАСУВАМ за никого ! Чакам партия : " Ш М А Й З Е Р " !
  • 10 Който Разбира , нас ИЗБИРА !

    3 0 Отговор
    Не се страхувай , Смело и Безотговорно за на ГЛАСУВАЙ ! Днес Кйор- ФИШЕКА е гаранция за ИЗМАМАТА за ПРОМЯНАТА !
  • 11 Защо СВИНЯТА е по-морална от човека !

    2 0 Отговор
    Защото човека - ЯДЕ , гълта и лакомо поема всякаква ПОМИЯ , която маскарата му излива !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пак ,

    3 0 Отговор
    Помшки села обикаляш помакиньо пулеф !..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове